Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Ноември, 2023 06:00 3 969 51

Как ДАНС внезапно видя един руски шпионин в България

  • александър гацак-
  • данс-
  • русия-
  • българия-
  • журналист-
  • шпионаж

ДАНС се изяви като страж на националната сигурност - експулсира руски журналист, но не забелязва и не разкрива руските шпионски мрежи в България

Как ДАНС внезапно видя един руски шпионин в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Александър Гацак, кореспондент на проправителственото издание "Российская газета" в България, е бил призован още на 21 септември, за да получи заповедта за експулсирането си - денят, в който на трима свещеници от Руската църква също бе разпоредено да напуснат страната. Аргументите и за четиримата са едни и същи - застрашават националната сигурност. Но журналистът не се явява да получи заповедта и се укрива в сградата на посолството на Руската федерация в София - неприкосновена като на всяко посолство по силата на Виенската конвенция. На Гацак е забранено влизането и пребиваването на територията на държави-членки на ЕС.

Още новини от Украйна

Репортаж или шпионаж?

Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова твърди, че българските власти грубо са нарушили европейските норми за свободата на медиите. Преглед на публикациите на Гацак в изданието, за което работи, показват, че те не са по-различни от материали в много български сайтове, а твърденията в тях звучат и от ефира на български медии, в това число и обществени.

Фокусът в предаваните от Гацак новини е в две направления - антизападна и антиевропейска реторика и новини, свързани с руския газ, руския петрол, войната в Украйна и Руската църква. В тази връзка е цитиран “лидерът на българската опозиция Костадин Костадинов (“Възраждане”, б.а.)”, че “България се управлява от чуждестранни посолства”. Цитирани са и призиви на напусналия армията ген. Димитър Шивиков “за отговорността пред отечеството и децата ни да превърнем управляващите (ПП-ДБ, б.а.) в политически трупове”.

„Ако те се окопаят във властта, ще ни унищожат“ - Гацак цитира и тези думи на генерала, който беше в листата на ВМРО за евроизборите през 2019 година. Нито едно изявление на президента Румен Радев не е подминато, а освен Костадинов, руският журналист не пропуска и лидера на БСП Корнелия Нинова и ръководството на “Има такъв народ”. От датите на кореспонденциите се вижда, че той е предавал и по време на принудителната си изолация в руското посолство.

Как действа руският режим

Ако работеше като чуждестранен журналист в собствената си родина, Гацак нямаше да се отърве така лесно при съмнения за шпионаж, а щеше да е застрашен и от изфабрикувани обвинения, в случай че властите не одобряват работата му.

Наскоро руски съд отхвърли искането за освобождаване на американския журналист от „Уолстрийт Джърнъл“ Евън Гершкович, задържан в Екатеринбург по обвинения в шпионаж, който се намира от повече от 6 месеца в ареста. Според “Репортери без граници” Гершкович e разследвал частната военна компания “Вагнер”.

В Русия на Путин все повече журналисти стават обект на наказателно преследване заради работата си, включително и в окупирани от Русия украински територии като Крим. Едни от тях напускат страната като Андрей Караулов, включен като много други в списък на чуждестранните агенти, изготвен от руското Министерство на правосъдието. През юли 2023 г. руската държавна агенция ТАСС съобщи, че московски съд е разпоредил Караулов да опровергае информация за доставките на дизелово гориво за Украйна от българската рафинерия на “Лукойл” и да премахне от интернет всичките си видеоклипове, съдържащи подобни изявления. Срещу журналиста е заведено и дело за защита на деловата репутация от ръководството на “Лукойл”.

Когато “Русская газета” коментира, че “бившите братушки са се заразили с вируса на русофобията” по повод изгонването на Гацак, забравя как действат в Полша. От март до август полските служби разбиха руска шпионска мрежа и задържаха 16 души, натоварени да разузнават военни съоръжения и критична инфраструктура, транспорти с хуманитарна помощ и военно оборудване за Украйна, както и да извършват подготовка за дерайлиране на влакове, пътуващи за Украйна. В задачите е влизало и подпалване на имущество и превозни средства, както и провеждане на информационна война в опит да настроят поляците срещу украинския народ и да предизвикат нежелание за предоставяне на допълнителна подкрепа на Украйна, гласи съобщение на полското правителство.

В Полша продължава да е в ареста и испанският журналист от руски произход Пабло Гонзалес (Павел Рубцов), идентифициран като агент на ГРУ, по-рано изгонен от Службата за сигурност на Украйна и задържан впоследствие в полския град Пшемисъл, близо до границата с Украйна.

ДАНС експулсира, но не разкрива руски шпионски мрежи

В България, една от най-засегнатите от руските хибридни атаки държава, предпочитат да експулсират. Наскоро бяха арестувани няколко чуждестранни граждани, участвали в схема за износ на стоки с двойна употреба за Русия. Но разкрития на руски шпионски мрежи няма.

Затова пък има справка без гриф “секретно”, подготвена по вътрешна заповед на шефа на ДАНС Пламен Тончев, че заместник-министър снима на телефон и после копира на флашка как хеш код се качва на машини за гласуване - което формирало “недоверие към изборния процес”. Подписана от един от заместниците на Тончев - Деньо Денев, първоначално назначен от правителството за месец, а през август кабинетът решава да го остави на поста за пълен мандат от 5 години. Резултатът от справката му е гласуване с хартия - и 20% невалидни бюлетини.

Ако българското контраразузнаване работеше така и по отношение на руските мрежи, “троянският кон” щеше да е цяла конница, а усилията за Шенген - ерозирани.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хе-Хе

    47 15 Отговор
    Не обвинявайте ДАНС! Нали трябва да отчетат, че работят нещо хората! Какво да правят? Срещу турци не може да се работи, че са съсед и приятел и ще пуснат мигранти, срещу американци, че са партньор, срещу по важни руснаци, че е опасно, а отгоре изискват ,,дейност"! И гонят някой поп и художник от време на време и пишат отчета. Повечето от вас също маркирате работа в службата!
  • 2 Артилерист

    61 22 Отговор
    Поредния пример, че в слугинажа си към американците, българската атлантическа власт се опитва да надмине бандеровци по нацизиране на българите по отношение на всичко руско...
  • 3 Булпсихопатъ

    34 10 Отговор
    От посолството на дават команда "фас".
  • 4 Ще видите

    45 20 Отговор
    Капитализмът е антихуманен! ...

    Хората не знаят какво са загубили.

    Тези, които са лъгали преди, лъжат и сега. DW е от тях.
  • 5 Леон

    54 16 Отговор
    Е какъв шпионаж е това , той цитира наши политици .....търсят си поводи да тормозят нещо руско , като злобни квартални клюкарки са .

    Коментиран от #9

  • 6 Тоя Деньо Денев

    23 4 Отговор
    За мъд-е-те на стобора, новия стобор с бодливата тел и там да виси до де го свършат гаргите!
  • 7 ъхъ

    47 10 Отговор
    Мисля на всеки с две и повече мозъчни клетки е ясно, че САЩ (чрез посолството) гонят руски журналист от България.
  • 8 мммда

    53 6 Отговор
    Не подозирах, че в Бг имало само руски агенти.
    Турски, американски и швабски сигурно въобште няма.
  • 9 Ако това

    45 9 Отговор

    До коментар #5 от "Леон":

    е шпионаж ежедневното цитиране на DW ,Зеленски и Бесарабски фронт какво е?DW вън от България,а цитиращите Зеленския са укрошпиони.Също под съд и вън.
  • 10 Емилия Милчева

    28 6 Отговор
    от Дойче веле.
    Аз аз се чудех откъде тая mърша се е взела.
  • 11 Резливо зеле

    30 5 Отговор
    Агенцията ДАНС беше създадена неотдавна, по времето на тройната коалиция НДСВ, БСП и ДПС. Резултатите от работата и са катастрофални, а бюджетът е твърде висок. Ако не искат еа ги закрият, е време да орестанат да се занимават с лов на вещици, такасъми, покемони, руски шпиони и хеш кодове, а да свършат нещо полезно. Примерно да следят стриктно дейността на министерството на отбраната, както и срерщите и изявленията на военния министър, защото очевидно работи за националната сигурност на друга държава, различна от бг.
  • 12 Наблюдател

    12 10 Отговор
    Навремето ДС беше филиал на КГБ, днес нещата явно не са се променили.

    Коментиран от #29

  • 13 Ха ха

    29 5 Отговор
    Значи ако този журналист цитира българки политици е шпионин.Ако цитира руски такива- също.Ако обаче в България разговаря и цитира щатски или брюкселски политици пак е шпионин.
  • 14 шах

    22 5 Отговор
    Понеже чета ежедневно швабската медия, която си е изцяло пропагандна и контролирана от властта. ДВ дори сигурно е най-пропадналата, нормални новини от ежедневието почти не се побликуват и изцяло е застъпена пропагандата в статиите, които се листват. То затова и не и се обръща никакво внимание, но за сметка на това са доста добре подпомагани финансово, да леят тъпотии.
    Защо не си гледат пропадналата вече държава, където властта се опита да ликвидира 2-ма депотати от опозицията преди 3-4 седмици.
  • 15 глупости на търкалета

    20 5 Отговор
    По цял ден могат да пишат и говорят по медиите сума ти простотии , обаче никой не ги експулсира .А едни от първите експулсирани трябва да са зелките .
  • 16 Уилма

    24 7 Отговор
    За сметка на това малоумната пропаганда от окраинските медии е на почит .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 поп Ставри

    15 4 Отговор
    Не знам до къде ще ни докарат с тия гонения , щото и потника така изгони поповете .
  • 19 Моля за отговор

    27 7 Отговор
    А защо няма нито дума за шпионите на другите държави? Пълно е, да не говорим за Козяк. Там са 100 % шпиони от сигурно 500 човека. Хайде сега да отговорите, г-жо Пилчева-Мисиркова Грантаджийска!

    Коментиран от #32, #33

  • 20 Ха ха

    6 14 Отговор
    Тоя Гацак сега в Москва медийна звезда да стане ,по подобие на Грозев .Да каже как сме го преследвали,заплашвали и даже отровили с чадъри по заповед на Урсула.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 фактите

    35 5 Отговор
    24 часа се лее от всички медии проамериканска, проукраинска, произраелска, проеврожжендърска пропаганда и хоп се изтъпанчва някой от котилото на грантаджиите като Гого Муплясалата Папийонка и ти казва - в България има руска пропаганда. Къде е бе, телевизиите спряхте, всичко орязахте, има пълна цензура къде е?! Значи ние виждаме едно, те ни казват, че ще виждаме това, което те ни кажат. Фашшизъм в чист вид.

    Коментиран от #24

  • 23 Тити

    24 1 Отговор
    ДАНС е една скапана държавна структура която трябва да бъде закрита.

    Коментиран от #27

  • 24 Питър Мисисипи

    7 18 Отговор

    До коментар #22 от "фактите":

    Не е така приятелю, и руска пропаганда се лее на воля и то от държавните медии.
  • 25 Драган Цанков

    9 18 Отговор
    Очистете отечеството ми от русите, и у нас ще се прекратят всички смущения и ще се установи ред.
  • 26 DW и Емилия Милчева! Предположения,

    13 2 Отговор
    Фейкове и маниполации!! Не се чете! Отвличане на вниманието от Маниполираните резултати от Изборите!!
  • 27 Бай Митко

    14 2 Отговор

    До коментар #23 от "Тити":

    Тити, но то няма държава бе приятел!
    Хубав ден!
  • 28 Всъщност,

    18 4 Отговор
    С настъпването на Атлантическата Диктатура, всеки набеден за руски шпионин може да бъде екстрадиран или опандизен. А аз преди си мислех, че Колективния Запад мрази Русия заради Комунизма, пък то таз омраза си била от векове за векове

    Коментиран от #35

  • 29 Пеефски шеф на ДАНС

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Сега очевидно ДАНС е филиал на ДПС.
  • 30 Хаха

    16 4 Отговор
    Има шпиони на сащ. Това са всички от ПП и дб.
  • 31 ТаУмВзе

    11 4 Отговор
    Интересно е що не се Халюцкат Краварски шпиони от Слугинажа!
  • 32 ДъДанс

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "Моля за отговор":

    Поради стратегическото географско положение тук работят освен ЦРУ и Интерпол, също и турски, гръцки, сръбски и дори северномакедонски служби, а покрай мигрантите минават и много членове на мюсюлмански терористични организации.
  • 33 1111

    9 17 Отговор

    До коментар #19 от "Моля за отговор":

    Със САЩ сме не просто съюзници в НАТО, а споделяме обща платформа за сигурност и разменяме непрекъснато разузнавателна информация. На практика в голямата си част, разузнаванията ни са обединени. За какви агенти на "козяк" говориш, като те всъщност са наши агенти и разузнават за нас и в полза на нашата национална сигурност?А доказателства за ползите на България от този съюз има колкото искаш. От факта, че Русия вече може само да писка през оградата до реалността, че българите живеят много по-добре и са много по-свободни от както са в НАТО.

    Коментиран от #37, #39, #40

  • 34 Така така

    11 5 Отговор
    Руски режим? Режимите са в брюксел,вашингтон и телавив
  • 35 Брех

    8 5 Отговор

    До коментар #28 от "Всъщност,":

    Брех тая "атлантическа диктатура" бе! ... За която всъщност се кандидатства и се стои на опашка докато те приемат и която махна кльоновете по границата и вече можеш да се движиш свободно по цял свят, а не да те разстрелват като куче, когато се пробваш да напуснеш "рая", който я предхождаше.
  • 36 Страничен наблюдател

    6 4 Отговор
    Аз предлагам всички проруски коментиращи да поживеят за малко в Матушката, да се запознаят с руската действителност и да видят какво е истинска свобода на словото и колко е по-добър живота там от този в загнилите капиталистически държави.

    Коментиран от #49

  • 37 Бай Митко

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "1111":

    "... че българите живеят много по-добре и са много по-свободни от както са в НАТО." Вземи се ощипи, че май сънуваш!
  • 38 Мамул

    9 3 Отговор
    Просто гонят руснаци. Целта е да се изгони Русия. Шпионите не се гонят , а се осъждат или разменят. От САЩ си препикават територията.

    Коментиран от #47

  • 39 Бай Тъньо

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "1111":

    Партньори сме без да имаме думата и без никаква равнопоставеност, значи подчинени. И сме свободни за маловажни неща и разврат.
  • 40 Обща платформа

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "1111":

    Партньори сте, но все откъм страната на булката. А този пост прилича на готова преписана козяшка оТпорка.
  • 41 Срам !

    3 3 Отговор
    ДАНС експулсира руски журналист, но не забелязва и не разкрива атлантическите нацистки шпионски мрежи в България ! Не арестува и Атлантиците-Нацисти-Ционисти !... Да напомня на всички колеги ! ....Глава четиринадесета "Престъпления против мира и човечествата" от Наказателния кодекс по чл. 407 - "Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години".

    Коментиран от #46, #50

  • 42 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    автора на статията е по информиран от ДАНС
  • 43 анализатор

    1 0 Отговор
    ДАНС...дрън дрън. Служба под чехъл. Чехълчета.. хахаха. Поръчали са им нещо да хванат. или втори вариант- трябва нещо да хванат щото трябва да се обозначат, трябва да са активни....иначе рукадите идват.
    Другия път ще намерят някой магазинер руснак....стоки с двойна употреба - часовници, бутилки....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 тука е така

    2 0 Отговор
    Всеки гражданин или симпатизант на Русия, пребиваващ на територията на България е руски шпионин! Това историята го е доказвала многократно и продължава да го доказва. За съжаление такива са много голяма част от обществото и се непрекъснато се защитават един друг, докато останалите изобщо не реагират или им пригласят.
  • 46 БАКЛАВА

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Срам !":

    Бългаеия е евро ориентирана и е с руско -азиаттска не поносимост ,всичко свързано със сигурноста на страната е насочено против шпионската руска агентура ,а не към приятелските НАТОвски структури
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 БАКЛАВА

    2 0 Отговор
    Бългаеия е евро ориентирана и е с руско -азиаттска не поносимост ,всичко свързано със сигурноста на страната е насочено против шпионската руска агентура ,а не към приятелските НАТОвски структури
  • 49 Халваджан

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Страничен наблюдател":

    Дааа, да заминават ,да ги води Румен или може и Антон Кутев и двамата не им е присъдено нищо различно от 20 грама, за 30 стотинки
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Всички прави българи , които имат месечен доход над 1500 евра, живеят много, много, ама много добре ! И всичките са натовци, и евроатлантици, и антируснаци, и всичко, но не и руски шпиони. Другото надолу е "лош мат,рял" и колкото по-бързо го експулсират от територията или загробят....толкова по-добре за "престижа на държавата". Отдавна дядо ПОП пее "Блаженни са имащите" !!
    И преди 83 години се е работило упорито "за престижа на държавата", че сега ли да останем назад ?? Не биива !!Спешно трябва да се осъвремени ЗЗД от 1941 година ! Който не е с нас.........той е против нас !!Дайте им още малко "свобода на словото и печата" и ще разберетее същността на всеки. Нали сме, чунким, демокрация , я !!