Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 18:01 2 181 20

Джо Байдън vs. Доналд Тръмп! Ами, ако някой от тях умре преди изборите

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

В деня на встъпването в длъжност през 2025 г. демократът ще бъде на 82 години, а републиканецът на 78

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Остава една година до изборите в САЩ, а всичко сочи, че те ще бъдат повторение на тези през 2020 г., но с разменени роли - Доналд Тръмп ще се изправи срещу президента Джо Байдън. ВВС са подготвили обширна статия за възможните кризи, които могат да променят изборите следващата година. Една от тях е евентуална смърт на един от кандидатите.

Налице е широко разпространено чувство на неудовлетвореност- избирателите трябва да направят същия избор, и всичко изглежда поставено в позната схема. Дори социологическите проучвания сякаш сочат надпревара, която е на косъм от победата.

Но както ще ви каже всеки историк, за една година може да се случи всичко, което да преобърне надпреварата. През 1979 г. кризата със заложниците в Иран вероятно коства преизбирането на президента Джими Картър. През 2020 г. пък пандемия промени облика на страната.

Ето четири изненади, които могат да променят хода на тези избори.

Какво ще стане, ако независим кандидат набере популярност?

Ако не сте републиканец или демократ, шансовете ви да станете президент на САЩ са повече от малки. Но кандидати от трети партии са преобръщали изборите в миналото и биха могли да го направят отново през 2024 г.

През 1992 г. богатият бизнесмен Рос Перо спечели 19% от всички подадени гласове и често му се приписва заслугата да коства президентската победа на републиканците. През 2000 г. кандидатът на Зелената партия Ралф Нейдър спечели 97 488 гласа във Флорида, като помогна за победата на Джордж Буш в този колебаещ се щат. Някои твърдят, че кандидатът на Зелената партия Джил Стайн е навредила на Хилъри Клинтън през 2016 г.

На тези избори може да се стигне до подобно разстройство. Високопоставен американски политик, е заявил пред британската медия, че ниският рейтинг на одобрение както на президента Джо Байдън, така и на републиканския лидер Доналд Тръмп може да отвори вратата за повече играчи, а скорошно проучване на Gallup сочи същото.

Двама независими кандидати вече се включиха в битката. Прогресивният активист Корнел Уест и Робърт Ф. Кенеди младши, който наскоро напусна демократите. Преди да премине, социологическите проучвания сочеха, че той може да спечели подкрепата на около 20 % от избирателите на демократите. Сега, след като не е партиен член, Кенеди, който се харесва на избирателите, мислещи за конспирации, би могъл да отнеме гласове и на Доналд Тръмп.

Тези избори вероятно ще бъдат напрегнати, така че дори няколко гласа за кандидат от трета партия биха могли да бъдат от голямо значение.

Ами ако някой от тях умре преди изборния ден?

Да, чуваме го често - президентът Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп са стари. В деня на встъпването в длъжност през 2025 г. Байдън ще бъде на 82, Тръмп ще бъде на 78. Няма индикации, че някой от двамата е в лошо здраве, но какво ще стане, ако нещо се случи с тях в навечерието на изборите?

Е, отговорът зависи от това кога.

Ако се разболеят сериозно или умрат между сега и Нова година 2023, има много кандидати от двете страни, желаещи да се състезават за номинацията. Но става по-сложно, когато щатите финализират своите първични гласувания.

Ако най-лошото се случи в средата на октомври 2024 г., името им все още ще бъде в националната бюлетина. Според конституцията на САЩ може да се кандидатирате, докато сте мъртъв, дори ако не можете да положите клетва.

Случвало се е и преди: през 2000 г. Мел Карнахан се кандидатира за Сената на САЩ, когато загива в самолетна катастрофа на път за събитие от кампанията му. Той е избран посмъртно и вдовицата му Джийн участва до провеждането на специални избори през 2002 г.

Ако печелившият кандидат умре след деня на изборите, но преди встъпването в длъжност, вместо това вицепрезидентът ще положи клетва. След това ще трябва да номинират вицепрезидент, който да го замести, а той трябва да бъде одобрен от Конгреса.

Изключително сложно е, така че да се надяваме, че всички кандидати ще са здрави!

Ако чужда война ескалира?

Президентът Байдън се кандидатира за преизбиране, във време обхванато от международни кризи - нахлуването на Русия в Украйна и офанзивата на Израел срещу Хамас. Да не говорим за постоянно нарастващия военен натиск на Китай върху въздушното пространство на Тайван като опасен фон.

Неговият екип се опита да извлече политическа полза от това, представяйки го като надежден главнокомандващ и той получава сравнително добри оценки в анкетите за справянето си с двете войни. Но вече има тревожни тенденции за кампанията на президента: не на последно място спад в подкрепата от решаващия кръг от млади гласоподаватели на Демократическата партия, които са ядосани от силната подкрепа на Байдън за Израел, докато палестинските жертви нарастват.

И ако някоя от тези войни се разпространи отвъд настоящите граници, ако Русия нападне страна-членка на НАТО, ако въоръжени групировки, съюзени с Иран, се присъединят към битката на "Хамас" срещу Израел, това би променило изчисленията и би провалило изборната година.

Дали САЩ ще бъдат привлечени отстрани - там, където сега се намират с възпираща сила?

Щеше ли международният хаос да навреди на перспективите на вероятния му съперник Доналд Тръмп? Или Тръмп ще получи тласък от гласоподаватели, на които им е омръзнало от финансиране и – евентуално – отново да се бият в чужди войни?

Много фактори са извън техния контрол, особено в Близкия изток. Това не е добра позиция за всеки кандидат за президент.

Ако Доналд Тръмп влезе в затвора?

Тръмп е изправен пред 91 наказателни обвинения в четири отделни процеса, които вероятно ще се проведат следващата година.

Максималните потенциални присъди възлизат на стотици години зад решетките, но малко правни експерти смятат, че това е вероятно, дори и да бъде осъден.

Адвокатите на Тръмп упорито и безуспешно се опитват да забавят процесите до след изборите. Те знаят, че спечелването на изборите вероятно би означавало забавяне с четири години, тъй като повечето правни становища изключват наказателно преследване на действащ президент, освен чрез импийчмънт от Конгреса.

Ако влезе в затвора преди изборите, това няма да има нищо общо с въпроса дали може да ги спечели.

Това, че е осъден престъпник, не му пречи да се яви на президентски избори - преди 100 години един кандидат е събрал близо милион гласа, докато е зад решетките. Това очевидно би попречило на всяка кампания, но социологическите проучвания показват, че много републикански избиратели няма да бъдат отблъснати.

Ако бъде избран от затвора, Тръмп може да се амнистира за всички федерални присъди, но ако бъде вкаран в затвора по едно от двете щатски дела, той няма да има власт да направи същото. Това повдига странната възможност да бъдеш президент, докато си затворник.

Намираме се в наистина безпрецедентна територия и дори най-добрите правни експерти в САЩ се почесват по главите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    19 1 Отговор
    холограма ще му направят и пак ще управлява, решенията не ги взема старото тяло а само ги пренася до микрофона. АББА какви концерти прави и зрителите доволни и билетите се продават.
  • 2 Сикрет сървис

    26 1 Отговор
    Бай Дън не е жив, той е мумифициран успешно за да служи на Сион
  • 3 КОТарАК

    2 13 Отговор
    ами като умре , ще го погребат. /няма да го сложат във фризера! днеска едно момченце пита Путин дали е истинския

    Коментиран от #15

  • 4 Майна

    15 1 Отговор
    Все ще е плюс за света..
    Тръмп, кръвожадно реве ,че било сблъсък на цивилизациите - ,,човеци срещу диваци,, и с всякакви средства на 110% ще подкрепят братята си от Израел..
    ,,Когато Бог не присъства, всичко е възможно..,, Достоевски..
    Никога не можеш да лъжеш прекалено дълго
  • 5 Ами

    17 0 Отговор
    Ако някой умре Тръмп ще стане президент
  • 6 А ако

    14 0 Отговор
    Аааа .., ако пукясат и двамата?
  • 7 Пич

    19 0 Отговор
    Много важно!!! Кукловодите ще намерят глупаци , които да закачат на конците !!!
  • 8 Коко

    24 0 Отговор
    "Според конституцията на САЩ може да се кандидатирате, докато сте мъртъв, дори ако не можете да положите клетва."...
    Ай пак некой да ме заубеждава че краварите не са малоумни....🤣🤣🤣🤣
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 божинката

    5 0 Отговор
    бай дън и бай дончо хамериканските бай ханювци!!!
  • 11 Елементарно

    17 0 Отговор
    Байдън не е Путин, за да не можеш да го фалшифицираш. Той и сега реди две изречения и никой не може да му схване мислите, значи само физическа прилика е достатъчна, а с такива конски муцуни, половин САЩ отговаря на условието.
  • 12 Зельонска от ВОГ

    4 0 Отговор
    Сделают мой карлик Зельонски за президент САШа
  • 13 На Запад политиците умират

    1 4 Отговор
    от старост, а на изток - с насилие!

    Коментиран от #20

  • 14 Макробиолог

    2 0 Отговор
    Задачата на Тръмп е доста по сложна,защото в блатото фауна има и от двете партии.
  • 15 Ъхъ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Америка ще остане без президент и ще им изпратим Асен Василев!
  • 16 Уса

    8 0 Отговор
    Байдн няма силите да се състезава и с охлюв.Когато говори чете от хвърчащи листчета,които често разбърква и отива да поспи.Той е само едно използвано лице болнаво и страдащо
  • 17 и най лошия републиканец

    4 0 Отговор
    е много по добър и от най добрия демократ.
  • 18 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Май е време за една нова партия в обора, и двете там демократи и на републиканци са плодовете на едно дърво викат му ротшилд, хвани едните удари другите па е най добре и те да ис изберат Путин
  • 19 Ко прайм...?!

    3 0 Отговор
    А ако умрат и двамата...?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.