Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 20:58 1 706 19

Битката за Белия дом! Дезинформацията е гигантска заплаха за президентските избори в Съединените щати

  • сащ-
  • изкуствен интелект-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Поддръжниците и на двете страни се възползват от възможностите, предоставяни от изкуствени интелекти, които се разглеждат от много експерти като нож с две остриета

Битката за Белия дом! Дезинформацията е гигантска заплаха за президентските избори в Съединените щати - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От манипулираните изображения, изобразяващи ареста на Доналд Тръмп, до фалшивите видеоклипове на Джо Байдън, който обявява обща мобилизация, надпреварата за Белия дом през 2024 г. е заплашена от поток дезинформация. Смята се, че това са първите избори в САЩ, които ще бъдат опорочени от намесата на изкуствен интелект, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Поддръжниците и на двете страни се възползват от възможностите, предоставяни от изкуствени интелекти, които се разглеждат от много експерти като нож с две остриета.

Екипите на предизборните кампании използват технологията, за да повишат ефективността си във всички области - от анализа на изборните данни до писането на имейли за набиране на средства.

Но в един момент се появяват инструменти, които могат да клонират гласа на политическа фигура, да създават фалшиви видеоклипове и да фабрикуват фалшиви истории, които са толкова достоверни, че избирателите да се затруднят да разграничат фактите от измислицата и могат да разрушат доверието в изборния процес.

Видеоклип, публикуван през юни от екипа на губернатора на Флорида от Републиканската партия Рон Десантис, твърдеше, че показва как бившият президент Доналд Тръмп прегръща Антъни Фаучи, бившия съветник на Белия дом по въпросите на КОВИД-19. Журналистите на АФП обаче успяха да установят, че във видеото са използвани изображения, генерирани от изкуствен интелект.

"Далечен Запад"

Генерираните с помощта на ИИ картини показваха и фалшив арест на Доналд Тръмп от нюйоркски полицаи. В друго също толкова фалшиво видео се виждаше как Джо Байдън обявява обща мобилизация, за да подкрепи военното усилие на Украйна срещу Русия.

"Има опасност генеративните ИИ-та да засилят дезинформационните кампании онлайн", пише неправителствената организация "Фрийдъм хаус" в публикуван наскоро доклад, като предупреждава, че технологията вече се използва за опетняване на репутации в САЩ

"Доставчиците на дезинформация използват картини, аудио и текст, генерирани от ИИ, което прави истината по-лесна за изкривяване и по-трудна за отличаване".

Над 50% от американците очакват генерираните от ИИ неистини да окажат влияние върху президентските избори през 2024 г., според публикувано през септември проучване на медията "Аксиос" и "Морнинг консулт", фирма за икономически проучвания.

Около една трета от американците са обяснили, че ще имат по-малко доверие в резултатите поради ИИ-тата, според същото допитване.

В една хиперполяризирана политическа обстановка, някои се опасяват, че подобни чувства може да подсилят гнева на обществеността от изборния процес, както когато поддръжниците на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г., вярвайки на лъжливи твърдения, че изборите през 2020 г. са били откраднати от Джо Байдън.

Революционно

"Благодарение на лесните и евтини за употреба модели (на ИИ), ще бъдем изправени пред един "Далечен Запад" от предизборни твърдения и контратвърдения, с ограничена възможност да разграничаваме истината от лъжата и несигурност що се отнася до влиянието им върху изборите", казва Дарел Уест, от центъра за анализи Брукингс.

В същото време бързият напредък на ИИ-тата ги превръщат в "революционен" ресурс за разбиране на избирателите и тенденциите, подчертава Ванс Рийви от "Junction AI".

Досега екипите зависеха от консултанти, на които плащаха скъпо, за да разработват стратегии и прекарваха часове в писане на речи, но изкуственият интелект позволява тези задачи да се извършват светкавично, обяснява той пред АФП.

Властите бързат да въведат предпазни мерки. Американски щати като Минесота приемат закони, за да направят възможно съдебното преследване на създаването на "дийп фейкове", целящи да опетнят кандидати.

В понеделник Джо Байдън подписа указ за регулиране на използването на изкуствени интелекти.

"Дийп фейковете използват генерирани от ИИ аудио- и видеоклипове, за да уронват репутации, да разпространяват фалшиви новини и да извършват измами", заяви президентът на САЩ.

80-годишният демократ спомена, че е видял свое видео, създадено от нулата с помощта на ИИ. "Запитах се кога, по дяволите, може да съм казал това?"


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    25 3 Отговор
    Народ пиещ белина за дезинфекция не ми го хвалете! Кълве на всичко!

    Коментиран от #16

  • 2 Последния Софиянец

    24 0 Отговор
    Изкуствения Интелект манипулира стадото и го води на заколение.
  • 3 Тръмп каза:

    22 1 Отговор
    Байдън е най слабохарактерният президент, който Америка е имала! Ако не бяха колебливите и недостатъчни действия на Байдън нямаше да има война в Европа и Близкият Изток! И сега колебливо помага на Украйна!

    Коментиран от #13

  • 4 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    5 26 Отговор
    Да, след няколко години ситуацията ще е съвсем различна. Сега дезинформацията е сравнително лесно разпознаваема. След десет години това няма да е така. Хубавото е, че дотогава Русия ще е предала богу дух, а и там естествен интелект няма, камо ли изкуствен. Но Китай ще е голям проблем.
  • 5 Руски трол

    1 17 Отговор
    путин разполага с армия от 2 милиона руски тролове.

    Коментиран от #9

  • 6 Българин

    17 0 Отговор
    БАнките там, зад океана как са? Добре ли са?

    Коментиран от #12

  • 7 Едуард Петров

    13 0 Отговор
    Това са много важни Новини, базирани на ФАКТИ!
    ДАЛИ БИБЛИЯТА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ПРАВА, ЧЕ ОТИВАМЕ КЪМ КРАЯ НА ТАЗИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ?!
    ВЯРНО Е, ЧЕ МИНАХМЕ ПРЕЗ ТЕЖКИ ИЗПИТАНИЯ НА РЕВОЛЮЦИИ, СВЕТОВНИ ВОЙНИ, НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, НО СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО Е МНОГО СЕРИОЗНО! НЕЩО ВИТАЕ В ДУХОВНАТА СФЕРА! А РУСИЯ Е ОБГРАДИЛА САЩ С АТОМНИТЕ СИ ПОДВОДНИЦИ С РАКЕТИ ПОСЕЙДОН, САРМАТ, И БОГ ЗНАЕ ОЩЕ КАКВО! ПРИ ИЗБУХВАНЕ НА ПОДВОДНИТЕ ДРОНОВЕ, ЩЕ СЕ НАДИГНАТ ВЪЛНИ ЦУНАМИ, КОИТО ЩЕ ОПУСТОШАТ НЕ САМО САЩ, НО И КАНАДА, МЕКСИКО, КАРИБИТЕ, ЦЕНТРАЛНИТЕ И ЮЖНОАМЕРИКАНСКИТЕ СТРАНИ! СЪЩО ВЪЛНИТЕ ЩЕ ЗАЛЕЯТ АНГЛИЯ, ИСПАНИЯ, ФРАНЦИЯ, СКАНДИНАВИЕТО И ДРУГИ ЦЕЛИЯ АФРИКАНСКИ КОНТИНЕНТ!
    ПОМНИМ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ЯПОНИЯ, КАК ГРЪМНАХА АТОМНИТЕ РЕАКТОРИ НА ФУКУШИМА!
    ДА НЕ ДАВА ГОСПОД! АМИН!
  • 8 Тия мислят хората за балами

    12 0 Отговор
    и че не могат сами да проверяват информацията и дори лъжите и манипулациите на "уважаваните медии".

    Целта им сега с такива публкации да блокират избирателно който не подкрепя правилната линия. Такива "загрижени статии" са точно с цел подготовка да се манипулират изборите.
  • 9 Сорос

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Руски трол":

    А стига бе? Верно ли?
  • 10 Сатана Z

    11 0 Отговор
    “ 80-годишният демократ спомена, че е видял свое видео, създадено от нулата с помощта на ИИ. "Запитах се кога, по дяволите, може да съм казал това?"

    По всичко изглежда ,че Жо Байдън вярва в задгобния живит.
  • 11 Наркос

    9 0 Отговор
    Колко да е интелект повтаря едно и също като папагал. Става колкото да си провериш граматиката и до там. Всичко друго е реклама
  • 12 МММ да

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Бате за американските не знам как е, но за германските мога да ти кажа, че така се люлеят дори и служителите им ги е страх да ги посетят.
    Банкоматите почти NON-STOP са празни(Postbank). За последните 3 месеца имам 2 писма с които се опитват да ме убедят, че парите са ми гарантирани.
    Идва ЕС(SS)комнизм.
  • 13 Читател

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп каза:":

    Дори и да е така Тръмп е прав но нищо не зависи от сламения човек а от тези зад него те правят войни по цял свят така наречените демократи,там са злите сили за съжаление.А са много могъщи.
  • 14 Механик

    12 1 Отговор
    Голема параноя го тресе "демократството". Мислеха, че са много умни (нали са жидове), мислеха ,че са нагласили нещата така, че да откраднат Земята от хората, а после да живеят жидовски, докато гоите им слугуват (само послушните гои. Другите на месаря), обаче се издъниха във всяко отношение. От всякъде им идва "ядец". Сега се чудят, дали да спасяват о-крайна или израеля.
    Пари нема. Печатницта не смогва да отпечатва. Мирише на банкрут. Едни други БРИКС-ове ше си правят тя1хна си валута и долара го немат за нищо повече от ползвана тоалетна хартия.
    Случайно тия другите или са много яки финансово или имат много петрол.
    каква тъжна картинка за обора се очертава само, а ?
  • 15 Хахаха

    1 10 Отговор
    Като арестуват оранжевия клоун 🤡 няма да е искуствен Интелект а истински полицаи 🤡🤡🤡, по вероятно е да избяга в Москва преди това
  • 16 Не е народа пил белина

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Тръмперите пиха белина, има разлика
  • 17 голата истина

    8 0 Отговор
    е гигантска заплаха за президентските избори в Съединените щати
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Не бе, Путин е.....сами го казахте!
  • 19 От страни

    2 0 Отговор
    Нали. Особенно ако се окаже че за Бай Пън пак са гласували всичките от Арлингтонското гробище.