Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 20:12 1 903 15

За няколко ракети повече! Кремъл заплашва да отмени мораториума за оръжията с малък и среден обсег

  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • ракети-
  • владимир путин

Президентът Владимир Путин предложи на Съединените щати и няколко западноевропейски членки на НАТО да има мораториум върху разработването на ракети, забранени преди това от договора INF

За няколко ракети повече! Кремъл заплашва да отмени мораториума за оръжията с малък и среден обсег - 1
Снимка: Shutterstock

Москва ще отмени предложения мораториум върху разполагането на ракети с малък и среден обсег, ако Вашингтон продължи с плановете си за разполагане на такива ракети в Азия и Европа. Това обяви руският водещ преговарящ за контрола на оръжията предупреди Съединените щати днес, съобщава "Ройтерс".

Съединените щати официално се оттеглиха от емблематичния Договор с Русия за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (INF) от 1987 г. през 2019 г., след като настояха, че Москва нарушава споразумението, обвинение, което Кремъл отхвърли.

Президентът Владимир Путин предложи на Съединените щати и няколко западноевропейски членки на НАТО да има мораториум върху разработването на ракети, забранени преди това от договора INF.

Но руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който води преговорите за контрол на въоръженията, заяви, че Съединените щати се "движат бързо" към разполагането на такива ракети както в Азия, така и в Европа.

"Съответно нашият мораториум, който беше обявен от президента на Руската федерация, в контекста на подобно развитие, разбира се, не може да бъде запазен", каза Рябков пред вестник "Комерсант". "Американците смятат, че това няма значение", каза Рябков. "Вярваме, че по този начин те нанасят нов мощен удар върху глобалната стабилност и сигурността на съответните региони.

Съединените щати публично обявиха, че разработването от Русия на крилатата ракета с наземно изстрелване 9M729, е причината за напускането на Договора.

В предложението си за мораториум Путин предположи, че Русия може да се съгласи да не разполага ракетите в своя анклав на балтийското крайбрежие Калининград. След напускането на пакта Съединените щати са тествали ракети с подобен профил.

Припомняме, че вчера Президентът Владимир Путин подписа закон, който отменя руската ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    34 6 Отговор
    Няма ли да напишете поне един критичен материал за това какви ги вършат от САЩ - Държавата-терорист?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 И ще ги отмени

    29 5 Отговор
    А Щатите ще си приберат крадливите ръчички в собствените си джобове.Хич не са свикнали,много им е тежко и некомфортно но се налага! Няма как..
  • 4 ТУРЧИНА АЛИ

    21 4 Отговор
    Англичаните казват ,от американци полза няма ,само мучене и БЕЗПОЛЕЗНИ ГОВЕДА са ,тъпи американски боклуци и Янки без корен и характер ,голям резил и позор ,сащ е ращ ,Английска колония и Днес
  • 5 РЕАЛИСТ

    22 3 Отговор
    Картите са на масата. Врагът е ясен, а не като години САЩ твърдяха, че разполагат ракети в Европа, да се пазели от Иран и Северна Корея. Русия трябва да върне ракетите във влакови композиции, от които НАТО , много се плаши, щото сега Ярс са по малки и по мощни. Да се превъоръжи със Сармат и Буревестник. Има хиперзвукови ракети и е с години пред САЩ. После не трябва да чака, а да нанесе първи ядрен удар. Аста ла Виста бейби.
  • 6 Свободен

    5 20 Отговор
    Кремъл накрая ще се наиграе!
    Навремето като им сложиха до границите Пършинг и веднага станаха миролюбиви!
    Сега с новите членки на НАТО ще може за десет минути от Москва да остане само ехото!

    Коментиран от #7, #11, #14

  • 7 РЕАЛИСТ

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Свободен":

    Времето е друго. Горбачов умря и никой не се плаши от американски ракети. Тази седмица Минитмънт 3 замина в неизвестна посока. Същото се случва и с Трайдънт , дето е на подводници. Русия обяви , колко им трябва на ракетите изстреляни от Калининград. 160 секунди Берлин, 200 секунди за Париж и 202 секунди за Лондон.

    Коментиран от #10

  • 8 Уса

    13 3 Отговор
    При евнтуална война между сащ и Русия няма да има победител,но ще има победен и това са сащ.Причината е в стандарта на живота на американците,които са свикнали на по-голяма консумация от руската и много други нации по света.Едно спиране на нета в сащ и последвано от фалшива новина,че биват нападнати ще ги доведе до масова истерия с убииства,грабежи и самоубииства.Америка е последното сигурно място при подобни събития и по-добре човек да не е тук,когато това започва да се случва
  • 9 Мишел

    11 3 Отговор
    9м729 р500 е крилата руска ракета с обявен обсег 500 км, скорост 3 Маха, максимално отклонение от целта 5 м, бойна глава до 50 килотона. Според разузнаването на САЩ обсегът й е до 3500 км.при същата точност. Тази ракета лети 4 пъти побързо от Тома хоук и от руска територия всички столици на натовски държави са на 5-7 минути.
    Такава ракети се въведоха на въоръжение масово в руския надводен и подводен военен флот, като има и противокорабен вариант. Това означава, че големите градове в натовските държави в Северна Америка, както и ударните групи на самолетоносачите, също са на 5 минути полет.
    ПРО на НатО не е ефективно срещу такива ракети .
  • 10 Свободен

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Ами какво чака тогава Москва?!
    Нека го изстрелва!
    200 секунди и Европа я няма, нали така?
    Вероятно след като не са ги изстреляли има и други фактори, които не отчиташ! :-)))
  • 11 НЕ СИ ПРАВ АКО УСАДЖИИТЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Свободен":

    СА УСЕТИЛИ ЧЕ ВОДКИТЕ СА ДОСТАТЪЧНО СЛАБИ ПЪРВАТА ИМ РАБОТА Е ДА СИ ЗЕМАТ КУБА. ЩОМ ДО МОМЕНТА НЕ СА И СИ ПОМИСЛИЛИ ДОРИ И ЗА АРАБСКА ПРОЛЕТ ТАМ ЗНАЧИ ШУБЕТО Е ПО СИЛНО....

    Коментиран от #12

  • 12 Намериха му цаката

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "НЕ СИ ПРАВ АКО УСАДЖИИТЕ":

    Те кубинците избягаха от режима с лодки в Щатите и продължават да бягат бе Абдал
  • 13 Договор ли

    4 4 Отговор
    Всички знаят че Руснаците не признават договори или правила или граници Безмислено е да си губиш времето с тях
  • 14 Мдаа и след

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Свободен":

    още 20 на мястото на Вашингтон да се образува радиоактивен кратер... Е те точно тази мисла предизвиква стомашни спазми у янките и неустоими призиви за дефекация...

    Коментиран от #15

  • 15 Р.К.И.

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мдаа и след":

    Нали с ирански ракети воювате! То не може конвенционална ракета да направи, ама ще прави носители на атомни бомби? Пък и "кратери" ще прави на хиляди км! Тесла първо се научете да произвеждате, после говорете за междуконтинентални носители.Пирони се научете да правите! Нещастници.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания