Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 06:00 4 416 92

След изборите: опасността, надвиснала над България

  • герб-
  • пп-дб-
  • българия-
  • избори-
  • дпс-
  • бсп-
  • възраждане-
  • бойко борисов-
  • демокрация-
  • изборна активност

Ниската избирателна активност заглушава фанфарите. Апатията шамароса демокрацията.

След изборите: опасността, надвиснала над България - 1
Снимка: European Parliament Multimedia Centre
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Българската демокрация, шамаросана от апатията на избирателите, се сви до шепа бюлетини. Ниската активност на балотажа на местните избори показа, че в седмицата след първия тур партиите така и не са мотивирали повече граждани да гласуват. Това отвращение и отчуждение, но и затаен гняв към политическото, скрит зад високия процент "не подкрепям никого" - около 5%, заглушава фанфарите за победителите.

В краткосрочен план слабата гражданска активност не работи в полза на управляващите, за да им спечели съюзник и по-висока подкрепа за реформи и дълбока трансформация на България. Резултатите ще тестват още тази седмица еластичността на управленския съюз, но едва ли ще предизвикат разпада му. От една страна, по-големият партньор ГЕРБ има два пъти повече общински съветници от ПП-ДБ, но пък ПП-ДБ направи пробив, печелейки кметове и в няколко големи областни центъра освен София - Варна, Пазарджик, Благоевград.

Местната власт е стълб за централната и, за разлика от нея, има гарантиран 4-годишен мандат. Общинските съвети не могат да бъдат съборени от вот на недоверие или оттегляне на някой от съюзниците. Каквото и да се случи, четири години управление им е сигурно.

А крайният резултат от настоящите местни избори са едни приглушени победи. ГЕРБ са първи не защото спечелиха, а защото притежаваха монопол в местната власт, вече ограничен. ПП-ДБ се добраха до трудни победи. БСП и ДПС повишиха подкрепата си и като брой кметове, и като общински съветници, което за социалистите си е победа предвид несекващия спад на влияние от години. А "Има такъв народ" (ИТН) за първи път взе областен град в България - кмет в Ловеч, с подкрепата на създадената от бивш кадър на президента партия "Български възход". "Възраждане" изостана от Българската социалистическа партия, която спечели кметове в Дупница, отново в Русе и Шумен, Разград, Силистра.

Интригата в София

В София - репер за баланса в управлящата не-коалиция - разликата от под 5000 гласа в полза на Васил Терзиев, кандидат на ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екип за София", и Ваня Григорова, зад която се е наредила кохорта от БСП, две бекапета, "Атака" и още русофили от куп формации, се запази до края на преброяването. При почти сто процента обработени протоколи разликата е около процент и половина - 48.28% спрямо 46.76%. В сравнение с първия тур Григорова успя да мобилизира още няколко десетки хиляди гласа. В щаба на Терзиев пък бяха толкова изненадани, че срещу тях е синдикалистката, а не номинираният от ГЕРБ-СДС и кандидат на досегашното статукво Антон Хекимян, че така и не намериха точния "разказ".

Едва ли е възможно да се разчита на призивите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който сменяше като ветропоказател посланията към избирателите си. Резултатите показаха, че симпатизантите на ГЕРБ са избрали Ваня Григорова и потвърдиха известното, че няма как да се прелее такъв вот.

Макар да няма знак за равенство между парламентарни и местни избори, нека припомним, че на вота за парламент седем месеца по-рано ПП-ДБ получи 192 343 гласа в София, а сега бъдещият кмет Васил Терзиев взе с около 15 000 гласа по-малко. Този път малко повече са гласувалите в София с "не подкрепям никого" - 17 778 или близо 5% от избирателите.

Трудни местни "сглобки"

Но победа в ключовата столица, където ПП-ДБ печелят и 19 районни кметове, не е равнозначна на лесно управление и смяна на модела, наложен от 18 години. В Столичния общински съвет (СОС) никоя формация няма мнозинство от 31 общински съветници. ПП-ДБ разполагат с 23-има, ГЕРБ-СДС - с 14, деветима са за БСП, осем за "Възраждане", по трима за КОД и за ИТН и един съветник за ВМРО.

Резултатите показват, че теоретично има шанс сглобката да се възпроизведе на софийско ниво - но също и плаващите мнозинства, патент на ГЕРБ. Как ще се (взаимо)действа ще проличи съвсем скоро при две ключови гласувания - за избор на председател на СОС, който е на тайно гласуване по сегашния правилник, и на новата структура на Столична община, която новият кмет трябва да представи. Предизвикателството за Терзиев и екипът му ще бъде да предложат достатъчно подготвени кадри, които да подменят част от администрацията на Столична община. В противен случай може да се окаже задно колело за каквито и да било промени, а и да ги саботира.

В почти всички общински съвети, които бяха избрани на първия тур с куп хартия и над 500 хиляди невалидни бюлетини, ситуацията е като в СОС - мнозинства няма. Практиката в България досега е показала, че такива се формират на база местни бизнес интереси и около конкретни проекти. Пример за това е Хасково, където добре работещата сглобка между ГЕРБ и ДПС в общинския съвет гарантира и победа на досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ на балотажа.

"Роди се звезда…"

С това заглавие от американски филм политолози характеризираха появата на Ваня Григорова и нейния силен резултат в София. Както за Васил Терзиев, така и за нея работата в управлението на София - защото тя ще е съветник, може да е коридор за нови политически цели. Въпреки това не е ясно доколко има потенциал да е старт за ново ляво, тъй като гръбнак за подкрепата ѝ е старото ляво и неговите бизнес кръгове - БСП, Левицата и изобщо политици, запомнени покрай националната катастрофа през 1996-1997 и прокремълски симпатии.

Григорова не е заявила политически амбиции, а дистанцията между нея и лидера на БСП Корнелия Нинова е видима с невъоръжено око. Докато синдикалистката е в СОС, двете ще поддържат студен мир. В изборната нощ обаче политолози коментираха, че ферментацията на европейско ляво по-скоро се очаква откъм ПП-ДБ, (все по-рядко са припознавани като десница), а не от силите зад Григорова и нея самата.

Кадифен преврат

Както пролича в снощните изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, вътрешният натиск в коалицията се засилва в контекста на предстоящия бюджет за 2024 и последващата ротация през март, свързана с оценка на дейността на министрите в правителството. Към това се прибавят и конституционните промени, насрочени за гласуване през декември, и крайното решение за Шенген, което, ако е негативно, ще засили натиска върху правителството на акад. Николай Денков от страна на ГЕРБ и ДПС. За Бойко Борисов обаче е изгодно непопулярни решения и отговорността за тях да се вземат именно от кабинета на ПП-ДБ. В крайна сметка с депутатите на ГЕРБ, ДПС, а защо не и на други формации винаги може да блокира такива, които пречат на подкрепящите го бизнеси - например предложението на Министерството на финансите да отпадне намалената на 9% ДДС ставка за ресторантьорите. Но пък не е ясно какво ще се случи със заявката на кабинета да бъде сменен шефът на ДАНС.

От друга страна и "Граждани за европейско развитие на България" са пресирани. Както коментира по БНТ политологът Огнян Минчев, натискът върху ГЕРБ и Бойко Борисов в настоящата политическа ситуация е много висок, когато се опитват да се релегитимират, а политическото им поведение се наблюдава много внимателно "от всички".

След два дни Борисов ще поиска от партията да реши дали да остане в сглобката. Такива демонстрации на пехливанлък вече са познати - нищо чудно в тях да се включи и Делян Пеевски, първият съпредседател на парламентарната група на ДПС в политическата история на партията. Липсващата брънка - коалиционно споразумение между ГЕРБ и ДПС, все така липсва. А лидерът на ГЕРБ отбеляза вчера гласовете на "Възраждане", трета политическа сила във Варна, дадени за кандидата на ПП-ДБ и бъдещ кмет Благомир Коцев. Няма как преднината (на Иван Портних, кандидата на ГЕРБ, б.а.) да се стопи без платен вот от мутрите и варненските групировки, коментира Борисов от Пловдив. Но така и не обясни странните си избори за непопулярни кандидати - Хекимян в София и Портних за Варна, натрупал значителни негативи в досегашните си два мандата.

Ако апатията на избирателите продължи, ще нулира демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Урюрвкос

    26 8 Отговор
    стига плашихте хората голяма паника вдигнахте след изборите, оставете спокойно да живее народа, всяка реформа се отразява на етикетите с цените в магазините. Стига реформи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гаглей

    37 6 Отговор
    Как може да се разходиш, до секцията, да си убиеш деня и да задраскаш, не подкрепям никого???

    Коментиран от #15, #38, #68

  • 5 Хахаха

    37 9 Отговор
    Най простите винаги са най активни ! Паветниците , които в глупостта си довлякоха Кирчовците , не се получиха , което е типично за глупавите. Сега си довлякоха ДС !
  • 6 Истината

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Ей умник,нали за това съм написал неграмотни И пенсионери а не
    " неграмотни пенсионери"

    Коментиран от #49

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сойки и мисирки

    14 2 Отговор
    Ромския електорат ще празнува изборната победа цяла седмица, но когато парите свършат, пак започват игрите на глада.
  • 9 Не ме боли за бъгъ

    6 29 Отговор
    Подадох заявление за зелена карта и сбогом гергино завинаги ...нямам жена немам деца и не желая да имам деца от бъгъ жена и родени в бъгъ

    Коментиран от #10, #12, #14, #31, #91

  • 10 Истината

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не ме боли за бъгъ":

    И да върнеш всичко което България ти е дала.
  • 11 Не че ГЕРБ е добре, но

    27 4 Отговор
    "...пък ПП-ДБ направи пробив, печелейки кметове и в няколко големи областни центъра освен София - Варна, Пазарджик, Благоевград.. " тези са абсолютна катастрофа за България и българите!
    Тези са бвзимци, платени от чужбина да унищожават България... Апатията на народа също е фатален за всички. Така ще се оставим някакви безумци да ни унищожат обществото и страната до нулата.

    Коментиран от #78

  • 12 Ха ха ха

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Не ме боли за бъгъ":

    Иди в Краварията! Прав ти път. Там наистина ще ти хареса. Ще си говорим с тебе, след 10-15 години.
  • 13 Транзистор

    10 13 Отговор
    Гласували са 43%, това не е ниска избирателна активност. Останалите 57% ги няма тук така или иначе.

    Коментиран от #19

  • 14 И кво....?!

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не ме боли за бъгъ":

    Картофи ли ще копаш , или крави ще касапиш ?!
  • 15 Амо

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гаглей":

    Ако трябва да избираш между ДС и джуревка, и не те устройва никой - получава се точно така
  • 16 Изборите ги решава Козяк

    20 4 Отговор
    Това не са избори, а назначаване на краварски марионетки
  • 17 гост

    33 3 Отговор
    5% ,,не подкрепям никого" плюс още около 65% НЕ гласували е реалната картина. Когата гласувалите на някои от следващи избори са общо около 5% ,това ще е истински шамар.Крайно време е и за промяна на изборния закон. С под 50% обща
    избирателна активност, изборите да се признават за невалидни.

    Коментиран от #23, #27

  • 18 Пилчева махай се

    20 8 Отговор
    Дойче веле вън от България! Заедно с платените му мисирки като тая дрта противнна лъжлива па - ча.
  • 19 Избирателната

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Транзистор":

    активност не е изчислена правилно, тъй като от последното преброяване не са актуализирани списъците. Не може да сме седем милиона, а да имат избирателно право шест и половина, това означава, че няма деца в България до 18 години. Трябва да се въведе активна регистрация, и да се махне не подкрепям никого . Освен това има и много възрастни над 80 години, които просто са бавно подвижни, имат склерози и са аполитични.

    Коментиран от #36

  • 20 Артилерист

    16 7 Отговор
    При настоящата американо-колониална ситуация в България е крайно време посолствоТО открито да поеме управлението на държавата и да се прекрати тази имитация на избори. Най-малкото и заради атлантическите сглобки, които партийте се принуждават да правят, за да се придържат към "правата" линия...
  • 21 Веселяка

    3 6 Отговор
    Аз гласувам само за майтапа 🤪
  • 22 СЛОНА

    17 3 Отговор
    А ТЕЗ НАЩЕ ПОЛИТЦИ НЕ СЛУШАТ НАРОДА ,ЗАТОВА ТРЕБВА ДА ДОЙДАТ БРАТУШКИТЕ И НАЩЕ ПОЛИТИЦИ ,ЧЕ ВИСЯТ ТОГАЗ НА УЛИЦАТА ПО КРУШКИТЕ!!!
    ЗАТОВА ПОДКРЕПЯМ БРАТУШКИТЕ!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Някой

    23 0 Отговор
    "Българската демокрация, шамаросана от апатията на избирателите, се сви до шепа бюлетини." Ами това е така след 33 години преход и инсталиране на разни вредни управляващи готови да прорадат и майка си. Пък тия послезните са върха на неграмотността, нищоправенето и педателството.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Извода от тази логорея на Милчева е,

    26 3 Отговор
    че софиянци няма, там живеят овце, които искат да бъдат доени от краварските подлоги, затова не отидоха да гласуват. За тази подлога Терзиев са гласували 150 хиляди, а право на глас имат 1 милиат избиратели в София, това ли е победа, една шепа гласове. Ако имаме правосъдие, трябва да се разкрият далаверите на краварските подлоги!
  • 27 така ли

    2 9 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    И кой ще смени управляващите от които не си доволен, когато обявиш изборите за невалидни?
  • 28 тази опасност вече 34 години ни трови

    14 3 Отговор
    опасността надвиснала над българия е едно послоство и вие сте му първи слуги !!!

    Коментиран от #29

  • 29 не са 34

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "тази опасност вече 34 години ни трови":

    Още от 1878 е все така.

    Коментиран от #33

  • 30 Ами

    5 0 Отговор
    тя опасността е надвиснала и над твоето жалко препитание.Че после грантовете и слуги вана на най и ще трябва да работиш почтено.И другите като теб.
  • 31 не думай

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не ме боли за бъгъ":

    вече 2-3 милиона мишки избяга като тебе така че прав ти път към новата си дупка да си живееш мишия животец и да слогуваш на чуждите си господари !!! тук не е за страхливи шматки…

    Коментиран от #77

  • 32 като гледам тука всичките сте ербапи

    1 4 Отговор
    А в действителност един кмет не можахте да вземете. Дори и в родната Варна.
  • 33 малкия

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "не са 34":

    не се напъвай че си нямаш ни най-малка представа какво е било след освобождението до всв …! само един пубертетски лилгльо може да напише подобна глупост !!! научете са да пишете за нещо което знаете сте чели а не за неща които са модерни да се пишат без никаква основа за тях просто ейтака да се плюе наляво и на дясно ! уважение нямате да не говорим за елементарна култура
  • 34 Румен Американеца

    15 1 Отговор
    Лидери на основните партии са Бойко "аз съм прост" Методиев и Просто Киро!, и двамата изпълняват заповедите на посолствоТО, изборите са фарс, корабът БГ потъва
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 каде ги намери

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Избирателната":

    тия седем милона ? седм милона имаше около 2000-та година сега сме не повече от 6 и то максимум … инъче си прав в русе имаме не повече от 70-80 000 жители реално но по списъци сме 150 000 ???
  • 37 Реплика

    9 0 Отговор
    Не е удобно Емилия Милчева да анализира причината за ниската избирателна активност,а тя не е свързана с апатия,както твърди журналистката.
  • 38 Това е единственият начин да се спази

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гаглей":

    закона! Не забравяйте, че гласуването е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по закон, отмениха само наказанието, ако не гласуваш два пъти поред, щеше да има глоба. Без глоби, никога няма да има редовно гласуване. Затова измислиха това квадратче-не подкрепям никого, но се смята, че си гласувал, а ползата е, че се вдига избирателната активност, а това обезсмисля купуваните гласове и се вдига избирателният праг, така далаверки друдно ще се правят. Но това е за хора, не за овчо стадо!?
  • 39 1020

    14 1 Отговор
    Крайно време е да се разбере че негласуването не е въпрос на апатия. НЕ Е АПАТИЯ И МЪРЗЕЛ. Негласуващите имат съвсем смислено обяснение защо не гласуват. Но продължават да бъдат нечути.
  • 40 Финансираното от Си Ай радио

    9 1 Отговор
    трябва да напише за изборите в окупираната американска губерния България

    Коментиран от #44

  • 41 Гоу аей

    9 2 Отговор
    Милчева, новата звезда на Сорос платеното Дойче веле. Мани, мани. Ниво минус 10. Българомразка.
  • 42 Баба Илийца

    13 1 Отговор
    Не е апатия, мисирко, а отвращение и погнуса от кандидатите, всичките фани единия удари другия!

    Коментиран от #43

  • 43 така ли?

    2 9 Отговор

    До коментар #42 от "Баба Илийца":

    Ами защо не предложихте избираем кандидат? Да го изберем него, без отвращение.

    Коментиран от #47

  • 44 Американска?

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Финансираното от Си Ай радио":

    Е колко да е американска?
  • 45 юрист

    13 0 Отговор
    Нека се обърне внимание на ниската юридическа квалификация в избирателните комисии на всяко ниво и най-вече в ЦИК. В България огромна армия от обучени юристи е захвърлена като ненужна в ъгъла и не се допуска нито до комисии, нито до телевизията. Едни и същи анализатори ни анализират некомпетентно какво искат избирателите. А никой не обръща внимание на това, че членовете на избирателните комисии и на ЦИК не бива да се предлагат от партиите, а да са независими от тях, като съдиите.
  • 46 бхаха

    2 7 Отговор
    Гледам най-прогресивната партия в0зраждане, недоволна от изборните резултати нещо се е разпищолила. А след изборите щеше Белене да отваря. Троловете ѝ дори не знаеха за какво ще гласуват. Хахаха
  • 47 Аватар

    10 1 Отговор

    До коментар #43 от "така ли?":

    Вижте първо законовите изисквания за създаване и узаконяване на политическа партия.Това количество партии,които издигат кандидати за местно или държавно управление каква членска маса имат,която да ги подкрепя?Гласоподавателя не е представен нито в местното,нито в държавното управление и изборният процес отдавна е само симулация на демокрация.

    Коментиран от #50

  • 48 факуса

    8 1 Отговор
    Ако апатията на избирателите продължи, ще нулира демокрацията.
    ами то апатията идва от липсата на демокрация,в колониите няма демокрация,само слугинаж и чужди военни бази

    Коментиран от #52

  • 49 факуса

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    ами истината е,че пенсионерите построиха това което още крадете а тогава неграмотни нямаше,това е истина

    Коментиран от #51

  • 50 чудесно

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "Аватар":

    Не ми се оправдавай като девица. Направи партия и ще гласуваме за теб.
  • 51 не е верно

    2 6 Отговор

    До коментар #49 от "факуса":

    Децата от Строителни войски го построиха.
  • 52 да ва питам

    1 5 Отговор

    До коментар #48 от "факуса":

    Пари имате ли, да се пазите сами? А войска?
    Ако го няма НАТО, два турски батальона за 24 часа, ще са на Калотина.

    Коментиран от #63, #76

  • 53 Наско

    10 1 Отговор
    Костадинов ще поеме ли отговорност след този грандиозен провал на Възраждане? Ще си подаде ли оставката като председател на тази сбирщина? А, забравих, че то няма кой да поеме щафетата. Те нямат нито една личност, доказала се в каквато и да е сфера. Затова нямат и нито един кмет, а в тяхната Мека - Варна, дори не стигнаха до балотаж. Най-смешната партия в парламента. Циркаджиите от ИТН поне взеха Ловеч.

    Коментиран от #54, #72

  • 54 хе хе

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "Наско":

    Така и така Москва ще му спре парите като провален проект. И ще изпадне при другия виден руски националист Волен Сидеров.
  • 55 Глав

    6 3 Отговор
    Както и да фиросовства тази истината е че софия не излезе да гласува понеже и сервираха потомъка на ДС.
    Ако бяха изкарали напред някой друг като Тр.Трайков напр.десните хора щяха да излязат и новата звезда на
    от лява щеше да залезе.Добре че са братовчедите в София за нея и за Б.Б. в Пловдив.Там където са малко видяхме какво става.

    Коментиран от #56, #59

  • 56 верно ли?

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Глав":

    София сама си го сервира на първия тур. Нормално е. Българите сме мазохисти. Мислим със стомаха си, а не с горната си глава.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 мислех да ти отговоря

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Трандафор":

    но ще оставя другаря Тодор Живков да ти отговори.

    "Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия."
  • 59 НАП

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "Глав":

    Точно па Трайков, осъждан, но неосъден поради съдийската мафия, аре по-леко. Ела да видиш какво направи в Средец - едно голямо нищо. Една недовършена градинка пред хотел Рила за 4 години. Десет оссрани от гълъбите пейки, другото е остатъци от циментови площадки от преди 20 години. И табелка с именно на някакъв евреин, не българин - евреин. И ЗАТОВА Е ВЗЕЛ ПАРИЧКИ ТРАЙЧОТО.
  • 60 Проклятието на фараона

    6 2 Отговор
    Нещо адептите на Дойче веле започнаха да пукясват, хм хм.
  • 61 Циник

    4 1 Отговор
    "Ако апатията на избирателите продължи, ще нулира демокрацията" - демокрацията в България е по принцип мъртвородена, това не ви ли стана ясно за всичките тия години. Егати наивния народ сме

    Коментиран от #62

  • 62 грешка

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Циник":

    Демокрацията в България все още не е родена. Както и в България все още не е започнал Прехода. Има достатъчно документални доказателства за тези твърдения.
    Ще цитирам само един:

    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.

    Коментиран от #66

  • 63 Циник

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "да ва питам":

    Турция е член на НАТО, демек наш ценен и обичан съюзник. Питай Атаман Тагаренко и Мончо Паси да ти разкажат. Какво се плашим.

    Коментиран от #65

  • 64 Много

    5 1 Отговор
    хора започват да разбират, че изборите са ала-бала.
  • 65 ами да

    0 2 Отговор

    До коментар #63 от "Циник":

    Ама нали не искаш България да е член на НАТО и да се пази сама? Викам тогава как ще се опазиш и с какви ресурси?

    Коментиран от #70

  • 66 Циник

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "грешка":

    А, може и така да се погледне на случая. Но, така или иначе, в БГ работеща демокрация, както се предполага в една европейска страна, НЯМА.

    Коментиран от #69

  • 67 честит празник

    0 5 Отговор
    Честит празник на всички възрожденци с руско самосъзнание.
  • 68 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гаглей":

    Аз да бях, щях да нарисувам нещо.
    А за хората без въображение на бюлетината трябва да има точки за свързване на това нещо.

    Коментиран от #88

  • 69 При бай Тошо беше лесно

    5 2 Отговор

    До коментар #66 от "Циник":

    щото БКП управляваше а хората нямаха глас.
    В един момент им даваш на хората глас и те не знаят какво да правят с него.
    Те не разбират, че това е тяхна отговорност.
    "Ооо, ама те лъжат, те правят машинации, те нам-кво си"-еми отиваш в секцията и се курдисваш там и наблюдаваш.
    "Ооо, ама тоя каза това но направи онова:-еми гледаш кво правят гърците в такъв случай.
    И те така.
    Има едни нечистоплътници, които винаги ще драпат за власт и ленси благинки.
    Нашата работа е да ги шамарим за да не го правят.

    Коментиран от #71, #74

  • 70 Циник

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "ами да":

    Коментарът ми беше, че щом НАТО е нужен да ни пази от друг член на НАТО нещо не е съвсем наред с цялата идея и структура на НАТО, в която ние се кълнем. Навремето Варшавския Договор не ни пазеше от Варшава, освен ако не я караше някой пиян съсед.

    Коментиран от #73

  • 71 освен това

    5 2 Отговор

    До коментар #69 от "При бай Тошо беше лесно":

    20 хиляди купени гласа на 2 милиона гласували е едно, а на 4 милиона гласували е съвсем друго. Затова купувачите на гласове имат интерес масово да НЕ се гласува. Не им бъркайте сметките.
  • 72 Циник

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Наско":

    Костадинов е умен човек и затова надхитри даже себе си. Не може да си политик и само да го играеш горд и независим и да казваш "или цялата власт или нищо". Защото ето го резултата: нищо! Не знам накъде ще тръгнат от сега натам
  • 73 говориш глупости

    0 4 Отговор

    До коментар #70 от "Циник":

    Не се ли усещаш, че се омота като пате в калчища?

    Докато България е член на НАТО няма защо да се страхува от друг член на НАТО. Но когато излезе от НАТО и се пази сама, с какво ще я опазиш? Ако НАТО няма бази в съюзните страни, къде да има?

    Коментиран от #75

  • 74 Циник

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "При бай Тошо беше лесно":

    Като се има предвид, че сега управляващи се избират с не повече от 5 процента поддръжка (от цялото население минус казионните и купени гласове), то може да се спори, че по времето на БКП, когато имаше много членове на БКП участващи в управлението, е имало по-широко представителство от страна на редовия човек.
  • 75 Циник

    7 2 Отговор

    До коментар #73 от "говориш глупости":

    Аха, те и гърците така се омотаха в Кипър. Ясно ти е, предполагам, че и двете страни бяха членки на НАТО тогава, и? Да, Кипър не е Гърция, но идеята беше да стане. Ако Турция поиска да влезе в България, НАТО само ще скимти, както правят сега в Украйна и скоро в Израел. Много надценяваш тази бюрократична организация. Има САЩ и неговите военни, това да. Европейската част на НАТО е смешен придатък. Британците още се опитват голям да го вадят ама нещо не им се получава все повече.

    Коментиран от #79

  • 76 Реплика

    8 1 Отговор

    До коментар #52 от "да ва питам":

    Не сте актуален.,Турците идат" се смени с ,,Путин ще превземе Европа".
  • 77 Продължаваме Промяната

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "не думай":

    Правилно мислиш, такива като Зуека и Катя Близнакова дето гледат само на хляба мекото и бягат в чужбина за по-уреден и спокоен живот в градска среда с тротоари, паркове и чист въздух, нямат място в майка България. Тук са истинските мъже като Кирчо, Асен, Лорер и други даващи сърцето и душата си за България, които са се отказали от тези "благинки" на Запад в името на татковината ни

    Коментиран от #82

  • 78 Ти да видиш

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не че ГЕРБ е добре, но":

    Е, точно затова жителите на тези 4 града ще спасят демокрацията, като гласуват масово след 4 години, за да изритат ПП-тата, които вече ще са сринали тези градове и финансово и физически и всякак. С уговорката, разбира се, че ПП и ДБ-тата са още тук, а не са по островите да си гледат кефа с "почтено" откраднатите милиарди. ;)
  • 79 Баща ти

    0 5 Отговор

    До коментар #75 от "Циник":

    Малиии,Путлер твоят идол от “3 дни до Киев” стигна до нещастна защита на Луганск и компания

    Коментиран от #83

  • 80 Ало, Мисирчева!

    8 0 Отговор
    Опасността, надвиснала над България СЕ НАРИЧА СЛУГИТЕ НА КОЗЯК.
  • 81 ИНЖ

    1 3 Отговор
    Апатията на избирателите си е чиста глупост. Поддават се на хибридните атаки.
  • 82 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Продължаваме Промяната":

    За Зуека и Катя добре го каза ама много величие другите. Кирчо и Кокорчо търпят всичко само заради светлото си бъдеще на някой топличък остров.
  • 83 Циник

    5 1 Отговор

    До коментар #79 от "Баща ти":

    Моят идол си пие чая на извънредно голямата маса и съчинява условията за капитулация на Зеленски, Тагаренко и прочие плужеци. А ние чакаме да изядем дървото. Това са фактите, другото е пропаганда
  • 84 отчаяние

    6 0 Отговор
    "Българската демокрация, шамаросана от апатията на избирателите" - що за наглост!? Апатия? Това е писък на отчаяние, не безизходица, на избор между чума и холера. Обществото е жертва на десетилетия терор и издевателство, останало без сили и без нито една добра алтернатива. Не е апатия, а ясен сигнал - не искаме НИКОЙ от вас!

    Коментиран от #85

  • 85 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "отчаяние":

    Знаете ли ?.... Отчаяните народи ги заробват !...Отчаяните народи все чакат всичко наготово !... Отчаяните народи винаги хленчат и намират причини за неуспехите !.... Отчаяните народи са обречени да изчезнат !...Оцеляват само ония , които въпреки всичко, продължават все още да драпат и съзнават , че един глас на избор за подходящ и правилен човек означава много нещо и че подходящият човек няма да слезе като месия при тях !!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.