Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Ноември, 2023 19:01 2 205 54

Украйна в ЕС: Какво ще означава това за останалите?

  • украйна-
  • ес-
  • володимир зеленски-
  • урсула фон дер лaйен-
  • владимир путин-
  • война-
  • брюксел-
  • членство в ес

Ще се наложат значителни промени, които ще засегнат всички, а България няма да е вече най-бедната членка

Украйна в ЕС: Какво ще означава това за останалите? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали Украйна е узряла за старт на официалните преговори за присъединяване към ЕС? Формалното решение ще бъде взето на срещата на върха на ЕС през декември, но становището на ЕК ще стане известно в сряда (8.11) Именно нейната „техническа“ препоръка за способността на страната да стане член на ЕС ще изиграе централна роля, отбелязва „Нойе Цюрхер Цайтунг“.

Изданието обаче изтъква, че в случая става дума не само за техническа преценка, а и за геополитика – желанието да се отвори път за бъдещото членство на Украйна в ЕС е голямо. Миналата година на страната бяха поставени седем условия, които трябва да бъдат изпълнени преди да се отправи препоръката за членство. НЦЦ изрежда някои от тях: по-активна борба с корупцията, ограничаване на влиянието на олигарсите, както и прилагането на правилата при избора на съдии и за защита на малцинствата в съответствие с европейските стандарти.

По думите на председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен, над 90 процента от изискваните реформи са осъществени. Поради това наблюдателите очакват, че ЕК ще отвори вратата за официалните присъединителни преговори, но ще постави и още условия.

ЕС ще трябва да се реформира

Перспективата за предстоящо разширяване поставя и ЕС под натиска да се реформира, отбелязва НЦЦ. Наред с Украйна има още няколко кандидатки за членство – от Албания през Черна гора до Грузия. И ако Общността се окаже с 35 вместо със сегашните 27 членки, това ще наложи промени във вътрешните правила на играта – например що се отнася до единодушието при взимането на решения или състава на органите на ЕС (вече не всяка държава да има постоянно свой представител в ЕК).

Под натиск ще се окажат и правилата на ЕС за вътрешните финансови потоци, прогнозира НЦЦ като уточнява, че това ще е валидно в особено голяма степен при присъединяване на Украйна. До момента ЕС предоставяше над 60 процента от годишния си бюджет за преразпределение между най-бедните региони и фермерите – в името на кохезионната политика и политиката в сферата на селското стопанство.

Най-големият получател на европейски средства

И в двете направления Украйна категорично ще се превърне в най-големия получател на европейски средства. НЦЦ отбелязва, че това ще се дължи на комбинацията от бедност, брой на населението и значение на селското стопанство. Швейцарското издание припомня, че за момента най-бедната членка на ЕС е България. Нейният БВП на глава от населението е около 40 процента под средния за ЕС и представлява едва около една трета от БВП на шампиона в тази сфера Люксембург. А Украйна е с 60 процента по-надолу от нивото на България, като това е било така още преди началото на войната.

Украйна, чието население пред началото на войната бе над 40 милиона души, като член на ЕС би свалила средното за Общността ниво на доходите с десет процента. А това ще повлияе на паричните потоци в името на кохезионната политика, в рамките на която сравнително бедните региони получават средства, а относително богатите държави плащат. Сегашните нетни получатели на евросредства ще започнат да получават по-малко, а може и да се превърнат в нетни платци. А настоящите нетни платци ще трябва да плащат повече.

Значението на селското стопанство

Последствията ще бъдат големи и в селскостопанската политика, пише НЦЦ. Изданието привежда данни, съгласно които преди войната Украйна е имала между 30 и 40 милиона хектара обработваеми земи. С присъединяването ѝ този вид площи в рамките на Общността ще се увеличат с 20-25 процента, а това вероятно ще наложи значително увеличение на бюджета на ЕС за селско стопанство.

НЦЦ цитира данни, съгласно които ако Украйна се бе присъединила към ЕС още през 2022 година, през миналата година тя е щяла да получи почти 20 милиарда евро от европейските кохезионни и селскостопански фондове. Швейцарското издание цитира и други сметки, от които излиза, че за седем години Украйна като членка на ЕС би получила по сегашните правила към 185 милиарда евро (без помощите, свързани с войната). От назованата сума почти 100 милиарда биха били за селското стопанство.

Ще бъдат ли въведени нови правила?

Швейцарското издание изрично подчертава, че всички тези сметки са от чисто теоретичен характер – те показват какво би се случило, ако извън европейското членство в Украйна не се промени нищо. А на практика вероятно ще настъпят промени – например в резултат от членството си в ЕС Украйна ще се възстанови много по-бързо в икономически план. Това по-бързо икономическо възстановяване би намалило „необходимите“ кохезионни суми.

Що се отнася до правилата за разпределение на финансовите потоци, може да се стигне до увеличаване на целия бюджет на ЕС чрез допълнителни данъци или по-големи вноски на страните членки, до намаляване на селскостопанските субсидии на хектар или по-строги изисквания за кохезионните плащания. Нито една от тези стъпки няма как да бъде популярна и накрая вероятно ще се приеме някаква комбинация от тях, предполага НЦЦ. Но ЕС има време за вътрешни реформи, заключава швейцарското издание. Дори и след формалното решение за започване на присъединителни преговори с Украйна те определено няма да траят кратко.

Фалшиви надежди?

Германският „Тагесшпигел“ от своя страна публикува коментар под заглавието „Брюксел е на път да събуди фалшиви надежди у Украйна“. Авторката Аня Велер-Шьок посочва, че руската инвазия, предназначена да отдалечи Украйна от Европа, е довела вместо това до значително сближаване. И особени съмнения по отношение на това как ще изглежда препоръката на ЕК няма – в контекста на бруталната война на Путин тя ще представлява важно послание както към Киев, така и към Москва: бъдещето на Украйна е в ЕС. Но в никакъв случай не бива да се създават фалшиви надежди – тъй като нито Украйна, нито ЕС за момента са готови за тази стъпка. Аргументацията: краят и изходът на войната, в която се намира Украйна, са непредвидими; присъединяването към ЕС е изключително сложно и правителство, което води война, не може да се концентрира върху необходимите реформи така, както в мирно време; ЕС не бива да се разширява без реформи, а по редица ключови въпроси единство няма. В коментара се отбелязва, че на хората в Украйна, които в момента се борят не само за бъдещето на страната си, но и за бъдещето на Европа, е важно да се даде надежда. Но тя трябва да има база: реалистични цели и обвързващи уверения.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    67 4 Отговор
    Разпад на ЕС със сигурност!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хххх

    53 2 Отговор
    Ще означава повече смърт и фашизиране...
  • 4 Така така

    46 2 Отговор
    ДВ ужасни сте две пропаганди за толкова кратко време.. Повтаря те се като папагали от космоса се разпознават вашите лъжливи творения
  • 5 Последния Софиянец

    38 1 Отговор
    На куково лято.
  • 6 Влажният Сън на

    25 0 Отговор
    Паля Чото
  • 7 Свободен

    2 38 Отговор
    Означава здрав бизнес!
    Но трябва да върви с НАТО, че с тоя съсед - прошляк иначе е опасно!

    Коментиран от #9

  • 8 Мутата

    48 1 Отговор
    Какво търсим още в този съюз

    Коментиран от #32

  • 9 Тъп

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "Свободен":

    Свободен няма...
  • 10 Някой

    38 0 Отговор
    За останалите ще означава война, мизерия, кражби, заплахи... Все лошо.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пак този

    30 0 Отговор
    Тези ще влязат и в Шенген по-бързо от нас. Там се краде повече!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Джамбaза

    45 1 Отговор
    Какво ще дири в ЕС страна в която са забранени изборите?
    Страна в която се почитат нацисти?
    Страна в която се води гражданска война?
  • 15 БОЗА

    37 0 Отговор
    "Украйна в ЕС: Какво ще означава това за останалите?"

    Каво означава ли-да се плащат ЧУЖДИ ДЪЛГОВЕ...айде нема нужда...който забърква кашата да си я сърба...;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #43

  • 16 Командващият силите на НАТО в Прибалтика

    21 4 Отговор
    От Естония до България – обществата да се Готвят за ВОЙНА!???
    Командващият силите на Алианса в Литва полковник Петер Нилсен призова населението на пограничните държави с Русия от Естония до България да се подготви за война.

    За да бъдем подготвени за подобно развитие на събитията, вече е необходимо ние, европейските държави „да отделяме по 2% или повече от БВП за отбрана и обществени поръчки“, защото „САЩ ще са заети с конфликт с Китай в Тихия океан и ще оставят Русия на европейците„, подчертава полковникът.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 макс

    21 0 Отговор
    Без зелени дрогирани фашисти в Евросъюза!!!!!!!
  • 19 морски

    18 0 Отговор
    Приемат ли ви във ЕС ще започне трета световна война за това ще гледате ЕС нато през крив макарон!!!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хехе

    24 0 Отговор
    По правилата за влизане в ЕС, тая страна изобщо не може и не трябва да влиза в ЕС, огромен воденичен камък. Освен това не се знае, тая страна дали изобщо ще продължи да съществува. И въпросът ще отпадне от самосебе си.
  • 22 Укропат

    14 0 Отговор
    То ние сме в ЕС повечето от нас. По точно в Бургас ,Варна и други курорти. А шефчето се чувства евромеец много отдавна. Особено на втората водка след три бели линии. Даже го научиха на английска мова за по автентично. Иначе 404 в ЕС ще е най черната дупка от всички черни дупки.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 УдоМача

    10 0 Отговор
    Нищо, защото нема да стане!
  • 25 мафи озо

    15 0 Отговор
    Означава корупция и бандитизъм.. Скоро европейците ще го разберат, ама по-тегавия начин... Не си взеха поука от емигрантската криза щото са али-балита всичките бюрократи които управляват ЕС
  • 26 ЕСССР

    16 0 Отговор
    Украйна няма място в ЕС, няма кво да си правите гаргара по въпроса!
  • 27 Турция чака 50 години

    15 0 Отговор
    Да влезе в ЕС-то, а докато дойде ред за евентуални преговори на У КраИна с бюрократичните брюкселски зелки, обединената Европа вече ще е пръснала панаира – Германия обмислят връщане на марката 😉
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ха ха

    12 0 Отговор
    Украйна в ЕС: Какво ще означава това за останалите / много оръжие на черния пазар и еФтина дрога

    Коментиран от #33

  • 31 Да Ви кажа...!

    19 0 Отговор
    Моето мнение е,че приемем ли вече унищожената икономически Украйна в ЕС,ще си сложим един тежък камък на шията и ще се наложи само да наливаме и наливаме в една бездънна каца ,наречена-Украйна...!
    А тези не малко пари,защо да не ги дадем примерно на бедните ни пенсионери ...?!?!

    Коментиран от #38

  • 32 Хе,хе...!

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мутата":

    Къде ги търсиш Ингилизите ..!
    Защо ли напуснаха ЕС...
  • 33 И друго...!

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "ха ха":

    И ефтини Украинки,в околностите на червените фенери...
  • 34 #идиоти вън

    1 2 Отговор
    E украинките са готини и благоразположени.
  • 35 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    2 20 Отговор
    За разлика от Турция и особено Кочината Русия, Украйна е в Европа. Украинците са европейци и Украйна рано или късно ще стане член на ЕС. Точно това е причината за тази война. Недоеволюиралите Сибирско-Азиатски Дегенерати осъзнават, че са крив клон и задънена улица от човешката еволюция и не могат да приемат, че украинците вече не искат да се въргалят в тинята заедно с тях.

    Коментиран от #44, #47

  • 36 ХАРОН

    4 0 Отговор
    Звучи като Турция директно, преди Украйна в ЕС!?
    Нали? И едните и другите заслужават.....
  • 37 Коментар

    9 0 Отговор
    Укрите са във война и не отговарят на точка първа от критериите за прием,а войната се дължи точно на това,че не отговарят на първата точка.Ако отговаряха на първата точка едва ли щяха да имат война и отдавна да са в ЕС.Никой нормален няма да вземе държава във война.Това ще означава директно война за всички.
  • 38 Късно е

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "Да Ви кажа...!":

    Работя в бюрото и имаме наложени квоти за украинци, сирийци, малцинства, лица под 28 години, а скоро и палестинци. За българите над 30 години няма да има работа в близкото и далечно бъдеще
  • 39 Мим

    11 0 Отговор
    Ами това са фалшиви надежди.Укрите никога няма да са в евросъюза,в противен случай ще има разпад...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Майна

    7 0 Отговор
    Не съм погледнал коментарите още, но..
    Окраина ще се върне в историческата си принадлежнот- Русия..
    Галиция- в Полша..
    Та какво ще приемат в ЕС..?
  • 42 Не само няма да сме най-бедни,

    6 0 Отговор
    но и ще сме много по-назад в класациите за корумпираност. Но не знам доколко е полезно за когото и да било, включително за Украйна. Със сигурност ще е самоубийство за ЕС, при това лицемерие други държави да чакат десетилетия с непрекъснати нови условия и ултиматуми, а само заради безумната омраза срещу Русия да вкарат по бързата процедура в съюза Украйна и Молдова, където проевропейската управляваща партия, между другото, се представи страшно зле на местните избори наскоро.
  • 43 аха

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "БОЗА":

    "...който забърка кашата да си я сърба...", но и европейските чиновници усърдно бъркаха в тая каша, и огъня поддържаха, пък тя взе, че загоря, като нищо могат да впрегнат "поданиците си" да сърбат загоряла каша.
  • 44 айде

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    спри да мучиш бе, "мученико".

    Коментиран от #52

  • 45 Перо

    9 0 Отговор
    Поредният паразит за ЕС!
  • 46 Трол

    2 0 Отговор
    Снимката много добре обяснява какво означава това. Човекът от нея ни казва "Здравейте, идвам за вашите пари!"
  • 47 Аре бе

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    УКРАЙНА МОЖЕ ГЕОГРАФСКИ И ДА Е В ЕВРОПА
    АМИ ТАМ СА АЛБАНИЯ КОСОВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА СЪРБИЯ ЧЕРНА ГОРА Е СЕГА КВО ШЪ ПРАЙМ
    А КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ПРИЕМАНЕТО НА ОСОБЕННО КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА С ОТЧАСТИ ФАШИЗИРАНА АРМИЯ С СТАРШИ ОФИЦЕРИ ЗАНИМАВАЩИ СЕ С КРАЖБА И КОНТРАБАНДА НА ПОДАРЕНО ОРЪЖИЕ
    АМ ЧИ ДЕ ДА ЗНАМ
  • 48 означава

    2 0 Отговор
    сигорно фашизиране на ес
  • 49 браво бе

    2 0 Отговор
    това означава легализиране на тежката дрога и нелегалните оръжейни сделки в европа ура...
  • 50 търтеят

    1 0 Отговор
    украйна в ЕС? та тия са си чисти руснаци и част от руската губерния да си ги приемат амблок щом са толкова мъдри от ЕС а и в нато имат доста военни железоряци!
  • 51 Касапин

    1 0 Отговор
    Е КАК АМИ ТАК
    НИКОЙ НЯМА ДА ИСКА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ЕС ДА НЕ Е ЛУД
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 АМ ЧИ НИЩО ОСОБЕННО

    1 0 Отговор
    ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ