Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 16:00 2 496 18

Красимир Вълчев: Губят се 2 милиарда лева от ДДС

  • нап-
  • приходи-
  • ддс

Налице е очевиден проблем със събираемостта на данък добавена стойност

Красимир Вълчев: Губят се 2 милиарда лева от ДДС  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За две години номиналният ръст на БВП е 37 на сто, а на приходите от ДДС - едва 21 %. В номинално изражение това са 1,95 млрд. лева по-малко в бюджета на годишна база. Подобна оценка направи и Симеон Дянков, който неотдавна говори за липсващи 2 млрд. лева от ДДС.

Отрицателният ефект на намалените ставки, гласувани последните две години, върху приходите от ДДС е около 350 млн. лева годишно. Ако ги приспаднем, пак се губят 1,6 млрд. лева. И това без да отчитаме допълнителните приходни мерки, които трябваше да повишат събираемоста.

Анализирам двугодишен период, заради промените в структурата на БВП, влияещи върху данъчната база (вносът е с плюс в данъчната база и с минус в БВП). За 2022 година приходите от ДДС растат изцяло от внос. Постъпленията от ДДС при сделки в страната (нето) падат с 3,9% при номинален ръст на потреблението (2022 спрямо 2021 г. ) от 19,7 %. Обяснението на МФ за тази фрапираща разлика е в ръста на износа. Това очевидно е само една от причините, тъй като този ефект би трябвало да се компенсира/изглади през 2023 година, когато вносът намалява в стойностно изражение.

През тази година очаквано приходите от внос падат, а постъпленията при сделки в страната се увеличават, но сумарният ефект за двугодишен период е значително по-нисък ръст на приходите от ДДС спрямо увеличението на данъчната база, което е атестация за влошена събираемост и то в значителни размери.

Казано накратко - губят се 2 млрд. лева от ДДС, заради което се налага да бъркаме в джобовете на децата, като вземаме заеми и намаляваме разходите за развитие.

През последните 30 месеца (две години и половина), откакто ГЕРБ не е в управлението на публичните финанси, 18 месеца финансов министър е бил Асен Василев, а 21 месеца шеф на НАП - Румен Спецов.

През това време Асен Василев изхарчи заделените средства за магистрала „Хемус“, източи енергийните предприятия, намали средствата за образование и култура, смачка публичните инвестиции до най-ниското им ниво от 20 години и пак не му стигат средствата. Заради намалена събираемост, заиграване с Лукойл и лошо бюджетно управление. Най-лошото от 25 години насам.

Очаквам следващите дни същият Асен Василев да ни обяснява колко важни приходни мерки за бюджета е предложил и как от тях зависи събираемостта.

За да може да каже, ако не приемем някоя от безумните му мерки, че парламентът е виновен за дълга, дефицита, недофинансираните сектори и липсващите публични инвестиции.

Разчитайки, че малко хора могат да направят експертна оценка за допълнителните приходи, които ще донесат спорни мерки като облагането на събирачите на трюфели билки или даването на бонус срещу донос. И да разберат, че тези допълнителни приходи са нищожна величина на фона на липсващите 2 млрд. лева от ДДС.

Затова ще искаме от Асен Василев и МФ да дадат коректна оценка на ефекта на предложените нови приходни мерки и да заложат реалистична прогноза на приходите в проектобюджета за 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 5 Отговор
    Само 2 милиарда ли е Гепил киренцето и компания!

    Коментиран от #3

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 2 Отговор
    Някой май не отчита , че ДДС отдавна не е право пропорционално на БВП ❗❗❗
    А иначе може да се губят и повече от 2 млрд. ❗❗❗
  • 3 НЕ ГИ Е ГЕПИЛ КИРЕТО

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    СПЕЦОВ Е
    ТОВА С ДАНЪЦИТЕ Е В НЕГОВИЯ РЕСОР

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    направете проверки на цигнаските барно от къде им са парите и къщите бе

    всички са безработни а живеят супер охолно
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    направете проверки на цигнаските барони от къде им са парите и къщите бе

    всички са безработни а живеят супер охолно
  • 7 ТиКво

    7 0 Отговор
    Ами губят се защото сте си ги намерили!
  • 8 Урюрвкос

    12 1 Отговор
    щом Държавата опря до събирачите на билки и трюфели значи пиши я бягала
  • 9 БСП на Бунището

    10 1 Отговор
    А ония 8 милиарда,дето ГЕРБ крадяли на година,а Асен щял да ги върне - къде са??? М???
  • 10 ДАНС защо не хване чорбаджийте

    9 0 Отговор
    които плащат под масата? До кога?
  • 11 Много станаха гепачите

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "НЕ ГИ Е ГЕПИЛ КИРЕТО":

    ППДБ+ГЕРБ , сега и ДПС се включиха, какво друго да очакваме!

    Коментиран от #15

  • 12 Ветеран от Протеста

    12 0 Отговор
    Годината е 2021 ва....И какво четем във Факти..
    По думите му ( на Кирил Петков )около 8 млрд. лева се крадат. "Докато не спрем кражбите, не трябва да пипаме данъците. Трябва правилните капацитети да са на най-ключовите позиции. Ако спрем кражбата на тези 8 млрд. лева - то ще има пари за всичко", категоричен бе Петков.
    Къде са 8 те милиарда??
  • 13 факт

    7 0 Отговор
    С ДДС се извършват най-големите измами, но те могат да случат само ако НАП си държи очите широко затворени. Самият шеф на НАП Спецов е въртял далавери с ДДС за над 1 милион лева, а днес се прави на строг, но справедлив пазител на закона. И такава в смешки и закачки парите на българите оттичат към наши фирми, наши хора и наши джуджета, а любимият на Спецов не спира да тегли милиарди външен дълг. После на едни острови ще падне един живот, Като приключи с прането и Сарафов ще се включи.
  • 14 аку са премахнеТВА ДДС

    1 0 Отговор
    кВО ША МИ КРАДЪТ ТОГАВА...ВСИЧКИ ША С ДИБРЕ И ФИРМИ И НАРОД САМО КРАДЦИТЕ И СЪУЧАДТНИЦИТЕ ИМ ОТ ЛАП. ША СА ЗЛЕ.
  • 15 НЕЩО НЕ СИ ХИЧ В ЧАС

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Много станаха гепачите":

    РАЗМЕНИЛ СИ ПОРЕДНОСТТА НА ПАРТИЙКИТЕ КРАДЦИ....
  • 16 М3 голд

    3 0 Отговор
    Какви са тия искания към гелосания. Искайте този мошеник да си отива от България. И да си вземе и любовника. Може би трябва първо да мине през прокуратура и следствие, да не кажа и през къщата на бай Ставри. Тук не е фалшива продавачница на билети, което му е бил таванът на дейност и възможности, преди САЩ да ни го натресат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Емо

    0 0 Отговор
    Абе кви 37 на сто ръст, нормални ли сте вие?Да не е 3.7?