Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 19:01 1 787 17

Ще падне ли управлението заради вътрешния министър?

  • бфс-
  • борислав михайлов-
  • герб-
  • калин стоянов-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов

Ако министър Стоянов покаже липса на политическо мъжество да понесе дължимата отговорност и ако ГЕРБ и ДПС не осъзнаят собствената си партийна отговорност да застанат срещу нелегитимното полицейско насилие, това може да събори управлението

Ще падне ли управлението заради вътрешния министър? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Партиите от некоалицията трябва да застанат срещу нелегитимното полицейско насилие. Ако ПП-ДБ го преглътнат, ще предадат избирателите си. Ако ГЕРБ и ДПС ги бламират, ще се изправят пред нови протести. От Веселин Стойнев.

Когато липсва ясна разграничителна линия между легитимното и нелегитимното насилие, упражнявано от правоохранителните органи, има тежък дефицит на правова държава. Особено когато този проблем е системен и се проявява през годините при всички протести в България, в които имаше ексцесии, нерядко провокирани политически.

Навсякъде по цивилизования свят, когато протестиращи палят, чупят, хвърлят камъни и бомбички, полицията отговаря с палки, сълзотворен газ и водни струи. Тя използва сила, за да разпръсне и арестува агресорите, за да защити живота, здравето и собствеността на други граждани, както и живота и здравето на самите полицаи. И това е напълно легитимно насилие.

Милиционерската философия

Проблемът с българската полиция е, че тя има навика да бие наред, без да я интересува дали става дума за мирно протестиращи, случайни граждани или журналисти. И особено обича да напада паднали на земята хора, в малки улици, ако ще и да са в топцентъра, дори под колоните на Министерския съвет, както през лятото на 2020, и обикновено при сигурно числено превъзходство над жертвите си. Предпочита сама да раздава възмездие, без изобщо да има право на това и без да я интересува кой за какво и дали изобщо е виновен. Стреми се да остава анонимна, като полицаите често са без персонални номера на униформите и са с маски на лицата, сякаш са излезли срещу закоравели престъпници. По правило полицейските началници накрая оправдават произвола на подчинените си с дежурния аргумент, че и полицаи са били ранени - нищо, че този "принцип на оневиняващо възмездие" не е дори родовата вендета "зъб за зъб", а милиционерска философия "зъб - за чийто и да са други зъби".

Как се носи политическа отговорност

Излязоха множество свидетелства и видеа от полицейски своеволия на протеста срещу футболния съюз на 16 ноември и вероятно ще излизат още - като тази на Георги Вачев с трите избити зъба. Самият той е син на дългогодишен служител на МВР. Ръководителите на "Продължаваме Промяната - Демократична България" поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, а премиерът Николай Денков дори заложи собствената си оставка, ако министърът поне не осъди злоупотребите със сила от органите на реда. Той и колегите му от ПП-ДБ поискаха парламентарна анкетна комисия да проверява случаите на неоправдано насилие, която лидерът на депутатите на ДПС Делян Пеевски категорично отказа да подкрепи, след като заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов твърдо застана зад Калин Стоянов.

Мнозина българи вероятно едва сега са научили името на вътрешния министър, а това чие предложение е бил за член на кабинета ще разберем от самия премиер Денков едва когато той си отиде някой ден от "Дондуков" 1. Макар че вече се разбра чий е Стоянов - след твърдата подкрепа за него от новата коалиция ГЕРБ-ДПС. И въпреки че сам по себе си е слаба политическа фигура в кабинета, ако и постът му да е сред ключовите във всяко едно правителство, въпросът за политическата отговорност стои пред него с пълна сила. Защото Стоянов, макар и с професионална кариера в МВР, сега е политическа фигура, чието основно предназначение е да носи политическа отговорност - в това число и за професионалните прегрешения на своите подопечни. А тя се поема чрез акт на осъждане на полицейския произвол или чрез оставка, защото това е начинът да се признае несправедливостта, а конкретните злоупотреби трябва да бъдат доказани и санкционирани по дисциплинарен и съдебен ред. Това е и начинът да се заяви нетърпимост към продължаването на тези практики, а прекъсването на тяхното системно повторение става с организационни мерки и обучение в МВР.

Покаяние или оставка на вътрешния министър. Иначе - оставка на премиера.

Ако министър Стоянов покаже липса на политическо мъжество да понесе дължимата отговорност и ако ГЕРБ и ДПС не осъзнаят собствената си партийна отговорност да застанат срещу нелегитимното полицейско насилие, това може да събори управлението. ПП-ДБ не могат да отстъпят пред ценностите си да защитават правата и свободите на гражданите и правовата държава, без да предадат избирателите си, които са се борили тъкмо за тези идеали в десетки протести дълги години наред. И крайната мярка за премиера Денков ще бъде да подаде оставката си, а с това и на целия кабинет, след като поиска оставката на вътрешния си министър, ако той откаже дори да се покае, и ако премиерът бъде бламиран в парламента заради този министър. След което не само ще се разпадне т.нар. сглобка, но ще се върнем към спиралата на политически протести, вероятно много по-гневни от тези преди 3 години. ГЕРБ и ДПС едва ли искат тъкмо това - най-малкото Борисов може да се окаже много по-близо до политическа пенсия, а Пеевски - много по-далече от лидерския пост в партията, който очаква да заеме в края на февруари.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много закъсняхме

    19 6 Отговор
    Време е реформа в МВР по Грузински Модел.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цензура

    20 4 Отговор
    Най-отврaтителното е, че тия cвинюги, които със злоба и наслада пребиват данъкоплатците, на чийто гръб пapaзитират, са по-ниски от тревата в хъхpeшките развъдници, където ги нападат с брадви, ножове, могики, железа, камъни и дървeта, и където НАИСТИНА трябва да бият !!! Там са мишлeнца... ама са "герои" - трима срещу 19-годишно момиче.... Аз тия cвини, ако имам власт ще ги турям по един в килия с 15 наточени мaнгaла, да ги шибaт денонощно, докато не ги уморят....
  • 5 така така

    24 5 Отговор
    Фашистът Борисов защитава със зъби и нокти мвр министъра който е гледал филм докато полицаите брутално налагаха младежи с палки!! ФАШИСТЪТ БОРИСОВ не иска българско мвр!
  • 6 Тиквун

    15 4 Отговор
    Нещата са много прости - Денков да иска в парламента оставката на Калин Стоянов и ще се види кой го назначи.
    Боко и Шиши са наркотрафиканти и Калин Стоянов сигурно пази дрогата им, както го пазеше Мето от вис 2.
  • 7 ХАХАХА

    14 3 Отговор
    Абе що за хумурески? Тези ще стоят докато фашагите демократи от козяк ги крепят ,а ще ги крепят ,защото са най вредното ,продажно и българофобско правителство от 145 години насам.
  • 8 ХАХАХА

    13 0 Отговор
    Как се измести темата от оставката на провокаторите от БФС ,а се наточиха на МВР . А ПЕРУКАН е горд ! Малиий срам !
  • 9 Факти

    10 2 Отговор
    Продължаваме да убиваме България.Вече 30 години умишлено се омаломощава МВР за да може мафията да граби безнаказано.Вече няма ида има читави кандидати за полицията !
  • 10 Веселяка

    10 2 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам за Волен само за майтапа 🤪 разбрахте ли, шматки 🤣

    Коментиран от #12

  • 11 Истина ли

    7 6 Отговор
    Не зная дали г-н Петков лъже, но и срещу г-н Борисов да бяга, пак няма да може да го стигне по лъжи. Донякъде г-н Д. Добрев, но не винаги, може да се каже, че е вице шампион в манипулиране на истината.
  • 12 Никакъв майтап

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Веселяка":

    Винаги САМО ЗА ВОЛЕН!!!НАПУК НА ВСИЧКО И ВСИЧКИ....
  • 13 Редно е коалиция герб-СДС

    3 10 Отговор
    да се преименува на герб-дпс, защото зад абривиатурата СДС все още има хора с висок морал...
  • 14 Яяяяя

    6 0 Отговор
    Има ли значение кой на какъв пост е? Каквото каже Галя, това ще е
  • 15 Смърф/Гаргамел

    4 1 Отговор
    Не само заради гербавата калинка, а предимно заради чуждия агент тагаренко.
  • 16 из требител

    5 1 Отговор
    ясно се видя , че министърчето е калинка на верижка към ДПСто. Ако тоя случайник не си подаде оставката означава, че на практика бламира мандатоносителя. При това положение Денков моментално трябва да подаде оставка, за да може ПП-ДБ да задържат поне малко от останалите им поддръжници. Колкото повече стоят в управление с Герб-ДПС, толкова повече губят и накрая ще изчезнат като ВМРО, Атака, Марешки и т.н
  • 17 Служител на МВР

    1 1 Отговор
    В никакъв случай Министър Калин Стоянов не трябва да подава оставка. Оставка трябва да подаде Денков, от когото нишо не става. Дори и за учител в селско училище. Той е пълелен некомпетентко и нищо не разбира от политика. Същото се отнася и за Кирчо - маймуната и Асен - очилаткото. Едни пълни некадърници в Българската политика.