Last news in Fakti

1 Декември, 2023 06:01 4 894 47

България: Докога ще се отстъпва пред исканията на Пеевски

  • делян пеевски-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • николай денков

Домогванията и напоритостта на Делян Пеевски може да нямат особено основание или оправдание, но пък имат нещо много по-важно - одобрението и подкрепата на партията му

България: Докога ще се отстъпва пред исканията на Пеевски  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни Делян Пеевски отправи закана - не само към премиера Денков, но и към самата България. И той може да си позволи подобни закани, защото очевидно има одобрението и подкрепата на ДПС. А и на "племето" в България.

Коментар на Иво Беров

Бай Ганьо се закани на Алеко. Ето как: "Денков да не се заиграва с шегички, а да си върши работата. Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Да ме номинират за премиер - няма да избягам от отговорност и мога да се справя".

Тази закана не е само към премиера на България академик Николай Денков. Тя е и към самата България, на която Делян Пеевски (негови са тия изблици) се гласи уж да става премиер, а дали пък не и наистина?

Домогванията и напоритостта (нека избегнем точната дума) на Пеевски може да нямат особено основание или оправдание, но пък имат нещо много по-важно - одобрението и подкрепата на партията му. Която е партия или движение само по име. Иначе за всички е ясно, че това е общност, чиито членове са обвързани не толкова от политически, колкото от стопански и верски зависимости. Една общност със строго установени отношения на власт и подчинение, която би могла да бъде определена почти като "политическо гето".

С пренебрежение към България

И тъкмо като "политическо гето" ДПС може да си позволи да се отнася с пълно пренебрежение както към общественото мнение в България, така към това на световната общност. Може би изключение прави само върхушката на Турция, главно заради тамошните избиратели на ДПС. Иначе явно слабо им пука и на ДПС, и на Пеевски за законите и решенията, свързани с глобалния закон „Магнитски“.

Някак неусетно българският политически живот привикна и се нагоди към странностите на Движението за права и свободи, като политическите водачи вече предпочитат да се договарят с Ахмед Доган и избраниците му, вместо да се мъчат да привличат избирателите на Движението чрез виждания, послания и програми.

Между другото не винаги е било така. В не толкова далечното минало един министър-председател спечели доверието на българските турци без посредничеството на Доган и без да търси подкрепата му за управлението си. Може, значи.

Порции и облаги

Докато в днешни времена договорките с Доган и хората му се завъртяха в порочния кръг - политически услуги срещу порции и облаги, а порциите водят до по-голямо политическо влияние и възможност за още повече повече политически услуги и още по-големи порции.

Така се стигна до сегашната мощ на Движението и то вече може да си позволи да избутва напред Пеевски, без да обяснява защо. Тук предположения от рода на това "Кой" стои зад "Кой" и кой на кого е човек, както и подозренията, че в случая "Той" държи в някакви финансови или други зависимости върхушката на ДПС нямат особен смисъл, освен че насочват общественото внимание към непроверими конспиративни теории.

Ролята на БСП, ИТН и „Възраждане“

Освен това си има точно разпределение на отговорностите. За възхода на Пеевски отговорност носи върхушката на ДПС, заедно с почетния ѝ председател, а за върхушката на ДПС отговарят нейните избиратели. Така е и с непрестанните приказки за това на кого е бил човек вътрешният министър. Няма значение кой е ходатайствал за него, отговорност носи този, който го е назначил и който може да го уволни. Тоест премиерът и Народното събрание. И ако премиерът не го уволни, въпреки че този министър не осъди решително случаите на полицейски произвол, то министърът е негов човек - на премиера. Същото важи и за отговорностите на здравния министър относно шефа на "Пирогов".

А освен това сякаш никой не се досеща за отговорността и вината на Народното събрание за възхода на Пеевски. Защото Пеевски нямаше да има такова влияние, ако БСП, ИТН и „Възраждане“ бяха се включили към едно мнозинство за конституционни промени. Само че и за трите партии е много по-важно да работят за "разглобяване на сглобката", отколкото за промени в Конституцията. И за господин Трифонов от ИТН е много по-важно падането на правителството и провеждането на предсрочните избори, отколкото евроатлантическата политика на България.

Един антрополог, който обича да обслужва ГЕРБ, заяви за изненада на онези, които се чувстват граждани (и най-вече на "жълтопаветниците"), че българите са племе, което има нужда от вожд и този вожд е, разбира се, Бойко Борисов.

В разрез с обществените предпочитания

А защо да не бъде и Делян Пеевски? Защо пък да не опита поне? Най-малкото ще се разбере каква част от българите са граждани и каква част са хора от племето. А Пеевски вече се държи като вожд на племе, тоест като Бойко Борисов. С обещанието си, че ще "работи винаги за хората" се изявява като бащица. Може и да му се получи, значи.

И без това за доста хора сегашният премиер Николай Денков изглежда нелепо. Не за друго, а защото е образован, възпитан, умен и по всичко личи - честен. Все достойнства, несъвместими с днешните обществени табиети, настроения и предпочитания.

Заради всичко това бай Ганьо може да си позволи закани към Алеко. Дано поне отново не го убие. Образно казано, разбира се.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тихомир

    55 3 Отговор
    Робско мислене имаме
  • 2 Кой

    58 4 Отговор
    от тези двамината е по - нагъл и безскрупулен се питам ?
  • 3 Бонев

    65 5 Отговор
    Беров,нали вие умнокрасивите изпрахте баце и Пеевски.

    Коментиран от #5

  • 4 дядото

    64 3 Отговор
    и този,както и онзи-еднакво красиви,умни,нагли и алчни,почти шопари,но по-грозни.
  • 5 Магнитски

    47 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    няма изпиране !
  • 6 Бамбука

    50 1 Отговор
    Нагъл бушон, но до време
  • 7 Абсурдистан

    69 3 Отговор
    Добро е сравнението на Борисов с Пеевски. И двамата си въобразяват, че са вождове на племе. Това е възможно само когато има племе, а то съществува благодарение на ниският интелект както на избиратели, така и на избраници обогатено с усърдието на медийните труженици.
  • 8 00001

    36 12 Отговор
    Добри внушения че Пеевски е Бай Ганьо, а Денков е Алеко.Погледнато към тях и двамата са си типични Бай Ганьовци.Като единия от тези Бай Ганцовци- Пеевски има смелост открито да каже на другия Бай Ганьо Денков че е некадърник, и че той е готов да поеме отговорноста за управлението на държавата.В това няма нищо лошо, видно е че Денков не е нито лидер нито е мениджър, това че е умен и специалист в неговата област не го прави изпълнителен лидер, до сега нищо не се постигнал.Зад Пеевски се знае кой стой и се знае какво казва и иска.Въпроса е кой стой зад и колко пари са вложени, и обещани за връщане от Кирил Петков и Асен Василев, които използват Денков. Между думите лидер/мениджър и администратор/бюрократ има голяма разлика, в Б ългария има от вторите, квалифицираните първи или не са на работа в правителството, или са изключително малко и най-вероятно не са и в България. Българските програми за обучение по управление обучават студентите как да са бюрократи и какви са начините да се усвоят и отнемат пари от България и ЕС но не и как да управляват.А Петков и Василев са тези които би трябвало да знаят как да управляват. Най-забавно е че тези двамата правят точно обратното на което са учени в Харвард, а милиони други ще им плашат сметката.

    Коментиран от #29

  • 9 Сериозен

    32 22 Отговор
    Айде пак и за всичко Слави Трифонов им е виновен... Смешници...

    Коментиран от #45

  • 10 плюс минус

    43 0 Отговор
    Нито съм политик, нито икономист, нито разследващ, нито финансист, нито правист,
    затова си задавам човешки въпроси относно Д.П. и не получавам смислени отговори.
  • 11 Съмъртайм

    44 2 Отговор
    Според старите народни традиции, за Коледа се коли прасето, дори и да се кани и да заплашва.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 САЩ не забравят

    28 3 Отговор
    До живот във Федерален!
  • 14 РЕАЛИСТ

    32 1 Отговор
    Покойният д-р Тони Филипов обичаше да казва за Пеевски " Този сякаш е правен в час по трудово обучение". Не доживя да види, че Пеевски вече излезе зад кулисите и командва държавата.
  • 15 Благодарим ти Ристю!

    42 2 Отговор
    "Докога ще се отстъпва пред исканията на Пеевски"? Ами питайте Ристю, той го изпра, подми, напудри и напарфюмира. Ако го нямаше Ристю, нямаше сега да се радваме на Дебелянчо. Благодарим ти Ристю!

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кирил

    24 10 Отговор
    ДПС работят за своите избиратели. На другите не им пука за избирателите им.
  • 18 Последния Софиянец

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "Благодарим ти Ристю!":

    ГЕРБ и ДПС си имат мнозинство и си управляват.Само от Козяк се плашат.
  • 19 РЕАЛИСТ

    28 0 Отговор

    До коментар #15 от "Благодарим ти Ристю!":

    Всички слушат, какво им нарежда Галя от посолството. Галя е олицетворение на промените в държавата след 10-ти ноември. Дете на комунистическата номенклатура, омъжена за американското търговско аташе в България и сега командва политическия живот у нас.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ха ха

    27 7 Отговор
    Денков бил честен?!? Това явно е виц...как може да е честен когато го командват да предава българските интереси?!?
  • 23 Анархист

    3 16 Отговор
    Давай Пеевски! Всички анархисти сме с теб. Всявай смут сред посолствените атлантисти
  • 24 Баба Кина

    33 2 Отговор
    Като искат шарлатаните да се возят на камила, трябваше да знаят, че тя мирише. А, ефенди Шишири е в ролята на разглезеното селско гаменче и дразни фалшивата селска (евроатлантическа) идилия на сглобката. Че шарлатаните са на пачи яйца личи от тишината на ужасения Ристо Юристо и неговите секретари. За тези месеци управление- един служебен мандат никакъв напредък по обещани реформи и политики. Единстрения напредък в колониалната ни политика е да показват среден пръст и да се плезят на Русия по почина на селското гаменче тук у наше село.

    Коментиран от #35

  • 25 Жоро Бекъма

    17 2 Отговор
    Плъхът е толкова бутафорен, че дори Прасето показва разум и качества.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост-e

    15 0 Отговор
    Коледно време е. След нея няма да се обажда
  • 28 Циник

    19 2 Отговор
    Добра беше статията, докато стигна до края. Денков е плужек в стила на Желю Желев и други набедени интелектуалци, които бяха парашутирани в политиката за да им лъснат зависимостите и гащите. Ако алтернативата пред Пеевски е Денков значи съвсем сме го загазили
  • 29 Българските турци

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "00001":

    Казват, че Алековият Бай Ганьо олицетворява българите !?.. Това е грешно твърдение !... Бай Ганьо е чистокръвен капиталист , търговец и човек с реална визия , и стабилни национални интереси !...За съжаление , вие грешно сте разбрали Щастливеца и сте му оплюли и намразили героя, и сте се отрекли от него !.. Затуй все така ще се лутате от изпод една мишница , на под друга мишница !... А националните Ви интереси , ще ви ги веят гръцки , сръбски и македонски ветрове !...

    Коментиран от #31, #39

  • 30 Мафия ни управлява

    15 2 Отговор
    Подавайте оставка ПП/ ДБ !
    Какво чакате !!!???
  • 31 00001

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Бай Ганьо нито е грешно разбран нито е изчезнал, не може и да се отрече че от 1945г той управлява България, човека само името,абата и дисагите си сменя не и целта си в живота, без пот на челото да живее охолно на гърба на другите това му е мечтата. За капиталист не е, но да измами, да вземе без пари, да излъже за да стане депутат за да може човека да се настани на работа и да прибира таксите от на солунската митница, за това го бива.А какви ветрове могат да въртят другите Бай Ганьовци от Сърбия, Македония и Егейска М акедония е видимо.тези заедно с Европейската част на Турция и Западна Мала Азия са останалата част от Бай Ганьовците под Дунава и зад Боспора. в Гърция до тесалия са също бай Ганьовци, те езика и религия сменят но нрава не си сменят.

    Коментиран от #38

  • 32 Закон на Мърфи

    7 2 Отговор
    Когато стойноста на премиера е нула,всеки друг има някаква стойност.

    Коментиран от #47

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ХАХАХХ

    7 0 Отговор
    ПОНЕ ШОУТО Е МНОГО ЯКО САМО НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ ДЕНКОВ И АЛЕКО А В ПАРЛАМЕНТА ИМА 240 БАЙ ГАНЮФЦИ
  • 35 инфо

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Баба Кина":

    Поздравления за коментара на Баба Кина. Отлична ориентация на Бабата с едно уточнение - не очаквайте и не настоявайте за реформи. "Реформите" са залъгалка за простолюдието. На България (както и на всяка друга държава) са необходими разунми, обективни и плавни промени. Нито една "революция" (освен техническата) не е постигнала нещо добро.
  • 36 Васил

    12 0 Отговор
    Крайно време е Пеевски да бъде натикан в ъгъла като плъх и да не му дават да си поеме въздух.
  • 37 ИНЖ

    5 7 Отговор
    ДП, ББ, РР и КК ще млъкнат, когато Избирателят гласува 120+ депутати на ППДБ. Толкова е просто. Да не чакаме поредната Виденова зима, за да ни дойде акъла!!!
  • 38 Българските турци

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "00001":

    Всички понятия като , патриотизъм, национална принадлежност със съответните национални интереси,хуманизъм , човешки права , ценности и критерии на демокрацията , модерна развита цивилизация , идеологиите и религиите... са материал от гримьорната на експлоатацията ! С тях се замазват очите и се размътва мозъкът на хората на нашата планета , за да живеят 1% паразити, на гърба на 99 % наивници !!!..
    Знаете ли ?.... Отчаяните народи ги заробват !...Отчаяните народи все чакат всичко наготово !... Отчаяните народи винаги хленчат и намират причини за неуспехите !.... Отчаяните народи са обречени да изчезнат !...Оцеляват само ония , които въпреки всичко продължават да драпат !... Драпат защото те съзнават , че един глас на избор за подходящ и правилен човек означава много нещо , и че подходящият човек никога няма да слезе като месия при тях !!!
  • 39 Щеше да бъде

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Алеко Константинов произхожда от предосвобожденската буржоазия и тая буржоазия е с претенции за аристократичност, псевдо аристократичност. Като дете родителите му ,гърчеещи се и влашореещи се не са му давали да учи и играе с децата от махалата и така създават един мизантроп. Бае ви Ганя е новопръкнал се следосвобожденски български капиталист. Той е нахален,базпардонен, нооо и човек пробивен,преследващ последователно интереса си. Знае си цената на розовото масло и прозорливо няма грам доверие на европейците. Бае ви Ганя нито се гърчее,нито се влашорее,нито са прави на европеец или пък американец. В днешното вруму Константином щеше да дъде либерастен соросоид и жендър.
  • 40 Отвратен

    4 0 Отговор
    Първо да взема да отслабне ДЕБЕЛЕЕВСКИ, не е здравословно и никаква визия на политик. Прилича на овчар, който пасе офци, но и те хората са по слаби от него.
  • 41 Тото 1 и Тото 2

    4 0 Отговор
    Този юнак не беше ли КОЙ ???

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Цялата дружинка

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Тото 1 и Тото 2":

    Те цялата дружинка управници са " Кой - човци " на които потеклото е ясно - десарци,детища на номенклатурчици или коминтерновци. Дебелянцо е потвърждение на правилото - дядо му е отгаварял за ДС в Северозападна България. Наблюдаваме глутница хиени които са ръфа тза трупа на България.
  • 44 Казуар

    5 0 Отговор
    Пеевски се увлича, но това е временно. Сега понеже ДПС е нужна за гласуване на съдебната система лицето Магнитски започна да им се качва на главите.
  • 45 третополов тролей

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сериозен":

    ...и Путин - ДА НЕ СЕ забравя това!!!
  • 46 Дедо Пене

    3 0 Отговор
    ДРАГИ БЪЛГАРИ-МОИ СЪНАРОДНИЦИ ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ЕДНА ПРЕСТЪПНА, КОРУМПИРАНА СВ.ИНЯ ДА ОГРАБВА ДЪРЖАВАТА НИ И БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ? ВРЕМЕ Е ДА ГО ДАДЕМ ЗА КУРБАН НА КОЛЕДА, ЩОМ И МАГНИТСКИ НЕ ГО ПЛАШИ!!! ДА НАТОЧИМ НОЖОВЕТЕ!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.