Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 19:01 1 841 39

Владимир Путин се опитва да използва войната в Газа в своя геополитическа полза

  • русия-
  • близък изток-
  • хизбула-
  • хамас-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Русия също така вижда в кризата шанс за Москва да се опита да увеличи влиянието си в Близкия изток, като се представи за потенциален миротворец с връзки с всички страни

Владимир Путин се опитва да използва войната в Газа в своя геополитическа полза  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент Владимир Путин изчака три дни, преди да коментира извършеното от "Хамас" клане на израелци, което се случи на 71-вия му рожден ден. Когато го направи, той обвини Съединените щати, а не "Хамас".

"Мисля, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ярък пример за провалената политика в Близкия изток на Съединените щати, които се опитаха да монополизират процеса на уреждане на споровете", каза Путин на иракския министър-председател.

Минаха още шест дни преди Путин да разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, за да поднесе съболезнованията си във връзка с убийството на около 1200 израелци. Десет дни след това Русия съобщи, че делегация на "Хамас" е в Москва за преговори.

Според руски и западни политически експерти Путин се опитва да използва войната на Израел срещу "Хамас", за да ескалира това, което той определя като екзистенциална битка със Запада за нов световен ред, който да сложи край на господството на САЩ в полза на многостранна система, която според него вече се оформя.

"Русия разбира, че САЩ и ЕС напълно подкрепиха Израел, но САЩ и ЕС сега са въплъщение на злото и не могат да бъдат прави по никакъв начин", пише в блога си Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, обяснявайки нуждата на Путин да се разграничи.

"Затова Русия няма да бъде в един лагер със САЩ и ЕС. Основният съюзник на Израел са Съединените щати, които в момента са основният враг на Русия. А съюзникът на "Хамас" е Иран, съюзник на Русия".

Москва се радва на все по-близки отношения с Техеран - който подкрепя "Хамас" и когото Вашингтон обвинява, че доставя на Москва безпилотни самолети за употреба в Украйна, която е в капана на изтощителна война с Русия.

Хана Ноте, експерт по руска външна политика, базирана в Берлин, заяви пред центъра "Карнеги" за Русия и Евразия, че според нея Москва се е отказала от предишната си по-балансирана позиция по отношение на Близкия изток и е заела "съвсем открита пропалестинска позиция".

"Правейки всичко това, Русия много добре разбира, че заема позиция, близка до общественото мнение в целия Близък изток и дори извън него - в Глобалния юг, във възгледите им по палестинския въпрос, където палестинската кауза продължава да намира отклик", каза тя.

Путин се стреми да спечели точно тези хора в стремежа си към нов световен ред, който би отслабил влиянието на САЩ.

"Най-важният начин, по който Русия може да извлече полза от кризата в Газа, е като спечели точки в съда на световното обществено мнение", каза Ноте.

Путин каза, че "когато гледаш страдащите и окървавени деца (в Газа), стискаш юмруци и ти се насълзяват очите".

Двойни стандарти

Руски политици направиха остра съпоставка между това, което според тях е картбланш, даден от Вашингтон на Израел да бомбардира Газа, и наказателния отговор на Вашингтон на войната на Русия в Украйна, в която Москва твърди, че не атакува умишлено цивилни, въпреки че убитите цивилни са хиляди.

Посланикът на Израел в ООН заяви, че Русия не е в позиция да поучава другите, като се има предвид какво прави самата тя в Украйна.

Но сенаторът от Руската федерация Алексей Пушков заяви, че Западът е попаднал в капан, който сам си е заложил, като е разкрил собствените си двойни стандарти за това как се отнася към различните държави в зависимост от собствените си политически предпочитания.

"Недвусмислената подкрепа на Съединените щати и Запада за действията на Израел нанесе мощен удар на западната външна политика в очите на арабския свят и целия Глобален юг", написа Пушков в Teлеграм.

Русия също така вижда в кризата шанс за Москва да се опита да увеличи влиянието си в Близкия изток, като се представи за потенциален миротворец с връзки с всички страни, казва бившият съветник в Кремъл Марков.

Москва предложи да бъде домакин на регионална среща на външните министри, а Путин заяви, че Русия е в състояние да помогне.

"Имаме много стабилни, делови отношения с Израел, от десетилетия поддържаме приятелски отношения с Палестина, нашите приятели знаят това. И според мен Русия също би могла да даде своя принос към процеса на уреждане на конфликта", заяви Путин през октомври пред арабски телевизионен канал.

Има и потенциални икономически ползи, каза Марков, и допълнителен бонус – отклоняване на западни финансови и военни ресурси от Украйна.

"Русия печели от повишаването на цената на петрола, което ще бъде резултат от тази война", каза Марков. "(И) Русия печели от всеки конфликт, за който САЩ и ЕС трябва да отделят ресурси, защото това намалява ресурсите за антируския режим в Украйна."

Алекс Габуев, директор на центъра "Карнеги" за Русия и Евразия, заяви, че според него Москва е нагодила политиката си в Близкия изток в условията на войната в Украйна.

"Моето обяснение е, че това е така, защото войната се превръща в организиращ принцип на руската външна политика и (заради) връзките с Иран. Военната кампания на Русия е по-важна, отколкото например отношенията с Израел".

Влошаване на връзките

Традиционно близките и прагматични връзки на Русия с Израел пострадаха.

Приемането от Москва на делегация на "Хамас" по-малко от две седмици след клането на 7 октомври разгневи Израел, което го накара да извика руския посланик Анатолий Викторов заради изпращането на "послание, легитимиращо тероризма".

Недоволството беше взаимно; Александър Бен Цви, посланикът на Израел, беше извикан на разговори с руското външно министерство поне два пъти, а пратениците на двете страни в ООН си размениха остри думи, след като представителят на Москва постави под въпрос обхвата на правото на Израел да се защитава.

Михаил Богданов, един от заместник-министрите на външните работи на Русия, заяви, че Израел е спрял да предупреждава Москва предварително за въздушни удари срещу руския съюзник Сирия.

Когато младши израелски министър, който междувременно бе отстранен от длъжност, изрази готовност да подкрепи идеята Израел да нанесе ядрен удар по Газа, Русия заяви, че тези забележки повдигат "огромен брой въпроси" и попита дали това е равносилно на официално признание от страна на Израел, че разполага с ядрени оръжия.

Амир Вайтман, председател на либертарианската фракция в партията на Нетаняху "Ликуд", заяви, че един ден Израел ще накаже Москва за позицията ѝ.

"Ние ще завършим тази война (с "Хамас")... След това Русия ще плати цената", заяви Вайтман в интервю през октомври за руската държавна телевизия Ар Ти.

"Русия подкрепя враговете на Израел. След това ние няма да забравим какво правите. Ще дойдем, ще направим така, че Украйна да победи", каза той.

превод: Пламен Йотински, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    4 12 Отговор
    Поради своето местоположение, самата територия на Украйна е една от основните бази за формирането на руската действаща армия преди заминаването й за Балканите през 1877 г.. В резултат от развитията около Източната криза още през 1876 г. руският цар Александър ІІ издава указ за мобилизация на войските от украинските военни окръзи – Киевски, Харкивски и Одески. В техния състав, почти изцяло, влизат местни хора, с украински произход. Основно от жители на Полтавска и Харкивска губернии са комплективани 33-ти Елецки, 34-ти Севски, 35-ти Брянски и 36-ти Орловски пехотен полк. От мобилизираните от Киевски, Одески и Харкивски военни окръзи се обновява и 48-ми Одески пехотен полк. В град Катеринослав, както и в целия тамошен окръг се настаняват и се попълват съответно 133-ти Симферополски, 134-ти Феодосийски и 136-ти Таганрозки пехотен полк. Тук са още и 7-ми Олвиополски улански, 7-ми Кинбурзки драгунски полк, 9-ти Бузки улански полк. Хиляди украинци служат също в 53-ти Волински, 54-ти Мински, 129-ти Бесарабски, 130-ти Херсонски, 131-ти Тирасполски и редица други полкове.
    Военните подразделения от територията на Украйна се включват още в началото в бойните действия и дават скъпи жертви

    Коментиран от #3, #7, #35, #39

  • 2 Юдите....Усещат Об

    5 1 Отговор
    Рязъното ди Дло
  • 3 Ще те

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Еби чъм Много Здраво

    Коментиран от #23

  • 4 шопендар

    21 5 Отговор
    пак русия и путин се възползват геополитичиски от войната в газа,а американците директно участват в войната,и са добрите и справедливите.почва да ми се гади от уса демокрация.
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 18 Отговор
    ПУТИН е ДИКТАТОР

    Коментиран от #17, #21, #33

  • 6 Сандо

    15 1 Отговор
    Всеки който може - използва.Който не може е твърде вероятно да бъде използван.Ние от кои сме?

    Коментиран от #10

  • 7 Сандо

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    И сите - укри,нали Котьо?Пък бързо подхващате новите опорки,ще рече човек,че един ви е Началника.
  • 8 разбира се

    16 3 Отговор
    Големите политици и стратези се възползват от всеки удобен случай,а не като зомбирани да следват нарежданията на някой господар.
  • 9 дядото

    14 4 Отговор
    путин само се опитва,а сащ и нато директно я използват в своя полза
  • 10 КОТарАК

    4 11 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Митрофанова ми е шеф до гроб , а ПУТЮ моя бог

    Коментиран от #26

  • 11 Сатана Z

    20 3 Отговор
    Израел за няколко дена е избил над 7000 деца в сектор Газа,а мисирките си тананикат песнички срещу злия Путин.
  • 12 Сатана Z

    15 1 Отговор
    Самият Хенри Кисинджър преди време спомена ,че Израел ще престане да съществува като самостоятелна държава,а евреите ще се оттеглят за 40 години в пустинята докато им дойде акъла.
  • 13 В.В.П.

    20 3 Отговор
    Израил изтрепа 16000 души .за месец и срути 50000 къщи..Това е геноцид ..И Ко да каже Путин !??
  • 14 ТаУмВзе

    15 4 Отговор
    Геноцида на Моше война ли му викат вече! И пак Путин е Виновен а.
  • 15 В.В.П.

    12 5 Отговор
    Израил не води антитерористична борба .Израил прави геноцид .Репресии по чафутски ,тип Делано или Хитлер .все Чафути..Срещу цивилно население .И ООН спи зимен сън .
  • 16 В.В.П.

    9 3 Отговор
    Преди да пукне ,делано нареди масови бомбардировки на Германия..Хамбург ,Берлин Дрезден ,Лайпциг..За смазване на морала .1945..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В.В.П.

    11 2 Отговор
    Делано иврея нареди масирани бомбардировки на София директно върху цивилни ,,без да има нищо общо с България..без последната да има войски на фронта ..5000 шопи предадоха богу дух ,12000 сгради порутени,4000 изчезнали ,изгорели стопени...Това е светът на Чафутите ..
  • 19 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Войната на Цион и Арабите ,не е от вчера .Това е традиция ,класика в жанра ..Върху Цион ще бъде употребено ЯО..Омразата е във въздуха ..Ще берат големи ядове..
  • 20 МАХМУД

    4 0 Отговор
    Иииии ТИЯ СА ХВАНАЛИ КЪТ БУЛКИ НА ХОРО....
  • 21 Руснака

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    за баща Ти недей да гьлчиш
  • 22 Бай Дън

    6 1 Отговор
    Защо да не може нима САЩ не го правят или това важи само за едните. Това е съвременна демокрация само америка всички други са боклуци!
  • 23 Чук

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ще те":

    Като няма какво да кажеш, замълчи по-добре, щото се излагаш като кифладжия, мноо просто е тва нещо русофика хихихи.
  • 24 Владимир Путин

    15 2 Отговор
    Западните лидери са шокирани от продължаващия конфликт в Украйна

    А кървавия преврат през 2014 г. след който последва война на Киевския режим против своя народ в Донбас, не потресе ли западните ръководигели?
    А изтреблението на гражданското население в Газа днес не ги ли потресе ?
    А това че лекарите в Газа са принудени да правят операции на деца без упойка не ги ли потресе?
    А това коета каза Ген.секретар на ООН Антонио Гутериш, че Газа се превърна в огромно детско гробище и това ли не ги потресе?
    Путин е гигант в сравнение с лъжливите и лицемерните западни зайци/ Дие Велт/
  • 25 Абе

    9 5 Отговор
    Гнусен мазен пасквил!! Слава на Русия и комунизма!!
  • 26 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Тогава бъди много внимателен,защото Бог дава,ама Бог и взема.А понякога наказва,при това доста сурово.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Много долен сайт

    8 2 Отговор
    Що не казвате истината за убийствата в израел
  • 30 Браво

    3 1 Отговор
    Това е война, така се прави.
  • 31 А50

    6 3 Отговор
    Ами че ще е глупаво да не се възползва. Русия най-малкото е голяма регионална сила и ядрена държава, а не бананова република
  • 32 Павел пенев

    6 0 Отговор
    А в полза на ЕС и САЩ ли да работи? Прости мисирки.
  • 33 Слава на Великият Путин

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Поредният ОГРОМЕН дипломатически успех на Русия, показа на целият свят, кои са подпалвачи на войните и кой ги потушава! САЩ и Гейсъюз са на опашката на историята!
  • 34 Сотир

    0 4 Отговор
    Само Копейкин липсва на тази снимка.
  • 35 За грант продавам майка си

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Каква Украйна, какви украински окръзи през 1877,бе ? Тотално изтрещяхте от простотия и преписвате без да мислите.
  • 36 Търновец

    2 0 Отговор
    Путин има собственост и банкови сметки и 8333близки в страни в които Мосад има агентура, Хрушчов прати ядрени подводници в близост до Куба и Флорида, ако Путин беше пратил подводници до Израел Американските самолетоносачи щяха да спрат
  • 37 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    1 0 Отговор
    А Израел неизползвали войната в УКРАИНА да удари РУСИЯ ?
  • 38 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    2 1 Отговор
    А Израел неудари ли въздушната лаборатория на Русия заедно с екипажа ?
    Русия премълча , НО НЕЗАБРАВЯ !
  • 39 Xристофор Фотев

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    На тези райони на Росия населявани соред теб от "окраинци" царят е руски! Дали според теб царят не е бил окраинец, а?