Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Ноември, 2023 06:00 5 876 70

Надценена ли бе украинската армия? Мнение на експерт.

  • украйна-
  • контраофанзива-
  • русия-
  • крим-
  • володимир зеленски-
  • нато-
  • оръжия-
  • владимир путин

Някои западни партньори явно са имали твърде оптимистични очаквания, казва военният експерт Франц-Щефан Гади

Надценена ли бе украинската армия? Мнение на експерт. - 1
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро бяхте на фронтовата линия в Украйна. Какво е впечатлението Ви от актуалното състояние на украинската офанзива?

Франц-Щефан Гади: Изглежда, че украинската контраофанзива достигна своя пиков момент още през септември. И че от края на септември боевете постоянно отслабват. Географските цели, които Украйна си постави - град Токмак като междинна цел на юг или Мелитопол, а след това настъпление към Азовско море - не бяха постигнати при тази офанзива.

Една от целите бе също така да се отслаби настъпателният потенциал на руснаците, като в същото време се съхрани украинската бойна мощ за бъдещи операции. Но ние нямаме ясна представа до каква степен е бил отслабен този потенциал.

Някои данни сочат, че макар украинците да са загубили известна бойна мощ, те са успели да нанесат много тежки загуби на руснаците. В това отношение дори и географските цели на офанзивата да не са били реализирани, вече става въпрос за друго измерение, над което нямаме достатъчно ясен поглед, казва военният анализатор в интервю за АРД.

Кои са причините за това развитие?

Франц-Щефан Гади: Съществуваха някои трудности с координацията в началната фаза. Имаше прекалено много атаки по няколко оси и това направи трудно концентрирането на украинските сили.

В същото време боевата мощ на новите бригади, които бяха сформирани и след това обучени в рамките на няколко месеца, бе по всяка вероятност надценена. Но все пак трябва също да се каже, че това би представлявало огромен проблем за всяка армия по света. Още от самото начало това беше рискован подход и той се доказа като неприложим. Това значително намали нападателния потенциал.

Също така е възможно настъплението да е започнало прекалено късно. Но винаги трябва да се претеглят нещата - всяко решение си има и своите слаби, и силни страни.

Дали политическото и военното ръководство не са били с погрешна оценка за собствените сили при подготовката на офанзивата?

Франц-Щефан Гади: Вярвам, че висшето военно ръководство на Украйна е осъзнавало добре на какво са способни украинските въоръжени сили и на какво - не. Някои западни партньорски страни вероятно са имали прекомерно оптимистична представа за способностите на новите бригади. Но политическите решения и тук са водещи - или казано по друг начин - по какъв стратегически начин се провежда офанзивата в крайна сметка си остава политическо решение.

Възможно е някои от политиците, които са взимали решения, да са имали погрешната представа за това. А онези, които надцениха украинската армия, вероятно са предали погрешните си очаквания на западните партньори и на обществеността.

Каква беше ролята на фактора "боеприпаси" за развитието на събитията?

Франц-Щефан Гади: След проблемите в първоначалната фаза, украинската армия сравнително бързо премина отново към масивна артилерийска война с цел изтощаване на руската армия. А това изискваше повече боеприпаси, отколкото ако се водеше онази маневрена война, при която бяха постигнати и първоначалните успехи, на които всички се надяваха.

Без доставките на американски касетъчни боеприпаси, офанзивата вероятно щеше да спре още през август, тъй като потреблението на боеприпаси от украинска страна бе значително по-високо от очакваното. Бих желал обаче да подчертая, че това, което сега често се използва като оправдание - че не са били доставяни достатъчно количества оръжия или боеприпаси - според мен не беше решаващият фактор. Става дума по-скоро за начина, по който тези западни оръжия бяха използвани. Истина е, че Западът доставяше прекалено малко и прекалено бавно. Но други фактори бяха по-важни за провала на офанзивата. Искрената самокритика е изключително важна за постигането на успехи на бойното поле.

Какви силни страни демонстрираха руснаците?

Франц-Щефан Гади: Първо - способността им да се приспособяват към ситуацията - нещо, което често им се отрича. Те не се защитаваха според класическата руска отбранителна доктрина. Руснаците решиха да се защитават яростно срещу украинските атаки на първата линия на отбраната и след това веднага да преминават към контраатаки.

Това си имаше висока цена и изтощаваше руските сили. Но в същото време много затрудни украинските усилия да отслабват постепенно руската отбрана и след това да я пробият, за да се премине към маневрена война. Руснаците се доказаха и като добри защитници в отбраната и в някои случаи превъзхождаха украинските сили. Има и други две много важни точки. Междувременно е така, че самоделните дроновете камикадзе определят ритъма на бойното поле. Русия може да разгърне този вид оръжие много ефективно и в по-големи количества, отколкото Украйна.

Освен това е налице и превъзходство на руснаците в областта на електронната война, тъй като, наред с всичко останало, това е предварително условие за използването на тези бойни дронове. И последно, руснаците могат да продължат да изпращат резерви към фронта и да започват мащабни контраатаки. Боевете около Авдеевка, а също и в районите на Купянск и Кремина показват, че ако им се остави кратка пауза, руснаците си остават много опасен противник с потенциал за ограничени нападателни операции.

Как се отразява това на украинските войници?

Франц-Щефан Гади: Вярвам, че бойният дух и бойната сила все още са много високи. Но е ясно, че настъпателният потенциал на украинските въоръжени сили е значително отслабен. Съществуват големи дефицити в отделните пехотни части, които се използват за нападения. Ето защо смятам, че е спешно необходимо да се премине към стратегическа отбрана възможно най-скоро на повечето участъци от фронта и същевременно да се използва следващата година за възстановяване на силите. Това трябва да бъде мотото на украинските въоръжени сили през 2024 година. А подходът, при който нещата се решават „ad hoc“ - трябва да спре.

Автор: Екарт Аретц АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    29 107 Отговор
    "За злато не винаги можеш да намериш добри войници, но добри войници винаги ще ти донесат злато!"
    Николо Макиавели
    Украинците са добри войници.
    Иначе руснаците отдавна щяха да безчинстват в Киев!

    Коментиран от #6, #42, #69

  • 2 Наука

    99 7 Отговор
    Цитат; украинците да са загубили известна бойна мощ, те са успели да нанесат много тежки загуби на руснаците

    Как каква мощ?
    Като са се натъквали на минни полета?
    Военната наука казва , че нападащите трябва да са три пъти по многобройни от защитаващитте се и че дават повече жертви.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха

    104 18 Отговор

    До коментар #1 от "Свободен":

    И украинските войници донесоха много злато на Зеленски.И на Зеленска.
  • 7 КовидманЯк

    97 24 Отговор
    Украйна е бита карта.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бай Даньо

    90 10 Отговор
    Чудна работа бойния дух и ефективноста на новите украински части от насила мобилизирани е по лоша от първите надъхани фашаги които русите изтерепаха вече... чудна работа!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    96 7 Отговор
    Разбрах само, че нищо не разбрах! Хиляда думи за какво? Да беше казал в две изречения: Бацета, тая нема да стане така! Не може да биете Русия на нейната земя, толкоз!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трубадурите на нато

    57 4 Отговор
    забравиха само да напишат, че покрайна пак побеждава….
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гейополитика

    84 3 Отговор
    След преврата в бивша Украйна, инструкторите на САЩ и Великобритания нямаха достатъчно време да подготвят "армия", защото се опитваха да обучат разни хулигани, маргинали и цървули. Така или иначе, самото начинание за война срещу РФ от територията на Украйна, си беше обречено йа неуспех от самото начало. След Югославия и Ирак САЩ останаха със заблуждението, че вече могат да си правят каквото си поискат, където си поискат.
  • 23 Бгг

    72 3 Отговор
    В началото руснаците подцениха укроармоята. След това , който си е правил илюзии, че укрите могат да победят , ги е надценил.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Механик

    63 1 Отговор
    цитат: "Но други фактори бяха по-важни за провала на офанзивата"
    Ееее, най-накрая си го казахте! ПРОВАЛА НА ОФАНЗИВАТА.
    Щото до сега все печелехте, все руснаците бягаха, свършаваха им ракетите и пр.
  • 26 Поредната Порция лъжи и маниполации

    36 1 Отговор
    На DW и някой си ГАДИ!!

    Коментиран от #29

  • 27 Укропат

    34 2 Отговор
    Гледайте в ютуб : Интервю с Хлихи ,Великия напън. Очаквайте да видите : Перемогата дело на всички и Как издрапах от 404. Шефчето продуцира нова серия , Зелено и Бело спасяват света.
  • 28 ПОЧНАХТЕ ЛИ ДА СТОПЛЯТЕ

    51 4 Отговор
    ЩО ПУТИН АТАКУВА ПРЪВ.
    НИКОЙ НА ЗАПАД НЕ СИ Е ПРАВИЛ ИЛЮЗИЯ ЧЕ УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ
    ЦЕЛТА БЕШЕ ДРУГА
    ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ЕДНИ РУСНАЦИ СРЕЩУ ДРУГИ РУСНАЦИ И КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ ТИ Е СЕ ТАЯ СЕ СИ НА ПЕЧАЛБА
    АЙДЕ ГОСПОДА УКРОПАТРЕОТЕ ПРИЛЪСТЕНИ И ЗА....АНИ
    ЗА БЪЛГАРИЯ ВАЖИ СЪЩОТО НО В РОЛЯТА НА УКРОМИСИРА ТУКА СА ПП ДБ
  • 29 Ми той,

    23 3 Отговор

    До коментар #26 от "Поредната Порция лъжи и маниполации":

    гадитУ е хазарин и лъже като всички свои съплеменници. Какво друго да очакваш?
  • 30 Ми той,

    20 2 Отговор
    гадитУ е хазарин и лъже като всички свои съплеменници. Какво друго да очакваш?
  • 31 Инж

    2 43 Отговор
    Подценяване - надценяване. Украйна извършва чудо. От тридневна СВО - двугодишна война. Просто им завиждат. Няма как да се покрие провала на РККА.

    Коментиран от #40, #46

  • 32 Само плямпане

    33 0 Отговор
    От къде един журналист ще да е станал експерт по бойни действия, че да коментира с едно посещение? Тази СВО е толкова специфична с ограниченото ползване на ресурси, че и Ромел не би я разбрал. Това е като юмручен бой с вързани ръце, поне от руска страна е така. В същото време Русия вдига военната си промишленост на нива за тотална война, което показва, че това е само първата фаза и чакат намесата на НАТО.
  • 33 Бай Дън

    30 0 Отговор
    Казах: До последния украинец. Задачата се изпълнява. Доволен съм.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Нино

    2 0 Отговор
    Къде е астралния?
  • 37 Артилерист

    27 1 Отговор
    Експерта разсъждава по много и различни аспекти на оценка на силите и средствата, на съвсем скромно критикува разпиляването на усилията на украинците и почти с недомлъвки споменава, че руснаците са се пригодили към обстановка на по-добре. Почти нищо няма за реалното съотношение на силите, за авиационното, огнево, инженерно и всякакво друго превъзходство на руските войски. И най-важното предимство на руснаците е в тактиката-изкусно организирана високоманеврен отбрана, съчетана с плътни минни полета и безжалостно точен прострелян артилерийски огън по закъсалите в минните полета укропехота и бойна техника. Експертът нищо не казва за тотално грешната американска тактика, наложена на украинците за настъпление като срещу бунтовници или муджахидини и непрекъснатото пришпорване на неприкритата огнево и въздушно пехота да влиза на порции във високо оргаизираната отбранителна месомелачка...

    Коментиран от #45, #48

  • 38 Кръчмаря

    18 4 Отговор
    А бе вие луди ли сте или да ?! Украйна барабар с САЩ , НАТО и ЕС се би срещу Русия и и набиха канчето ! Сега обаче ще се плаща сметката , без кръчмар !

    Коментиран от #41, #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 хахаха

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Инж":

    РККА има само в твоята промита кратуна

    Коментиран от #43

  • 41 Ей Барни

    3 28 Отговор

    До коментар #38 от "Кръчмаря":

    САЩ прегази Ирак за Един месец.Тук ако има Натовски воиски.Щеше да еидиш целия Арсенал от Далекобойни високоточни оръжия.Заглушаване на руското ПВО унищожаване на ком.центрове и комуникации.Паплачта в окопите без връзка и командване сама ще се прибере.

    Коментиран от #57

  • 42 Сандо

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Свободен":

    Руснаците никога няма да безчинстват в Киев,за тях това е свещен град ,град-символ на държавността и религиознастта.Така че бъди внимателен в изказа си.За останалото си прав,и ненапразно руснаците,като оценяват военните способности на украинците казват,че това е още едно доказателство за единния им произход.А наскоро Арестович,известен като Първи лъжец на Украина,още и като Люся,а и като сериозен кандидат за бъдещ президент,предяпреди Запада,че ако Русия и Украйна отново станат едно цяло,то те ще са непобедими и затова Запада не трябва да го допусне.

    Коментиран от #44

  • 43 Ей хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "хахаха":

    На теб съм ти казал ще те хахака селския бик
  • 44 Да те безчинстваха

    2 21 Отговор

    До коментар #42 от "Сандо":

    Около Киев щото ,до там стигнаха.И под руснаци , разбирай чеченци,буряти ,дагестанци ,тувинци,татари и прочие орки.Ти за тях гарантираш ли .Или за пандизчиите от Вагнер.Така ,че просто млъкни

    Коментиран от #50, #51

  • 45 Сандо

    25 2 Отговор

    До коментар #37 от "Артилерист":

    Абсолютно си прав.И за мен основната вина е на американците и особено в тяхното самолюбие и високомерие.Сега разбраха по трудния начин,че Русия не е Ирак,Афганистан,Сирия или който и да е друг.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ти се обърка нещо

    2 25 Отговор

    До коментар #37 от "Артилерист":

    Гледай видеа за руските атаки около Авдеевка.50 процента от техниката бива унищожавана на 5 км от съприкосновението.Дават толкова жертви ,че нормална държава не би си го позволила но Русияможе.Там човека е нула.И как превземат градчетата,сриват всичко до основи.Ей Алал да са им на чист Български
  • 49 Абе А какво е Мисир

    0 8 Отговор

    До коментар #46 от "РЕЦЕПТА":

    На Български да те питам.Че не ти разбирам диалекта.А и главните букви си ги сложи знаеш къде

    Коментиран от #52, #53, #54

  • 50 Касапин

    12 0 Отговор

    До коментар #44 от "Да те безчинстваха":

    СЕГА НАЛИ СХВАЩАШ ЩО ЧИНГИСХАН Е СТИГНАЛ ТОЛКОВА ДАЛЕЧЕ
    АМИ ПРАВИЛ Е ПИРАМИДКИ ОТ НЕБЛАГОДАРНИТЕ КАПАЦУНИ КАТО ТВОЯТА

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Сандо

    13 0 Отговор

    До коментар #49 от "Абе А какво е Мисир":

    Питай Бат Бойко,любим водач на българския народ и ненадминат оратор с огромен речников фонд,включая и отбрани думи и изрази от чужди езици.
  • 54 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Абе А какво е Мисир":

    погледни в огледалото, ако имаш такова

    Коментиран от #56

  • 55 Ами кой ще благодари

    2 11 Отговор

    До коментар #50 от "Касапин":

    На българите от Волжска българия.200 г спират Монголите по пътя им към Европа.Путин що не ни благодари и писменост сме им дали.

    Коментиран от #66

  • 56 Диалекта си го

    0 7 Отговор

    До коментар #54 от "факуса":

    Ползвайте на село.И в София работа нямате.Че стават много задръствания.Стойте си при мисирките.Разбираш ли начи
  • 57 Пенчо

    15 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ей Барни":

    Не само САЩ, а коалиция с двойно по-голяма от иракската армия като численост, за танкове/самолети да не говорим ... И това след 10-12 годишно оръжейно ембарго на Ирак; също държава с немалко вътрешни проблеми.(управляващи шиити срещу мнозинство сунити). И с равен/пустинен терен; няма къде да се скриеш.

    Виж Афганистан ... Там се провалиха и американци, и руснаци. Даже резила на американците е по-голям, че талибаните никой не ги обучаваше и въоръжаваше както американците правеха с муджахидините през 80те.
  • 58 Артилерист

    13 0 Отговор
    До коментар 48 от "Ти се обърка нещо"
    Никога не изключвам да се объркам и затова се старая да внимавам и да се вслушвам в тези, които по-малко грешат. Второ, не те знам какви видеа гледаш, но това което твърдиш противоречи на елементарна военна логика при Авдеевка. Там много отдавна се води близък контактен бой. Ако има придвижване на втори ешелони, резерви или части за ротация, това се извършва нощем или в условия на ограничена видимост. Ако се налага маньовър към предния край денем, той се прави при силно огнево, въздушно и ПВО прикритие. Когато изнасящите се войски са на 5 км от ПКО те са в ротни или взводни колони на макс. скорост по условията на местността, примерно 30 км/час и след 10 мин. ще са на ПКО. През това време тече последният огневи налет, който се води по опорните пунктове от ПКО на противника. 2-3мин. преди края му започва т. нар. "прикриващ огън. налет" по артилерията на противника... Само некадърен командир ще остави беззащитната колона без огнево прикритие...

    Коментиран от #60, #61, #63

  • 59 Коко

    17 2 Отговор
    Подценихте Русия! Няма как тя да бъде сломена на бойното поле
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сандо

    9 0 Отговор

    До коментар #58 от "Артилерист":

    Хубаво го пишеш,ама не е за възпитаник на сегашната ни образователна система,която,както официално си признава,произвежда основно функционално неграмотни хора.А във форума е пълно с такива.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Моряка

    0 5 Отговор

    До коментар #58 от "Артилерист":

    Нямаш грешка, Артилеристе,припомни ми задача 100 от Военната академия- Мотострелковия полк в настъпателния бой.Направление Горна Малина- Долна Малина,Елин Пелин.тактически ЯУ!Разузнаване, осигуряване, взаимодействие със съседите.Пей сърце.Изобщо, правехме турците на кайма, ама те май не знаеха.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 НАПРОТИВ

    7 2 Отговор

    До коментар #55 от "Ами кой ще благодари":

    РУСНАЦИТЕ НИ БЛАГОДАРИХА
    ОСВОБОДИХА НИ
    НЕ НИ ОКАСТРИХ. СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА
    ПОСТРОИХА КОЛКОТО МОЖАХА ОЩЕ ПАПКАМЕ ОТ ПОСТРОЕНОТО
    ВЪОРЪЖИХА НИ СЕГА ГО ПОДАРЯВАМЕ НА ВРАГОВЕТЕ ИМ
    ИНВЕСТИРАХА МИЛИАРД В ЖИЛИЩА У НАС
    ПУСНАХА ГАЗ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ А НЕ ПРЕЗ ГЪРЦИЯ
    Е А НИЕ КО ПРАЙМ.
    ГЛАСУВАМЕ ЗА КИРЧОКОКОРЧОВЦИ И ИМАМЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ АНТИРУСКИ СЪСЕЛ
    ДЕ ДА ЗНАМ КОЙ НА КОГО ДЪЛЖИ ВЪПРЕКИ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИМ ПРОСТОТИИ
  • 67 НЕ БЕШЕ НАДЦЕНЕНА

    8 0 Отговор
    А ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ИЗМАМЕНА ОТ ЗАПДНИТЕ ШМЕКЕРИ И УКРАИНСКИТЕ ИМ ПОДЛОГИ КАКТО И ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ УКРАИНСКИЯ НАРОД
    СЪЩИЯ НОМЕР СЕ ВЪРТИ И У НАС С ПП ДБ ГЕРБ ШМЕКЕРИЯТА
    ТА КОЙТО ИМА ОЧИ ДА ВИДИ КОЙТО ИМА МОЗЪК ДА РАЗБЕРЕ
  • 68 фантастика и реалност

    0 1 Отговор
    Контранастъплението на украйна натискано и разработено от запада кога ще започва?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.