Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 16:00 2 471 35

Евгений Кънев: Войната в Украйна е в тупик

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руска агресия-
  • сащ-
  • китай-
  • доналд тръмп-
  • свят

Дано това не стимулира авторитарната реставрация и у нас

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна е в тупик, защото двете воюващи страни направиха паритет на своите военни способности. Ако ги разглеждаме като човешки фактор, твърдо въоръжение и електронни системи, то навсякъде по-доброто качество на украинците е парирано от по-голямото количество на руснаците.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Така никоя страна не може да вземе надмощие без рязка промяна в някой от тези параметри. Ясно е, че украинците няма как да станат много повече и затова надеждите им са свързани с влизането на самолетите F-16 в боевете догодина, което да нивелира въздушното превъзходство на Русия и с подобряване на техните дронове и електронни комуникации, които сега са превъзхождани и така в голяма степен успешно парирани.

В тази превърнала се във война на изтощение Путин разчита на умората на Запада и обръщане на общественото мнение - с венец връщането на Тръмп в Белия дом. И всички последни изследвания показват, че надеждите му не са напълно безпочвени.

Тръмпизмът продължава да доминира в Републиканската партия, а водещ наратив там е, че Украйна не е приоритет и фокусът трябва да е върху Израел в близък и Китай в средносрочен план. От тази гледна точка, не е невероятно при смяна на администрацията в Белия дом да се води т.н. reverse Kissinger политика. С други думи, както навремето Кисинджър успя да превърне комунистически Китай в съюзник на САЩ срещу СССР, така днес фашистка Русия да стане съюзник на САЩ срещу Китай - срещу украински отстъпки, а именно легализиране на путинския грабеж на украинска територия. На скептиците трябва да припомним, че в релацията Си-Путин, Путин е младшия партньор, но това не е непременно вярно в релацията Тръмп-Путин, заради руските зависимости на Тръмп.

Другата причина за развитие в тази посока е сходството на възгледите на Тръмп и Путин за държавното устройство като олигархия - презрение към върховенството на закона и игра с масата бедни и слабообразовани хора. За обогатяването и в полза на малък семейно-приятелско-клиентелистки кръг. И срещу и чрез смачкване на средната класа и всички защитници на правовия ред.

Базирана на такива възгледи е и тръмпистката транзакционна външна политика - там няма принципи или лоялност към ценности, а само интерес от краткосрочни печалби. И то не непременно в полза на САЩ като държава. Примерно, знаете ли къде е сега държавният секретар на Тръмп Марк Помпео? Ами начело е като лице на голяма бизнес организация в Централна Азия, зад която обаче прозират руски капитали.

Това впрочем е най-добрата маскировка за руските интереси в Европа и у нас - използването на западни, за предпочитане на американски лица и проксита. От САЩ - свързани почти винаги с републиканската партия: пенсионирани политици, дипломати и военни. Вече го виждаме и в нашия бизнес, примерно, наблюдавайте кой ще се появи като купувач на Лукойл.

Но напоследък и проектите на нашия ДС естаблишмънт се позовават на САЩ. Целта е придобиване на западна легитимност от нашия крайнодесен патриотарски сектор, като това винаги е свързано с някоя алтрайт фракция или виден тръмпист от републиканската партия. Която няма вече почти нищо общо с тази от времето на Рейгън - нито към върховенството на правото; нито към свободните пазари; нито към свободата и демокрацията.

А изборът на съюзници на международната сцена ще бъде не на база принципи, а на печалби и власт - и затова можем да очакваме при победа на Тръмп жертва на първите заради вторите.

Дано това не стимулира авторитарната реставрация и у нас.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    63 8 Отговор
    И тази Къна стана разбитачка. Не се надявайте на патова ситуацият Руската мачка по вс направления вс друго е гола пропаганда за стотинки.
  • 2 Тоя па шмоко

    53 4 Отговор
    Откога стана и военен експерт
    Аман от разбирачи

    Коментиран от #27

  • 3 В.В.П.

    45 6 Отговор
    Заради тзкиз тъпаци сме на туй дередже..За 15 Мин Окраина може да е стъкло..Но не трябва .Трябва да умира бавно ,като предателя Окроп Литвиненко ..на живо .

    Коментиран от #31

  • 4 Тактиката на руснаците е проста

    9 53 Отговор
    Хвърляме пушечно месо до без край и така печелим войни.. Човешкият живот няма никакво значение.
    Такава тактика не може да си позволи нито една държава в света. Дори китайците.

    Коментиран от #5

  • 5 Путинофил

    5 29 Отговор

    До коментар #4 от "Тактиката на руснаците е проста":

    путин забрани абортите. Каза на рускините да раждат по 5-6 деца.
  • 6 В.В.П.

    33 5 Отговор
    Заради Такиз тупици ,не можахме да се развием като нормална държава .Осакатена демографски,и без индустрия страна, е без бъдеще ..Бла Бла ..
  • 7 ТаУмВзе

    37 5 Отговор
    Соросоидчето, требва да захлеби на хранилката краварска, че иначе не може! Какво му е агентурното именце на тва същество.
  • 8 В.В.П.

    33 5 Отговор
    Тоя га беше на война ??.Бъкано е с цървули по кьошетата на София..Как издържат тия клетници.??.От толкова специалисти.
  • 9 Реалист

    33 6 Отговор
    Окраинските фашисти масово напускат окопите без да искат разрешение всичко свърши за Окрайна.
  • 10 В.В.П.

    29 9 Отговор
    Фашистка РОССИЯ..Ахаха .Как си приказват идиотизми..Има си дефиниция на фашизъм .Фашизмът е наследник на феодализма .Доминацията на богатия върху бедния ..Фашизмът е в Италия ,Испания ,Япония ..Англия..Тия шопи са затрепане с глупостите си .
  • 11 Лост

    19 4 Отговор
    Евгений, да беше си сменил малко името.Махни две буквички.
  • 12 чичо ти

    2 2 Отговор
    тоя сериял е ясен и взе да става скучен. другия обаче не е ясно кои са лошите
  • 13 инфо

    25 2 Отговор
    Ей го - щатния всичолог на НПО хранилка! Военните и геополитическите му познания са колкото икономическите - около нулата. Това не пречи да е на повикване. Ще похарчи и родителите си, ако е угодно на кукловодите...
  • 14 Съдията Дред

    21 1 Отговор
    "Българино, знай своят род и език" - българския израз е "задънена улица", докато "тупик" е русизъм. Бруталната и бездарна пропаганда не коментирам
  • 15 Калмук

    21 0 Отговор
    Абе, стига с този "тупик", бе !!! В българския език НЯМА ТАКАВА ДУМА !!! "Безизходица" - така е на български !

    Коментиран от #16

  • 16 Той наш Генчу, що пара

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Калмук":

    е потрошИл на тейко си и да казва безизходица.
    Айде нема начин.
    Тре нещо да звучи по-модерно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Здрастии копейкиИИ

    2 16 Отговор
    Хайде на копейкитеЕЕЕЕ !
    5 за пост, къща с огромен двор за гагауза проZZ !
  • 19 Женя! Война окончена!

    20 3 Отговор
    Войната свърши приятел, няма смисъл да си хабиш мастилото за глупости. Америка вече няма да плаща. Не си интересен. Закъсняла ти е пропагандата. Финито ла комедия. Acta est fabula.
  • 20 среднощен

    11 5 Отговор
    "...С други думи, както навремето Кисинджър успя да превърне комунистически Китай в съюзник на САЩ срещу СССР, така днес фашистка Русия да стане съюзник на САЩ срещу Китай - срещу украински отстъпки, а именно легализиране на путинския грабеж на украинска територия...";

    Няма такъв цинизъм - "всичко е само сметка, всичко е само бизнес" - с цената на хиляди жертви... Този път сметката няма да излезе - Китай и Русия си научиха урока...
  • 21 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    13 3 Отговор
    Икономист,който икономиката на БГне знает и не може да оправи ,Дава мнение по военни въпроси?!?!?!Тези хора как и за какво завършват виШо ,Като нямат грам гънки,?!?!
  • 22 На американсите подлоги в България

    13 2 Отговор
    бавно, но безвъвратно започва да им се "дръпва" таковата.

    В паниката си започнаха да пишат откровени глупости, само и само да се самоуспокояват.

    Жалки продажни душици - краят неминуемо рпиближава!
  • 23 На български

    17 0 Отговор
    език се казва "задънена улица", а не тупик...
  • 24 Ццц

    13 2 Отговор
    Защо всяка най-обикновена пияница държи да покаже колко ги разбира нещата?
  • 25 Оги

    18 1 Отговор
    Заблуда за малоумни!!! Русия воюва сама срещу целият агресивен свят - 51 държави подаряват милиарди и оръжие от 2014 година на фашисткият украински режим ,но жалко за жертвите от двете страни!!! НАТО са агресори ,те и ЕС подпалвачи на войни ! Спрете безумци,ще запалите света !!!
  • 26 БАЙ КУРТИ

    12 0 Отговор
    Такаа, преди 2 дена , канал ,,1+1,, . УКРАИНСКИ, За ВСЕОБЩО УЧУДВАНЕ/ без разрешение от ЗЕЛЕНИЯТ наркоман публикува загубите на Украйна . Убити, ранени, изчезнали / безвъзвратно загубени над 1 милион. Пази Боже. И след 15 минути следва опровержение , че била печатна грешка . Коментарите ги оставям за вас
  • 27 Тази гнида

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя па шмоко":

    е от шайката на сулейман паси! Там са все разбирачи и гепачи!
  • 28 Ветеран от протеста

    11 0 Отговор
    Абе къв тупик ,бе укрите са взели ,дали ,на командно дишане.Вовата нарочно ги пече на бавен огън.
  • 29 Имали надежда казаха

    0 7 Отговор
    САЩ няма как явно да стоплят отношенията с руските клоуни явно
    дори и оранжевата глава да вземе изборите мнозинството републиканци ненавиждат Русия и тогава вече ще са освободени от нуждата да подкрепят оранжевия защото кара последен мандат
    по-скоро ще стане хаос и оня ще бъде всеки ден в новините с тъпотиите си
  • 30 Зрее..

    9 0 Отговор
    Тоя соросоид защо употребява русизми? Копира буламача на ВВС от тяхна статия. Май прозира страх в това мекере? За страх си е - в Украйна имплозията зрее.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хахах

    1 0 Отговор
    Лап лап грантчета :-)
  • 33 ДОКО

    1 0 Отговор
    ТУПИК ЛИ..ЧАКАМ ПАДАНЕТО НА АВДЕЕВКА..СЛЕД ТОВА ДОНЕЦК И ХАРКОВ ДА СЕ ГОТВИ..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    3 0 Отговор
    Зеленски последния президент на Украйна. Ще има велика Русия ами сега сащ фалира Европа и предстои фалид. НАТО се превърна терористична организация раководена от фашисти