Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 18:01 2 022 80

Демокрация в Русия? "Няма условия за това."

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • демокрация

Може ли режимът на Владимир Путин да се срути, както тези на Франко в Испания, Салазар в Португалия и "черните полковници" в Гърция?

Демокрация в Русия? "Няма условия за това." - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли режимът на Путин да се срути, както тези на Франко в Испания, Салазар в Португалия и "черните полковници" в Гърция? Руският автор Александър Баунов обяснява приликите и разликите пред ДВ:

ДВ: Господин Баунов, защо решихте да пишете за рухването на три диктаторски режима в Европа?

Александър Баунов: Защото и ние живеем в диктатура и е интересно как може да приключи тя. Това е книга, написана от човек, живеещ в автократична държава, за жителите на тази автократична държава.

ДВ: Но диктатурите, за които пишете, много се различават от настоящата ситуация в Русия. В Испания и Гърция например диктатурите дойдоха на власт чрез военни преврати.

Александър Баунов: Да, но по време на своето съществуване тези диктатури се трансформираха няколко пъти. Говорим за доста дълъг период от време: в Испания и Португалия диктатурите просъществуваха 40 години, само в Гърция по-кратко. Разбира се, през това време те престанаха да бъдат режими, водени единствено от импулса на насилието, който съпътстваше появата им по време на преврата в Гърция или на гражданската война в Испания. А в случая с Португалия това беше един вид овладяване на републиканските институции, преливане на авторитарно съдържание в демократична форма, което наблюдавахме и в Русия.

ДВ: Замисляли ли сте се дали има някакви предпоставки в Русия за това автокрацията, както я наричате вие, да завърши приблизително по същия тих начин, както в Испания, Португалия и Гърция? Ако приемем, че сега Русия се намира на кръстопът, доколко е вероятно тя да последва пътя на развитие на Испания, Португалия или Гърция?

Александър Баунов: Испанците през 60-те и началото на 70-те години на 20 век не бяха сигурни, че могат да го направят без война. Гледаме ги със задна дата и ни се струва, че всичко се е получило плавно и гладко. Гледаме Португалия и си мислим: каква безкръвна революция имаха, 24 часа и това беше всичко (...) Но те не са мислили така по това време.

Една от методологическите задачи на моята книга е читателят да погледне на тези събития не с всезнанието на наследниците, а отвътре - във времето, в което са живели. И от тази гледна точка да разбере, че има много разклонения, които трябва да бъдат пресечени, и че много моментни решения водят до крайния резултат.

Най-успешните демократични преходи са извършени в страни, в които диктатурата, колкото и дълго да е продължила тя, е била предшествана от още по-дълги демократични традиции. Общоприето е мнението, че американците са постигнали изключителен успех в демократизирането на най-тоталитарните и най-бруталните режими - тези в Япония и Германия.

ДВ: Но Япония и Германия бяха напълно разгромени, а Германия даже и завладяна. В случая с Русия едва ли може да се очаква такова развитие.

Александър Баунов: В случая не е толкова важно, че са били завладени, по-скоро става въпрос за това, че както нацистката диктатура в Германия, така и фашистката диктатура в Италия или военно-националистическата милитаристична диктатура в Япония са предшествани от дълги демократични периоди. Не е задължително те да бъдат наричани пълноценни демокрации. Въпреки това там е имало парламент, партии и избори. А също и свобода на изразяване и свобода на печата. Това е общото между тези държави. С други думи, успешна демократизация е редемократизацията. Демокрацията се връща там, където вече е била.

Разбира се, има и друга група държави. Например всички африкански страни, които - след като се освободиха от колониалната си зависимост - се провъзгласиха за републики и демокрации. Те приеха модерни конституции през втората половина на 20 век. Но само в няколко африкански държави се наложиха устойчиви демокрации. Същата е картината и в Северна Африка, Близкия изток, в страните от Магреба, в Югоизточна Азия… защото там липсват демократични традиции.

Русия също се намира в междинно положение. Тя няма дълга парламентарна традиция. Но също така не може да се каже, че диктатурата, примерно сегашната на Путин, наследява пряко съветския диктаторски режим. В края на краищата страната имаше някакъв относителен демократичен период. Така че в това отношение Русия прилича както на страните без демократични традиции, така и на онези, в които политическият преход може да се окаже именно онази редемократизация, която обикновено е успешна.

ДВ: Каква роля изиграха армиите при падането на диктатурите в Испания, Португалия и Гърция? И ако пренесем това върху Русия, каква роля можем да очакваме да изиграе руската армия?

Александър Баунов: Най-слабо свързана с диктатурата е армията в Португалия, където по това време разузнавателните служби имат много по-важна роля. Но именно португалската армия помогна за прекратяването на диктатурата. В Испания по време на диктатурата армията беше основното плашило за опозицията, за реформаторите, за всеки демократичен преход. Тя не се намесваше грубо в политиката, но винаги беше заплаха за онези, които се опитваха да реформират режима отвътре. А Гърция беше просто една класическа военна хунта, която загуби започнатия от нея блицкриг. Тя се провали, страната излезе от строя и армията си тръгна.

Трудно е да се търсят прилики в тази посока с Русия. Руската армия няма да изиграе такава роля, защото тя е деполитизирана от много дълго време.

ДВ: За краха на диктатурата на "черните полковници" в Гърция допринесе войната за Кипър, която също трябваше да е "кратка и победоносна". Възможно ли е войната в Украйна да изиграе същата роля?

Александър Баунов: Има една съществена разлика - войната в Кипър беше срещу по-силен противник. Полковниците сами се вкараха в патовата ситуация - те смятаха, че Турция няма да се намеси, но тя се намеси. В известен смисъл Путин също влезе в подобна ситуация - той вярваше, че Западът няма да се намеси в степента, в която го направи.

Турция се намеси дори повече в Кипър. Тя изпрати въоръжени сили. Турция има почти десет пъти по-голямо население от Гърция. Страхът от сблъсъка с много по-мощен враг парализира както гръцката армия, така и гръцкия режим, който предпочете да върне властта на цивилни политици, вместо да загуби още една война. Армията отказа да се подчини на режима и му постави ултиматум да напусне.

ДВ: А в Русия армията няма да го направи?

Александър Баунов: Във войната на Русия срещу Украйна имаме обратна симетрия - Русия е по-силната страна в конфликта. Съответно Русия не изпитва страха от сблъсък със сериозен противник, какъвто беше случаят с Гърция.

ДВ: Колко силна е била ролята на пропагандата по време на диктатурата в тези страни, които впоследствие са успели да направят преход към демокрация?

Александър Баунов: Първоначално много съществена. Приблизително същата като ролята на силата (...) Гръцкият режим, макар и не толкова дълъг, премина през всички етапи много бързо: от първоначалния импулс до загиването. Въпреки това, подобно на испанския и португалския режим, той стигна до фазата на разочарование от пропагандата. Поне сред мислещите хора. Това означава, че пропагандата не е всемогъща. Всъщност това се вижда и в моето изследване.

ДВ: Според вас готово ли е обществото в Русия за демокрация?

Александър Баунов: В момента няма условия за това. Така че този въпрос сега не стои. Но обществото вече веднъж е било готово за това и ако се появят нови възможности, то ще бъде готово отново.

ДВ: Вярвате ли в това?

Александър Баунов: Да.

***

Книгата на руския журналист, политолог и експерт от Московския център "Карнеги" Александър Баунов "Краят на режима: как приключиха три европейски диктатури" е посветена на падането на три европейски диктатури: на Франко в Испания, на Салазар в Португалия и на "черните полковници" в Гърция. Никъде в произведението от над 500 страници не се споменава и дума за политическата ситуация в Русия днес. В самата Русия книгата е абсолютен бестселър и вече има четвърто издание.

ДВ разговаря с Александър Баунов за това какво е общото между днешна Русия и ситуацията в Испания, Португалия и Гърция в края на 1960-те и началото на 1970-те години.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    26 35 Отговор
    Ха ха ха егати вица демокрация в рашистан ха ха ха

    Коментиран от #4, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 запада го е яд

    36 25 Отговор
    че губи от Путин.Путин им взе от ръцете почти опитомени 7 милиарда човека.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 19 Отговор

    До коментар #1 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    То щото в САЩ има 😀😀😀
    Откраднаха изборите пред очите на целия Свят 😒😒😒
  • 5 Каква демокрация

    23 23 Отговор
    с това овчо население
  • 6 Гориил

    16 12 Отговор
    Вчера московски студенти протестираха срещу напускането на McDonalds и Coca Cola.Изобщо не ги интересува дали има демокрация в Китай.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 9 Отговор
    Тоа що не коментира за режима на Алиенде и 11 септември в Чили‼️

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    17 7 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Готов съм да коментирам режима в Аржентина.Въпреки че във Вашингтон той беше благословен като демократичен.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 33 Отговор
    Да обобщим какво "спечелиха" руснаците досега след като путин нападна Украйна:
    - въздушните тревоги станаха ежедневие в столицата Москва както и в цяла русия
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 330 000 убити и 700 000 инвалиди
    - 6-дневна работна седмица
    - вдигaне с 5 години възрастта за запасна военна служба
    - 100 рубли за Долар и 110 рубли за Евро
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русия
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русия на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за Украйна за стотици милиарди долари
    - космическата програма на русия претърпя пълен провал след разбиването на модула Луна-25
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - Пригожин е убит - следва Суровикин ...
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне‼️

    Коментиран от #13, #17, #30, #39

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 28 Отговор
    От мен да знаете, няма по продажно, пропаднало и пошло от пияния ватник и гладната съдрана копейка‼️

    Коментиран от #14, #20, #31

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Куу..Куу..

    17 11 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кукуригуууууу...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Та Паци

    24 7 Отговор
    демокрацията е вие да работите за благото на Америка и който не е съгласен, е диктатор и путинист

    Коментиран от #16

  • 16 Ветеран от Протеста

    6 18 Отговор

    До коментар #15 от "Та Паци":

    Диктатора Владимир Путин на заседание на Всемирния руски народен събор (ВРНС), цитиран от руските медии.
    "Сега се сражаваме за свободата не само на Русия, но и на целия свят. Ние открито говорим, че диктатурата на хегемона( става въпрос за Колективния Запад и НАТО ) - виждаме това, всички сега го виждат - се клати, тя се разпада, както се казва, в хаос е и е просто опасна за околните", и още " Русия е Цивилизация,която води Война срещу загниващата западна Диктатура"..Казва го Диктатора Путин от Руската Цивилизация...Нещата отиват към Мир чрез Монолог !!!

    Коментиран от #27

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    16 8 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    Пак ли те насъскаха с 30 цента
    🚾🚾🚾🚾
  • 18 Ний ша Ва упрайм

    17 5 Отговор
    бият у Москава, бият у София, бият негри и латинос у Алабама, тепат араби у Палестина и Сирия каква е разликата

    Коментиран от #21

  • 19 Объркано Атлантиче

    21 6 Отговор
    За гредата в нашето и сламката в чуждото око:
    Миналата седмица Европейският парламент гласува за премахване на правото на вето на държавите в 65 области на политиката.
    Европарламентът одобри проектоплана за премахване на правото на национално вето на държавите-членки на ЕС. Решението е част от реформа, целяща да централизира властта на Брюксел, като намали тази на националните правителства.
    Това е заграбване на властта в ЕС и край на националния суверенитет.

    Коментиран от #67

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    От теб знаем , че няма по-подло и продажно човече от алчния за 30 цента никокрадец
    🚾🚾🚾🚾
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 6 Отговор

    До коментар #18 от "Ний ша Ва упрайм":

    В щатите ги бият ДЕМОКРАТИЧНО ‼️😉😉😉‼️

    Коментиран от #24

  • 22 Хъхъ

    8 11 Отговор
    Как бе господа ватници, прекрасно е там живее се супер.
    Само не виждам наплив на туристи и мигранти вантници особено от българските
  • 23 Че то кога

    5 5 Отговор
    ли е имало?
  • 24 Хъхъ

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да ядеш бой на базата на правила и закони изгражда човека. Варниците в РФ ги бият защото крепостниците нямат право на глас или живот !

    Коментиран от #28

  • 25 Пешо

    8 17 Отговор
    Руснаците не са готови за демокрация, права и свободи. Те дори не разбират какво значат тези думи. От крепостни селяни са станали крепостни колхозници.... крепостни на олигарсите. Те не знаят какво е свободно придвижване, свободата да мислиш, свободата да имаш идеи...

    Коментиран от #26

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 15 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо":

    Само за едно не си прав, не са колхозници, просия не произвежда друго освен алкохолици и евтини девушки, всичко останало го вкарват от чайна и иран за АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРИ, които вече липсват в прогнилото блато‼️

    Коментиран от #29

  • 27 Аййййй

    17 9 Отговор

    До коментар #16 от "Ветеран от Протеста":

    Голям рев на сороски утрепаци
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 13 Отговор

    До коментар #24 от "Хъхъ":

    Аз искам да ми обещават копейки и да си се въргалям пиян на балатума в панелката на воля, вие си се борети за свобода, аз цял живот така си лазя и ми е добре, децата ми и те се научиха на същото, спокоен съм‼️
  • 29 Пха ха ха ха

    14 7 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А ес произвежда само прайдове
  • 30 Аде ве

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Смени темата банален си
  • 31 Ауууу

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Лъжец и крадец
  • 32 Яяяяяя

    18 3 Отговор
    Ние сме изпълнили всички условия: ток няма, медицина няма, образование няма, инфраструктура няма, кадри няма, направо сме първенци демократи
  • 33 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Електрификация плюс съветска власт е равно на комунизъм......
  • 34 Иво

    9 6 Отговор
    Не си губете времето не четете тъпите статии ,питайте лакеите на Дойче леле ,за позора на полицаите в София ,да публикуват какви "човешки права" спазват западните и американски агресори!!! Смешници,за срам и смях ставате!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Швейк

    2 5 Отговор
    В Русия и сега има строго контролирана демокрация.
  • 37 А ние?

    12 3 Отговор
    А нас ни наложиха соросоиди,нсжендърй,н Дойче веле, Америка за България и пр. плюс родния слугинаж
  • 38 ханс

    9 2 Отговор
    Немско зеле, вие гледайте швабия да оцелее,че работата там не отива на добре
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 1944

    7 2 Отговор
    Казват, че има демокрация само ако си продаваш нац. интреси на ФАЩ
  • 42 дядо поп

    10 3 Отговор
    И демокрацията и комунизма са си живи утопии. Ако някой казва на режимите на САЩ и запада демокрация , мерси от такава демокрация , да си я ползват със здраве.
  • 43 БАЙ КУРТИ

    9 2 Отговор
    Аз отдавна съм е отсвирил триполовата демокрация. Кой кого хване и всички доволни Джендърите може да вият но идва и вашият ред. Очаквам скоро че народите да се вдигнат и всички чупещи полуоски, барабар със УРСУЛАТА, МАКАРОНА , МУМИЯТА И.......няма да ги изброявам. Ще ядат спарчето
  • 44 007

    2 7 Отговор
    По скоро свинка на джамия ще се качи отколкото в монголотатарското блато да се види свобода и демокрация!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 45 Свободен свят

    4 9 Отговор
    В цивилизованите държави хората живеят свободно. Няма значение какво пишат маргиналите, те са в ъгъла. Колкото до русия там повечето са рая, единственият им инстинкт е да оцелеят.

    Коментиран от #50, #54

  • 46 емо

    8 4 Отговор
    Тоя мало...умен предател знае е ли ,че в Европа цари Либерален фашизъм.? Сигурно от лицемерие нищо не иска и да знае как във Франция , Холандия полицията използва всички средства срещу протестиращите от сълзотворен газ до дубин ките когато конната полиция в Холандия използваха конете срещу протестиращите бяха премазани .Естествено тези предатели и майка си биха предложили заради личните си интереси.

    Коментиран от #49

  • 47 ААААААА ВЪВ ФРАНЦИЯ ТРИИИИ ГОДИНИ

    3 3 Отговор
    НОН СТОООООП ГАЗЕХА С КОНЕ И ТРЕПЕХА ФРЕНСКИ ТРУДЕЩИ СЕ..... АМИ ОКУПИРАЙ УОЛСТРИЙТ.........ГЪРМЯХА АМ. НАРОД КЪТ ЗАЙЦИ НА ПУСИЯ.......РЪСКИТЕ СА СВТЛИННИ ГОДИНИ НАЗАД ОТ ПО ГОРНИТЕ....
  • 48 Руспийката се разпада

    4 6 Отговор
    Либералния необолшевизъм на Кремъл се провали,всички им биха шута,дори бившите им колонии като Азербайджан ,Казахстан ,и Южна Америка (които умряха от глад под лоното на раша)
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 КОЛКО СИ СВОБОДЕН

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Свободен свят":

    СЪС 60 ГОДИШНА ИПОТЕКА И КОЛА НА ИЗПЛАЩАНЕ.....ХОМОТА ТИЙ ДО ЖИВОТ АКУ ТВА ТИ ХАРЕСВА БЕЕЕЕЕЕЕГОМ МАРШ.....

    Коментиран от #52

  • 51 Артилерийска подготовка

    3 0 Отговор
    Настолен наръчник как може всичко да се извърти, курдиса и уйдурдиса както автора си го мисли...
  • 52 да не говорим че тия с ипотеката

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "КОЛКО СИ СВОБОДЕН":

    са щастливци....75 процента нямат и за ипотека средства а саНА СВОБОДЕН НАЕМ ДО ЖИВОТ......САМО ДРЕХИТЕ НА ГЪРБА СА ИМ ТЕХНИ .....КОЛАТА ПАК Е НА ИЗПЛАЩАНЕ.....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Кон с капаци

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Свободен свят":

    Жив е живота в ес собода
  • 55 Директно:

    2 2 Отговор
    Не чета на "дуче зеле" безумията! Трябва да бъде забранена!
  • 56 Аспарух

    2 2 Отговор
    Каква демокрация в руското блато???Те от крепостния феодализъм скочиха в дивия сталински комунизъм и от там в путлеристан.Там никога не е имало демокрация и демократични традиции, а само авторитарни режими и взаимно избиване.
    Жертвите от както съществува това блато са милиони десетки милиони избито население от разни безумни вождове където и до ден днешен стои мавзолея ,а зад него гробището на убийците на руския народ, който все по холопски търпи ,оско..тя...ва и се алкохолизира .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БгТопИдиот🇧🇬

    2 2 Отговор
    Мецана нещо не ще краварска "демокрадция "(разбирай либерален неофашизъм)

    Що така бре Миме ?!?!?
  • 59 Край

    1 0 Отговор
    Русия и Турция се управляват от мажоритарно и пряко избрани от народа президенти. Законите им не позволяват да ги псуваш. САЩ и Германия и ЕС се управляват от задкулистни кръгове, които назначават уж демократично избрани чоновници, които можеш да псуваш колкото искаш. Къде е дамокрацията и кое е демократично решете сами.
  • 60 Име

    1 0 Отговор
    Магазините в градовете на Русия са пълни със стока. Това ако е диктатура. Имат последни модели техника. как е навсякъде - не знам.

    Но в сравнение със СССР, когато имаше опашки, сега имат всичко.

    Едва ли не си говорят откровено помежду си, чак такава цензура няма. Притрябвало ти е свобода на словото, като нямаш нищо в хладилника.
  • 61 Едуард Петров

    0 0 Отговор
    Тази Статия също е Основополагаща! Благодарим!
    Живот, Здраве и Успехи на всички честни и талантливи журналисти!

    Коментиран от #65

  • 62 007

    1 0 Отговор
    Какви лицемери сте вие ​​журналистите на запад! Имате ли демокрация? Трябва поне да се замислите преди да пишете такива статии!
  • 63 Тони

    1 0 Отговор
    За тези, които обичат да цитират Чърчил за демокрацията, бих искал да ви напомня, че Чърчил не стана министър-председател на Великобритания в резултат на избори, той беше назначен на тази позиция от крал Джордж VI. И тогава той беше назначен само защото лорд Халифакс отказа тази позиция. Кралят бил принуден да го назначи, въпреки че не го смятал за добър кандидат. Между другото, по време на една от стачките през 1910 г. той нареди използването на войски за потушаване на протеста. Интересно, нали? Демократите сега и преди 100 години са толкова сходни. По-късно той напълно забрани на пожарникарите да гасят огъня, когато полицията задържа престъпниците, в резултат на което престъпниците изгоряха живи. Чърчил беше един от онези „консерватори“, чийто консерватизъм е само име.
  • 64 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Лъжлива статия, Лъжлив автор, Лъжлива политика, Лъжлив Запад...
  • 65 007

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Едуард Петров":

    къде е честността тук болен ли си
  • 66 Тони

    0 1 Отговор
    Бих искал също да отбележа, че критиката на комунизма от гледна точка на демокрацията е абсолютно нелепа. Това са много близки режими, и двата са ужасни. Но демокрацията често се свързва с капитализма, който е по-издръжлив от комунизма, следователно е сравнително по-добър. Основната прилика между демократи и комунисти е, че и двете движения са политически измамници, които обичат да дават много обещания. Някои обещават комунистически рай, други обещават демократичен рай.
  • 67 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Объркано Атлантиче":

    Трябва да ти кажа, че СИ МНОГО ПРАВ!
    ОБАЧЕ, КАКВО ПРАВИМ?!
    ДАЛИ ЕВРОПА ЩЕ СЕ НАДИГНЕМ ИЛИ ШЕ ИЗПАДНЕМ В ХЕДОНИСТИЧНА КАТАЛЕПСИЯ!?!

    Коментиран от #69, #71, #72, #73, #75

  • 68 Тони

    1 0 Отговор
    демокрацията е властта на капитала и който притежава капитала, притежава държавата. А демокрацията (властта на капитала) се ражда на Запад през 19 век. Всички тези избори и парламент са само видимо представление, където политиците имат само формална власт и се отчитат пред своите капиталистически господари.
  • 69 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Едуард Петров":

    Това ли е журналистът, който работи за немско издание? Тогава е ясно защо се хвалите!
  • 70 Тони

    1 0 Отговор
    Те (западните политици - бел.ред.) са големи демократи, както знаете. Но те разбират демокрацията като правото си да налагат своето разбиране за демокрация на всички останали. Веднага щом говорите с тях за необходимостта от демократични подходи към международните въпроси , те не показват никакъв ентусиазъм“, каза Лавров
  • 71 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Едуард Петров":

    Вие ли сте журналистът, който избяга от Русия и сега я ръси с кал? лицемер!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Крым-чанин

    0 0 Отговор
    Тьфу, на тебя!
  • 75 Крым-чанин

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Едуард Петров":

    Тьфу, на тебя сто раз!
  • 76 Прокопи Прилепа

    1 1 Отговор
    В Русия демокрация не може да вирее, поради менталните дефекти на крепостната психика и историческата обремененост. Няма как в страна в която личността е принизена до нивото на едноклетъчен организъм, да се формира значително гражданско общество, което подкрепя демократичните ценности и свободата на личността. Не, че там няма интелигентни, образовани и нормални хора, но те се губят в морето от посредственост, робска психология, диващина и примитивизъм. Руснаците не са европейци и никога не са били. Това, че някаква част от тях са православни християни е по-скоро случайност-за една бройка да приемат Исляма, да не говорим, че около 80 години див комунизъм проми мозъците на голяма част от населението и сега демонстрираното връщане към религията е просто един театър. Няма как попове-ченгета да проповядват християнски ценности. Те не го и правят, а църквата в Русия е всъщност един филиал на режима. В момента руснаците представляват едно диво, безмозъчно стадо от алкохолизирани, затъпели, морално деградирали и психически обременени ,жалки , нещастни хора. Двадесет години "Путински Рай" ги върна в самото начало на еволюцията.

    Коментиран от #78

  • 77 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    Съдбата на русия винаги е била от Трън-та на глог! От крепостничество в комунизъм, след това в диктаторски режим….Ямата в която сега се закопава русия ще се изучава в учебниците! Там Демокрация Никога не може да вирее!
  • 78 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Прокопи Прилепа":

    По добре от рентгенова снимка, или ядрено-магнитен резонанс си направил на тумора русия!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.