Last news in Fakti

5 Декември, 2023 21:01 2 134 11

Мюсюлмански лидери от колебаещите се щати започват кампания за "изоставяне" на Байдън през 2024 г.

  • сащ-
  • джо байдън-
  • израел-
  • хамас-
  • близък изток-
  • демократическа партия

Надигащият се гняв сред американците от арабски и мюсюлмански произход заради начина, по който президентът се справя с конфликта между Израел и Хамас, може да застраши шансовете му за преизбиране

Мюсюлмански лидери от колебаещите се щати започват кампания за "изоставяне" на Байдън през 2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Организаторите от колебаещите се щати наричат кампанията си #AbandonBiden, заричайки се да гарантират, че Джо Байдън ще бъде "едномандатен" президент.

В събота мюсюлмански лидери от няколко различни щата се събраха в Диърборн, Мичиган, за да започнат национална кампания срещу преизбирането на президента Джо Байдън - в отговор на поведението му по отношение на конфликта между Израел и Хамас.

Организаторите от Мичиган, Минесота, Аризона, Уисконсин, Флорида, Джорджия, Невада и Пенсилвания наричат кампанията #AbandonBiden, като обещават да гарантират, че Байдън ще бъде едномандатен президент. Членовете на коалицията твърдят, че тези лидери са провеждали отделни кампании за натиск в своите щати, но са преценили, че сега е моментът да координират отговора си преди изборите през 2024 г.

"Търсим начини да изградим механизъм за координация между всички колебаещи се щати, така че постоянно да работим заедно, за да гарантираме, че американците мюсюлмани ще излязат на протест във всички тези щати и че г-н Байдън ще загуби всеки един от тях", заяви Хасан Абдел Салам, професор в Университета в Минесота и член на Националната коалиция #AbandonBiden по време на пресконференция в събота.

"Това зад мен, което г-н Байдън трябва да види, са 111 електорални гласа. А той спечели миналия път със 74".

Не е ясно доколко мащабна и успешна ще бъде кампанията, но нейното създаване говори за нарастващия политически натиск, пред който е изправен Байдън на фона на конфликта в Близкия изток. В продължение на почти два месеца мюсюлманските и арабските лидери настояваха президентът да призове за прекратяване на огъня, а сега, при повече от 15 000 загинали в Газа, тази нова коалиция увеличава натиска.

Гневът сред арабските и мюсюлманските американци би могъл да застраши шансовете на Байдън за преизбиране в много от колебаещите се щати през 2024 г., всички от които съдържат ключови джобове от арабски и мюсюлмански американски гласоподаватели.

"Ние не сме безсилни като американски мюсюлмани. Ние сме силни. Ние не само разполагаме с парите, но и с действителните гласове. И ще използваме тези гласове, за да спасим тази нация от самата нея", заяви Джейлани Хюсеин, член на коалицията. Той е и изпълнителен директор на CAIR-MINNESOTA, въпреки че организацията не участва в кампанията #AbandonBiden.

Кампанията на Байдън не е отговорила веднага на молбата за коментар.

Според изследователския център "Пю" нарастващото американско мюсюлманско население е около 3,45 млн. души. През 2020 г. около 59% от американците от арабски произход са подкрепяли Байдън, според Арабския американски институт, но последните проучвания показват, че тази подкрепа продължава да се влошава.

Лидерите заявиха в събота, че няма да гласуват за Доналд Тръмп догодина, въпреки че признаха, че усилията им да съберат подкрепа срещу Байдън могат да издигнат бившия президент. Те заявиха, че ще продължат да обсъждат като общност кой кандидат да подкрепят, тъй като първичните избори наближават бързо.

"Няма да подкрепим Тръмп", каза Хюсеин. "Няма да направим същата грешка да мислим за президента Байдън по начина, по който мислехме. Ние нямаме две възможности. Имаме много възможности и ще се възползваме от тях".

Политическото предизвикателство пред Байдън само се засилва, тъй като прогресивно мислещите демократи засилват призивите за прекратяване на огъня. САЩ работят за освобождаването на още заложници, а Байдън заяви, че е призовал израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да се съсредоточи върху намаляването на броя на жертвите, докато се опитва да елиминира Хамас.

Няколко представители на администрацията твърдят, че неотдавнашната сделка за освобождаването на няколко заложници е доказателство, че стратегията им спрямо войната работи, но призивите към Байдън да отиде по-далеч и да призове за прекратяване на огъня само се засилват.

"Това е опасен президент за американците", заяви Хюсеин по време на пресконференцията в събота. "А за тези, които гледат у дома, вие искате синовете ви да бъдат изпратени в още една война, която знаем, че никога няма да свърши? Не. повечето американци са съгласни с нас, че прекратяването на огъня и постигането на мир е правилното действие".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конгресът

    22 3 Отговор
    Затвор за Бай Дън и синът му!
  • 2 Артилерийска подготовка

    17 0 Отговор
    Тези мюсюлмански лидери ги очаква голяма изненада. Демократите ще сменят Байдън в последния момент с Кристалина Георгиева...
  • 3 Град Симитли

    10 0 Отговор
    На празна глава не се козирува!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нннн

    11 1 Отговор
    Много са строги към деменцията. Байдън не знае какво прави, а понякога и кой е, и къде се намира.
  • 6 Уса

    6 0 Отговор
    С байдн е свършено дяволите го чакат натопорчени
  • 7 Въпрос

    6 3 Отговор
    Как пък един мюсюлмански лидер или обикновен мюсюлманин не изказа възмущение от садистичните действия на Хамас в Израел?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Захарова

    0 0 Отговор
    А Тръмп така силно обича мюсюлманите...
    Байдън със свещ ще го търсите