Last news in Fakti

11 Декември, 2023 23:11 2 316 11

Политическото бъдеще на Доналд Тръмп! Върховният съд на САЩ решава за имунитета на милиардера

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия

Въпреки проблемите със закона Тръмп запазва силни позиции сред съпартийците и поддръжниците си

Политическото бъдеще на Доналд Тръмп! Върховният съд на САЩ решава за имунитета на милиардера - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Федералните прокурори в понеделник поискаха от Върховния съд на САЩ да реши дали бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу наказателно преследване.

Става въпрос за обвиненията срещу него в заговор за отмяна на изборите през 2020 г., съобщава АФП.

"Този случай представлява фундаментален въпрос в сърцето на нашата демокрация: дали бивш президент има абсолютен имунитет срещу федерално съдебно преследване за престъпления, извършени по време на управлението му", каза специалният прокурор Джак Смит в документ до най-висшия съд на страната. Претенциите на Тръмп за имунитет трябва да бъдат разрешени от този съд и процесът на ответника да продължи възможно най-бързо, ако искането му за имунитет бъде отхвърлено".

Смит поиска от Върховния съд за ускорено решение, така че историческият процес срещу Тръмп, който в момента трябва да започне във Вашингтон на 4 март 2024 г., да може да продължи.

Съдът в момента има консервативно мнозинство (с 6 на 3 гласа).

Адвокатите на Тръмп многократно са искали да отложат процеса до след изборите през ноември 2024 г., включително с твърдението, че бившият президент се ползва с "абсолютен имунитет" и не може да бъде преследван за действия, които е предприел, докато е бил в Белия дом. Американският окръжен съдия Таня Чуткан, която трябва да председателства процеса, отхвърли искането за имунитет на 1 декември.

"Каквито и имунитети да има един действащ президент на Съединените щати, тази позиция не дава доживотен пропуск за "излизане от затвора, каза Чуткан. Четиригодишната служба на подсъдимия не му е дала божественото право на кралете да избягва наказателната отговорност, която управлява неговите съграждани", добави тя.

Адвокатите обжалваха нейното решение.

Припомняме, че това е само едно от делата, които в момента се водят срещу Тръмп по различни обвинения, включително изборна измама и сексуално посегателство. Те обхващат и времето му в Белия дом, и периода преди това, когато е бил бизнесмен. По някои от тях той вече получи присъди.

До момента той не се призна за виновен по нито едно обвинение и на свой ред обвини в "лов на вещици" опонентите си. Той не спести остри критики и дори обиди срещу водещите фихури в процесите. Заради коментарите си бе глобяван.

Последно, в неделя Тръмп заяви, че няма какво повече да каже и отменя плановете си да свидетелства в процеса за измама в Ню Йорк.

77-годишният републиканец публикува изненадващото изявление в Truth Social в неделя. В него той добави, че "вече е свидетелствал за всичко" в текущия процес срещу него, по-големите му синове Дон-младши и Ерик и други ръководители на Trump Organization.

Фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., и двамата му най-големи синове са обвинени в надуване на стойността на своите недвижими имоти, за да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.

Процесът трябва да продължи без показанията на Тръмп, като решението се очаква до края на януари.

Въпреки проблемите със закона той запазва силни позиции сред съпартийците и поддръжниците си. Тръмп каза на събитие, организирано от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, че президентските избори през 2024 г. ще бъдат "най-важните избори".

"Преди казвах, че 2016 г. бяха най-важните избори, но това е много по-важно. Имахме граничен проблем през 2016 г., но той беше малък в сравнение с този", каза Тръмп, добавяйки, че кризата по границата с Мексико сега е "най-лошата в история."

Той каза още, че тези избори ще определят "дали вашето поколение ще наследи фашистка страна или свободна страна, и дали ще имате управлението на тираните или върховенството на закона".

Тръмп обеща да изведе страната на "нови нива", след като, според него, спечели президентските избори през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    15 9 Отговор
    Дано Тръмп отново стане президент. По мошенически начин му откраднаха втория мандат. Ако беше президент война в Украйна нямаше да има. Стотици хиляди млади хора нямаше да умрат. Милиони нямаше да страдат от война. Тръмп не започна нито една война. Да се надяваме, че ще спре съществуващите конфликти.

    Коментиран от #4

  • 2 Бай ви

    7 10 Отговор
    Дън е много по-голям мошеник ..тези зад него ...колко мъртъвци са гласували, колко пари са взели от Украйна и колко хора са убили ...време е всички да се събудят ...
  • 3 Джон Гришам

    7 0 Отговор
    Нищо не съди така добре както добрия стар американски съд
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРЪКА АЛИ

    3 10 Отговор
    Този.Тръмп ,червеният каскет ,заедно с бай дън деменцията са пълен НОН СЕНС ,по добре Мексиканка да стане президент на краварника сращ нагодина ,и да се развее мексиканският флаг над бялата колиба ,дом ,и путлерастията и рублерастията ще им се забрани на янките
  • 6 Мдаа

    6 9 Отговор
    ... президентските избори през 2024 г. ще бъдат "най-важните избори".

    Е как няма да са най-важните като раираната риза на бай Дончо е приготвена и го чака ако не спечели хихихи.
  • 7 Тръмпист

    3 7 Отговор
    Ако се наложи, Тръмп ще управлява атлантическата империя и от затвора и с това ще остане завинаги в Историята на Демокрацията

    Коментиран от #10

  • 8 ТръмпуСмешника

    5 5 Отговор
    милиардер ли, хаха, добре че руски банки го спасиха от фалит, абсолютен шарлатанин, клоун ......
  • 9 Оранжеви комунисти

    4 1 Отговор
    оранжевият юпитер е политичеси блек хоу, никога няма да спечели изборите защото е против днк-то на Америка!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Име

    0 0 Отговор
    Доналд Тръмп малко ще ги търпи, както казвахме - ние от любителският клуб по бокс, към ПП-ядката при развъдника за гълъби "Чайка" в Алдомировци.

    Няма нормален човек, който да подкрепя империализма - това доказа самият Доналд Тръмп - като отиде на крака при Ким Чен-ун - в Северна Корея, след което - завинаги се прекрати проблема.

    При Джо Байдън веднага ескалираха - Хилъри Клинтън, която загуби изборите срещу Доналд Тръмп е яростна русофобка, но и има съвсем агресивна лудост, която се прехвърли и на Джо Байдън, нищо - че Хилъри Клинтън се крие обществено.

    Имаше и една Мадлин Олбрайт - докарваше го на Маргарет Тачър, която също е била враг на всичко руско.