Last news in Fakti

5 Декември, 2023 11:53, обновена 5 Декември, 2023 21:36 2 855 12

Ел Бакари: Следващите дни ще са решаващи за начина и вида на развитието на израелските военни операции

  • израел-
  • ивицата газа-
  • коментар

Тази агресия отхвърли всички американски и западни лозунги за правата на човека и защитата на цивилните и разкри двойни стандарти при справянето с международни проблеми, заяви анализаторът

Ел Бакари: Следващите дни ще са решаващи за начина и вида на развитието на израелските военни операции - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Специално интервю за ФАКТИ с Мохамед Ел Бакари - политически анализатор

Господин Ел Бакари, как оценявате ситуацията в Близкия Изток, с оглед на последните динамични събития, които се случват в ивицата Газа?

От ден на ден ситуацията в Близкия изток е все по-напрегната в резултат на продължаващата военна агресия на Израел срещу ивицата Газа. Свидетели сме на провеждането на военни операции, които могат да бъдат окачествени само като геноцидни удари срещу народа на Газа. За съжаление, това се случва с подкрепата на САЩ и западните държави. Убийството на над 18 000 за 55 дни, включително 9000 деца и жени, не представлява нищо друго освен организиран геноцид. Разрушават се болници, убиват се пациенти, унищожава се медицинско оборудване, спират се вода, електричество и газ. Всичко това може да се опише единствено като геноцид.

Тази агресия отхвърли всички американски и западни лозунги за правата на човека и защитата на цивилните и разкри двойни стандарти при справянето с международни проблеми.

Смятам, че след пропадането на петдневното примирие Израел е започнал втората фаза от своя план за нападение върху Газа. Първият етап беше унищожаването на северната част на ивицата Газа. Днес виждаме, че има тенденция на израелски въздушни удари към южната част.

От една страна американският уебсайт (AXIOS) разкри информация от израелското разузнаване за плановете на Израел да унищожи Газа и да създаде безопасна буферна зона между Ивицата и Израел. От друга страна изданието Wall Street Journal разкри размера на американския оръжеен арсенал, изпратен в Израел. Това потвърждава и изобличава противоречието в американската позиция. Публично тя обявява искането си за спиране на израелските военни операции, а тайно предоставят на Израел най-новите и най-големи разрушителни бомби и ракети.

Кои са основните декларирани цели на Израел, които противоречат на реалните му, недекларирани цели?

Агенция Reuters съобщи, че Израел се стреми да създаде буферна зона между себе си и Ивицата Газа. Ако Израел действително се стреми да създаде подобна зона, това означава, че тя ще бъде в северната част на Газа и тук се чудим какво прави тогава Израел на юг и защо насочва ударите си, за да унищожи южния регион.

Кои са целите, които според Вас, Израел се стреми да постигне?

Те са основно две. Първата е да накара палестинците в ивицата Газа да се преместят в региона на Синай в рамките на египетските граници и следователно продължава своето унищожаване и нанася удари върху тези цивилни, за да ги принуди да се разселят, или с други думи "налагане на принудително разселване". Тази цел ще има сериозни последици за региона и за пропадането на мирното споразумение между Израел и Египет, защото това очевидно означава обявяване на война срещу Египет.

Втората истинска цел е да се контролират източниците на газ в ивицата Газа, след като проучванията, обявени преди 2 години, доказаха наличието на огромни количества газ в североизточния регион на Ивицата.

Много важно е да отбележим, че днес Израел е изправен пред друга криза, която може да попречи до известна степен на изпълнението на неговия план и тази криза е представена в следното: Въздушни удари, сцени на масови убийства на цивилни, снимки на деца и унищожаване на болници, всичко това създаде масивна вълна от протести и народни демонстрации във всички столици на света, без изключение, в подкрепа на палестинците, независимо на позицията на правителствата.

Сред най-известните страни, които станаха свидетели на тези демонстрации, бяха Великобритания, Франция, Швеция, Холандия, Испания, Гърция, Бразилия, Швейцария, Австрия и други. Това не се случи през 75-те години на миналия век на израелско-палестинския конфликт и разкри истинското лице на Израел, което сега представлява морален натиск върху израелското правителство и върху западните правителства.

Бихте ли пояснили повече за 10-километровата червена линия, която Египет е поставил, зад която ако Израел избута палестинците в посока Египет, Египет ще влезе в конфликт?

Става дума за зона в южната част на ивицата Газа, район, наречен „Бин Ханин“ до района „Хан Юнис“. Тези две зони са на 10-15 километра от египетската граница и Израел има за цел да избута палестинските цивилни в тази зона, за да ги принуди да пресекат египетската граница като вълна или цунами, за да постави египетските власти пред свършен факт. Затова очаквам, според предупрежденията, отправени от египетското военно ръководство, че когато това се случи, Египет няма да стои със скръстени ръце.

Каква е позицията на Египет?

Налице е рязка ескалация в позицията на египетския народ и египетските политически и военни лидери, което доведе до състояние на напрежение и хората, които стоят зад техните въоръжени сили при всяко възможно развитие. Този въпрос накара израелските медии да предупредят правителството на Нетаняху да не се опитва да си играе с огъня и да извади Египет от мирното споразумение, което то представлява.

Как ще коментирате поведението на САЩ?

Свидетели сме на разногласия в Конгреса на САЩ (контролиран от републиканците) относно изплащането на 14 млрд. USD, поискани от Байдън за помощ на Израел, в резултат на американската популярна позиция, включително редица еврейски общности, които се противопоставят на израелските удари.

Американският Сенат (контролиран от демократите) е разделен по въпроса за предоставянето на военна подкрепа на Израел и някои от неговите представители настояват израелското правителство да предостави писмени гаранции, че помощта няма да бъде използвана за нападение над цивилни.

Бихте ли коментирал ролята и поведението на Турция в израелско-палестинския конфликт?

Всъщност позицията на Турция повдига много въпроси. Реджеп Ердоган остро критикува и използва силни думи срещу правителството на Нетаняху, определяйки го като терористично, но Турция изпрати голям кораб, натоварен с хранителни помощи за Израел, а не за ивицата Газа. Налице е споразумение за съвместна отбрана между Турция и Израел. Турция може да го замрази, ако израелските военни удари не спрат. Турция, подобно на други арабски страни, може да има свои собствени политически сметки

Какво ще се случи в Израел и ивицата Газа?

Бих искал да отбележа, че следващите дни ще бъдат решаващи за начина и вида на развитието на израелските военни операции и техните регионални и глобални последици, които в повечето случаи ще бъдат негативни развития, ако израелският план продължи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 все не разбрал

    7 1 Отговор
    Всяко престъпление има възмездие, плащат най-напред простосмъртните, но те далеч не са невинни
  • 2 Ел Бахур

    7 4 Отговор
    Само като му видях името и прочетох "военна агресия", реших да не чета повече. Тяхното е религия, не е тероризъм или агресия, само другите са агресивни
  • 3 Объркано Атлантиче

    11 6 Отговор
    Още едно доказателство за геноцида и етническото изселване на палестинци в ивицата Газа от ционистите:

    Сградата на Върховния съд в Газа беше демонстративно взривена от израелските сапьори.
    От военна гледна точка абсолютно безсмислено действие, но от политическа гледна точка е много логично унищожаването на всичко палестинско в ивицата Газа, всякакви признаци на държавност.
  • 4 Ами да

    2 4 Отговор
    Израел се издънва! Отдавна трябваше да спре анексирането! Не е възможно да унищожи съпротивата на палестинците, освен ако не ги избие всичките! Но това не може да се случи!

    Коментиран от #10

  • 5 Наблюдател

    3 4 Отговор
    Софийското поле е с площ 1180 квадратни километра
    Ивицата Газа е по-малка от една трета на софийското поле с около 30 квадратни километра
    Ако извадим от така получената площ 30 квадратни километра получаваме площта на ивицата Газа
    Като си има предвид че сега военните действия се водят само в южната и част тоест в половината горе-долу от площта можем да си представим тези 1 милион и 800 000 души Как са наблъскани и тормозени от ракети авиация артилерия и обстрелвани и от към морето

    Коментиран от #7

  • 6 Не е "израелските военни операции"

    7 3 Отговор
    А Нацисткият геноцид на престъпната държава Израел ! ..... Нека да сме точни
  • 7 Абеее цяла Газа е

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    360000 декара ! Малко повече от Природен парк „Рилски манастир“. Земята е с площ от 273710 декара и собствеността й е възстановена на Рилската Света обител.
  • 8 любител

    6 3 Отговор
    какви са тези коментари и кое е истина израел избива стотици- хиляди мирни жени и деца и е военна операция руснаците убиха и раниха малко укри и жестока война. защо така бе.защото така казват краварите ли.хахаха
  • 9 Много глупости каза този

    5 1 Отговор
    Свикнал е да говори пред неука публика, която приема всяка негова дума за истина.
    Преди 4 дни Израел официално е уведомил съседните арабски държави, че иска да създаде половин километрова буферна зона за безопасност в територията на ивицата Газа. Какво разузнаване, какво изтичане на информация?
    Човешки права има в мирно време. Във военно време важат Женевските конвенции.
    Когато въоръжени хора са се смесили с цивилното население то отговорност за това население носят тези същите въоръжените. Това е уредено много точно в Женевските конвенции. Хамас е решил да жертва мирните хора. Няма как съседът ти да е командир в Хамас и ти да си в безопасност. Ако мислиш обратното не си адекватен на епохата, в която живееш.
  • 10 Ама не

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами да":

    Какво анексиране бе, този? Тази ивица през 2006 Израел я е отвоювал от Египет и я е оставил на палестинците. Учете я тази история да не се излагате.
  • 11 да питам

    4 0 Отговор
    Никъде не видях поне да пита - Защо им трябваше на Хамас да започнат тази касапница на 7-мого октября .. ?
  • 12 ха ха

    3 0 Отговор
    Хамас отлично знаеха каква ще е реакцията на Израел и затова организираха клането. Целта им беше да пожертват населението за да обтегнат отношенията между Израел и другите арабски държави. Саудитска арабия беше пред договор с Израел, нещо което не устройва Иран. Някой трябваше да клати буркана с мравките.