Last news in Fakti

6 Декември, 2023 19:01 2 346 31

Какво разказват палестинците на Западния бряг

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • война-
  • хамас-
  • махмуд абас-
  • палестинска автономия-
  • западен бряг-
  • палестинци

Младите палестинци жадуват за перспективи. Както и за политици, които да им предложат такива.

Какво разказват палестинците на Западния бряг - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Аз не съм привърженик на Хамас или нещо подобно. Въобще не обичам политиката... Но когато някой дойде в къщата ти и убие брат ти или майка ти пред очите ти, можеш ли да останеш спокоен и да не направиш нищо? Не - превърташ и започваш да се биеш", казва пред германската обществено-правна медия АРД търговецът Ибрахим, който има магазин в стария град на Витлеем.

Когато говориш с палестинците в Западния бряг за случващото се в Газа, често получаваш вместо отговор контравъпроси, посочва авторът на АРД Бьорн Даке.

Палестинците не вярват на Махмуд Абас

Сраженията трябва да спрат, трябва да се преговаря за мир, настоява пред германския журналист търговецът от Витлеем. Но и Ибрахим няма отговор на въпроса кой да преговаря от палестинска страна. Знае само едно - това не трябва да е президентът Махмуд Абас. "Той много говори, но не казва нищо", смята Ибрахим. Според него правителствата по света трябва да подкрепят Палестина. "Но всички са на страната на Израел", казва мъжът, цитиран от АРД.

В Палестинската автономия избори не е имало от 18 години. А много палестинци смятат, че 88-годишният Махмуд Абас е твърде слаб, твърде близък до Израел и твърде корумпиран, разказва германският журналист.

Изолирани и търсещи спасители

Той е посетил и бежанския лагер Дхейшех, южно от Витлеем, в който живеят палестинци и техни потомци, които са били прогонени от домовете си при създаването на държавата Израел. Израелската армия редовно извършва операции срещу онези от тях, които са радикално настроени.

Тук новината, че Израел е освободил палестинци от своите затвори в замяна на заложниците в ивицата Газа е била посрещната с радостни възгласи, посочва АРД. "Разбира се, въпросът за затворниците е много важен. В крайна сметка те са нашите интелектуалци. Чисти и почтени", казва пред медията едни млад мъж, работещ в една закусвалня в Дхейшех. Името му също е Ибрахим. "Те кроят планове за нашата свобода. Те правят жертва, правят нещо добро за страната ни", добавя 22-годишният младеж.

Той иска да опознае света. За живота извън Западния бряг е чувал само от разказите на други хора. Признава пред германския журналист, че за два дни в региона туристите могат да видят повече, отколкото самият той е видял за своите 22 години.

Много от тях не се дистанцират от Хамас

Младите палестинци жадуват за перспективи. Както и за политици, които да им предложат такива. А партията "Фатах", ръководена от Абас, не е способна на това, смята Ибрахим. Младежът споменава имената на Маруан Баргути и Ахмед Са'дат - и двамата са в затвора, обвинени са в участие в атентати.

Както в стария град на Витлеем, така и в Дхейшех хората не се дистанцират категорично от Хамас, обявена за терористична организация от ЕС, САЩ и Израел. "Хамас има военна роля в съпротивата. Маруан има политическа и военна роля. Както и Ахмед Са'дат. Нашето единство е нашата сила", казва 22-годишният Ибрахим.

"Ние сме един фронт. И сме свързани - в Западния бряг и Газа", декларира още младият мъж пред екипа на АРД. Ибрахим признава, че палестинците имат много политически проблеми, особено с партиите. Но казва, че всички хора в палестинските територии искат свобода. Те искат и държава, в която да не възникват проблеми, свързани с политическите наследници.

Авторът на репортажа Бьорн Даке посочва, че при разговорите с палестинци бързо става ясно, че те не очакват много от своите политици - особено от Палестинската автономия. Дори и в международен план да е смятана за единствения партньор за преговорите, сред палестинците тя не се радва на подкрепа. Това не предвещава нищо добро за разговорите за перспективите след края на войната в Газа, обобщава АРД.

Автор: Бьорн Даке ард


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    Трябва Мир
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сила

    15 15 Отговор
    Да разкажат как тичаха след пикапа с полумъртвото изнасилени голо момиче и уродите седнали върху тялото и, как радостно крещяха и ги приветства ха, как се смееха и се радваха

    Коментиран от #6, #7, #30

  • 4 мдаааа

    17 4 Отговор
    Ибраиме , кога идеш у комшията и направиш същото , от което се възмущаваш , очаквай и ти гости ...

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 В-к Стършел 🐝

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Днес бойците на Хамас празнуваха Никул ден, израелската армия почна да пълни тунелите с вода от морето и тунелите се напълниха с риба оцелелите хамасазжии ядаха от нея да им е сладко.
  • 8 пластелинец

    5 3 Отговор
    бълбук бълбук
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз съм веган

    16 6 Отговор
    Много ми е тъпо за мирните палестинци. Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора помните ли? 99% потдържат хамас ама сега ревът.

    Коментиран от #13

  • 11 Сила

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Най вероятно заради това пластелинците имат по 10,12 деца а еврейте по 1,2.........за 50 години в Газа от 500 000 са станали почти 3 МИЛИОНА

    Коментиран от #16, #24

  • 12 Българските турци

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Основата на вярата им е от Назарет - Йерусалим !...Културата и интелектуалният им фундамент произхожда от малоазиатските цивилизации от древността и е изградена върху руините на греко-римския възход !... Науките и техническия им прогрес започва от Изток през Андалузия и Алхамра !...Единственното оригинално свое което имат е Варварството им !!!...Това е Европа само с 3 - 4 изречения ! Хайде опонирайте и докажете ,че е лъжа !

    Коментиран от #15

  • 13 Сила

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм веган":

    Даже по улиците на Берлин раздаваха сладкиши..... МИРНА РЕЛИГИЯ, ЧОВЕКОЛЮБИВИ И БОГОБОЯЗЛИВИ ХОРИЦА
  • 14 мдаааа

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    В тоя ферман , който си написал , ако замениш израелци - палестинци , с руснаци - украинци , става 1 към 1 ...🤫

    Коментиран от #17

  • 15 Сила

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци":

    Ако Европа не беше създала ДВГ и открила петрола днес Дубай щеше да е три шатри, две камили и стадо кози.......

    Коментиран от #21

  • 16 Българските турци

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Сила":

    Най вероятно и твоите съграждани от маалите, затова имат "по 10,12 деца", а ти я имаш , я нямаш и едно !...За 33 години вече са на път да ви оставят в малцинство ! Израел поне си внасят готови мошета от гетата - бедни и алчни и ги пускат из Израел да мародерстват над местното население !... Вярва ли някой че в Израел е възможно да живеят роднини на Родшилд или Вартбурги ?!

    Коментиран от #18

  • 17 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "мдаааа":

    Бил съм на международен пионерски лагер с украинчета и русначета и мога да твърдя ,че грешиш ! Имаха амбиции и конкуренция помежду си, но не се мразеха !..И мен не ме мразеха, нищо , че носех турското си име тогава !

    Коментиран от #23

  • 18 Сила

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "Българските турци":

    Примитивните и изостанали културно и интелктуално примати се размножават стихийно и безконтролно...... а, и няма такова нещо като"български турци", има само БЪЛГАРИ......

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Зачуден

    10 9 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    И какво работят тия 5 работоспособни палестинци, копаят тунели по цял ден нали дефакто сами си изкопаха гробовете. Каквото копало такова го закопало. Слава на Израел.

    Коментиран от #25

  • 20 Забелязъл

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сила":

    Великият турски лидер Тюргут Юзал през 1989 год. по повод изселването на "българските турци" официално заяви.
    " В България турци НЯМА ".
  • 21 Българските турци

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "Сила":

    Не забравяй какво беше казал крал Файсал по време на Петролната криза през седемдесетте години на миналия век : "Ние можем пак да живеем с камилско мляко и фурми , но вие без петрол не можете да живеете !" Варварите не му простиха тези думи ...умря прострелян в покушение !
  • 22 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сила":

    Аде бе !?...Уверен ли си ?
  • 23 мдаааа

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Българските турци":

    Нищо не разбра , а ?

    Коментиран от #26

  • 24 Глюпости ,

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сила":

    Всеки може да прави деца , важното е - кой ще ги отглежда ... Справка - тъмнобелите Българе
  • 25 Българските турци

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Зачуден":

    Ти как се прехранваш без да работиш ?! Или си още в клетка и зяпачите ти подхвълят фъстъци бонбони !...

    Коментиран от #27

  • 26 Българските турци

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "мдаааа":

    Империите са били многонационални и хората, които са им били поданици не са имали повод да се мразят, докато не са дошли варварите колонизатори да сеят раздор ! Русия все още са империя и там няма раздор между народите , но където са достигнали пипалата на варварите европейски колонизатори,гъмжи от раздори, коалиции,мутри, мафии ,грабеж, корупция и жестока експлоатация на честен човешки труд !
  • 27 Зачуден

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Българските турци":

    А някоя по голяма простотия неможа ли да измислиш ? Между другото от някой тунел ли пишеш или от някоя землянка? Като са ти толкова мили палестиноидите отивай да се биеш в Газа за тях от Хамас приемат доброволци и няма да те върнат и да не забравиш да си вземеш плавници и шнорхел че сега в Газа са дефицит......🤣🤣🤣

    Коментиран от #29

  • 28 злобар

    10 4 Отговор
    Някой да посочи нещо нередно в този текст, заради който би трябвало да се цензурира или изтрие?... ( От 70 години насам , ако в един палестински дом има 6 работоспособни , на работа отиват 5 и един остава да пази този дом !...Защото иначе като се върнат намират в къщата си един Якоб ,който е седнал вътре и твърди, че се е заселил в необитаван дом !... Все едно , да дойде някой мЮмюн да ти влезе в апартамента в София, като те няма там и го обяви за свой !... И колко "хамаси" и колко "терористи" ще се навъдят тогава по улиците на София...вие си направете сметка !... Пишете и твърдите от тука фантазии , които нямат абсолютно нищо общо с палестинската действителност и терора на еврейските заселници , които върлуват вече почти един век там !...Ако сте свестни хора , поне спрете дебелашката си гавра с трагедията на този нещастен народ !?...Не забравяйте "Апокалипсиса започва тогава когато гладните гледат как ядат ситите " !!! )
  • 29 Българските турци

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Зачуден":

    Ако моят прапра дядо ако беше правил като мошетата , когато си разширяваше държавата до Виена ,дали сега щеше да пишеш тия дебелашки "остроумия" от тук ??!...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.