Last news in Fakti

8 Декември, 2023 23:01 1 522 19

"Мерките не са достатъчни": Пази ли Израел цивилните в Газа

  • хамас-
  • цивилни жертви-
  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • ивицата газа

Положението на палестинците в Газа е катастрофално

"Мерките не са достатъчни": Пази ли Израел цивилните в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доскоро южните части на ивицата Газа бяха единственото сигурно място за палестинците, които бягат от бомбардировките и сраженията между израелски войници и бойците на Хамас. Но след края на примирието израелската армия разшири периметъра на сухопътната си операция и вече атакува Хамас и на юг. Целта на офанзивата по суша е да бъдат освободени всички заложници, държани от терористите, а тяхната организация да бъде унищожена.

Критиките се множат

На фона на увеличаващите се жертви сред цивилното население и катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа, критиките към действията на Израел се засилват - при това далеч не само от арабския и ислямския свят. Страни от НАТО, които не подлагат на съмнение правото на Израел на самозащита срещу Хамас, все по-често поставят под въпрос стратегията на Израел. В края на миналата седмица френският президент Еманюел Макрон се усъмни в една от обявените цели на войната: "Какво означава пълно унищожение на Хамас и вярва ли някой, че това е възможно?", попита той в рамките на Световната конференция за климата в Дубай, призовавайки за сключване на трайно примирие.

Дори от САЩ, които са най-близкият съюзник на Израел, се чуха критични забележки – включително от вицепрезидентката Камала Харис. Държавният секретар Антъни Блинкън пък призова Израел да приложи „хуманитарни планове за гражданска защита с цел избягване на още цивилни жертви сред невинните палестинци“.

Зоните за евакуация – безопасни ли са?

Израелската армия твърди, че още от самото начало полага усилия да намали до минимум цивилните жертви. Но изглежда тя осъзнава и това, че от нея се очаква повече. Така например говорителят на армията Ричард Хехт заяви пред британския вестник „Файненшъл Таймс“ следното: „Ако не правим достатъчно в хуманитарната област, като сведем до минимум смъртните случаи сред цивилното население, може да загубим легитимността си". Това вероятно трябва да означава, че сега в Южна Газа армията ще действа различно.

Най-малкото различен е начинът, по който цивилните граждани са предупреждавани за предстоящи сражения и бомбардировки. Така например малко преди изтичането на временното примирие израелските военни пуснаха листовки с инструкции за безопасност в Газа. Те съдържаха и QR код, осигуряващ достъп чрез смартфон до уебсайта на въоръжените сили, където е поместена карта на ивицата Газа, разделена на няколкостотин зони с различна големина.

Това са "разпознаваеми зони", които дават възможност на жителите на ивицата Газа да се ориентират с цел сигурна евакуация. Освен това израелските военни редовно предоставят информация за това кои от тези зони ще бъдат обект на бойни действия. А според всекидневника "Аарец" за тази цел армията използва социалните медии, различни електронни канали за предаване на информация и дори телефонни обаждания.

Палестинците няма къде да бягат

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) обаче смята, че всичко това е неподходящо за защита на цивилното население на Газа. В понеделник тя написа в социалната мрежа Екс (бивш Туитър), че палестинците няма къде да бягат, защото и бежанските лагери са препълнени.

Ръководителката на Центъра за палестински изследвания в Лондон Дина Матар смята, че картата на сайта на израелската армия не върши много работа: "Дори за човек, който познава всеки квартал, е трудно да се ориентира по нея". Освен това предупрежденията на военните понякога изобщо не пристигат или идват със закъснение, а самите безопасни зони, към които повечето хора се придвижват пеша, са пренаселени, допълва тя.

СЗО: "Хуманитарната ситуация се влошава с всеки изминал час"

Ясно е едно нещо: разширяването на периметъра на израелската сухопътна офанзива допълнително влошава положението на палестинското цивилно население в ивицата Газа. Не достигат храни, лекарства и най-вече чиста питейна вода, но също и такава за готвене и миене.

В същото време стана ясно, че Израел обмисля да наводни системата от тунели на Хамас, за да прогони терористите от скривалищата им. Експерти смятат, че това ще увреди трайно водоснабдителната и канализационна система в Газа, която и бездруго не е много надеждна. По данни на хуманитарни организации около 95% от наличната вода в момента е негодна за консумация от хора. Световната здравна организация (СЗО) предупреди във вторник, че „хуманитарната ситуация в Газа се влошава с всеки изминал час".

Автор: Ян Валтер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Израелците

    9 2 Отговор
    Преиграха....Сори,ама...айде да не продължавам,че пак ще ме изтрият...

    Коментиран от #18

  • 3 Победителите

    1 5 Отговор
    Победителите не ги съдят
  • 4 Да бе

    13 0 Отговор
    Между другото сащ блокираха съвета за сигурност на ООН за спиране на войната в Газа. Е?
  • 5 мдаааа

    0 8 Отговор
    Пази ги , колкото русия пази цивилните в Украйна ... Ама тогава Ян Валтер не рева ..
  • 6 123

    9 0 Отговор
    Пасито и кремчето и магаренко къде са да ми вдигнат настроението че не ги чувам. Децата на Палестина курбан отидоха жалко и тъжно грехотта е.
  • 7 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    1 5 Отговор
    Пази ли Израел цивилните в Газа


    --- ЕДИН СЕ ОПЛАКЪЛ НА ПРИЯТЕЛ
    ---ЖЕНАТА ПАК Е БРЕМЕННА .
    ----ТИ НЕ Я ЛИ ПАЗИШ ...
    ...АЗ Я ПАЗЯ НО ДРУГИТЕ НЕ Я ПАЗЯТ
  • 8 да питам

    2 0 Отговор
    Абе , къде изчезна Б@ЙХАЙМАН , изброи ли милиардите ?!🤭

    Коментиран от #19

  • 9 8975421

    5 3 Отговор
    За съжаление няма как да унищожат Хамас ,израелците нямат избор .Всичко е нагласено от Хамас.Тунели с оръжие и укрития под болници ,училища използват цивилното население и сгради за да се крият и предизвикат съчувствие,ако се бомбандират тези сгради.Същото е и учебниците на палестинските деца .Обучават ги за терористи и омраза към Израел подобно на македонските деца към България.Тези тоталитарни хватки ,нищо ново ,просто Западните демокрации не разбират какво е тоталитарен режим.Защо толкова палестинци са в Газа ,з не на Западния бряг където има пространство.Просто Газа е най удобен срещу Израел и умишлено заселен с много хора .
  • 10 //////////////

    3 3 Отговор
    В Израел живеят много палестински араби които са интегрирани ,помага им се ,живеят в демократично общество .Групировката Хамас е създадена ,обучена ,военизирана от Иран и др.не за свободата на Палестина,,а за унищожение на Израел. С Хамас мирни договори не съществуват ,никой не трябва да се заблуждава.Месец пред нападението Хамас сключиха с Израел мирно споразумение и после ги нападнаха . А Израел дари 15 млн на Хамас за инфраструктура ,е и ?

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Израелците са сдухани

    4 1 Отговор
    От всякъде индивиди
  • 14 Половината страна пустиня

    2 0 Отговор
    А в другата половина кретени
  • 15 Тея галфони

    1 0 Отговор
    Не знам кой ги е прецакал да отидат там, ама яко ги е прецакал
  • 16 Просто не е истина ква мизерия е

    1 0 Отговор
    пичови . Като изключим там Heвe Tзeдeĸ у Teл Aвив всичко друго е тутанкамонско от всякъде. Гледайте да не попадате в таз дупка щот от всякъде е шок и биг мизерейшън а местните шибеци почти мозък нямат и направо се чудя как се хранят даже Иначе ако сте маняк на тема инертни материали, камъни има мнооо
  • 17 демократично общество...хахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "//////////////":

    Продължавай да ни веселиш моля
  • 18 Пазят, пазят..

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Израелците":

    Колкото Путин пази жителите е имуществото на Украйна.
  • 19 Брои на Путин милиардите

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    Че, са запорирани и ще отидат за възстановяване на Украйна.