Last news in Fakti

19 Декември, 2023 21:01 2 083 3

"Страхът премина в омраза": палестинец и израелец разказват

  • ивицата газа-
  • германия-
  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • палестинци-
  • омраза-
  • бойци за мир

В момента активисти на организацията "Бойци за мир" обикалят училищата в Германия

"Страхът премина в омраза": палестинец и израелец разказват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разговорите за траен мир между палестинци и израелци изглеждат невъзможни от 7 октомври насам. За палестинеца Осама Елиуат и израелеца Ротем Левин обаче това е единственото решение. Двамата са част от организацията "Бойци за мир” и са убедени, че решение на конфликта може да бъде намерено само чрез емпатия и диалог, пише АРД в свой репортаж.

Двамата мъже водят и разговори с ученици в последните гимназиални класове в едно училище в Бремен. Разказват им за дълбоко вкоренените предразсъдъци, с които са отраснали.

От военно до мирно решение

Израелецът Ротем Левин разказва на младежите как още от малък са го учили, че единственият начин да защити семейството и близките си хора е да постъпи в армията. След като изтича срокът на задължителната военна служба той напуска армията и се ангажира с мирна дейност. В организацията "Бойци за мир” работят за разбирателство от 2006 година насам.

Палестинецът Елиуат е израснал в Йерусалим и разказва как израелската армия е оказвала тормоз на него и на семейството му. "Израснах в страх от военните. С течение на времето този страх се превърна в омраза. Виждах как войници пребиват учителите ми, баща ми. Исках отмъщение”, разказва палестинецът пред АРД.

Не липсват и критики

Елиуат разбира, че има и друго решение, чак когато негов приятел го кани на вечеря във Витлеем, където той за първи път разговаря с израелци. Научава иврит и започва да организира екскурзии за израелци до палестинските територии, за да им покаже как живеят хората там. Мъжът тогава разбира, че неговата гледна точка не е единствената. "Осъзнах, че не мога да очаквам хората да ме разбират, ако аз не им съчувствам”, казва Елиуат.

Срещу "Бойци за мир” обаче има и критики. Според свързаната с Израел група "Наблюдатели на НПО” израелско-палестинската организация представя едностранчив прочит на конфликта. Така например Елиуат често говори за израелските сили като за окупатори и разказва за Накба (от арабски - катастрофата), когато палестинците обвиняват Израел, че са били насилствено изселени от родината си през 1948 година. В неговите разкази обаче няма нищо за изгонването на хиляди израелци от арабските държави, пропуснато е и нападението на арабските страни срещу Израел, което започва само ден след основаването на израелската държава, пише АРД.

Различни перспективи

Учителката Нора Лоу е организаторка на посещението в германското училище. Тя казва, че целта ѝ е учениците да са по-отворени и да се научат да се вслушват в гледни точки, които не съвпадат с техните разбирания. По този въпрос изглежда е постигнат успех, пише АРД. "Вече не гледам на всичко това през призмата на политиката, сега мисля повече за хората”, разказва един ученик след срещата с Елиуат и Левин.

Двамата активисти са планирали посещенията си в училища много преди терористичното нападение на Хамас срещу Израел от 7 октомври. Ако ситуацията в Газа не се успокои обаче те искат да продължат да говорят с колкото се може повече хора. Сега нуждата от мир е още по-необходима от преди.

Автор: Ян-Майер Венте (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 видял

    1 3 Отговор
    Евреите си откупиха земята след ВСВ с тонове злато ,и сега долните .езаци искат още злато !!Където има Аллах , няма свобода ,радост и мир !!
  • 2 Коментар

    6 1 Отговор
    Англетата са виновни за всичко.Те дадоха чужда земя ей така на друг народ и сега два народа се бият.
    Англетата в училищата изучават странна история.В тяхната пише,че било историческа несправедливост,че едно време било спряно развитието на Османската империя.Нищо чудно да решат да я поправят.Неслучайно ни сменят историята,плюят по българското знаме и въведоха промени да може депутати да са с двойно гражданство.Слагайте фереджетата.

    Коментиран от #3

  • 3 мдаааа

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    Вижда се , че си един от веещите руски знамена на Копринка ... как и да го увърташ ..