Last news in Fakti

10 Януари, 2024 14:54 1 754 3

Войната в Газа: какви интереси преследва Саудитска Арабия

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • иран-
  • саудитска арабия-
  • египет-
  • война-
  • палестина

Войната в Близкия изток принуждава Саудитска Арабия да търси баланса в интересите си

Войната в Газа: какви интереси преследва Саудитска Арабия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският канцлер Олаф Шолц не желае да блокира повече доставката на изтребителите "Юрофайтър" за Саудитска Арабия, въпреки ясно изразените опасения от представители на неговата партия и на управляващата коалиция. Канцлерът споделя оценката на външната министърка на страната Аналена Бербок, че Рияд е заел "много конструктивна позиция" към Израел в настоящия близкоизточен конфликт, научихме от правителствения говорител Щефен Хебещрайт. Той увери също така, че саудитските военновъздушни сили са използвали и изтребители "Юрофайтър" за прехващането на ракети, които бунтовниците хути в Йемен са изстреляли към Израел.

Бербок вече заяви в неделя, по време на посещението си в Израел, че германският кабинет повече няма да се "противопоставя" на британското желание да произведе и достави "Юрофайтър" на Рияд. Позицията на Берлин е от решаващо значение, тъй като Великобритания може да изпрати изтребители на саудитците само с одобрението на Германия, в която се произвеждат части за самолетите.

За Шолц и Бербок аргументът за "конструктивното отношение" на Саудитска Арабия очевидно надделява над опасенията около ролята на Рияд във войната в Йемен и нарушаването на човешките права в самата Саудитска Арабия. Двамата германски политици не са сами в този реалполитически подход по въпроса. Американският държавен секретар Антъни Блинкен също използва добри думи за ролята на Саудитска Арабия след посещението си в Рияд в понеделник.

Сближаването е спряно само временно?

Блинкен, Шолц и Бербок са стигнали до различни, много по-положителни оценки от някои експерти по Близкия изток. Последните забелязаха нарастваща дистанция между Израел и саудитците след терористичната атака на Хамас на 7 октомври и последвалата война в Газа. Спирането на сближаването между двете страни очевидно е било и един от мотивите на Хамас за мащабната терористична атака.

Според няколко участници във Форума в Доха - срещата между арабски и международни експерти по Близкия изток - от началото на декември процесът на нормализиране на отношенията между двете страни не е присъствал в дневния ред. Саудитска Арабия поне засега всъщност е преустановила процеса на сближаване заради войната в Газа, която причини смъртта на хиляди. Въпреки това той все още не е прекратен официално, а само е замразен.

Процесът на нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия беше напреднал, имаше дори спекулации за предстоящо сключване на историческо споразумение между двете страни, които все още не поддържат официални дипломатически отношения, а само неофициални контакти. През лятото на 2022 г. Рияд дори отвори въздушното си пространство за израелски самолети.

Но военният отговор на Израел на атаката на Хамас, призната за терористична организация в Германия, ЕС, САЩ и други държави, промени ситуацията. Подобно на повечето арабски и ислямски страни, Рияд също беше много по-критичен към военните действия на Израел в официалните си изявления, отколкото повечето западни държави. На дигиталната среща на върха на държавите от БРИКС през ноември престолонаследникът Мохамед бин Салман дори призова за спиране на доставките на оръжие за Израел. Някои наблюдатели даже предположиха, че след войната в Газа Саудитска Арабия ще се сближи със своя враг Иран.

Саудитският министър на външните работи Фейсал бин Фархан Ал Сауд пое ръководството на дипломатическия комитет, иницииран от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество, който - срещу волята на Израел - води кампания за незабавно прекратяване на огъня. Според специализираното списание "Форин полиси" е забележително, че първите срещи на Бин Фархан по темата са се състояли в Пекин и Москва, вместо във Вашингтон. "Ясен сигнал към Вашингтон, че Саудитска Арабия има и други опции в този постоянно развиващ се многополюсен свят", коментира изданието. И продължава: "Саудитските управляващи елити искат да избегнат въвличането си в израелския дискурс".

Непроменени интереси

Филип Динстбир, директор на Регионалната програма за страните от Персийския залив на Фондация "Конрад Аденауер", посочва, че Рияд е сметнал за необходимо да използва различна риторика в настоящата ситуация. От една страна кралството претендира да бъде лидер в ислямския свят и следователно не може да нормализира отношенията си с Израел, без това да включва и подходяща перспектива за палестинците. Същевременно обаче държавното ръководство се намира и под натиска на големи части от собственото си население и политически елит. "Заради тези различни гледни точки и интереси Саудитска Арабия се опитва да балансира - нещо, което наблюдаваме от 7 октомври насам", обобщава Динстбир.

Той припомня и следното: "Саудитска Арабия не е потвърдила, че саудитците са прехванали няколко ракети, изстреляни от хутите в Йемен към Израел. Но и не го е отрекла".

При цялата тази ситуация Саудитска Арабия има огромен интерес да запази стабилността в региона по възможно най-удачния начин, въпреки избухналата война в Газа. Кризите и военните конфликти в близост до страната пречат на собствените ѝ планове за модернизация. Нападенията на милициите на хутите срещу международното корабоплаване в Червено море също демонстрират колко крехки в момента са сигурността и стабилността на целия регион.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    2 10 Отговор
    Всички петролни диктатури са на изкуствено дишане, осигурено от петрола.
    При тоталното настъпление на ВЕИ и електричките ще им се стъжва всеки ден.

    Коментиран от #3

  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    10 0 Отговор
    Масови протести на фермери превозвачи и земеделци в Румъния Иска се спиране на подкрепата за външни консуматори
  • 3 Дякон Унуфрий АраллампиевТ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Тези дни особено през нощта производството от ВЕИ е нараснало многократно Най много ел енергия се произвежда на Скандинавския полуостров Ниските температури стимулират производството Дузина шейхове са се самоубили чрез преяждане