Last news in Fakti

8 Декември, 2023 16:00 1 671 31

Евгений Кънев: Явно изборите в САЩ и Европа през 2024 ще бъдат повратна точка за света

  • сащ-
  • европа-
  • русия-
  • избори-
  • украйна-
  • руска агресия-
  • евгений кънев

Пропагандата на Путин тясно се родее с тежненията на обеднялата провинция в демокрациите

Евгений Кънев: Явно изборите в САЩ и Европа през 2024 ще бъдат повратна точка за света - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целият демократичен свят е изправен на нокти, заради отказа на Републиканската партия в САЩ да одобри пакета военни помощи за Украйна и Израел.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Републиканците прилагат срещу демократите тактиката, добре позната и от нашия парламент: подкрепа за вашето срещу подкрепа за нашето. Там - помощи срещу антимексиканска преграда; тук - подкрепа за бюджета срещу Пирогов наш.

Не много по-различни са нещата във Великобритания - там управляващите консерватори се разцепиха след Брекзит и няма изгледи скоро това да се поправи.

Колкото и да са далечни - какви са общите корени на разделенията.

(1) Глобализацията

Тя даде предимство на големите градове и столиците, които са бастион на либералите/елитите. Провинцията обедня - заради недостиг на промишлен капитал - изнесен основно към Азия. Това радикализира провинцията срещу столицата (елитите). Брекзит и Тръмп, а у нас ГЕРБ спечелиха благодарение на провинцията.

(2) Изолационизмът и радикализацията

Навсякъде в провинцията хората изпитват затруднение да си обясняват бързите промени, от които не печелят и предпочитат да се затварят и изолират срещу тях, като търсят за целта политическо представителство. В САЩ бе Тръмп, Фараж във Великобритания, Копейкин у нас.

(3) Жертви на пропаганда и хибридна война

Когато нямаш обяснение за промените, търсиш това, което най-много ти допада. И така се захранва крайнодясната пропаганда, която предлага лесни решения на трудни проблеми с ясно посочен враг - елитите в столицата (алигаторите във Вашингтон или жълтопаветниците в София).

В този момент с огромна помощ в опорни точки и масова дистрибуция чрез тролове и ботове се притичва Кремъл. Така много бързо периферията и маргиналите стават мейнстрийм.

(4) Консервативните партии изземват посланията на крайнодесните

Така в САЩ умерената републиканска партия стана тръмпистка. В Кралството Фараж изчезна, защото премиерът Джонсън му иззе антиевропейската риторика. У нас възходът на Копейкин спря след като “десните” институти на ГЕРБ и техните говорители иззеха патриотичната риторика и започнаха битка с “левите” либерали - евфемизъм за европейското влияние. В полза на някакъв социалконсерватизъм, чиято квинтесенция е борба с Европа, “разлагаща” християнското семейство. Подробности, че нашият демографски проблем не се дължи на раждаемостта, а на емиграцията - поради липса на перспективи и на изключително високата смъртност - поради ниските пенсии и ниво на здравеопазване - са неприятни подробности след 12 години управление на ГЕРБ.

(5) Как Кремъл печели

Пропагандата на Путин тясно се родее с тежненията на обеднялата провинция в демокрациите. Именно хората там са най-благодатната почва за руската пропаганда, чиято основна цел е разклащане на доверието в демократичните институции. Всъщност, вече е доказано - последно във Великобритания - че целта на десетилетните атаки от Кремъл е била именно такава.

В този контекст на републиканците е изгодно да обясняват на техните избиратели в провинцията (fly over states) защо мексиканците са опасни (за работните места), а руснаците там далеч в Украйна не.

Все по-трудно е обаче на британските консерватори да обясняват нуждата от Брекзит, защото европейците заемали работните места, когато нашествието на пакистанци и араби още повече изостри миграционния проблем, а индиец стана премиер.

В България консервативната пропаганда копира изцяло руската, като напоследък започна поне на думи да се разграничава от Кремъл, но без това да се отразява на опорките - които са едни и същи и за Волгин, и за Шкварек с общ враг “либералите”, т.е Европа. С любезната помощ на националните медии и в хармония с прогандата на проруските рупори на Пеевски - Блиц и Труд.

Явно изборите в САЩ и Европа през 2024 ще бъдат повратна точка накъде ще върви светът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    39 4 Отговор
    САЩ и Европа утекоха в канализацията.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 горски

    35 2 Отговор
    От кога на либерастията и викат демокрация,че "демократичния" свят бил на нокти....
    Нали в тези страни хората гласуват и си избират президент.Или , ако не е либераст,няма демокрация...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    40 2 Отговор
    А, не бе ... на хората им писна да избират управници, които не се съобразяват с народа, а с Клаус Шваб, Сорос и други фашисти!

    ПП-ДБ са национални предатели!!!
    Те са на подчинение от посолството и онези митични от Световния икономически форум глобалисти, които сега се чудят как да скрият разкритията в Нова Зеландия, че правителството на Джасинда Ардърн е знаела, че ваксината срещу Ковид води до свръхсмътност, но е задължила цялото население да се ваксинира, НО Е ОСВОБОДИЛА от задължението себе си, правителството и още 11 000 глобалиста.

    ОСТАВКА !!! Долу предателя Денков!
  • 6 1944

    23 3 Отговор
    Света на чичо Сорос потъва опомнете се соросня.та сега , че после да не е вече късно.
  • 7 Синдрома на сварената жаба

    20 2 Отговор
    И тенджерата Европа си къкри.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха

    19 5 Отговор
    Евгени, Деду Шори колко ти плати?

    Нищо страшно няма в това да бъде ометена глобалистката клика яхнала Запада. Провалът ѝ през последните 50 години е повече от очеваден. Унищожи средната класа, изнесе индустрията, насади зелената химера и измисли потресаващи противообществени теории. Проми мозъците на цяло поколение. За щастие пластовете се разместват. И да не пропусна - въпросът е екзистенциален - Украйна няма да бъде дадена на Путин.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Макробиолог

    12 1 Отговор
    Путин и Кремъл са виновни,че на блекироки акционерите тоя път ще се задавят?
  • 15 Макробиолог

    22 0 Отговор
    На Евгений не бих му доверил да ми изхвърли торбата с боклуците даже.

    Коментиран от #30

  • 16 Макробиолог

    11 0 Отговор
    На печатарите май тоя път няма да им се размине,ще разберат че тапети те се ползват за декорация а не за активи.
  • 17 Логос🇧🇬

    11 4 Отговор
    Да ви пИк@м и сер@ на демоНОкратичния жидо рептилски (свят)- сатаниски ад
  • 18 Име

    5 1 Отговор
    Всеки прочита нещо - някъде и - веднага тича да го докладва в медиите - сега - какви бъркотии ни снася - иначе интелигентен човек, наясно ли е - че сме в желязна хватка от раждане до пенсия и след това. Това е повърхностно мислене, че има някакво щастие - просто ето така.

    Възможно е да има щастие, но евентуално - рядко.

    Никой политик не може да даде рецепта или да направи нещо конкретно - всеки сам си избира пътя, общо-взето - опира до това - да имаш пари, все пак.

    Някакви фалшиви идеали - като при комунистите - всеки ще е добър и - най-големите садизми станаха след рухването комунизма, грабежи, кражби, с пълни шепи. Какво ли не.
  • 19 Съдията Дред

    16 1 Отговор
    На самопровъзгласения "либерален елит" му е много трудно да проумее , че няма как някой да заобича промени, от които не печели/казано е в статията/. Няма и как да накарате някой ,който се скъсва от бачкане, да заобича хора, които преливат от пусто в празно, но живея много по охолно от него. И да, ако някой им посочи тия тунеядци като враг, ще го припознаят като враг. Докато превръщате Европа в зелен джен дърясал рай, и карате хората да плащат все по скъпо и по скъпо, да живеят по зле, докато вие живеете все по добре. И всичките ви евро, мевро, ценности са залъгалка, търсите си оправдание да скубете хората.
  • 20 инфо

    12 1 Отговор
    Посредствено писание от посредствен грантаджия за посредствена аудитория...
  • 21 Поп

    12 1 Отговор
    Какъв демократичен свят бе, жмульо:)))
  • 22 ДО ИЗБОРИТЕ РУБЛАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ

    5 1 Отговор
    ВЪВЕДЕНА В САЩ ! И ТОГАВА .........................
  • 23 бай Даньо

    9 0 Отговор
    Кънев тоя свят го пиши бегал. Все повече прилича на детска градина ( абе все са с памперси) в която си играят с ядреното копче и детегледачка я няма . Дано ни гледат извънземните и дано са добронамерени че намахано вървим към 3СВ , но тоя път има разлика - големите бомби .
  • 24 ;-)

    2 1 Отговор
    И кво стана Гена, сега ще хвалите с твойте приятелчета грандовчета Китай и Русия ли!?!?!?!?
  • 25 ежко

    7 0 Отговор
    Ясно Кънев, добрите либерали те хранят,а лошите консерватори са тези,дето ще те принудят да бачкаш и то нещо реално.....Разбирам защо така пишеш.Ако те оставят сам да се оправяш в този живот -тежко ти....
  • 26 Кънев

    5 0 Отговор
    Се е изправил на нокти. Явно е приел факта доста надълбоко. Наранил е най-нежната част на неговата европейска душевност.
  • 27 Трандафор

    7 2 Отговор
    Кой и кога е постановил, че Европа е либерална? Откъде-накъде "свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали" ще се отнася и за Пакистан, Йемен, Северна Африка, Филипините? Това, че притаили се зад "глобализация" възпалени либерали въртят класическото "с чужда пита помен прави" си е класическа уйдурма и подла подмяна! И не, да си с консервативни възгледи не те прави путинист, а фен на Тачър, Кол, Моро, Рейгън! Добрата новина е, че консервативна Европа се събуди и с право любителите на либерализма като бизнес са в стрес и със спорадични паник атаки!

    Коментиран от #29

  • 28 истината е че целия свят е с русия

    5 1 Отговор
    с изключение на корумпираните политически кръгове купени и държани на синджир от американските финансови манипулатори
  • 29 бай Даньо

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Трандафор":

    Сега поне не е ли ясно че края на пътя по който тръгнаха Тачър и Рейгън е ей туйканка ? Блазя ви на консерватизма. Виж те после Блеър и Клинтън се бориха за либерализъм , социализъм абе направо комунизъм па виж кво стана в Америка 1 млн бездомни и 3 млн в затвори , а!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.