Last news in Fakti

13 Декември, 2023 11:21 2 371 18

Благомир Коцев: Вече знам защо Варна пое назад

  • благомир коцев-
  • варна-
  • кмет

Ще превърнем града в един от най-развиващите се в страната, декларира кметът на Морската столица

Благомир Коцев: Вече знам защо Варна пое назад - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публикация във Фейсбук на новоизбрания кмет на Варна

Скъпи варненци,

За месец служба като кмет на Варна установих много от причините, довели до изоставането на любимия ни град в последните години. Това - решен съм - ще се промени в следващите месеци!

Връщането към пътя на развитие преминава през една основна крачка и това е смяната на философията на управление. Досега основните движещи сили зад всяко действие на предишното управление са били предимно изгодата, личните интереси и страхът. Ако се питате защо конкретно нещо не се случило в нашия град или защо нещата не вървят, то е, защото не е имало лична изгода.

С влизането си в общината видях много лоши практики: слаб интерес, пренебрежително отношение към ефективността на работния процес, изтекли срокове по сключени договори без каквито и да е последствия и огромна липса на проектна готовност за кандидатстване по програми за финансиране, отново без последствия.

Малкото проекти, които открихме, всъщност не са точно проекти, а хвърчащи идеи, които тепърва ще се развиват и прерастват в истински проекти, които могат да се реализират. Досега почти нищо не е доведено докрай, с малки изключения.

Голяма част от „проектите“ са направени да обслужат или да бъдат изградени от кмета в сянка през последните 5 години – човек, когото много от служителите в общината наричат „шефа“ или „благодетеля“. Варненци добре знаят за какво говоря. „Шефът“ на общината не е бил Иван Портних, а човек, известен с прякора си.

Не се учудвайте, че нещата във Варна са зле! Когато съм вече отвътре, разбирам, че всичко, което се вижда отвън, е само върхът на айсберга. Такъв е например случаят с рибарското пристанище „Карантината“, за чието нормално функциониране следва да се изхарчат още много от нашите пари.

Действително Варна е била дадена на концесия и е управлявана в полза на и от името на един строителен „предприемач“, на когото му е било позволено да звъни на всички служители директно, а те са били принудени да изпълняват неговите повели безпрекословно.

Докато бившият кмет отсъстваше от обществения живот на Варна, именно това се е случвало в общината - налагано е поведение, притискани са хора, заплашвани са служители. Голяма част от бизнес проектите са били спирани с цел този, който има интерес да му се придвижат документите, да бъде принуден да отиде и „да се разбере с когото трябва“. И логично - това не се е случвало в Община Варна, а извън нея, в частни хотели. В кабинета на кмета преди моето встъпване в длъжност е имало стотици такива задържани преписки.

Оттук нататък във Варна ще се работи прозрачно, проектите ще бъдат разглеждани обективно и без пристрастия, спазвайки стриктно законовите разпоредби и срокове. А когато общината стане дигитална, всеки ще може да проследява преписката си - в кой отдел се намира и кога ще бъде издаден отговорът.

Дирекцията по архитектура вече работи за това административната тежест да бъде олекотена и сроковете за издаване на отговори и разрешителни документи да бъдат съкратени.

Обявявам край на времето на привилегированите бизнесмени и преписките с приоритет. Каня варненския бизнес да следи активно за обществените поръчки, които Община Варна стартира, и да участва с оферти. Уверявам ви, че всички кандидати ще бъдат разглеждани равнопоставено и търговете няма да са с предизвестен победител.

Предстоят нови попълнения към екипа с млади професионалисти, готови да работят за Варна и за нейното развитие, превръщайки я в един от най-бързо развиващите се градове в България.

Това е основна цел за моя мандат. Ще я постигнем с общи сили!


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    37 20 Отговор
    Портних превърна Варна в една Хайфа. Запуснат, мръсен град с негодна инфраструктура.

    Коментиран от #5

  • 2 Винету

    35 3 Отговор
    Браво, пожелавам ти успех, най накрая и Варна да заприлича на нормален европейски град!
  • 3 мучо

    14 5 Отговор
    и малко опитни ще ти трябват момче....
  • 4 Сила

    22 2 Отговор
    ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ........ а, и РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА........... държавата ни беше върната с поне 50 ГОДИНИ НАЗАД от крадливото ОПГ......... честно казано не виждам начин да наваксаме НИКОГА ВЕЧЕ, имахме шанс и го пропиляхме
  • 5 Всяка година имам гости от Германия

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    И те страшно харесват Варна, обаче видите ли мазният македонец я оприличава на Хайфа. Това да не ти е албанския Скопие.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Айде и ломският сиганин

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРЪКА АЛИ":

    И той наравно с мъжете. Трай бе.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Деним

    22 2 Отговор
    Във варна управляват предимно мутри и селяни, не е само Дънката.
  • 10 Варненец

    6 13 Отговор
    Варненск е вече руска губерния
  • 11 На Златните

    11 9 Отговор
    половината хотели са на руски генерали

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Моряка

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Всяка година имам гости от Германия":

    Разходи си гостите по Балчишката алея 1и след това по Варненската 1.За последното си вземи кофа за повръщане.Ако няма хора, може и в морето.

    Коментиран от #14

  • 13 Моряка

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "На Златните":

    Златните са собственост на Славчо Христов- готвача на Иван Костов.Цяла България знае.А ти?
  • 14 Ами живей

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Моряка":

    В Балчик тогава. Ама предполагам че си от Варна.

    Коментиран от #15

  • 15 Моряка

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ами живей":

    А на тебе много ли ти харесват дъсчените обори по алея 1 във Варна?С чиста съвест може да ги наречем и кокошарници.С хигиена на ниво "пей сърце".
  • 16 Така ли

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "На Златните":

    Питай вожда си Иван Костов на кой са.
  • 17 Васко даГама

    0 0 Отговор
    ВарнЯнцЬи и бургазлии къртят... То нема в целата задунайска губерния по надъхани от тях на тема морски гражданя, макЪр че йЕзерото им е зелено-кафеникаво, мъ те море го отразяват?! Тези дни разбрах, че и по еко въпросите дърпат на софиянци: варнЯнцЬи имали план за беземисионните зони у градо до 2030 год.!!! Чухте ли бе София, до 7 год. у Варна само розово-лилави, умно-красиви, завалящи на руски тротинеткаджии ша щъкат...
  • 18 Варненец

    2 0 Отговор
    Варна е подизпълнител на ТИМ, Маджо и Асетбанк. Оттам КМЕТА Портних беше НИКОЙ - просто човек ,който трудно ходи и най- вече трудно мисли или изобщо не мисли. Общинския съвет умее да прибира тихо и бързо рушветите , както и Главния Архитект, ДНСК- Варна.Гуцанов подари Пристанището на Маджо. Усвоиха Морската градина като „Затворен комплекс“, благодарение на редица кметове Хр.Кирчев, К.Йорданов, И.Портних. ГЕРБ/Б.Борисов, Кр.Кралев продадоха на ТИМ Градския Стадион и от 20 години Варна няма Стадион. С.Станишев и Е.Масларова подариха на Русия 430 дка от Резервата „Лонгоз“ и се построи цитаделата „Комплакс Камчия“. Инфраструктура-под всякаква критика. Дано има сили НОВИЯ кмет да се пребори с тези проблеми и с "ШЕФА" - Дънката, като даде път за развитието на града ни.