Last news in Fakti

11 Януари, 2024 23:00 1 643 37

Антон Луков: За Варна с тъга и нуждата от преосмисляне на фалшивите тотеми...

  • варна-
  • графа

Варна преживя даже управлението на Кирил Йорданов и Иван Портних, така че раздялата с Графа ли ще ме трогне!

Антон Луков: За Варна с тъга и нуждата от преосмисляне на фалшивите тотеми... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помня, когато взривиха красивите стари къщи, които бяха на мястото на т.нар. "Дупка" в центъра на #Варна. Бяха част от аристократичния облик на морската столица. Просто там имаше магазин за платове, често посещаван от майка ми.

Взривиха ги! Безмилостно ги взривиха тези къщи в центъра на Варна! Хората, които живееха там бяха "обезщетени" с панелни апартаменти в краен квартал. Лично съм ги виждал как плачеха с глас, когато гледаха взрива. Мисля, че и програма "Море" има кадри от тази вандалщина.

Помня и как посториха онази глупост наречена "Паметник на българо-съветската дружба". Там бяха едни от най-хубавите лозя до Варна. Когато ги национализираха за да строят българо-съветската глупост, повечето от собствениците просто ... умряха от мъка.

Помня и как унищожиха стария пазар в центъра на Варна(до сградата на Митрополията), как убиха духа на улиците "Направи си сам" и улица "Драгоман" (която води към Кукления театър), как буквално разграбиха историческата ограда на Девическата гимназия(Музея).

И всичко това сториха на Варна същите тези, които сега реват за паметника на Граф Игнатиев. Тези идиоти изтъпаниха образа на Георги Димитров на фара на варненското пристанище, сякаш той има нещо общо с корабоплаването. Пак те поставиха паметник на Сталин на входа на Морската градина и после го хвърлиха в морето.

Даже името на Варна смениха на Сталин!

И мъртвите не се посвениха да смутят - Централните гробища на Варна бяха нарочили за ликвидация за да строят ... парк.

Ако си мислите, обаче че това е най-страшното лъжете се!

Един прекрасен ден Варна се събуди с почетен гражданин онова нещо Филип Киркоров. И с митрополит доктор хонорис кауза на ...Морското училище!

На фона на цялата тази планина от глупост паметникът на граф Игнатиев някак си ми е безразличен. Просто Варна преживя даже управлението на Кирил Йорданов и Иван Портних, така че раздялата с Графа ли ще ме трогне!

(Текстът е от страницата на фейсбук групата Деволюция)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП на Бунището

    31 31 Отговор
    Не е смешно.Бяха жестоки времена в руска комунистическа Окупация.Уоравляваха бедни,безимотни селяни - комунисти с Омраза към всичко Буржоазно и всеки,който Има или е имал нещо с което да се препитава...Убиха ги ,прогониха ги,въдвориха ги в конц.лагери и се настаниха ТЕ в къщите им...Половин век...50 години....После ТЕ Приватизираха....Ограбиха Родината...Безнаказано!!

    Коментиран от #2, #20, #25, #26

  • 2 Само

    38 23 Отговор

    До коментар #1 от "БСП на Бунището":

    идиоти лъжат за въображаема руска окупация! Злобни психодесни либерасти...!

    Коментиран от #7, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дедо Йоцо

    26 7 Отговор
    Потърсете в гугъл "Става ли от слуга наемен убиец", Антон Луков и неговите подвизи във Варна
  • 6 Голем смях

    24 35 Отговор
    Този руски граффффф.. е качил Великия Левски на бесилото.Руските монголо-татари не са искали българитге да имат своя герой и поборник за свобода .Искали са да се молят на дядо ..Иван ..да дойде и да ги асвабади ...Този асвабадител е искал обесването на Левски и е бил против революционните борби на българите .Не случайно българските поборници за свобода са били яростни русофоби ...Левски,Каравелов,Раковски ,Ботев ,Стамболов,Стоянов..и хиляди други българи ,живели и усетили руския камшик по онова време.Не случайно ген.Колев е изклал руснаците и сърбите през 1916 г. в Добруджа .

    Коментиран от #8, #33

  • 7 Софийски

    23 27 Отговор

    До коментар #2 от "Само":

    Всичко което е казал е самата истина.
    Окупация с автомати на границата пазеха да не избЕгаш от рая ;) избиха де що има читаво и може да надигне глава, дори и царя им влезе в руССката русло на фон на портрета на баща си покани във врана убийците му. Срам монархически!

    Коментиран от #24

  • 8 Альоооо

    20 12 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смях":

    Кога па сърбите успя да изколи в Добруджа?Аман от козяшки безмозъци.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Никола

    18 25 Отговор
    Авторът забравя да спомене, ще военното училище носи името на слугата на Сталин и доказан престъпник Никола Вапцаров. Радетел за създаването на македонските нация и език!

    Коментиран от #12

  • 11 Странно

    26 16 Отговор
    Защо все по- тъмна доба излизат тези пасквили?Защото в момента се будят в Америка и започват да изпращат заповедите до Посолството тук.

    Коментиран от #15

  • 12 Ха ха

    28 14 Отговор

    До коментар #10 от "Никола":

    Браво бе,еничарю( или фашисте).Ти си готов да разстреляш децата от Ястребино отново.

    Коментиран от #19

  • 13 ОЩЕ ЕДИН ДЕТО СИ СПОМНЯ ИЗБИРАТЕЛНО

    32 14 Отговор
    Аж пък помня хубавото море на плажа във Варна, достъпно за ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, почивките в курортите по 14 дни, веселите хора, пълнещи плажа, казината, пазарите и магазините на Варна. Все се намира някой, дето бил ощетен от Народната власт щото му бутнали къщзта за да построят там блок за 30 семейства. Е тия си въобразяват , че са били отгледани със сребърна лъжичка в устата. Сигурно има и такива, но са били 1 на 10000, а останалите едвам са си изкарвали прехраната.

    Коментиран от #17, #31

  • 14 Голем смях

    16 12 Отговор

    До коментар #8 от "Альоооо":

    Педльо...руснаци,сърби и румънци нападат България през Добруджа през ПСВ...и българи ..хахах заедно с турци избиват братята сърби и руснаци ,;че е българите влизат победоносно в Букурещ,а руските орки подписват хахах капитулация пред ...да ..България и то на 03 03 1918 г..Да ..на трети март,че да ги унижат бъргарите ,но ти явно не си българин ..
  • 15 Ха Ха

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Странно":

    Браво бе Шерлок! Разкри ги!
  • 16 ДЕЦАТА НА СИКАДЖИИТЕ

    21 3 Отговор
    и те ще разказват след време басни колко иновативни и творчески активни са били техните родители. Много от ВИС, СИК и сие умряха, но наследството им остана, непипнато , вече легализирано във фирми, застрахователни дружества и имоти, Но ако дойде КОНФИСКАЦИЯ един ден нали ще говорят за проклетите комунисти
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А бе

    15 14 Отговор
    Да го пратят тоя монумент в Русия, че там си нямат такъв!
  • 19 Ха Ха

    10 10 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха":

    Другарките хубаво са ти промили пионерското мозъче!
  • 20 Време е

    14 11 Отговор

    До коментар #1 от "БСП на Бунището":

    Като не щем руски,

    Ще учим турски
  • 21 Дедо Йоцо

    19 10 Отговор
    Явно по нощята пишат задокеанските патриоти... ДА, комунизма е едно от лицата на сатанизма. ДА, избиха цвета на напъпилата българска аристокрация. ДА, това беше мракобесен режим. ДА, особено в началото, неграмотни и откровени простаци бяха по върховете на власта и местната и централната. НО, какво става сега? АБСОЛЮТНО СЪЩОТО, дори много по-лошо! Само че новите наричат себе си либерали! Предишните поне строяха заводи, пристанища, енергетика, имахме силна армия, наука и образование, имаше някаква грижи за обикновените хора, имаше патриотизъм и поне някакво достойнство. А сега? Пълно унищожение на България, Айфони, извращения и децата да бъдат роби в чужди държави. Граф Игнатиев няма нищо общо с комунизма и много общо със свободата на България и Варна. Със същия патос като на този Луков след 44-та новоизлюпените подлизурковци громяха враговете на комунизма "народните врагове" и точеха дитирамби за новата "народна власт". Пфу! Мерзост! Лицемерие, нечистоплътност.

    Коментиран от #37

  • 22 Абе

    12 12 Отговор
    Що публикувате такива простотии?И кой е тоя ,,експерт" по история на варна?

    Коментиран от #28

  • 23 Живанши

    15 8 Отговор
    Е къщи не са паметници... ВЪОБЩЕ! Само ако са живяли много много популярни личности. Паметници на българските монарси немско потекло - натурално са били разрушени. Всичко тези са били активни съюзници на Хитлер, което е нищо друго освен ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО! Да кажем за Комунистическите паметници има резон да се махат, комунистите са извършили престъпления, НО НЕ В БЪЛГАРИЯ! Народния съд е била справедлива разправа срещу поддръжниците на нацистите, които сами по себе си са били фашисти. Но, Граф Игнатиев и подвизите за освобождението на България не са нищо друго освен война срещу престъпници срещу човечеството - Османците в България... Тия нео-фашисти за се объркали много.
  • 24 ганев

    14 8 Отговор

    До коментар #7 от "Софийски":

    АЛОООООО....ИЗБИХА ВСИЧКО НАЛИ.....ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ ...СТАНА 9...000...0000..ХОРА..И ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА...ЗА ВРЕМЕТО ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ СЕ СЪОБРАЗЯВАШЕ....АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА...МАШ.СТРОЕНИЕ....А СЕГА И ЛУК НЕ ПРОЙЗВЕЖДАМЕ

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Това иска

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "БСП на Бунището":

    Да направи и Раша в Украйна .
  • 27 Много добре

    3 4 Отговор
    Са направили .

    Другия път със Чука .

    Не трябва да го има изобщо .
  • 28 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Абе":

    Коментар номер 5 ти дава отговор на въпроса.
  • 29 Анджо

    6 1 Отговор
    Другари защо натиска те на номер едно минуси, като това е сялата истина. 45 години живяхме в една тъмнина, тоя режим ни отне и вярата към Исуса, правословието го направиха към ДС.взеха на хората имотите и какви ли още идиощини не направиха тези долни комунисти. Най лошото беше, че ги оставихме на влас.
  • 30 Анджо

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "ганев":

    Какво машиностроене те гони бе, направиха три металоргични завода само в Софийска област, Кремиковци, Перник и Радомир. По тъпо нещо в света не е правил никой, за малка България три огромни завода без да имаме достатъчни залежи на желязо. Има един Бухово и се оказа , че не може дори Кремиковци да захрани.
  • 31 Анджо

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "ОЩЕ ЕДИН ДЕТО СИ СПОМНЯ ИЗБИРАТЕЛНО":

    Да , като нямаше каде да ходим на други места , трябваше да се задоволяваме с нашто море.
    Дори и до Гърция не искаха да ни пускат, да не говорим , че ако искаш да отидеш до Петрич, трябваше да ти издадат открит лист, защото беше гранична зона. В собствената си държава бяхме като роби.
  • 32 Агнето

    4 3 Отговор
    Каквото ни насадиха руско- съветските пияндури , дори и най- тежките и ужасни природни стихии не могат да се доближат до тази гнусотия.То не бяха петилетки в съкратени срокове, дебели и оядени свинчовци - председатели на ТКЗСта, едвам завършили основно образование, но с дядо ятак. То не бяха някакви извратени априлски линии. забрани за каквито дори не можете и да се сетите- музика, кино, дрехи, прически. Някакви дошли до втръсване на родителите пионерчета и чавдарчета- типичен хитлерюнген. Историите за накърнено човешко достойнство, от така наречените партийни секретари, оф деятели, доброволци, примиращи от щастие с червени ленти на ръкавите, на които пише "отрядник". Слаба памет. Всичките тези, които се кланяте на тъпите руснаци, сте чада и отрочета на неграмотните и изпростяли до безумие членове на / ще го напиша с отвращение/ -бкп.
  • 33 В центъра

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смях":

    Левски е предаден и осъден от българските и турските масони и после с цялата си наглост му направиха паметник - масонско капище в центъра на София.
  • 34 От Варна

    3 0 Отговор
    Нещо дребно, но много гадно… Грозните керамични жаби , поставени в езерцето до паметника на А. Новак. На тяхно място имаше изящни бронзови жабки в стила на самия паметник. Кой ги замени с безобразните фалшификати? Чие имение красят сега? Също, мраморните плочи от площада пред Операта-били опасни , изкъртиха ги и ги замениха с прости теракотени плочки, като в баня? А се дивим на европейските хилядагодишни мраморни пиаци?Там и красивия каскаден фонтан замениха с традиционно кръгъл, бил по-модерен?!Кой разреши да събарят здравите еднофамилни къщи в моя квартал, Цветния, да се ликвидират китни зелени дворове и половинвековни дървета? Сега улиците са като тунели от залепени една за друга грозни и разнокалибрени сгради. Промениха даже маршрута на градския автобус, защото не може да взима завоите , толкова са усвоявани метрите тротоари! Да, жалка е Варна, но ние мърморим и само това…
  • 35 Образование ли е всичко

    3 1 Отговор
    Май прекалено образованите по комунизма се оказаха най заблудените в днешният реален свят.
  • 36 Хохохо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Само":

    И само чугунени глави лъжат, че не е имало съветска окупация.Дойдоха 1944г и забравиха да си отидат до 1947г.
  • 37 Емо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дедо Йоцо":

    Като цяло всичко е едно и също в човешката история, Платон го е казал - обществото се състои от господари, стража и роби. Просто се мени формата, а същността остава същата. Една малка прослойка обира каймака, а суроватката - колкото и за когото остане - толкова. До 14-17 век са феодалите, а селяните са почти частна собственост, защото нямат пари - крепостни. Зараждане на капитализма - селяните стават платени работници, работят, за да оцеляват и да правят богат капиталиста. В България е същото края на 19 и началото на 20 век, само че така става, че като се понатрупат капитали, има възможност и обикновените хора донякъде да живеят добре, нарочно не казвам да забогатеят, но умерено добра. След 1944 г. главния капиталист става държавата, тя акумулира благата, дава на хората 20% от това, което изкарват като заплати, а с останалите строи заводи, пътища, ЖП линии, осигурява "безплатно" образование и здравеопазване, но и създава определни деформации и дефицит в икономиката. Обикновения човек живее умерено добре, с някои ограничения, примерно личен автомобил е изкуствено затруднено да си купиш. Изкуствената индустриализация създава и деформацията панелки и урбанизация и откъсва хората от селата, които обезлюдяват. През 90-те години тези, които държат властта и парите дотогава, си правят добре сметката и заграбват държавните пари и активи, създават престъпност и рекет и деформират още повече икономическата и политическата среда. Затова казвам, и преди, и сега горе д