Last news in Fakti

13 Декември, 2023 13:12 5 248 75

Запомнете промените в чл. 65 в Конституцията

  • конституция-
  • промени-
  • закони-
  • двойно-
  • гражданство-
  • последствия

Просто скоро може да стане така, че да имаме министър с двойно гражданство

Запомнете промените в чл. 65 в Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народното събрание се зае с нелеката задача да направи и приеме промени в Конституцията, за да я осъвремени. Защото, видите ли, вече не отговаряла на времето, в което живеем. И докато големият разговор е как да се промени съдебната система, за да стане по-политически угодна, между редовете се прокрадва и промяна в чл. 65.

Какво гласи той:
Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, КОЙТО НЯМА ДРУГО ГРАЖДАНСТВО, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.
(2) Кандидатите за народни представители, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението ѝ след регистрацията си.

В проекта на ДПС за промени в Конституцията пък е записано:
чл.65 – думите „който няма друго гражданство“ да отпадат


И това, наред с всичко останало като промени, се приема от некоалицията и се придвижва към гласуване. Ударно гласуване, защото до Коледа промените трябва да са факт. Нали така обещаха. Ако пък има някакви неточности, после Конституционният съд ще се произнесе и коригира. Да се направят промени на промените. Някак познато. Иначе въпросът защо е бързането има прост отговор – сега има сглобково некоалиционно мнозинство и промените може да се прокарат, има нужните подписи.

После може да няма такова мнозинство, може и да няма ротация, може и да няма кабинет, може… много неща. Моментът да се прокарат тези промени е сега. ГЕРБ и ДПС го усещат и работят ударно. Въпросът опира в ПП и ДБ – дали ще сложат подписите си. Най-вероятно ще стане.

Какво променя промяната
Променя се цялата философия на държавността, защото позволява на човек с два паспорта да упражнява власт у нас. Типичен пример е случката с Кирил Петков, който стана министър на икономиката, а имаше и канадски паспорт. Да, той твърдеше, че е подал заявление, че се отказва от канадското си гражданство и чака решение, но какво от това.

Но на кой му пука какво нарушение на Конституцията и законите прави в България? У нас всичко е възможно.

Просто скоро може да стане така, че да имаме министър с двойно гражданство. Това означава, че той е приел да спазва законите и Конституцията и на друга страна. Станал е поданик на друга страна…

След като стане въпросният човек министър в България, чии интереси ще защитава? Ще има ли достъп до класифицирана информация, второто гражданство ще го пази ли, ако наруши закона, ще искали дипломатическа защита от втората си „родина“? Депутатският имунитет у нас ще го пази ли от разследване във втората му „родина“?

Изобщо въпроси много. А ясни отговори на този етап няма. Но сме на крачка това да се случи. Да видим дали…


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма лошо ,

    7 105 Отговор
    стига да е стойностен и можеш !

    Коментиран от #6, #16, #21

  • 2 Гечо

    113 6 Отговор
    Гнусните ДПС и ДаБългарианци работят против интересите на България. Трябва да бъдат съдени за държавна измяна и да лежат доживот! А ние ги оставяме да управляват ...
  • 3 Тц тц тц

    83 1 Отговор
    Ние сме "безаналогови" ид..оти

    Коментиран от #34

  • 4 Хаххах

    108 6 Отговор
    Като го приемат може за министър председател да назначат направо американския посланик.То и без това от него идват заповедите.Направо да прескочим посредникът!!!
  • 5 ИНЖ

    9 69 Отговор
    Конституцията(от 1991г.) е пълна с "мини" - като за Главния прокурор, Служебното правителство и др. Дали са случайни???? Ами трябва да се преработи. Вече навлиза AI, а ние пазим основния закон като "свещеа крава"!?
  • 6 Като

    55 5 Отговор

    До коментар #1 от "Няма лошо ,":

    е стойностен и можещ,нещо пречи ли му да спазва Конституцията на РБ или по му е важно нещо друго?
  • 7 А дали??

    61 3 Отговор
    Ще има член,който да забранява партиите на етническа основа при положение,че дпс играе главна роля при промяната на конституцията.
  • 8 нормално

    68 4 Отговор
    тия от дсп и пп половината са с двойно гражданство и искат да вкарат още канаски ,американо и турски хорица у власта тоя който е писал конституцията ни ще се обърне в гроба си
  • 9 Апостол Апостоловс

    7 67 Отговор
    Ейййййй,не спират червени подлоги да мечтаят за още копейки.Няма, България тръгва по нов път ,без послушковци на червената диктатура.

    Коментиран от #13, #25

  • 10 Жмръц

    40 3 Отговор
    Добро пожаловать,поданници на колонията!Ето ви поредно доказателство за това.Да живеят про дажниците и пре дателите на България!Пардон,на територията България.Няма вече държава България!
  • 11 браво бе

    52 1 Отговор
    а няма ли предложение да се Забранят партиите на етническа основа В БГ гледкам че те са най активни по промените на БЪЛГАРСКАТА НИ КОНСТИТУЦИЯ позволи им се да седнат на масата те се качиха отгоре да друсат кючек
  • 12 няма нужда

    10 39 Отговор
    Румен Радев най-безцеремонно потъпка конституцията и назначи Кирчо за министър. Някой да му е потърсил отговорност досега? Според мен по-належащ е въпроса за импийчмънт на националния предател.
  • 13 Верно ли

    45 2 Отговор

    До коментар #9 от "Апостол Апостоловс":

    Ей, не се спряха полу.диотите да дрънкат за "червената диктатура", докато ние тук оставаме без държава! Зеления поне само на поляци позволи да налазват Окрайната, а ние на всякаква паплач!
  • 14 Слави

    26 1 Отговор
    Англичаните как ги управлява паки? По-добре да викнат някой африканец да ги изяде наще народни непредставители.
  • 15 Кажи честно!

    23 0 Отговор
    СмърФ за евро-транс-атлантидските подлоги. СмърФ за ДПС, а гласоподавателите им еднопосочно в Анадола.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Путинофил

    2 28 Отговор
    Да се запише в конституцията: " За депутати, министри и президенти да се назначават само хора с руско гражданство".
  • 18 мммм

    35 1 Отговор
    Целта е да намърдат еврейна Лорер с двойно граждаство, българско и изрелско. Искат да го направят министър прецедател на България, за да води войната на Източния фланг на нато - България, Румъния, Полша и Украйна срещу Русия в Черно море!
  • 19 северноатлантически троянския кон

    37 0 Отговор
    Целта е колонията да бъде управлявана от чужди граждани обучени в разузнавателни управления на истинската си страна.Широко отворени врати за определена агентура.
  • 20 1111

    31 1 Отговор
    Българското гражданство за депутати трябва да остане.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай Иван

    40 0 Отговор
    За пореден път ще кажа , управляват ни и.ди. оти. събрани в сглобка с крадци и най-големите хитреци ДПС / какво точно е ДПС-Движние за права и свободи след като 34 години сме "демократично " общество / какви права, какви свободи и кой им ги нарушава?

    И всичко това в интерес на чужда държава основно. Като ще е така предлагам да не правим избори въобще, а американският сенат например да определя правителството на България с министър председател и министри . Евтино , рационално , безапелационно гарантирано от военослужещите в базите . Ще спестяваме пари от избори и няма да се дразним взаимно за история , култура , етнос. Ще си говорим на "хамерикански" щото е модно /те вече младите така си говорят и се счита за лошо представяне да пишеш на български примерно в профила си и всички поздрави и коментари са на новият ни език/ и те така. От държава с история на 1300 години ще се превърнем с придатък на държава на 200 г. Но какво да се прави Киряк Стефчовци бол , "Криворазбрани цивилизации" бол. За мама и тате е най-престижно да завършиш "Американският колеж " , а защо не и Харвад въпреки ,че не можеж после да скалъпиш едно смислено изречение, ни на български, ни на английски. Па и въпреки това да се хвалиш ,че си бил и преподавател там. За съжаление не виждам "светло " бъдеще за страната ни. Т.е истината е ,че не виждам никакво след 20-30 години ако продължаваме така. Понеже сега някой ще каже ама така пишат червените боклуци само ще кажа.
  • 23 Джавахарал Неру

    26 1 Отговор
    Защо не!? Щом тиквата е невинен, а Шиши е феномен!
  • 24 бай Иван

    35 1 Отговор
    Понеже сега някой ще каже ама така пишат червените боклуци само ще кажа.Бил съм на всички първи митинги след 1989 г. .Бях на прословутият митинг на СДС на Орлов мост. Гласувал съм за СДС въпреки,че ми беше ясно какъв корупционер е Костов.Гласувах и за ДБ след акцията "Росенец" защото мислех ,че нещо се е променило в тях.Не би. Оттук нататък никакви сини и техните всякакви разновидностти во веки веков.Можеш един човек да го излъжеш веднъж , втори път /друг е въпроса и в това колко са успели, ама нали има някаква вяра/,но не може вечно.
  • 25 Студопор

    36 0 Отговор

    До коментар #9 от "Апостол Апостоловс":

    Да, България тръгва по пътя на американската диктатура.
  • 26 Факти

    34 0 Отговор
    Браво на автора, че повдига темата, но какво от това, ако не предотвратим това безумие! Сега идват празници и част от политическия ни елит, смята хората за незаинтересовани по проблема и явно ни готви коледен подарък! Не трябва да се допуска подобна гавра, защото после ще е късно и с много отрицателни последици за България!
  • 27 Тва е гнусно

    36 0 Отговор
    министър с двойно гражданство..... Я прочетете клетвата при натурализация в САЩ какво пише. А пък за Израел въобще да не говоря...
  • 28 Ъхъъъъъ, двойно....

    19 0 Отговор
    Декларирам с клетва,
    че абсолютно и изцяло се отказвам и отхвърлям всяка вярност и вярност към всеки чужденец, княз, държавен или суверенни, на когото или който досега съм бил субект или гражданин;
    че ще подкрепя и защитавам Конституцията и законите на Съединените американски щати срещу всички врагове, чужди и местни;
    че ще нося истинска вяра и преданост към същото;
    че ще нося оръжие от името на Съединените щати, когато това се изисква от закона;
  • 29 Мислете за последиците!

    35 0 Отговор
    Не сме народ! Не трябва да им позволим да приемат текста за двойното гражданство. Не трябва! С писане по форумите няма да стане! Дори КС да отмени предателския текст, той няма да върне забраната, а в България всичко, което не е забранено, е позволено. Така подло и подмолно ще назначават еничери за управленци. Всички, които в момента се стаяват и си мислят, че това не ги засяга, ще носят проклятието ликвидатори на България...
  • 30 Ъхъъъъъ, двойно....

    14 1 Отговор
    Декларирам с клетва, че ще трепя българи.....и точно за министър
  • 31 Що пък НЕ а?

    22 2 Отговор
    Премиер роден в Турция с гражданство по произход и без да знае български език даже
  • 32 Що пък НЕ а?

    24 1 Отговор
    Важното е да е нацист ! Атлантически нацист с привилегии още по добре. Слава на атлантическият Нацизъм а?
  • 33 Ъхъъъъъ, двойно.... Са четете внимателно

    30 1 Отговор
    Лорер каза, че изявленията на Ганев отговарят на определението за антисемитизъм....... „Обвиняването на еврейските граждани в по-голяма лоялност към Израел или предполагаемите еврейски приоритети по света, отколкото на интересите на собствените им нации е антисемитизъм”.... !!!!!!!!!!......Същата тази кретения беше повторена и от Александър Оскар, президент на Организацията на евреите в България Шалом.... Нацисткият, ционистки Шалом ! Разбрахте ли какво ви казват тези кретени да питам ? Моля коментирайте го колеги , цитатите не са фейк а официална позиция .....
  • 34 Не Тц, тц, тц

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "Тц тц тц":

    Не е Тц, Тц, Тц този човек гори. По принцип и де факто не ми се разговаря на тези теми... Тъй като "общителността" на някои хора с мислене "Напред и нагоре" от време оно още ме "задължава" да водя ТЪПИ разговори с тях. Друга ТЪПА отличителна черта е постоянния им стремеж да казват НЕЩО и да ЛАЯТ, че друг го е казал. Даже обаче и се връщат да напомнят за себе си. Аде вече само "Напред и нагоре" за вас от мен!!! Айде, че много бавнооо тече този полет!!!!!! И нека други правят преценки вместо вас!

    Коментиран от #43

  • 35 дедо йоцо гледа

    28 1 Отговор
    Аз съм за премахване на двойното гражданство. Всеки си решава какво гражданство иска да има , но само едно. Има многа европейски страни, които не позволяват двойното гражданство и така избягват много проблеми подобни на нашия. Иначе парламента ще се напълни с чужденци официално.
  • 36 Ако това се случи

    26 1 Отговор
    Ще е краят на всякаква държавност, национално самочувствие и национална сигурност
  • 37 Българин

    19 0 Отговор
    Скоро май ще ни се наложи да закриваме територията...
  • 38 Шалом е за закриване категорично

    22 0 Отговор
    Вътре като прани гащи се веят израелски знамена а не български хора ! Прокуратурата е сезирана от месец и нищо не предприема. Ако в джамия се развеят палестински знамена по същият начин ли ще реагира? И на този въпрос от преди месец прокуратурата мълчи.

    Коментиран от #46

  • 39 Шалом е за закриване категорично

    18 0 Отговор
    Тя не е еврейска а ционистка организация, която впрочем няма членска маса в България за да съществува. Казвам ви го като евреин антиционист каквито са и повечето в Европа и САЩ

    Коментиран от #51, #54

  • 40 истина ти казвам

    1 19 Отговор
    Първо бутнете МОЧника и после ше решим във какво да верваме!
  • 41 Край

    16 2 Отговор
    Ама защо трябва да е над 21 г. Ами ако е на 13 пък е гении - що да чакаме за да го направим премиер или министър. А и защо трябва въобще да има българско гражданство. Може да е танзаниец ама да е много умен и да обича българи / на шиш/ - що да не стане министър или депутат. Господ като реши да затрива някой първо му взема ума. И с народите е така. Гответе се за депутати министри и премиери поданици на Ердоган Байдън Вучич Путин и …
  • 42 Мургавото същество Лорер

    17 0 Отговор
    С какво гражданство е и в момента да питам ? ДАНС защо не се разходи до Шалом и документите им да провери поне ? А?
  • 43 бай Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не Тц, тц, тц":

    Кире ти ли си , че нищо не разбрах от написаното? Или може би си Цветанов?

    Коментиран от #50, #52

  • 44 Точно двойно , за окупирана колония !

    13 0 Отговор
    Декларирам с клетва,
    че абсолютно и изцяло се отказвам и отхвърлям всяка вярност и вярност към всеки чужденец, княз, държавен или суверенни, на когото или който досега съм бил субект или гражданин;
    че ще подкрепя и защитавам Конституцията и законите на Съединените американски щати срещу всички врагове, чужди и местни;
    че ще нося истинска вяра и преданост към същото;
    че ще нося оръжие от името на Съединените щати, когато това се изисква от закона;
  • 45 Важно е приятели, важно е

    14 0 Отговор
    Лорер каза, че изявленията на Ганев отговарят на определението за антисемитизъм....... „Обвиняването на еврейските граждани в по-голяма лоялност към Израел или предполагаемите еврейски приоритети по света, отколкото на интересите на собствените им нации е антисемитизъм”.... !!!!!!!!!!......Същата тази кретения беше повторена и от Александър Оскар, президент на Организацията на евреите в България Шалом.... Нацисткият, ционистки Шалом ! Разбрахте ли какво ви казват тези кретени да питам ? Моля коментирайте го колеги , цитатите не са фейк а официална позиция ..
  • 46 сега е така

    12 0 Отговор

    До коментар #38 от "Шалом е за закриване категорично":

    Е нали сме в тоталитарен режим.Какво друго очакваш.
  • 47 1520

    19 1 Отговор
    Пропадането Продължава . Тук се извършва предателство . Хора събудете се
  • 48 Сандо

    13 1 Отговор
    ЕЙ така,бавно и полека,тихо и в мъгла,България бавно отива в историята.А на територията ще се настани нов Стопанин,който може би ще се грижи по-добре и отговорно за това райско,но ветровито място.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Не Тц, тц, тц

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "бай Иван":

    Не е Киро, бай ти Иван... От тези дето предпочитат да има разлика между предмет и човек съм. Дето не си слагат мъжки обеци според модата, съответно ги махат според модата. От тези дето като се не им се получи нещо, карат напред. От тези , които за да не се плашат хората, мисли да махне всички препарирани животни например, за да няма стрес, ако някой ги види. От тези, които не разчитат винаги на социален капитал и връзки. От неревльовците по всеки повод и без повод. От тези, дето не са като диви скачащи пеперуди, задължаващи другите да има харесват всичко. Ей от тези съм!
  • 51 ++++ така е!

    14 0 Отговор

    До коментар #39 от "Шалом е за закриване категорично":

    Шалом е за закриване категорично и държавната субсидия впрочем за тази организация не отговаря за критериите за вероизповедание ! Ционизма не е вероизповедание категорично а и през далечната 1975 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, която определя ционизма като „форма на расизъм и расова дискриминация”, който от 1975 г. до сега се превърна в чист нацизъм на 1001%
  • 52 Не Тц, тц, тц

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "бай Иван":

    Да не ми използва ника и да заминава напред във времето и пространството!
  • 53 Име

    3 10 Отговор
    Че какво значение има гражданството, най-големи бели направиха - най-чистите българи, ако трябва да е точно.

    Дали неволно - дали от некомпетентност, но 12 години наблюдавахме едни объркани политици - при ГЕРБ, почват едно, после друго, накрая - всичко оставят.

    Коментиран от #55

  • 54 Бай Дамян

    13 0 Отговор

    До коментар #39 от "Шалом е за закриване категорично":

    Не мога да не взема отношение по въпроса в случая ! """""Шалом е за закриване категорично колега и според мени впрочем може да се предполага обосновано че е и терористична организация в съучастие поне в 4 терористични актове на територията на България ! Поне 4!
    Тя не е еврейска а ционистка организация....""""" Аз лично мога и по съдебен път да докажа на 100% че Шалом е за закриване като ционистка организация...." Евреин съм, обявен за "Самомразещ се евреин" и изключен от Шалом само и по причина "анти-ционизъм"....... което категорично доказва че Шалом не е еврейска а ционистка организация !!!!!!
  • 55 Абе вие верно ли сте неграмотни ?

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "Име":

    Че какво значение има гражданството, най-големи бели направиха - .........Христо и Евлоги Георгиеви спонсорите на сградата на Софийският Университет и Народното събрание защо не са станали депутати и министри да питам ? Знаеш ли ? Какво е писал Стамболов по казуса знаеш ли ? ......Абе защо сте толкова неграмотни бре ? Защо ?
  • 56 дон

    11 2 Отговор
    ГЕРБ - ДПС със способни да разпродадат цялата страна и да я закрият. Това е резултатът когато престъпници управляват държавата и прокуратурата.
  • 57 Майко мила, майко мила

    11 0 Отговор
    Че за този кретен Александър Оскар от Шалом от 9 години има доказателства за него които да го уредят от 7 до 12 .... Даже апартамента му в манастирски Ливади е подарен реално от Божков ..
  • 58 Европа трябва да може да има

    4 8 Отговор
    Представител в правителство на държава в която всичко е вносно и европейското законодателство е с приоритет над местното закоодателство
  • 59 Пурко

    15 2 Отговор
    Значи да очакваме депутати с българско гражданство и турски паспорти. Румели вилает.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тома

    15 1 Отговор
    Щом крадци и мошенници ще променят конституцията късай и хвърляй.Няма измъкване от мафията
  • 62 Кирил петков

    15 1 Отговор
    Ще назначим турци и американци да ви управляват 😉
  • 63 калине

    17 0 Отговор
    Кой да помни... то народа до такава степен изпростя за 35 години ДЕМОкрация, че нищо не го интересува... ти не виждаш ли, че пеефски и боко, които в нормална държава трябваше да са в затвора барабар със сарафоФ и седемте джуджета сега са изпрани и пак управляват... а ония бaлъци вместо да борят корупцията се гушнали с айдуцитe и борят с паметници... Държавата ни е пред закриване за съжаление
  • 64 може ама

    1 11 Отговор
    според мен да имат право само граждани с двойно гражданство от ЕС, ние така и така засега сме в тази общност, а и реално нямам против някой като Орбан да вкара ред в държавата ни.
  • 65 А, за едни

    6 0 Отговор
    приятели питам, чичко ердо като ни превземе ще ги обича или ще ги люби?
  • 66 Хммм

    9 1 Отговор
    Тази сган да не пипа с мръсните си ръце Конституцията няма да има никакво значение . След като ги изритаме пак ще си върнем старата
  • 67 гост

    6 2 Отговор
    Ще дойдат други и ще променят промяната.Да не му мислим!Тази не-сглобка на това не-правителство ще си отиде 2024г.
  • 68 такива като

    6 1 Отговор
    тая ризова от бтв ще ни оправи/много мъдра/ и номада божанков тоя има раздвоение на личноста си медицината има точен термин шизофрения
  • 69 Позор !

    9 1 Отговор
    България никога не е падала толкова ниско в историята си както сега ! Хора за затвора да ровичкат по Конституцията на държавата !
  • 70 Конституцията

    2 4 Отговор
    е сбъркана изначално. Прокуратурата в съдебната власт, ама това е болшевишки модел. Парламентарна република, а НС се разпуска, и президентът узурпира цялата власт. Службите уж са към изпълнителната власт, ама президентът ги назначава, и при един опърничав и самовлюбен като Радев, заплашва националната сигурност. Тотална ревизия и поправка на тази нефелна конституция.
  • 71 Всички

    2 3 Отговор
    българи сме с двойно гражданство, българско и европейско. И какво лошо има да имаш и друго гражданство, като си роден българин. Симеон Сакскобургготски нямаше българско гражданство, купи му го Доган и ДС, и стана премиер, въпреки че е германец. А българинът Георги Пирински, обаче роден в САЩ, не можа да стане президент. Тъпотии!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Рамбо първа кръв

    2 1 Отговор
    БАДЖАНАКА Е ГОТОВ ЗА НАРОДНА ПЕНСИЯ. ЗА ЕДНО АКАНЕ В ГОРАТА ПРЕДИ 9 ти СЕПТЕМВРИ 44г. МНОГО КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ, ГУШНАХА НАРОДНИ ПЕНСИИ И СЛУЖБИ В ДЪРЖАВАТА, ИМЕННО ЗАРАДИ ТАЯ ОКУПАЦИОННА АРМИЯ.
  • 74 Кунституция та не е българск

    6 0 Отговор
    Докато се разправят с,, МоЧО българомразците яко пошат конституцията народа си спи няма скоро помни ако това стане всички бързо напускат България и тръгват да си и скарват хляба другаде те вече 3милиона бг го направиха а тези който си имат партия те не са вБГ и хич не им дреме какво става в България е да му мислят децата на соца който си отиват вече стари сте а как ще живеят дано оцелеят соца им изгради здрави организми бъдете здрави
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.