Last news in Fakti

13 Декември, 2023 19:00 2 190 24

Войната в Близкия изток! Може ли Израел да унищожи "Хамас"

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина-
  • хизбула

"Хамас", ислямистка войнствена и политическа организация, определена като терористична групировка от САЩ и Европейския съюз, управлява ивицата Газа от 2007 година

Войната в Близкия изток! Може ли Израел да унищожи "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната на Израел срещу Хамас, която превърна блокираната и след това обсадена ивица Газа в пост-апокалиптична пустош навлезе в третия си месец. Основният въпрос обаче остава: В състояние ли е Израел да унищожи напълно Хамас. Представяме ви мненията на десет анализатори, събрани от CNBC.

Офанзивата, започнала на 7 октомври, след като бойци на Хамас убиха около 1200 души в Израел при брутална терористична атака и взеха други 240 заложници, вече е отнела живота на повече от 18 000 палестинци в Газа, според данни на палестинските здравни власти, контролирани от Хамас. Болниците са престанали да функционират, според съобщенията цели семейства са били заличени и десетки хуманитарни работници и журналисти са сред убитите.

Израелското правителство казва, че целта е да елиминира напълно Хамас - то отрича да атакува цивилни, въпреки че дори най-верният му съюзник, Съединените щати, сега казват, че трябва да се направи повече, за да бъде защитен живота на цивилните.

Хамас, ислямистка войнствена и политическа организация, определена като терористична групировка от САЩ и Европейския съюз, управлява ивицата Газа от 2007 г. Тя има заявена цел да унищожи държавата Израел, която ООН класифицира като окупатор на палестинските територии от 1967 г. През годините, откакто Хамас пое властта в ивицата Газа - малък крайбрежен анклав, неговите възможности, финанси и доставки на оръжие нараснаха значително благодарение на финансовата подкрепа от страни като Иран и Катар.

CNBC разговаря с десет експерти по борба с тероризма, история и сигурност в Близкия изток и военни операции, за да получи техните отговори на въпроса: Може ли Хамас всъщност да бъде унищожен?

Хюсеин Ибиш, старши постоянен сътрудник в Института за арабските държави от Персийския залив във Вашингтон:

"Не. Хамас не е група хора или набор от оборудване и инфраструктура. Това е марка и докато има група живи палестинци, които искат да се наричат Хамас, Хамас все още ще съществува. Изключително глупаво е да се обявява война за цел, която не може да бъде осъществена. И все пак това е, което Израел направи. И освен ако израелското ръководство не започне да намалява своята реторика относно целите на войната, Израел насила ще се провали, защото си е поставил непостижими цели и те пишат победната реч на Хамас със собствените си прокламации.

Пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командващ генерал на американската армия в Европа

"За да "елиминира" или унищожи Хамас, Израел ще трябва да унищожи първопричината за Хамас, причината за съществуването му. Това означава, че Израел ще трябва да приеме напредъка към решение с две държави и палестинска държавност за Газа и Западния бряг.

Хамас не може да има водеща роля в управлението на Газа, но отказът на Израел да приеме решението за две държави само гарантира продължаване на усилията на Хамас да унищожи Израел. Премахването на тази мотивация от страна на Израел и разрешаването на проблема с незаконните заселници ще направи много по-лесно арабските нации да подкрепят Израел. Това също ще изисква от САЩ да окажат по-голям натиск върху Иран да спре да подкрепя Хамас.

Като резултат израелската армия ще убие много от Хамас и ще унищожи голяма част от сегашната им мрежа и инфраструктура. Но използването само на смъртоносна кинетична сила, без политически некинетичен компонент на стратегията, е малко вероятно да доведе до "елиминирането" на Хамас.

Пенсионираният полковник Мири Ейсин от Израелските отбранителни сили; управляващ директор на Международния институт за борба с тероризма

"Може ли Хамас да бъде елиминиран? Да, военната част може да бъде елиминирана в смисъл, че можете систематично да унищожавате оръжията, въоръженията, производствените обекти, позициите както над земята, така и под земята. Систематично е, бавно е, но това може да се елиминира.

Идеологията на Хамас е част от проблема. Това също е социално движение и управление. Как да гарантирате, че хората няма да се присъединят към Хамас - на първо място, трябва да покажете, че този начин не води до по-добро бъдеще. Това означава, че ръка за ръка с побеждаването на Хамас, трябва да позволите на хората в Газа да се разграничат и да се опитат да определят бъдещето, което искат. Ако не съм достатъчно ясен, ако бъдещето, което те искат, е геноцидната версия на Хамас за унищожаване на Израел, тогава ние ще ги изолираме, ще ги оставим настрана и ще се уверим, че те няма да могат да стигнат до нас.

Райън Бол, старши анализатор за Близкия изток и Северна Африка

"Пълното изкореняване на Хамас изисква Израел не само да проведе военна кампания в ивицата Газа, но също така сега и в Ливан, Сирия, Иран и дори потенциално Катар, където Хамас има присъствие. Но дори и това е доста пресилено, като се има предвид, че израелската армия не е успяла успешно да елиминира Хамас от Западния бряг, който контролира много изкъсо.

Хамас, подобно на всички войнствени организации, има капацитета да реорганизира и замени изгубените бойци и дори лидери, докато по-дълбоките социални и политически мотиви към неговата идеология остават налице. Единственият Възможният начин Хамас да спре да съществува е, ако тези идеологически мотиви изчезнат или организацията бъде изместена от съперничеща ѝ въоръжена групировка.

Даниел Байман, директор на Програмата за изследвания на сигурността на университета Джорджтаун

"Хамас е много трудно да се елиминира. Тя има значителна подкрепа в Газа, поне в сравнение със своите съперници. В допълнение, тя има дълбоки образователни, социални и религиозни връзки, както и де факто правителството на Газа. Всичко това означава, че Израел може да убие много лидери на Хамас и пак да не елиминира организацията. Най-добрата надежда би била да се опита да държи Хамас слаб и извън равновесие, като същевременно изгражда съперници, като Палестинската власт, но това е дългосрочно и трудно решение.

Майкъл Найтс, старши сътрудник във Вашингтонския институт; съосновател на платформата Militia Spotlight

"Военни кампании като Втората световна война срещу нацизма или войната срещу "Ислямска държава" не елиминират идеологията или дори всички остатъци от терористичния режим, но не това е важното. Въпросът е режим като Хамас да се приближи възможно най-близо до елиминирането с военни средства и след това да се прехвърли по-управляема задача на полицията и силите за борба с тероризма, съдебната система и политическите и икономически процеси.

Джак Уотлинг, старши научен сътрудник за сухопътна война в Кралския институт на службите за сигурност

"Реалистично е израелската армия да влоши военния капацитет на Хамас чрез наземната си операция, като убие нейните бойци и унищожи запасите им от оборудване. Освен това отстраняването на Хамас от контрола над Газа може да ги лиши от инфраструктурата, която са използвали, за да представляват сериозна и постоянна заплаха за Израел.

Идеологията няма да бъде унищожена, нито Хамас като организация. Въпреки това Израел вероятно чувства, че може по-добре да се справя с терористична група, отколкото с враждебна протодържава.

Натан Сакс, директор на Центъра за политика в Близкия изток на института "Брукингс".

"Хамас не може да бъде напълно елиминиран като организация или идеология, но това не е точно целта на Израел. Идеологията на Хамас е добре вкоренена в палестинското общество и черпи от по-широкото семейство от организации на Мюсюлманското братство.

Но целта на Израел всъщност е по-ограничена, тя цели да унищожи способността на Хамас да управлява Ивицата Газа или да представлява военна заплаха от Ивицата Газа за израелските цивилни, както при клането на 7 октомври. Това е много трудна задача, но такава, която може да бъде постигната на висока цена за цивилното население в Газа и за Израел. Неразрешеният въпрос е какво или кой ще управлява ивицата Газа, ако и когато Хамас бъде свален напълно от власт там.

Дейв Де Рош, доцент в Центъра за стратегически изследвания в Близкия изток и Южна Азия, Национален университет по отбрана

"Може ли Хамас да бъде елиминиран? Да, възможно е да се унищожи всяка военна организация, дори такава, която претендира за религиозно оправдание. Поражението ѝ ще изисква пълно унищожаване на нейната командна мрежа и повечето от оръжейните ѝ съоръжения. Това не е лесна задача и вероятно няма да бъде възможно без окупирането на по-голямата част от Газа поне за известен период от време.

Така че, за да бъде наистина победен Хамас, критичният аспект е да се гарантира, че палестинците са свободни да отхвърлят Хамас, ако решат. Това означава, че привържениците на Хамас трябва да загубят способността си да налагат волята си на палестинците, които са избрали да не ги последват - Хамас ще трябва да загуби оръжията си и всякаква способност да действа тайно в Газа. Това означава, че ще трябва да има политическо образувание, което да е в състояние да контролира Газа, което не е Хамас. Това е малко вероятно."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А може ли

    12 12 Отговор
    арабите да унищожат сраел ?

    Коментиран от #9

  • 2 Майна

    16 13 Отговор
    Хамаз стана знаме на всеки палестинец!
    Това го прави безсмъртен!
    Унищожен ще бъде Израел!
    Изродени умове не заслужават да имат държава..
    Дори и Бог се отрече от тях

    Коментиран от #11

  • 3 Човека КоZа

    6 6 Отговор
    Ха дано!
  • 4 Последствия

    14 9 Отговор
    Израел ще унищожи Хамас само, ако избие всички палестинци! Няма как да стане, защото Хамас се превърна в масова идеология, създадена от анексиите на Израел! Единствен изход са две отделни суверенни държави!
  • 5 Тити

    13 13 Отговор
    Хамас са ходещи мъртъвци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 историк

    14 10 Отговор
    Хамас ще бъде унищожен !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Въпросът е не дали може,

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "А може ли":

    а колко бързо?
    Май са напът да поставят световен рекорд в дисциплината "Инихилация на мащабна терористична организация"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фалшива Майна

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Българските русофили гордо развяват знамето на Хамаз,и така ще бъде до безсмъртие.Бог не се е отказал от нито една душа,но Руската Православна Църква ще го конкурира,като си създаде свой бог.Познай кой ще бъде унищожен.

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Забелязъл

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "с глупоста и арогантноста си":

    Тъй си мислиш ти щот си гладен.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Моисей

    7 6 Отговор
    Естествено, че не! Хамас е създаден и префасонирам от Израел!
    Писна ми от тъпаци и коментиращи невежи пубери! Да четат неуките, да се образоват, тук не е училище!
  • 17 Объркано Атлантиче

    8 3 Отговор
    Американският журналист Ноам Чомски: Съединените щати смятат Хизбула за терористична организация, но терминът „тероризъм“ се използва от големите сили за обозначаване на форми на насилие, които те не одобряват. САЩ подкрепиха атаките на Израел и окупацията на Южен Ливан. Хизбула беше инструментът, който ги изгони, явно затова са терористична организация.

    И това е отражение на силата на империалистическите държави – САЩ и Европа. Те представят проблема по такъв начин, че изглежда, че проблемът е политиката на Хамас, а не по-екстремната политика на Съединените щати и Израел. И това не е само политика. Не са само думи. Това са действия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 към девствените момичета

    2 4 Отговор
    дайте тук наземята на всеки който иска
    защото ТАМ ви чакат милиони арабски бойци
  • 20 Хайли лайкли

    7 4 Отговор
    Какво стана с жалката еврейска операция - Хамас за три дни ??? Колко още самолетоносача и крайцера им трябват на терористите и нацистите от Израел???
  • 21 Израел

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Фалшива Майна":

    Израел ще бъде унищожен после фащ и ще настане мир в света
  • 22 Гражданин

    3 3 Отговор
    Зс Израел всеки палестинец е Хамас. Те масово избиват цивилни, но създават и хиляди повече поддръжници на Хамас. Както е казал Левски тоз който падне за свобода той не умира.
  • 23 Баш нашенец

    2 1 Отговор
    Няма съмнение, че може да унищожи важни представители на това движение. Проблемът е, че идеята няма да бъде унищожена по този начин. За да се победи такава идея, трябва да се компроментира!
  • 24 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    Няма кой и какво да ги спре! Натаняху ще поеме цялата вина върху себе си за това свое решение, дори с цената на живота си! Аз това чета в очите му. Който има очи да гледа.