Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Декември, 2023 19:01 2 088 64

Агресията срещу Украйна: защо Путин трябва да бъде спрян

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Войната срещу Украйна показва неспособността ни да усвоим уроците на миналото

Агресията срещу Украйна: защо Путин трябва да бъде спрян - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната срещу Украйна показва неспособността ни да усвоим уроците на миналото. Хитлер е можел да бъде спрян, преди да опустоши Европа. Сега трябва да спрем Путин, казва за ДВ Бенджамин Талис от мозъчния тръст DGAP.

Писмото е подписано от над 20 експерти във водещи европейски мозъчни тръстове. Адресирано е до европейските граждани и държавни лидери. В него се казва между другото и това: "Чуваме тревожен звън. Украинските войски се бият на фронта без достатъчно оръжие за водене на дълга война на изтощение. А в същото време Русия увеличава производството си на оръжие. Европа не изпълнява обещанията си да доставя боеприпаси на украинската армия, а от Съединените щати, с оглед на предстоящите избори, чуваме заплахи за прекратяване на военната помощ..."

Авторите на обръщението посочват още, че "силата на Русия в значителна степен се основава на нашата нерешителност". Те предупреждават още, че отказът от решителна подкрепа за Украйна заплашва Европа, която става уязвима и изпада в "перманентно състояние на опасност".

Един от подписалите писмото е Бенджамин Талис, старши анализатор в Германското дружество за външна политика в Берлин. Дойче Веле разговаря с него.

ДВ: Г-н Талис, какво подтикна Вас и Вашите колеги анализатори от цяла Европа да отправите този призив. И каква е степента на неговата спешност?

Талис: Целта на това писмо е да събуди както политиците, така и обикновените граждани на фона на опасността, която стои на прага ни. И която те не виждат. Налице е един вид самоуспокоение спрямо случващото се в Украйна. А това е директна заплаха за нашите демокрации в Европа и по света.

Затова и искаме да предадем на хората тази необходимост и спешност, за да се осъзнае, че за да се защитим от тази заплаха, сме длъжни да предоставим на Украйна всичко, от което тя се нуждае, за да победи. А не просто от достатъчно средства, за да избегне тя поражението. Следователно трябва да има повече оръжия, повече боеприпаси, по-последователна подкрепа за това Русия да претърпи поражение в Украйна. За да я възпрем от по-нататъшни нападения срещу демокрациите в Европа.

ДВ: Значи оценявате руско нападение срещу други европейски държави като реалистично при такъв сценарий?

Талис: Да, напълно, защото при такъв сценарий (ако Украйна не успее да победи - бел. ред.) Владимир Путин няма да има причина да се спре. Мисля, че той много ясно изрази амбициите си, опирайки се на руските традиции, идващи още от времето на Екатерина Велика и други: "Не знам друг начин да обезопася границите си, освен като ги разширя". И Путин, и правителството му ясно изразиха намеренията си относно балтийските и други държави. Освен това вече 15 години наблюдаваме хибридна война срещу Запада, активни мерки за дестабилизация в европейските страни и преки опити за подкопаване на демокрациите ни.

"Европа трябва да види заплахата, която крие за нея едно военно поражение на Украйна"

Ако Русия победи в Украйна, това ще бъде знак, че не сме отстояли международния ред, на който се опираме. Това ще бъде истински признак за нашата слабост. Междувременно, за да сработи сдържането на Русия, ние трябва да проявим решителност. И тази решителност трябва да бъде убедителна. За да се подсили, тя се нуждае от оръжия. Необходима е твърда сила и готовност тя да бъде използвана, за да се противостои на възникващите опасности. Именно това е, което сега рискуваме да не успеем да направим в Украйна.

ДВ: В писмото предупреждавате за опасност от "завръщане към Европа от 1930-те години". В какво точно виждате риска от повторение на този тъмен период от историята?

Талис.: Историята не толкова се повтаря, колкото се римува. Това, което виждаме в подхода ни към Путинова Русия, е неспособността да усвоим уроците от историята - умиротворяването на Германия на Хитлер, например. Това е била фашистка държава с имперски амбиции, която впоследствие нахлува на териториите на Саарска и Рейнската област, а по-нататък и в северна Чехословакия. А след аншлуса на Австрия, тя продължава да опустошава цяла Европа, извършвайки и геноцид.

Можехме да го спрем по-рано. През 1936 г. общият брой на съюзническите сили е бил по-голям от този на нацистите. В околностите на Рейнската област са били съсредоточени 600 000 войници срещу 300 000. Но Хитлер не бе спрян там и това се превърна в провал. Подобни неща го насърчиха да продължи и да завземе още територии, да убие милиони хора и да унищожи целия континент. Това е урокът, който изглежда, че на нищо не ни е научил. И именно затова Путин трябва да бъде победен в Украйна - за да се спре по-нататъшното му настъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутра

    53 8 Отговор
    Такива като вас трябва да бъдат забранени със закон !

    Коментиран от #7, #19

  • 2 Иванов

    9 45 Отговор
    Колапс в Русия: на 35 километра от Москва няма отопление и вода

    Коментиран от #5, #28

  • 3 Къде е ДАНС? Къде е ДАР? Къде е МОН?

    5 52 Отговор
    Доценти от Университетите учат децата ни на путинофилия.
    Александър Сивилов в ютюб сам си каза, че дядо му е работил като руски шпионин.
    Дарина Григорова, редовно дава русофилски интервюта за руски канали.
    Валентин Вацев преподава така наречената европеистика в така нареченият " Европейски колеж“, а всъщност преподава путинофилия в" Руски колеж" ??? Това някакво старческо малоумие ли е?
    Вацев каза, преди 3 дена, че половината му студенти ВЕЧЕ са станали русофили!
    Вацев каза, че в Русия са издигнати НОВИ 264 паметника на Сталин и според Вацев това било оптимистично.
  • 4 пешо

    37 4 Отговор
    ще спре в берлин
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатана Z

    52 5 Отговор
    Украйна извършваше 8 години геноцид срещу Рускоезичното население в Украйна.Ако България започне да обстрелва районите с преобладаващо турско езично население какво ще направи султан Ердоган?

    Коментиран от #64

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха

    3 29 Отговор
    Спрян!?!?!?... Бит и е ван по-скоро!
  • 9 Да, бе

    22 1 Отговор
    Със "защо" няма да спрете никой и нищо, или се хващате да вършите някаква работа, или като си знаете възможнистите лягате кротко и лаете на ум... Добре е за здравето на ненужните.
  • 10 Обективен

    31 4 Отговор
    Искате да го спрете, но не можете.
  • 11 Едно скромно въпросче....

    33 3 Отговор
    А кой ще го спре.... розовата дъга..... Липсата на финансиране и боеприпаси..... Или последният украинец който е залежал болен в този ареал бивш наречено крайна или тези които се пекат по плажовете на европейските топли страни. И на които ние плащаме почивките кой бе кой смешници.
  • 12 Бабо Меркел, що така?

    5 18 Отговор
    Що даде на путин 7 трилиона евро за тази война?
  • 13 Червената шапчица ------

    30 3 Отговор
    Ами спрете го, де... нато, мато, тагарев, байдън, иво мирчев... що спите, хайде спирайте го...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тъй, тъй

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Адресна регистрация на топлата вода не те прави варненец, а просто махленски....расТ.
  • 16 Русия попиля НАТО

    36 5 Отговор
    Западната пропаганда:

    "Руснаците загубиха в Украйна 90% от своята армия, но ако прекратим да поддържаме режима на Зеленски, то те ще завладеят цяла Европа".

    Т.е. 10% от руската армия е по-силна от цялото НАТО?
  • 17 С.П.

    33 4 Отговор
    Като гледам кои са спонсорите на това НПO, наречено мозъчен тръст DGAP (Германския съвет за външни отношения) ми става янсо защо сме свидетели на поредната безпочвена антируска пропаганда. Сред спонсорите са Фондация „Отворено общество“, Европейска комисия, Британското посолство в Берлин, Министерство на външните работи на Естония... Който плаща, той поръчва музиката...
  • 18 Мда

    30 4 Отговор
    Хитлер е можел да бъде спрян, преди да опустоши Европа? По-голяма глупост от това едва ли може да се измисли и то от някакъв си "мозъчен тръст". Всеки ден едно и също. Изключително постна статия на DW, както винаги...
  • 19 Хахахаха

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Мутра":

    Защо? Не ти харесват фактите ли? Ми истината казва човека, пусин копира едно към едно Хитлер. И с лозунги и с буквата Z например, с причините за войната и т. н. Едно към едно. Украйна не беше края на плана, Украйна беше началото на плана, който беше война към ЕС.
  • 20 Хохо Бохо

    23 4 Отговор
    Е да де яма Путин не иска Европа. Кво да я прави? Иска само руските земи, населени с руснаци, наречени украина. От тук нататък творението на мозачбият пръц издиша

    Коментиран от #27, #34

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахахаха

    3 19 Отговор
    Всъщност русофили вие сте толкова наивни, че наистина на пусин му е лесно да ви лъже, както си иска. Пусин януари 2022 - Само луд може да си помисли, че русия ще нападне Украйна!
  • 23 Вале-каро

    12 0 Отговор
    Не съм чел статията . Не съм чел отзивите. Но както казва Ботев "парице "всеславна царице е на власт , нищо хубаво не ни чака.
  • 24 Сатана Z

    2 15 Отговор
    Само от млaтене и прибиране в чyвала разбират алкохолните теpopисти на cтpахливота с ботокcа и пpoдажните им бегepаби.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Последния Софиянец

    3 16 Отговор
    Ботокса ще изгние в Хага.
  • 27 Хахахаха

    3 21 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    Кое издиша? Пусин много пъти открито е заплашвал държавите от източния блок, които са в НАТО и открито 2021 година каза - Полша да не забравя, че нейната територия е подарък от Сталин! Ако забравят, ще им напомним!
    Това не е ли открита заплаха за война? Русофили, вие сте наивници с които КГБ си играе, както си иска.
  • 28 Хе,хе...!

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Виж ,дават всеки ден по ТВ,колко хора нямат ток и вода в Родината ни...!Ама гледаш в чуждото канче...
  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 13 Отговор
    Ребята, остана ли нещо от втарая освен леш и скрап!
  • 30 ЕвроАтлантически льольо

    23 3 Отговор
    Шшш алоуу, точно руснаците спряха бай хитлер и освободиха Европа от фашизма.
    Сега колкото и да се заяждате с тях, пак ше ви освободи от американския фашизъм. Обаче за разлика от първия път, сега ще си плащате. И то здраво.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 КОЗЯТА ПЪТЕКА

    21 2 Отговор
    Човека им бърка на англосаксите дълбоко по нервните точки.
  • 33 ЕвроАтлантически льольо

    3 21 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 руски военнослужещи, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?

    Коментиран от #48

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 15 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
  • 35 Ангеларий

    16 1 Отговор
    Г-н Талис може ли да си еб-ш майката?
  • 36 Гориил

    19 4 Отговор
    Путин спря разширяването на НАТО на изток и по този начин спаси всички вас от Третата световна война.
  • 37 КОЗЯТА ПЪТЕКА

    16 3 Отговор
    Козята групичка от форума е активирана. По-полека де - от вас и мастерите ви нищо не зависи.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 факуса

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    затуй бегом в осрайна да я спасявате
  • 40 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    4 14 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес.
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная!

    Коментиран от #45, #46

  • 41 Име

    13 1 Отговор
    Русия навремето предлага общ фронт срещу Хитлер и - всичко е било о.к., но западът решава - да изчака - Русия да се избие със Хитлер, след което - евентуално.

    Обаче - Хитлер - винаги пъргав, като варианти - първо се разправя с цяла Европа, това е било.

    Едва тогава става лошото - но е вече късно - Хитлер прави грешката с Русия и - това е.
  • 42 Пенчо

    12 1 Отговор
    дойче веле,дойче веле юбер алес!

    Коментиран от #59

  • 43 Тра-ла-ла

    12 0 Отговор
    Ами проявете я тази решителност! Пратете джендърите да спрат Путин, и си оставете жените на "мигрантите" те и без друго сигурно вече си избират, и го спрете. Начело с Макрончо, ако майка му (тоест съпругата му) го пусне.
  • 44 Само питам

    16 2 Отговор
    Някой били ви по главата да правите преврат в Окрайна ?
    После Путин бил виновен .

    Коментиран от #61

  • 45 ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Пак тъпи вицове бе Къци ...
  • 46 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Живеете още в миналия век ! За какви шпиони говорите ?...Ерата на Джеймс Бонд отдавна отмина и я има само по филмите ! Думи като шпионин и шпионаж са архаични понятия и днес се използват за манипулация и дипломатичен рекет между съперничещи държави !...Живеем в ера ,когато вече се води кибер шпионаж и електронни войни !...
  • 47 Калпазанин

    8 1 Отговор
    Аз да питам само дойчето зеле, защо пък и кога и кой може да спре говедатс и ционистите да си врът носа навсякъде по света и да плячкосват безнаказано ако не путин
  • 48 Льольо

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "ЕвроАтлантически льольо":

    Стига си писал глупости ми отвори учебника и виж с какви съюзнически войски Германия напада СССР
    И виж след като съветите обръщат хода на войната, едва тогава "съюзниците" на СССР се сещат че трябва да вземат и те участие в сраженията с наританите нацисти
  • 49 Мим

    13 1 Отговор
    Абе що неразберете,че Путин и Русия не е през1944г.а е 2023-24 г.Тря ва и да се съобразявате.Тя,ако искаше да унищои Крайна,а и западните търгаши,може да го направи на мига.С Русия трябва да се съобразявате и да не подклаждате зеления щото има най големия ядрен потенциал,но Путин не му е това целта,а иска да отдалечи Нато от руските граници...

    Коментиран от #52

  • 50 дядото

    13 1 Отговор
    мръсни шваби.нямате ли срам от миналото си за да сравнявате вашата анти човешка фашистка идеология от близкото минало с русия.
  • 51 к. петков

    13 2 Отговор
    Не знам дали Путин трябва да бъде спрян но със сигурност знам ; Легалната престъпна организация наречена НАТО дойде от Александърплац- Германия да Руските граници повече от 1500 км. Тая престъпна организация застрашава Световният мир и трябва да бъде спряна - това го знам със сигурност.
  • 52 Емо

    1 9 Отговор

    До коментар #49 от "Мим":

    Все едно да се съобразяваме с организираната престъпност, защото е по-силна и има повече оръжие. Русия е управляване от криминални престъпници, които смятат, че имат само права, да правят каквото си искат. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто - да го направиш.
  • 53 Иванов

    8 0 Отговор
    Може ли някой в Света да не се съобрази с мнението на САЩ? Е вече може. Можеше ли НАТО да се съобрази с мнението на Русия? Можеше и нямаше да се стигне до тази война. Най-малкото в вместо война можеше да проточи разговори с Руси с години. Можеше да спре развитието на БРИКС, където се видя, че много държави се описват на това, че Русия и Китай се опълчват на САЩ и търсят тяхната защита.
  • 54 Коч Ина

    9 1 Отговор
    Путин ще бъде спрян само когато нашите храбри атлантоиди се надигнат от диваните и се затътрят до фронта. Тогава ще му стане гнусно на човека от такива пложеци и ще избяга в ужас
  • 55 Руснаците не искат

    8 0 Отговор
    да вземат дори повече от това, което е тяхно в Украйна, а тези смешници плашат с инвазия на руската армия в Европа. Трябва да ви вземат дипломите с всичките му там придобивки за зле свършена работа. Опитвайки се да наложите този модел на мислене, всъщност криете големият си ужас, че никой в света повече няма да се страхува от вас- страх, стоящ в основата на благоденствието на Запада. Не Путин, а Торбалан ви победи и печели!
  • 56 Ммм...да

    4 0 Отговор
    Цар Вова няма кой да го спре ! Тепърва ще гледаме гърбуч от първия ред.
  • 57 Ото Фон Бисмарк

    6 0 Отговор
    "Можеше да бъде спрян" е тази реплика ми къса сърцето от смях. И за това Чембърлейн като се върна във Великобритания избърса потно чело , и рече нещо в стил - Това е положението , белким се Хитлер се задави и спре. И Хитлер се самозадави и спря , точно когато опря до СССР . Същият СССР с който спря европейската империя на Хитлер , а някои си мислят , че ще воюват , и спират . С руснаците трябва да се играе честно , или изобщо да не се играе , щото те ще дойдат за своето.
  • 58 ах тоя Джеймс

    4 0 Отговор
    Краят на играта - План за световно поробване
    "Ние ще имаме Световно правителство, независимо
    дали ви харесва или не, чрез завоюване или по
    взаимно съгласие."
    Джеймс Уолбърг пред Съвета по външните работи, 17 февруари 1950 г.
  • 59 я я я

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пенчо":

    да първо да си отворат ашета в позиция ХХL офен....
  • 60 Адолф путин фашист

    1 1 Отговор
    Терористичното жуже трябва за бъде стопирано!!!
  • 61 путин световен цар?

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Само питам":

    Путин да не е световен цар ,че да се меси в чужди държави?!? Революцията 1917г не беше ли преврат?!?!
  • 62 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Хитлер с 300 000 срещу 600 000 пак би победил въпросът че тогава играеше пушечното месо и войната на територията на Германия а сега дори няма война на територията на Русия и дори има огромен ядрен арсенал плюс 90% от света извън Запада е към Русия просто Украйна няма шанс срещу твърде вече изгладнелия беден и изтощен Запад
  • 63 Вуте

    0 0 Отговор
    Алооо,DW, Хитлер никога не е опустошавал Европа. 1943/44/45г. Европа беше опустошена от англоамериканците.
  • 64 Хайрсъзина

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    А познайте до две и половина.