Last news in Fakti

19 Декември, 2023 15:51 1 631 20

ЕС-Орбан: Засега резултатът по казуса Украйна е равен

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • европейски съюз-
  • украйна

Виктор Орбан, който има дълга история на използване на сблъсъците с Брюксел за целите на предизборната кампания у дома, може да използва имиджа си на самотен воин, за да привлече своите избиратели

ЕС-Орбан: Засега резултатът по казуса Украйна е равен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер дълги години открито критикуваше Русия. Днес той често е на страната на Москва. Обратът в неговата позиция може да бъде точно датиран, посочва вестник "Франкфуртер алгемайне".

Миналата седмица в парламента в Будапеща срещу него бяха отправени сериозни обвинения. Те се отнасяха до предложение на управляващата партия "Фидес" за подкрепа на политиката на премиера Виктор Орбан по отношение на Украйна. В предложението се посочваше, че инициативата на Европейската комисия за водене на преговори за присъединяване с Украйна е "неподготвена, непоследователна и противоречи на основните интереси на Унгария".

За опозицията предложението прозвуча така, сякаш е продиктувано лично от руския президент Владимир Путин. Орбан вероятно си е представял бъдещето на Европа "на дивана на Путин", възмути се Гергели Арато от ляволибералната Демократична коалиция. Той попита дали в интерес на Унгария е да бъде силна европейска нация - или колония на Путин. И дали Унгария иска най-големия си източен съсед, Украйна, като "приятел или враг". "Това предложение не е в интерес на унгарците, а в интерес на Путин", каза Арато.

В петък, след изявите си в Брюксел, Орбан бързо се включи в ефира у дома и разказа на унгарците как е наложил вето на финансовата помощ за Украйна и че може да блокира пътя ѝ към членство в ЕС по всяко време, въпреки че е позволил на другите лидери да предоставят на Киев преговори за присъединяване, посочи Ройтерс.

Орбан, който има дълга история на използване на сблъсъците с Брюксел за целите на предизборната кампания у дома, може да използва имиджа си на самотен воин, за да привлече своите избиратели. Но изолацията му в 27-членния блок никога не е била толкова видима, колкото в момента, в който други лидери просто продължиха без него в четвъртък, като му предложиха да "пие кафе", докато те вземат решение за преговорите за присъединяване на Киев, отбелязва вестникът.

Въпреки пробива, постигнат в негово отсъствие, Орбан все още може да възпрепятства бъдещи решения за присъединяването на Украйна, бюджетните въпроси и новия кръг от преговори за дългосрочна помощ за Украйна през следващата година.

По държавното радио Орбан не остави никакво съмнение, че ще използва правото си на вето, ако е необходимо, като заяви, че присъединяването на Украйна към ЕС ще бъде "много дълъг процес" и ще има около 75 случая, в които Будапеща може да препъне Киев, ако реши.

"Дадох ясно да се разбере, че унгарците няма да плащат за финансовите последици от това решение.... Ако е необходимо, Унгария ще дръпне ръчната спирачка", каза Орбан, който заяви, че Украйна не е изпълнила предварителните условия за преговори за членство и нарече ирационално решението на ЕС.

Орбан, който е на власт от 2010 г., е в конфликт с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, тъй като неговото правителство затегна контрола върху съдилищата и медиите, нестопанските организации и академичните среди, а страната му плати цената за това като ЕС замрази над 30 млрд. евро за Будапеща.

В петък Орбан заяви, че ще поиска и всички замразени от ЕС средства през следващата година, които "Унгария имаше право да получи", след като Европейската комисия точно преди срещата на върха отключи достъпа на Будапеща до 10,2 млрд. евро. Решението на Брюксел носеше всички примери за задкулисен пазарлък. Еврокомисията излезе с трудно приемливото обяснение, че била установила изпълняването – от страна на Будапеща – на условията за независимостта на съдебната система.

Но тези 10,2 млрд. евро са само една трета от спрените средства, остава Орбан да намери как да получи и оставащите около 21 милиарда евро.

"Това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи това, което ѝ се полага. Не половината от него, не една четвърт", каза той, имайки предвид бъдещите преговори с ЕС през 2024 г.

Така че Орбан ще продължи своя курс на сблъсък с другите лидери на ЕС през следващите месеци, което е точно това, от което се нуждае за вътрешната си кампания преди изборите за Европейския парламент през юни следващата година и когато се подготвя да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на годината.

Анализаторът от Eurasia group Муджтаба Рахман заяви: "Общата тенденция в отношенията между ЕС и Унгария е тази, при която Орбан се превръща във все по-смел, непримирим и по-труден за управление". "Фактът, че Орбан остава противник на сделката и на практика се въздържа, а не я подкрепи активно, е важно разграничение, което почти със сигурност ще създаде рискове за напредъка по пътя на присъединяването на Украйна към ЕС", добави той.

Изолацията на Орбан в Брюксел се засили, тъй като той вече не разполага с Полша на своя страна, след като полските консерватори, които по подобен начин се караха с ЕС, загубиха властта в полза на ветерана десноцентрист Доналд Туск на изборите тази година.

И словашкият премиер Роберт Фицо - дългогодишен съмишленик на Орбан - беше на борда както за преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, така и за даване на повече пари на Киев.

Съпротивата на Орбан в Брюксел му донесе някои бонуси в Москва, с която правителството му поддържа редовни контакти дори в условията на война в Украйна, с което си спечели гнева на лидерите на ЕС и САЩ, коментира "Политико".

"Унгария има свои собствени интереси. И Унгария, за разлика от много други страни от ЕС, твърдо защитава своите интереси, което ни впечатлява", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в петък, когато беше попитан за решението на ЕС да сложи началото на преговори с Украйна и Молдова.

Даването на "зелена светлина" за старт на преговори за членство с Украйна и Молдова беше приветствано от всички лидери на ЕС. Но в Брюксел миналата седмица не беше взето решение по два много важни въпроса: предоговарянето на общия бюджет на Евросъюза и за пакета от 50 млрд. евро помощи за Украйна, посочва "Политико". Тези въпроси трябва да бъдат решени скоро – на извънредната среща на върха през януари.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледам и виждам

    11 6 Отговор
    Единствения трезвомислещ политик а вие го плюете всеки ден. Засрамете се

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 2 Фашизма е в Брюксел

    9 2 Отговор
    Евродженд го натикаха в ъгъла както правят фашагите.
  • 3 ИстинатА

    12 4 Отговор
    Вълк единак сред стадо хиени. Неравен сблъсък, но му стискам палци
  • 4 Шарлатани

    7 3 Отговор
    “Ако не, си с мене значи си против мене!” Стар фашистки лозунг и пъна демагогия на злото!
    Понеже Орбан не се кланя на САЩ (ЕС и НАТО са маши и задния двор на щатските интереси), според горния лозунг, значи е против САЩ, значи е за Путин и значи е Враг!?
    Полвината свят не са със САЩ и не ги бележат като путисти!
    Англосаксонците са дали само войни и разруха на света в името на БОГА ПЕТРОЛ- ДОЛАРа!
  • 5 Жалки копейки

    2 7 Отговор
    Независими медии в Унгария разкриха, че автократичният режим на Виктор Орбан тайно е закупил шпионския софтуер Pegasus, който често се използва от правителства срещу журналисти, активисти и политически опоненти.
    През 2021 г. 300 унгарски телефонни номера бяха открити в изтекла база данни, получена от международно разследване, ръководено от Forbidden Stories. Това изтичане на информация разкри, че Pegasus, шпионски софтуер, произведен от израелска фирма за киберсигурност, е бил използван в Унгария – първото потвърдено използване на Pegasus в страна от ЕС.

    Pegasus официално се използва срещу мишени, заподозрени в участие в организираната престъпност. Разследването обаче разкри, че унгарското правителство е използвало Pegasus, за да наблюдава своите критици.

    Четирима унгарски журналисти се оказаха в списъка на набелязаните лица. Всички те работят за независими издания, които не са част от проправителствената медийна екосистема. През юли 2021 г. телефонът на фотографа Даниел Немет беше тайно хакнат и на него беше инсталиран Pegasus. Немет е съавтор на наградена статия на Atlatszo, разкриваща, че унгарският правителствен елит, включително Орбан, използва луксозни яхти и частни самолети, регистрирани в чужбина. Освен това телефонът на Бригита Чикаш, журналистка на Atlatszo по това време, също беше хакнат няколко пъти през 2019 г. с Pegasus.
    Други мишени за шпиониране включват унгарски общественици, адвокати и политици, както и бизнесмени като собственика

    Коментиран от #13

  • 6 Орбан

    9 2 Отговор
    Най-трезвомислещият. Когато е трябвало е срещу Русия, а когато трябва е срещу другите. Това показва, че си гледа интереса. Мисли с главата си, не с главата на другите. Не е марионетка. Това измерва хиените. В този съюз нали всички да равни, а не подчинени. Или не? Демокрация или диктатура?
  • 7 Историята помни

    3 1 Отговор
    През 2008 г. Орбан критикува Кремъл – наричаше други европейски правителства „марионетки на Москва“ и определяше одобрението на проекта „Южен поток“ от предишното правителство за държавна измяна.

    Изведнъж през 2009 г. всичко се промени. Орбан неочаквано се появи на събора на “Единна Русия” в Санкт Петербург, където се срещна с Путин. Той веднага спря да критикува Русия, а година по-късно, когато Орбан отново стана премиер на Унгария, се превърна в един от ключовите апологети на Путин в Европа.

    Какво се случи с Орбан за толкова кратък период от време? Може ли арестът на криминалния крал Семьон Могилевич в Москва да е повлиял на унгарския лидер?
    Пълен куфар с пари
    "Веднъж през пролетта на 1994 г., в навечерието на парламентарните избори, преводачът на Могилевич ми донесе куфар с почти 1 милион дойче марки."
    Едва след парламентарните избори разбрах, че младежът е Виктор Орбан от Фидес. Могилевич го нарече „решаващ фактор в предизборната кампания“. Сред другите хора, които редовно ме посещаваха, за да си вземат парите, бяха Ласло Тонхаузер, който по това време беше началник на отдела за организирана престъпност на полицията в Будапеща, бившият старши полицейски следовател Ищван Шандор и Ласло Юст, влиятелен медиен човек.
  • 8 Нещо неясно?

    5 3 Отговор
    Ако си кадърен политик националист те наричат Путинист. Ако си допедавец и продажник си демократ атлантист.

    Коментиран от #11

  • 9 Шарлатани

    5 1 Отговор
    Идете на украйнската граница с Полша и Словакия и Вижте какво мислят хората! Пълна блокада! Хората там не искат Украйна в ЕС. А в Брюксел, гнездото на осите, на бандата на Урсула бин Ладен, СС-Шолс и сие Педо,фил Столберг не ги интересува мнението на хората в ЕС.
  • 10 Историята помни

    0 1 Отговор
    Сделката на Могилевич
    Семьон Могилевич се премества в Будапеща през 1990 г. и живее там до началото на 2000-та година (домът му се намира на 300 метра от руското посолство). По време на приватизацията в Унгария той успява да поеме контрола над оръжеен завод, като прилага различни схеми. Според ФБР основният му бизнес е пране на пари за престъпния синдикат Солнцево.
    „Дълго време се предполага, че много лидери на организираната престъпност са били защитени от държавните агенции, т.е. ФСБ. Например Семьон Могилевич, един от най-влиятелните стълбове на руската организирана престъпност. Досега нито един от лидерите на организираната престъпност не е съден в Русия и то не поради липса на доказателства срещу тях. Точно обратното: лидерите на престъпни организации се ползват със защита на най-високо ниво“.
    Но през 2008 г., Могилевич е арестуван в Москва не по искане на ФСБ, а за укриване на данъци.
    Дитмар Клодо смята, че за да осигури освобождаването си, Могилевич е предал част от активите си и е споделил с Кремъл документите си, компрометиращи Виктор Орбан.
    „За съжаление днес Орбан е марионетка, която следва инструкциите на Путин“, коментира Клодо пред The Insider. Той смята, че в замяна на свободата си Могилевич е предал компрометиращите записи на бившия директор на ФСБ Николай Патрушев. Обаче пък Орбан беше внезапно поканен да посети Москва веднага след ареста на Могилевич и точно в онзи момент Орбан направи рязък завой в политиката си.

    Коментиран от #15

  • 11 По правописа се познават ... Копейка!

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Нещо неясно?":

    Ако си неграмотен, вероятността да си "копейка" е над 90% .
  • 12 А може би

    4 1 Отговор
    ... Орбан е на страната на Унгария ?
  • 13 Малко логика

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жалки копейки":

    Да се жалват на Израел, от там са го продават на който си плати. И да внимават израелците да не ги гръмнат.
  • 14 хххх

    2 1 Отговор
    Кое е равно, бе мушмурок??
  • 15 Шарлатани

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Историята помни":

    Май не си чел “ Владетелят” от Макивели!
    Виктор Орбан завършва право през 1987 г. След това в Pembroke College в Оксфорд, изучавайки история на английската либерална философия.
    Умния политик избира от две злини по малката, и има право да се развива. А това което искаш да ни внушиш е декадентен мазохизъм: Орбан трябва да следва остаряла политика отпреди 20 г. тоест ако се измени ситуацията не трябва да реагира.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СССР

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гледам и виждам":

    Пълен предател:
    1. 1958г. Унгарците обесиха комунистите на стълбовете на тролея.
    2. Съветската армия направо им е рязала главите и ги е хвърляла в Дунава.
    Е каква е тая любов към русия -- ами куфарче с пари и компромат. Тоя идиот дърпа унгария назад.
    Това, че раздава пари на лузерите не постига нищо добро за страната.
    В коя приятелска страна на русия мизерията не е пълна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: