Last news in Fakti

20 Декември, 2023 17:27 2 460 28

Виктор Орбан отново е недоволен! Будапеща скочи срещу пакта на ЕС за миграцията

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • европейски съюз-
  • мигранти-
  • петер сиярто

Споразумението, което е предварително и предстои да бъде официално ратифицирано, беше сключено след маратонски преговори, които започнаха в понеделник следобед, продължиха през целия вчерашен ден и приключиха тази сутрин

Виктор Орбан отново е недоволен! Будапеща скочи срещу пакта на ЕС за миграцията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария е против споразумението за миграционната реформа, постигнато от европейските страни.

"Ние отхвърляме този пакт за миграция по най-категоричния възможен начин...Няма да пуснем никого против своята воля, никой от Брюксел или където и да е другаде не може да ни каже кого можем да пуснем (в страната)", категоричен бе външният министър Петер Сиярто.

Междувременно чешкият външен министър Ян Липавски приветства споразумението, което има за цел да ограничи притока на мигранти към страните членки на блока, и подчерта, че пактът е "необходим" и ще помогне за защитата на Чешката република от миграцията.

Споразумението, което е предварително и предстои да бъде официално ратифицирано, беше сключено след маратонски преговори, които започнаха в понеделник следобед, продължиха през целия вчерашен ден и приключиха тази сутрин.

Преговорите бяха съсредоточени върху огромен и сложен набор от отворени въпроси, изискващи компромиси, като периоди на задържане, расово профилиране, непридружени непълнолетни, операции по търсене и спасяване и наблюдение на границите.

Съветът на ЕС, ръководен от испанското председателство, защити твърда позиция за предоставяне на държавите членки на най-широка свобода на действие за справяне с миграцията, включително чрез разширяване на предложената бърза процедура за убежище до възможно най-много кандидати. Европарламентът пък настояваше за по-строги разпоредби за зачитане на основните права. Европейската комисия също взе участие, предоставяйки помощ и насоки.

С наближаването на зимната ваканция съзаконодателите бяха под все по-голям натиск да изгладят различията си и да постигнат дългоочакван пробив. Благодарение на постигнатото споразумение блокът ще може да прокара пет взаимосвързани законодателни акта, които преопределят правилата за колективно приемане, управление и преместване на незаконно пристигащите мигранти.

Законите, известни като Новия пакт за миграцията и убежището, бяха представени за първи път през септември 2020 г. в опит да обърнат страницата на десетилетията на ad hoc управление на кризи, при което правителствата предприемаха едностранни и некоординирани мерки, за да се справят с рязкото нарастване на лицата, търсещи убежище.

Тези самостоятелни политики сериозно подкопаха колективното вземане на решения в ЕС и оставиха Брюксел да изглежда като незначителен страничен наблюдател във вероятно най-наболелия политически въпрос в дневния ред.

В основата си Новият пакт има за цел да установи предвидими, ясни норми, които обвързват всички държави членки, независимо от тяхното географско местоположение и икономическа тежест. Крайната цел е да се намери баланс между отговорността на страните на първа линия, като Италия, Гърция и Испания, които приемат по-голямата част от мигрантите, и принципа на солидарност, който другите страни трябва да поддържат.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а ааа

    12 40 Отговор
    Него само Путя го задоволява!
  • 2 АБВ

    13 45 Отговор
    Алооооо ЕС изгонетея тази руска подлога
  • 3 Моля,моля

    10 41 Отговор
    Унгарският циганин да кротува,да не го пратят в БРИКС.моля.

    Коментиран от #24

  • 4 Иде края и на орбанизма!

    9 41 Отговор
    То бива, бива, ама от вол курбан не бива!
  • 5 Азззззззз

    65 6 Отговор
    Страните, които са си канили мигранти да си ги взимат! Не да се опитват да заповядват на други държави какво да правят! Браво на Орбан!!! Впрочем каква е позицията на правителството на България?

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Дани Гадняра

    10 43 Отговор
    Разликата между Чехия и Унгария е, че Чехия е богата и чехите имат висок стандарт.

    Унгария е руззка област, мутрите царуват, а народа мизерства. Орбан == Пеевски

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Аааа

    49 1 Отговор
    Нашата мишка само е мигала и вдигала ръка за съгласие.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хммм

    47 4 Отговор

    До коментар #6 от "Дани Гадняра":

    Орбан мисли за интересите на страната си а Пеевски за за интересите на Турция и посолството.

    Коментиран от #21

  • 10 Иванов

    48 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дани Гадняра":

    Позаинтересувай се какво получават унгарските пенсионери, унгарските млади семейства , кои автогиганти работят в Унгария и т.н. После сравни сБългария - така за себе си.

    Коментиран от #14

  • 11 Морски

    31 3 Отговор
    ЕС ще съществува докато САЩ имат влияние над него,отслабне ли влиянието всички ще се разбягат в различни посоки
  • 12 Тоест богатите

    44 4 Отговор
    Западни държави които раздават на поразия социални помощи на нав.леците и ги привличат като магнит нямат смелост да премахнат тези стимули а искат само и другите държави насила да приемат инженери и лекари?!? Прав е орбан
  • 13 Наблюдател

    45 2 Отговор
    Категорично, никакви мигранти. Потока да се насочи към ОАЕ, Катар, Саудитска Арабия, Кувейт, Иран, Египет.и други. Те нарочно ги пращат в Европа и чрез неконтролираната популация, въпрос на години е мирното превземане на Старият континент. Това много скоро до 5 години, ще се случи с Македония. 11 септември 2001г, ще бъде малка приказка, ако ходжите активират спящите ислямски клетки. Комисарите от ЕС знаят много добре това.

    Коментиран от #25

  • 14 Дани Гадняра

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Прочети пак комнетара ми - сравнявам Унгария с Чехия.

    БВП на Чехия е двойно по-голям.
  • 15 Бгг

    34 2 Отговор
    Незабавно референдум за излизане от гейсъза !!! Това е съюз на злото и антидуховността.

    Коментиран от #17

  • 16 факуса

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Азззззззз":

    нормална,постоянно наведени
  • 17 ДОЛУ

    0 14 Отговор

    До коментар #15 от "Бгг":

    МОЧАТА
  • 18 Мачоко

    34 2 Отговор
    Какво търсят тия мигранти тук? Абсолютно целенасочена подмяна на европейското население с мюсюлманско такова! Това е отколешна мечта на арабския халифат откакто съществува - да завладее Европа, е сега го постигнаха без война. Но тия б@клуци немски поканиха всички, те взимат само образованите, а онези, които трябва да се издържат, да им се плащат пари без нищо, да седят в периферията, тоест ние. А че Орбан ще е контра на всички, е ясно! Но той винаги може да ни държи в шах, защото знае, че ние ще клекнем веднага, както стана и при таксата за газа. Не е имало период в историята, в който да сме били по-жалки.
  • 19 Прав е Орбан

    29 4 Отговор
    емигрантите да отиват при този, който ги е колонизирал, избивал и заробвал.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наката

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хммм":

    Пеевски не се интересува от интересите на никого, освен неговите собствени - целта му е да го извадят от “Магнитски”. За това се прави на толкова либерален и подскача навсякъде. В предишните парламенти чуваше ли му гласа? Даже не се появяваше в парламента!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Малийййй,

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Моля,моля":

    Колко се умеееен бре!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Здрасти

    5 0 Отговор
    Няма проблеми, кажете на Денков и той ще ги приюти всичките. Мъртен като му настрои бутоните смятате, че няма орказ
  • 27 тути фрути

    10 0 Отговор
    След като поживяхме няколко години в евро съюза видяхме и разбрахме че и там е зле даже по зле от СССР корупция шуробаджанащина репресии малките държави подтискани и угнетявани но за сега СССР се оказа по добър хората имаха работа получаваха си заплатите и успяха да си построят собствени жилища
  • 28 безпартиен

    7 0 Отговор
    Най бързо и с най малко средства е пътуване със самолет на мигрантите до страната от която идват!Няма да ги хранят,гледат,просто ще се товарят и там от където са!
Новини по държави: