Last news in Fakti

21 Декември, 2023 15:27 2 208 27

Виктор Орбан с ново 20! Евросъюзът търси схема, за да ни прескочи за помощта за Украйна

  • виктор орбан-
  • европейски съюз-
  • унгария-
  • петер сиярто

Брюксел търси начини да заобиколи неотстъпчивостта на Будапеща, след като преговорите за помощен пакет в размер на 50 милиарда евро за Киев претърпяха провал на срещата на върха миналата седмица

Виктор Орбан с ново 20! Евросъюзът търси схема, за да ни прескочи за помощта за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз може да заобиколи съпротивата на Унгария за съвместна помощ за Украйна, като сключи отделно споразумение между останалите 26 държави членки на срещата на върха в началото на следващата година. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Блумбърг".

Съюзът търси начини да заобиколи неотстъпчивостта на Будапеща, след като преговорите за помощен пакет в размер на 50 милиарда евро за Киев претърпяха провал на срещата на върха миналата седмица.

Възможен резервен вариант, който беше предложен, е държавите членки да насочат пари към Украйна извън бюджетния процес на ЕС - опция, която според Орбан e осъществима.

"Не става дума за това, че волята на Унгария може да бъде заобиколена в много области", посочи премиерът и добави: "Останалите също имат такава възможност в тази област".

Тъй като политическите борби във Вашингтон възпрепятстват и ключовата помощ от САЩ, залогът е способността на президента Володимир Зеленски да организира продължаваща подкрепа за Украйна на фона на втората зима на боеве, откакто Русия нахлу на територията на страната в началото на 2022 г.

Всяка помощ за Украйна трябва да бъде предоставена за по-кратък срок от сегашното предложение, заяви Орбан и допълни, че въпросът трябва да се разглежда отделно от споровете относно финансирането на ЕС за Унгария.

Той бе категоричен, че финансовата помощ за Киев не трябва да идва от бюджета на ЕС и отбеляза, че изискването на блока да се осигурят средства на Украйна предполага ангажимент за предоставяне на пари, които в момента не съществуват. "Ние [Унгария] не искаме да вземаме заем заедно с никого", подчерта Орбан, като уточни, че Будапеща не иска да става "длъжник" на други страни членки на ЕС. Той обаче добави, че Унгария е готова да предостави финансова помощ на Украйна извън бюджета на ЕС.

Орбан също заяви, че присъединяването на Украйна към Съюза е "нереалистично", като изтъкна, че макар членството да е положителен политически жест, то не помага на украинците.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 8 Отговор
    Който не е съгласен го изключват.Много демократично.

    Коментиран от #8

  • 2 да де

    36 8 Отговор
    СССР пасти да яде пред ЕСССР.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трол

    20 16 Отговор
    Ако сключат ново споразумение, ще го прецакат чехите, после поляците и т.н. Накрая ще остане само България, която еднолично ще трябва да даде 50 млрд. на Украйна.

    Коментиран от #9

  • 6 Не три-й

    23 23 Отговор
    Ако ви прескочат е добре, гледай да не ви бият шута, че ще отлетите директно при Путю,
    който ще ви прати на фронта да мрете за него.

    Коментиран от #10

  • 7 Предпоследният Софиянец

    8 4 Отговор
    Откриваш топлата вода...топло, студено, топло, студено !!!?
  • 8 Сандо

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Неее,европата не си дава лесно хапката,дори и великите /някога/ британци видяха голям зор докато избягат от кочината.Европата иска друго,гласа на несъгласните с генералната и правилна линия да се се брои.И отдавна търси начини,но чак сега,покрай ината на Орбан,апетита и излезе наяве.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандо

    22 17 Отговор

    До коментар #6 от "Не три-й":

    Ти май не слушаш какво говори Путин?Защото ако го слушаше щеше да знаеш,че Путин каза,че не искат чужди земи и население,което не иска да бъде в РФ.И че това население само,по демократичен път,да реши към кого да се присъедини.А това е директна покана към Полша,Унгария и Румъния да си приберат технити исторически зами,стига хората да са съгласни.Но иначе всички умнокрасиви,освен да ядат торти с отрязани глави,знаят да повтарят до видиотяване,че Путин е тиранин.

    Коментиран от #18, #25

  • 11 незнайко

    19 13 Отговор
    Защо от бюджета на ЕС се отпускат помощи за Украйна ??? Тя не е членка и това е в разрез с указите на ЕС и Виктор Орбан е прав, че е против !!! Фактически сега цялото НАТО е срещу Русия !!! Съюза беше създаден с тази цел а ходенето напред, назад на хората изабщо не ги е интересувало !!! По силните поробиха по слабите, такива като нас, без да се осъзнават !!!

    Коментиран от #26

  • 12 Да питам

    14 8 Отговор
    За Шенген,не може ли да изключим Австрия?! Щом за едно може,защо и за друго да не може?!
  • 13 редник

    8 5 Отговор
    / "Ние Унгария не искаме да вземаме заем заедно с никого"/

    А нашите хора как са гласували?...
  • 14 Хахаха

    7 6 Отговор
    Тоя като се прави на мъж защо не напусне ЕС.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    3 1 Отговор
    Да и вече знае как и ще го направи
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русофил

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Путю си иска БГ като руска губерния бе с месо за фронта. Аз не го искам!

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 19 тути фрути

    4 4 Отговор
    да сменим нашия Денко с Орбан е супер позитивно за България
  • 20 кака дешка

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Русофил":

    Ние сме най бедната държава в Европа за какъв чеп сме му на Путин ние сме паразити не произвеждаме нищо
  • 21 Мухаа,хаа!

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Русофил":

    Каква губерния сме ние,и какво " пушечно месо" ти се въртят под каскета,бе плоско гънковия? Ти гледай тагарка и сие, да не те вкарат в месомелачката,ако нещо се спече.И да бягаш някъде,ако решиш- опция никаква! Ще те върнат под дулото на автомат отвсякъде.Защото си горд член на евроатлантизма..В погтвителен лагер за месец.Да се научиш как се зарежда калашник,и как да обуеш кубинки.След това на вагона ,и през мамалигарско в окопа.Или ти си вярваш,че ще дойде каубоеца ,да воюва вместо теб? Ще гледаш сейр,само след ЧНГ.Когато от цяла Европа,започнат да връщат на тумби,бившите страдалци- емигранти от осрайна.Неслучайно 🤡 търси половин милион г,веда извън осрайна за мобилизиране.Ще ги връщат в пломбирани рейсове и вагони.Това и теб те очаква,нищо че си зомбиран краволюбец.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сандо

    0 0 Отговор
    И защо триете моя коментар?Заради предупреждението,че идва реда на Православието да бъде унищожено?И що за критерии имате - оставяте просташки,нецензурни и изпълнени с езика на омразата коментари,а триете смислени,логични и морални коментари?Сега и тоя ли ще изтриете?
  • 24 Виктор Орбан:

    1 1 Отговор
    Путин ми плати толкова много рубли, а аз дори не успях да блокирам помоща за Украйна. Сега какво ще правя като прати 2-3 трима мутри в Будапеща да си искат обратно парите?
  • 25 Като не иска чужди земи

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    защо анексира 30% от Украйна??
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българин

    2 0 Отговор
    Европеиските лидери наркомани немогат да дават пари от общия бюджет кои шеги връща . Деградирали те европеиски лидерили наркомани или населението на европеиските съюз
Новини по държави: