Last news in Fakti

18 Декември, 2023 15:43 4 787 120

Демонтаж на ПСА от 12, искаш съгласуване на 13, МК спира процеса на 14, внасят се документи на 15 декември (ВИДЕО)

  • паметник-
  • съветската армия-
  • демонтаж-
  • закон-
  • министрество на културата

Или как в Министерството на културата могат да разтеглят времето  

Демонтаж на ПСА от 12, искаш съгласуване на 13, МК спира процеса на 14, внасят се документи на 15 декември (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демонтирането/премахването на Паметника на Съветската армия (ПСА) в центъра на София продължава да създава разнородни страсти, но не в това е казусът. В основата на всичко това стои един простичък въпрос - прави ли се всичко това съгласно Закона. Погледнато от днешна дата, въпросът е по-скоро реторичен, защото отговорът е ясен. Давай да даваме, а Законът ще е после, някога…

Какво се оказва
Започваш демонтаж на ПСА на 12, искаш съгласуване на 13, МК спира процеса на 14, за да се внесат документи на 15 декември, но премахването на паметника продължава. Това е най-просто обяснена хронологията. Да попитаме ли пък къде е Законът. Няма смисъл. Дори и премиерът Денков обяви, че нещата са „под контрол“. Разбирай, че Министерството на културата ще направи каквото трябва.

Но да проследим хронологията
На 12 декември
вече са поставени ограждения около паметника и започва демонтаж, а случващото се става обект на обществени дебати

13 декември на място е изпратен инспектор от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК да извърши проверка

14 декември
Вследствие на тази проверка е изготвен доклад, който отчита нарушения и издава разпореждане за прилагане на принудителна административна мярка. В нея се разпорежда всички дейности по Паметника на Съветската армия да бъдат спрени НЕЗАБАВНО до изясняване на законосъобразните обстоятелства, във връзка с изискванията на Закона за културното наследство. Писмото е адресирано до Областната управа на София.

15 декември
Така се стига до заседанието на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства, което се проведе в петък. По график заседанието е насрочено за 10 часа. (б.р. – това е много важно). Председателят на съвета проф. Харалампиев уведомява присъстващите, че в предварителния дневен ред от 4 точки, е добавена по спешност и извънредна пета точка.

Какво четем сега в протокола от заседанието на съвета:
Точка пета:
Проект за „демонтиране“ на „Паметник на Съветската армия“ в ПИ с идентификатор 68134.106.136, намиращ се в гр. София, район „Средец“, между бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко“, бул. „Евлоги Георгиев“ и бул. „Цар Освободител“, УПИ 1136 „за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО“, кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“ (Княжеска градина“), Заявление с вх. № 08-00-219/15.12.2023 г., 10:06ч. г. на Министерство на културата, Решение 168 на СОС от 09.03.2023 г. за преместване на Монумент „Паметник на Съветската армия“, Писмо с изх. № 0400-593/30.03.2023 г. на НИНКН относно статута на монумент „Паметник на Съветската армия“.
Докладват: инж. Георги Колчаков – автор на проект по част ПБЗ
г-н Любомир Иванов – ПР на Областния управител на София
(б.р. - каква бе реакцията на съвета можете да видите във ВИДЕОТО)

И какво става
В Министерството на културата е постъпило Заявление с вх. № 08-00-219/15.12.2023 г. в 10:06 ч. А в колко започна заседанието на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства???? В 10 часа. А заявлението е внесено – в 10,06 часа. Но се иска становище. И то ВЕДНАГА.

Какво четем сега като КОНСТАТАЦИИ във варианта на протокола на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства, представен за съгласуване от неговите членове:

По отношение на представената проектна документация:
Внесено е Заявление с вх. № 08-00-219/15.12.2023 г., 10:06ч. в деловодството на Министерство на културата, за разглеждане от СЕСИИ на следните материали (общо 1 класьор с 11 папки):
1. План за безопасност и здраве за обект: „Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“, находящ се в „Княжеска градина“, който е съгласуван от Столична община и район „Средец“.
2. Предложение за реставрация на бронзовите фигури и барелефи от „Монумент „Паметник на Съветската армия“, находящ се в „Княжеска градина“, с цел съхраняване на историческото наследство и опазване живота и здравето на хората, пребиваващи в близост до Монумента.

Внесена е следната проектна документация:
1. 1 бр. зелена папка
2. Проект по част: Архитектура за обект: Монумент „Паметник на Съветската армия“
3. Конструктивна експертиза на строеж: Монумент „Паметник на Съветската армия“ – 1 жълта папка
4. Проект по част: ПБЗ; фаза Технически проект за обект: Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“ – 3 броя черни папки с еднакво
5. Проект по част: ПУСО; фаза Технически проект за обект: Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“ – 3 броя зелени папки с еднакво съдържание от 10.2023 г.
6. Геодезическо заснемане чрез 3D скенери – 1 червена папка
7. Сметна документация за СМР – Етап I за обект: Монумент „Паметник на Съветската армия“, изготвено от арх. Мария Личкова, 08.2019 г. – 1 червена папка

По отношение на проекта:
Проектната документация е представена на специализирания експертен съвет непосредствено преди заседанието. Членовете на журито нямат време да се запознаят с представената документация ( общо 11 папки, от които 7 с различни проектни части).
Проектът е представен на съвета след като е известно, че процесът по демонтаж е вече започнал. Във функционалната компетентност на СЕСИИ е да оцени цялостен проект за преместване на монумента и поставянето му на новото място от архитектурна и естетическа гледна точка, а не техническите параметри по демонтиране, каквото е внесено. Съгласно чл. 2 от Правилата за дейността, структурата и организацията на работата на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства, и чл. 14, ал. 1, т. 13, „в“ от Закона за културното наследство (ЗКН), Министърът на културата или определено от него длъжностно лице от състава на министерството съгласува инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване.
Проект за преместване и разполагане на монумента на ново място не е представен. Не е представен и проект с решение за мястото в „Княжеска градина“, което се освобождава след преместването на паметника.

Решение
Във връзка с гореизложеното: Съветът не може да разгледа внесеното предложение за „Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“, находящ се в „Княжеска градина“. Решенията, които Съветът гласува, съгласно чл. 4, ал. 2 от Правилата на СЕСИИ, отразяват устройствените, композиционните и художествено-пластични качества на проектите. Съдържанието на проектите, които Съветът разглежда е описано в чл. 9 от Правилата на СЕСИИ, които са публикувани и достъпни на интернет страницата на Министерство на културата. Предложението за техническия демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от „Монумент „Паметник на Съветската армия“, находящ се в „Княжеска градина“ не е в компетенциите на СЕСИИ.

Как стана така, че някой успя да разтегли времето, че 10,00 часа на 15 декември да е с продължителност от 6 минути поне…, за да може документацията да е внесена в МК преди началото на съвета?


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    95 60 Отговор
    МОЧА вече го няма. Факт!

    Коментиран от #20, #68

  • 2 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    93 52 Отговор
    НЯМА ПЪЛЗЯЩ ФАШИЗЪМ, с него се приключи с Нюрбергнския трибунал . ИМАМЕ СИ ЕДИН РЕСТАВРИРАЩ СИ СЕ КОМУНИЗЪМ У НАС . С него не сме приключили и не можахме да приключим . Кръвожадната комунистическата банда си остана на власт .

    След 1991., когато комунистическото мнозинство на БКП във ВНС прие Новата Комунистическа Конституция, НИТО ЕДИН , АМА НИТО ЕДИН ОТ ДОТОГАВАШНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗАКОНИ НЕ БЕ ОБЯВЕН ЗА ПРОТИВО-КОНСТИТУЦИОЦЕН . Така, че комунизмът не беше отменен .

    АБЕ, НАРОДЕ МОЙ ! НЕ СЕ ЯДОСТАВЙТЕ, А СЕ РАДВАЙТЕ . Една част от комунистическата банда воюва с другата част от нея . ТОВА Е ЧУДО БОЖИЕ, ИЗОБЩО НЕ Е ЛОШО . Само така, тези криминални системи се саморазпадат, като никой не гласува вече за тях , се чудят какво да правят, за да са на власт и за да ни отвличат вниманието .

    ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СЕ СРАЖАВАТ ПО-МЕЖДУ СИ, ТЕЗИ ИЗЧАДИЯ АДОВИ , БЪЛГАРО-УБИЙЦИ . Няма нужда да се започват пак граждански войни заради тези комунисти . ИЛИ ЦЪРКВА ЩЕ ГРЪМНАТ, или друг терористичен акт ще направят, за да запалват граждански войни .Такива са си те кърво-комунистите - българо-убийци, майце продавци, генетично обусловени абсолютни престъпници !
    ..
    А СЕГА СА СЕ ХВАНАЛИ ЕДНИ ДРУГИ ЗА ГУШИТЕ - АМИ ИДЕАЛНО, ИДЕАЛНО, ДА ИМ ПЛЯСКАМЕ , ДА ГИ АПЛОДИРАМЕ , ДА ГИ НАСЪРЧАВАМЕ !

    И кой ги бута паметниците ?- Самите наследници на вършушката БКП-Терзиевци , Христовци Комунистовци и цялата второ-ешалонна номенклатура на БКП ! Потрес ! Довчера служеха н

    Коментиран от #13

  • 3 3.14К

    68 85 Отговор
    В навечерието сме на гражданска война. Бавно и сигурно ни хаитизират по украински сценарий.

    Коментиран от #59

  • 4 Диктатура

    64 85 Отговор
    ама не на пролетариата, а на американските лизачи. Те могат да си правят каквото искат, когато искат. Нямаш право да имаш друго мнение, тяхното е правилното.
  • 5 ФЛЕКСА

    62 19 Отговор
    На 18.12.Само ботушите.
  • 6 БСП на Бунището

    85 49 Отговор
    Мисля ,че пак не сте и формирани Правилно.Ръката със Шмайзера на Руския Комунистически Окупатор на България беше на тротоара на 11 декември - ден,който ще бъде Национален Празник ...

    Коментиран от #39, #120

  • 7 Тодор Правешки

    51 31 Отговор
    Петолъчниците да направят дарения за възстановяването на паметника на Първи софийски и Шести търновски полкове унищожени от комунистите!

    Коментиран от #10, #29

  • 8 СССР

    19 35 Отговор
    Смърф за фа6истите!
  • 9 Само предлагам

    41 31 Отговор
    Какво си играете на документи Сложете му взрив като на мавзолея и 2 мин ще го няма
  • 10 Копейка

    23 16 Отговор

    До коментар #7 от "Тодор Правешки":

    Еничарите ни казаха да носим парчета от МОЧАТА в Белене.

    Коментиран от #22

  • 11 Страшно!

    52 32 Отговор
    Законност, ред и справедливост, три неща за които в сглобката не са чували, но пък пишат промени за коституции, рушат паметници, вземат ценностни посоки. Остави маймуната и ѝ гледай сеира!

    Коментиран от #86

  • 12 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    37 40 Отговор
    Много голями дяволи се пишат нашите комунисти, русофили и русороби. В Германия не си били бутали паметниците на Червената орда – реват те.
    ..
    ДА, АМА ПЪК В ГЕРМАНИЯ КАКЪВ ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА ИЗТРЯСКАХА . Бутнаха от власт 600 000 броя глави комунисти от ГДР, което означава, че у нас трябваше да бъдат бутнати и лустрирани около 300 000 броя глави комунисти . НО НЕ, НЕ И НЕ . Нито искат да ги бутаме от власт, нито искат да им бутаме паметниците, ама така не може .
    ..
    Е, трябваше тогава да им бъде предложена сделка – МОЧА остава, ама цялото комунистическо стадо във властта, завещано ни още от комунизма, които не бяха сменени, а станаха вечни и несменяеми - едно 300 000 броя съдии, прокурори, депутати , кметове, съветници, президенти, милиционери и безкраен брой чиновници - си заминава .
    ..
    Те - комунисти са едно нищожно малцинство от около 7 -12 % от обществото, ама искат цялото общество да играе по свирката им. А така не става ! Не ви искат – бутаме ви ! Без рев,сълзи, плач и сополи , че вие колко народ сте разплакали само един Господ може да ги знае .

    Коментиран от #41, #51, #104

  • 13 Ветеран от Протеста

    23 35 Отговор

    До коментар #2 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    30 години не им влезе нищо в Червените кратуни,а ти точно сега искаш да им " просветне" какво е Комунизма и какво причиниха на Народа руските комунистически Окупатори на България???Оптимист си....

    Коментиран от #98

  • 14 Шенген

    21 27 Отговор
    И на кое капище ще се кланят сега орките на СССР у нас :)
  • 15 Смачкването на народа , закона

    31 6 Отговор
    И демокрацията. Тепърва предстой
  • 16 ха ха

    14 31 Отговор
    Още по-зле. Сега могат да заседават и да обсъждат с министерството на културата още 30 години. После да си построят паметника в задния двор.
    Областната управа и кметството са съгласували и организирали само демонтажа. Никъде не е казано, че трябва да има и проект за монтаж...
    Да подхващат Альошата в Пловдив, че само берем срам с чужд войник надзирател на града...
  • 17 Мъка

    17 21 Отговор
    МОЧА я няма на 18-ти!
  • 18 Русофил

    19 23 Отговор
    Комунистите са спецове по врътките. Който много се върти... му пада мочата.
  • 19 Държавата дава

    39 7 Отговор
    пример как трябва да се работи .. пускаш документи с невярно съдържание, задна дата, принуждаваш чиновници да правят простотии и престъпления по служба. Много добре. Който може да пребе държавата, да се заема със задачата. Явно така трябва. Държава няма. Има една паразитна структура, която събира данъци и ограбва населението от нормален живот и бъдеще
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мим

    32 14 Отговор
    Какво повече трябва да се разследва.Ясно е ,че се изпълнява амерско решение на посолството и нашите,нали са си лизачи, бързат да се представят и стриктно да режат и унищожават.Това тъпкано ще ни се върне.Историята може да забавя,но не забравя....Те са готови и България да затрият,като тагара,но да се нагодят...
  • 22 Нали

    20 14 Отговор

    До коментар #10 от "Копейка":

    Там в Белене скоро ще се преместят сегашните уравляваши които са не само фашисти,но и сатанисти.

    Коментиран от #23, #28

  • 23 стоян георгиев

    13 12 Отговор

    До коментар #22 от "Нали":

    Комунист християнин,ново понятие...ххахаха

    Коментиран от #102

  • 24 Град Симитли

    12 1 Отговор
    На тоЪ съвет, всички говорят ксто тежки аутисти!

    Коментиран от #38

  • 25 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    14 12 Отговор
    Сега не стои зле! Може да остане и така - четири стърчащи крака!
  • 26 Никой

    16 20 Отговор
    Русофилите сами нищо не могат и заради това обичат да плашат народа с Червената армия.
  • 27 Бегай

    17 20 Отговор
    Някакъв чиновник от МК, назначен от служебно правителство на Радев, се опитва да спъне цялата държава с второстепенен административен протокол, за да спаси тотема. Няма как да стане.

    Коментиран от #30

  • 28 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    13 21 Отговор

    До коментар #22 от "Нали":

    Като украинските сатанисти, нали!? Копейките дрънчите по един и същи начин на всички теми. Я кажи сега, Митрофановна какво сподели на Волгин? Май няма да разберем, а? Мъкаааа!
  • 29 провинциалист

    20 6 Отговор

    До коментар #7 от "Тодор Правешки":

    Кои са тези петолъчници? Имаше едно червено знаме с една петолъчка, но има все още и едно червено-синьо-бяло с петдесет петолъчки.

    Коментиран от #36, #42

  • 30 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    12 12 Отговор

    До коментар #27 от "Бегай":

    От шумкари - шумкарски номера!
  • 31 защо

    16 8 Отговор
    Камене, Камене,
    Хората са учили в Харвард!! Какво тук значи някакво си време?? Всички са от Айнщайн нагоре. Та едно време ли ще ги спре?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Софиянец

    23 7 Отговор
    Фашисти, сър! Мръсни, долни ФАШИСТИ!!!

    Коментиран от #35

  • 34 мислещ

    19 4 Отговор
    Ако нечие дете се държи така в училище, ще го викнат при директора, родителите също, а може и да го изритат от училище. Защо тези лица от парламента имат специални привилегии да се държат по най-неприемливия начин и то без никаква перспектива за наказание
  • 35 Кои, бре?

    17 17 Отговор

    До коментар #33 от "Софиянец":

    Руските фашисти ли, дето са ни окупирали, а се написали освободители? Ми не, не са фашисти, НАЦИСТИ СА, направете я тая разлика най-накрая! Нацизъм има в Германия и сега в Русия, фашизъм само едно време в Италия и Испания!
  • 36 Тодор Правешки

    15 17 Отговор

    До коментар #29 от "провинциалист":

    Петолъчниците са тези, които още жялят по СССР, 9-ти Септември, 7-ми Ноември, Ленин, Сталин, Югославия, вестници в 🚾, член първи от Конституцията, манифестации пред трибуната, открития лист....

    Коментиран от #45

  • 37 Денкоффф

    21 16 Отговор
    След паметника на съветската армия, ще съборим и паметника на Шипка. После ще угасим и вечния огън...Така ни казаха от посолството на САЩ. Ние слушаме и изпълняваме, защото сме продажни и безгръбначни. Ще пренапишем историята...турско робство не е имало и затова ще построим още много джамии и минарета във всеки български град.

    Коментиран от #52, #55, #56, #64

  • 38 мислещ

    18 0 Отговор

    До коментар #24 от "Град Симитли":

    Моля, аутистите не са идиоти, за разлика от тези в парламента. Аутистите имат проблем със социалните контакти, но всеки един е в нещо гениален и фокусиран. Какво ли е това нещо за нащите парламентаристи, от какво точно разбират?

    Коментиран от #78

  • 39 Няма да имаш

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "БСП на Бунището":

    Време да го празниваш другарю
  • 40 КПСС БКП

    16 14 Отговор
    Комунистите поне направиха нещо за 45 години управление. Построиха пътища, язовири, заводи, имахме силна армия и непристъпни граници. А какво направиха демократичните управления след това ? Нищо. Само крадене и разруха, разпродаване на държавата и пълна анархия...Слава на Русия !!!

    Коментиран от #50, #84, #96

  • 41 ПАМЕТНИКА ЩЕ ТИ РЕШИ ПОБЛЕМИТЕ

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    Смешни плачове и замайват балъците а крадат и си правят закони за да продължат кражбите
  • 42 Вярно си от провинцията!

    8 9 Отговор

    До коментар #29 от "провинциалист":

    Явно си необразован - и сега има едно червено знаме, но с 5 петолъчки!
    Онова с 50-те никога не е било с петолъчки, там ги водят 5-точкови звезди (five-pointed stars) - с лъчите изгряха"" у СССР, безславно залязaл 1989-1990 г... с фалит и разпад!

    Коментиран от #54

  • 43 Антифашист

    10 10 Отговор
    Връщайте паметника на мястото му.Не знам с език ли ще го лепите, искам да не си личат вандалщините.

    Коментиран от #70, #85

  • 44 Няма такъв народ

    7 7 Отговор
    всичко ни е наред защото , писна ми една седмица да ни занимават с тоя глупав паметник.да го взривяват и него като мавзолея и да се свършва драмата.
  • 45 провинциалист

    3 5 Отговор

    До коментар #36 от "Тодор Правешки":

    А те с това някакъв закон нарушават ли?

    Коментиран от #53

  • 46 Истината

    13 6 Отговор
    МОЧА вече го махнаха. И никога няма да се върне!
  • 47 Стига лъжи

    9 6 Отговор
    Аман от защитниците на МОЧА. Фабриканти на фейкове.
  • 48 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    4 4 Отговор
    МОЧАТА ИМА КЪСМЕТ ЧЕ
    СОФИЯНЦИ НЕ ИЗБРАХА ...МЯН ЗА КМЕТ.....
  • 49 Да бе

    9 0 Отговор
    Директор на инспектората е син на боян трайков и внук на георги трайков
  • 50 Дааа, вярвай си!

    11 10 Отговор

    До коментар #40 от "КПСС БКП":

    Три държавни фалита, строили с парите, които са откраднали от имотните, за да хранят мързеливия необразован пролетариат! Да не говорим сега колко по-добре сме материално, поне тия, дето не ни мързи да работим!
  • 51 Истината

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    Я пък ти, искаш да буташ Тikвата, ген. Гн0ма, Мирчев Челото, Бойкикиев, Плювнелиев, внукът на полк. Мургин, Васа ДС-то, и т.н., от дек на дек, то кой ще остане на дърпа конците?!
  • 52 ПатрЕоте

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "Денкоффф":

    Ходил ли си скоро на Шипка да видиш каква е разруха, а вечния огън отдавна не гори.
  • 53 Да нарушават

    8 9 Отговор

    До коментар #45 от "провинциалист":

    Комунистическият режим е обявен за престъпен. Все едно да демонстрираш пред обществото , еч любиш Хитлер и да те толерират. Много нахална комунделскатапасмина.

    Коментиран от #60

  • 54 провинциалист

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Вярно си от провинцията!":

    Всички сме от провинцият, включително провинция Сердика. А в някои провинции даже имаме и речници. петолъчка - ж., -и five-pointed star, pentacle.
  • 55 Копейкин Костя

    12 11 Отговор

    До коментар #37 от "Денкоффф":

    От Пасьолството на Рассия ни казаха възстановим паметниците на Ленин и Сталин, да предадем черноморското крайбрежие на Блядостан, да станем част от Сърбия, да национализираме цялата собственост на българите-една панелка и един Москвич на семейство, да приемем сръбския динар или руската рубла и да унищожим всички български паметници!
  • 56 Малко

    9 11 Отговор

    До коментар #37 от "Денкоффф":

    предобри. Това, че не халресваме съветски пропагандни стърчила, не значи, че не сме патриоти. А сети се що лъвът на Шипка гледа към Черно море? Той знае от къде иде врагът.
  • 57 Бай Иван

    7 3 Отговор
    Шарлатани и измамници!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хахахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "3.14К":

    И кой срещу кой ще се бие в тази война

    Коментиран от #61, #72

  • 60 провинциалист

    6 4 Отговор

    До коментар #53 от "Да нарушават":

    Никой не е споменал комунистическия режим. Не се опитвай да четеш между редовете. А иначе след него е крайно време и демократическият да се обяви за престъпен. При нас няма особена разлика между двата.
  • 61 Бокук

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "Хахахаха":

    Как кой? антифашисти на лов за фашисти.Като в Украйна.
  • 62 Най-сетне се сбъдна мечтата на Сидеров.

    5 5 Отговор
    Да освободи Альоша от наряд.Не баш Альошата,ама то същото.Трябва да почерпи..

    Коментиран от #65

  • 63 Истината

    10 8 Отговор
    Три неща могат да се гледат безкрайно, дори четири : как гори огън, как тече вода, как разфасоват МОЧА и как се гърчат путинистите от демонтажа!
  • 64 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    10 11 Отговор

    До коментар #37 от "Денкоффф":

    Както вече казах - шумкарите обичате да шумкарствате! Това е новата ви опорка - ще рушим руските паметници. Поне сами да си вярвате, щото тези дето имат малко поне мозък само ви се смеят. Няма българин, с каквато и политическа ориентация да е, който би посегнал на Руски паметник или на Шипка да речем. Българите правим ясна разлика между онези руски солдати които са оставили костите си тук, за Свободата ни. Както и румънски, украински и финландски. За нас тези костници са свети. И българина няма да вдигне ръка срещу тях, но ще отсече и тази който друг вдигне. МОЧАта обаче е друг въпрос! Това си е ваши личен Тотем - Култа към армията която е окупирала България, нищо, че България не е обявила война и не е изпратила и един войник на Източния фронт. Това приключи! Но ти си мъти водата - щом ти се прави на клоун - това си е личен избор!
  • 65 Доротея

    7 5 Отговор

    До коментар #62 от "Най-сетне се сбъдна мечтата на Сидеров.":

    Волен Сидеров излезе най-умен от русофилите. Направи си прощално селфи с МОЧА без да прави циркове и истерии. А наш Калинчо още се гърчи в конвулсии.
  • 66 Демократ

    11 9 Отговор
    Като че ли този паметник на позора,срама и преклонението пред окупаторите от съветската армия,която насилствено инсталира 45 годишния комунистически режим в България, е най-важния въпрос в държавата и дори Парламентът трябва да спре да работи. Това национално падение на българските слуги на Кремъл ще остане в историята като ярък пример на предателство. 30 години не се изпълняваше взето напълно законно решение от СОС за премахването му, преди 8 месеца това беше препотвърдено пак от СОС макар и с 30 години закъснение и сега по напълно сталински методи се вадят от 9 кладенци вода. Незаконно е това,че 30 години не е изпълнено законно решение. Махайте го и да върви държавата напред без вдигнатото заплашително високо оръжие от съветския войник. Безгрижните за живота и съдбата на хората политици,но загрижени за бетона и желязото на Кремъл, да вървят да му се кланят в музея на тоталитаризма и да водят там децата си да целуват подметки.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Дядо Мраз

    14 5 Отговор
    Как от Освободители, Русия стана окупатор?
    Искам да ми каже някой.

    Коментиран от #71, #89, #115

  • 70 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    9 10 Отговор

    До коментар #43 от "Антифашист":

    Пини още една биричка - литър и половина, от по евтината! Да удавиш тая пуста мъка! МОЧАта си тръгна и няма вече да се върне! Дано си се снимал как се "братушкаш", че само това ще ти остане. Както и гузната съвест, дето не отиде да го браниш от "болгарката"! Но и ти като "вожда" Копейкин - не думи силни и гневни, на дела - мишоци!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "вседрфтгъхуи":

    А в затвора де?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 .....

    6 5 Отговор
    Всички продажни политици и нехранимайковци да ги пратим в китайският стадион на тревната настилка и публиката си знае работат по стар китайски обичай изказване на мнение с камъни. Не ги е срам само рушат и за грабват НЕЗАКОННО

    Коментиран от #91

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Гошо

    1 2 Отговор
    Ще бъде в Му хо ср анск.
  • 78 хаха

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "мислещ":

    от схеми
  • 79 Българин

    9 5 Отговор

    До коментар #68 от "вседрфтгъхуи":

    Успокой се приятелю, че ще скъсаш някой менискус. Шанса да върнете МОЧА е по малък от този да съживите мумията на Ленин!
  • 80 Дядо Коледа

    7 5 Отговор

    До коментар #72 от "вседрфтгъхуи":

    Намали алкохолните напитки колега! Нещо гледам ти е много Октомврийско в главата. Като 1917, а? Или прекаляваш с бирата или с Плейстейшъна - но, и в двата случая - има тежки последици. Шизоидните уклони са много трудни за лечение. Ако ти се присънват матросовка, кожен шлифер и Наган - време е известен период да спреш пиенето. Но пък - можеш да направиш нещо полезно за себе си - прочети примерно един Александър Блок с поемата "Дванадесетте". Поне да добиеш представа от първо лице, не само от долнопробните руски пропагандни сайтове!
  • 81 Ти да видиш

    7 3 Отговор
    Значи тя жълтопаветната работа стана като вица:
    Заю бяга та се къса... спира го Мецан и го пита защо бяга. Заю му отговаря абе бегай да бегаме щото по нагоре едни режат който има три тaшaka. Е па ти нали имаш два защо бягаш. Абе мани тия първо ги режат пък после ги броят!!!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Егати държавата!

    10 5 Отговор
    Една МОЧА не могат да бутнат!
  • 84 Да.........

    11 6 Отговор

    До коментар #40 от "КПСС БКП":

    За същите тези 45 години другите народи построиха чудеса. А ние от 6-та икономика в Европа, през 1939 година, дори пред Австрия, след 10 ноември 1989 г. станахме най-бедната и мързелива нация. Лукавовото правителство беше като добавка, а това на Жан Виденов ни направи най-бедната държава в света - с 6 долара месечна заплата! Проблемът ни е че бързо забравями и затова сме поддатливи на руската пропагандна машина.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хохохо

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Страшно!":

    45 години се нагледахме на маймуни,стига толкова
  • 87 УЙКО КАЛЕКО

    5 3 Отговор
    А според теб защо цар БОРИС ТРЕТИ не е изпратил войски на източният фронт.ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ.ЗАЩОТО ГО Е БИЛО СТРАХ ВОЙНИЦИТЕ ДА НЕ ДЕЗЕРТИРАТ МАСОВО.Затова пък изпращаме войски в ГЪРЦИЯ и КРАЛСТВО ЮГОСЛАВИЯ ОБЯВЯВАМЕ ВОЙНА НА АНГЛИЯ И САЩ БЕЗ ДА СМЕ ДЛЪЖНИ ПО ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ОСТА.МИСЛЯ .ЧЕ ДОПРЕДИ 25-30 ГОДИНИ ОЩЕ ПЛАЩАХМЕ РЕПАРАЦИИ НА ГЪРЦИЯ ОТ ВСВ.
  • 88 !!!?

    6 6 Отговор
    Коледна честитка !!!?

  • 89 БСП на Бунището

    11 5 Отговор

    До коментар #69 от "Дядо Мраз":

    След победата над Фашизма ,ако това наричаме Освобождение,Червената армия остана в " освободените " европейски Държави и въдвори Комунизъм използвайки държавни Изменници от Комунистическите партии в тях..Това са Капиталистически държави и Монархии,като България....Във всяко министерство има по няколко Руски съветника ,които Ръководят отнемане на собствеността и унищожаване на опозиция и инакомислещи в Концлагери.Така от " освободители " руските Комунисти се превръщат в Окупатори ПОЛОВИН век създавайки Комунистически концентрационен Лагер в половин Европа и Азия...Сега разбра ли както Освободители се превръщат в Окупатори....
  • 90 Мда

    8 7 Отговор
    Сега плъха ще е спокоен. Това се случи с неговото любезно съдействие. Показва менталното състояние на 10% неграмотни, но много злобни не българи .
    Млади хора, а толкова злоба и посредственост, но затова пак на денков Сорос трябва да благодарим .
    Един жълтопаветен интелигент да ми каже, сега как точно ще се промени живота му?
    Пеевски и Боко бетонирани, а умно красотите пикаха срещу 50 лева и за какво?
    Двойно гражданство- утре султан може да имаме , дали жълтопаветника ще приеме да бъде еничар( в учебниците пише, че това е гордост ), да гледат Време разделно там е истината.
    Нали не си мислите, че като станем картофена нива НАТО , Европа ще ни помогне ?
    Гаргамел подписа нещо в Лондон , един умно красив дали разбра какво е продала тази пластмасова дъска?
    Как сте момичета и момчета синовете на комунистите сега пак управляват?
    Как беше преди ура СССР САЩ е враг,цензура, богоизбрани , а днес как е Русия е враг, да живее САЩ, цензура.
    Европа в коя държава освен в една колония Кобилкина може да се обади и да спира интервюта?
    Къде в Европейска държава човек който е с доказани престъпления командва правителство, медии, министри?
  • 91 ХаХаХа

    8 4 Отговор

    До коментар #75 от ".....":

    Диктатурата в името на пролеттариата вече е в миналото, за щастие. Така че сатанинските ти комунистически мечти ще си останат само мечти.
  • 92 ХаХаХа

    7 7 Отговор

    До коментар #82 от "вседрфтгъхуи":

    "при "окупатора" бяхте на 27-мо място в света по стандарт на живот според ООН".............
    Ама ти още ли вярваш на тия глупави и смешни комунистически брътвежи, или просто ги пишеш за тези, които не са били родени тогава. Аз за да си купя един транзистор VEF202, спестявах цяла година, а отделно на магазинерката /за да мога да си го закупя/, дадох 1/10 от цената му. Телевизор Велико Търново струваше 1150 лева - което беше 8 мои месечни заплати, заплати на инженер, а не на общ работник.

    Коментиран от #108, #110, #119

  • 93 Да.........

    6 6 Отговор

    До коментар #82 от "вседрфтгъхуи":

    Дори и Стара Загора, Каспичан, Севлиево, Бургас и даже София останаха на българска територия! Само че си пропуснал, че тази "българска територия" беше неразделна част от руската окупирана част от Европа, т.е. не беше точно българска. А заради такива като теб, продължаваме да сме руска колония.

    Коментиран от #101, #103

  • 94 1234

    4 6 Отговор
    така и никой не каза как е избрана фирмата. в системата за обществени поръчки има само избор на фирма за скеле за под 40000лева. няко пробоно ли работи или и поръчката ще се прави по-късно.
    Къде е главния прокурор. В този случай няма нито едно законно действие.
  • 95 Гражданин

    4 3 Отговор
    Да е ясно, че решението за премахването на Моча не отвчера, а е отпреди една година!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 СЛАБИ СЦЕНАРИСТИ

    4 1 Отговор
    ПРОСТОТИЙ ЗА НАЙВНИЦИ, ИГРА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  • 98 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ветеран от Протеста":

    Приятелю, изобщо не е смешна пропагандата на комунизма . Този строй е много по-варварски от фашизма , над 120 милиона са преките жертви на комунистите в държавите по света . С измамническата си идеология, че той щял да построи Рая на земята вкара в душегубещата си примка половината свят .

    Но той не бе доосъден с един международен трибунал срещу него и неговите строители .
  • 99 БАЙ село

    3 3 Отговор
    Събирайте Моча и да отива да помага на Путин.
  • 100 ДЕМОНТАЖЪТ

    4 3 Отговор
    .........продължава да създава разнородни страсти, защото в България нямаме национално отговорни ИСТОРИЦИ, нито в БАН, нито в университетите, които да осветят цялата истина за терора над България от Москва..........Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в университетите, няма да се оправим ....това е тъжната истина!

    Коментиран от #118

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 И аз да кажа

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Това е новата руска опорка- кой не им ходи по гайдата , е фашист и сатанист! Те на фашизъм не могат да дадат дефиниция, че много докарва и на соца и на путинизма, затова наджапаха в метафизичните квалификации, ха ха!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Бачо Киро

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    Голяма лустрация, в момента в Германия се шири върл комунизъм от зелените, дето по комунистическо време не го е имало дори... Ти чакаш да махнат нашите. Плюс това те не са никакви комунисти, те са престъпници паразити - каквото управление дойде, те са от него... Сега са върли демократи и атлантици....
  • 105 До льольо

    4 2 Отговор

    До коментар #103 от "Верно ли":

    ???????
    Твърде несвързани словосъчетания, другарю! Не се разбира нищо, другарю! РАБ-ФАК ли си завършил, другарю? Или дори и него не успя да изкараш?

    Коментиран от #106

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Дядо Благо

    4 3 Отговор

    До коментар #103 от "Верно ли":

    Ти верно ли вярваш, че "руснаците, които си заминаха преди 33 години"? Отиди около МОЧА и ще си промениш мнението. И те са тук и наследството им - Копейкин, Нинова и всякякви други продажници около тях, са тук!
  • 108 Прекалил си с 00

    3 3 Отговор

    До коментар #92 от "ХаХаХа":

    И аз си купих такъв ама го купих за 115 лв и беше 1 заплата на среднист, учещ задочно висше образование.

    Коментиран от #109, #112

  • 109 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #108 от "Прекалил си с 00":

    Телевизорът "Велико Търново 84 ", с кинескоп "Тошиба", който беше много дефицитен, струваше през 1987 г., 950 лева, средната заплата беше около 200 лева, така че трябваха четири заплати за един телевизор . Руските боклуци Рубини и Електрони тежащи по 60 кила, струваха пак по около хилядарка . Така че не лъжете .

    Коментиран от #111

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Да, ама не!

    2 1 Отговор

    До коментар #109 от "НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ":

    Телевизорът "Велико Търново 85, със същия кинескоп, струваше 1150 лева. Човекът е прав. А телевизор "Велико Търново 84 беше по-малък и по-евтин. А заплатата на вишист, след 1984 година стана 170 лева. Бай Тошо я павиши тогава от 135 лв. на 170 лв. за всички вишисти. Поводът беше покоряването на Еверест. Ти може да си вземал 200 лева, ако си бил партиен ЧЛИН или нещо друго подобно. За БОГОПОМАЗАНИТЕ имаше различни добавки, защото слушкат и папкат.

    Коментиран от #113

  • 112 ХаХаХа

    5 0 Отговор

    До коментар #108 от "Прекалил си с 00":

    За 115 лева едни дънки не можеше да се купят, а ти цял телевизор си си купил! Евалла бате, голем си пич!

    Коментиран от #114

  • 113 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #111 от "Да, ама не!":

    Точно аз да съм партиен член малко смешно . Започнах да следвам през 84 г. , и понеже имам доста сръчности бачках частно , правех стилни, масивни мебели . През 87 г. с ПМС 35 позволиха колективната и индивидуалната частна трудова дейност - таксита, малки, кръчми, стругари фрезисти . И така до ден днешен нямам стаж на държавна , общинска или друга наемна работа . Цял живот съм само-осигуряващ се , с дребен, но порядъчен бизнес, не съм имал и наемни работници - само съдружници .

    А "ВеликоТърново 84 " го купих през 87 г. с много сложноти и и от третия път ,два пъти ме излъгаха и на третия път на един работник от национален обект (на тях им даваха да купуват дефицитни стоки) му дадох парите и той го купи .
  • 114 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #112 от "ХаХаХа":

    Може за 150 лева и кола да си е купил другаря-шумкар ! Тия са си крадци по генетика На кърваво-мунистическата номенклатура всичко й беше без пари . Бракуват нарочно нещо здраво и го отмъкнат без пари .
  • 115 Цървули

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Дядо Мраз":

    По същиат начин по който АлЙо от торба с л... стана евродепитат, а преди това беше и председател на НС!
  • 116 резервист

    1 1 Отговор
    Всеки тъпак, когото сме допеснали до властта да взема решения вместо нас изведнъж пораства в собствените си очи и се поставя над Закона. Защо да се формализира? Докато си отдолу врещиш за върховенство на закона, а като се качиш горе не се главоболиш да го спазваш. Нито пък да питаш хората, които управляваш за мнението им по особено чувствителни въпроси. Защото къде съм аз - къде сте вие!
    Даже не е важно хубав ли е или лош ПСА. Важното е че заради тъпият си реваншизъм, тъпите управляващи не си дадоха труда да оформят нещата според закона! Еба ти тъпанарите!
  • 117 9689

    1 0 Отговор
    Проблемът тук е джуджето Сарафов........
  • 118 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "ДЕМОНТАЖЪТ":

    Точно така! За да може да се редактира историята, според новите евроатлантически изисквания, първи трябва да се уволнят всички стари историци и да се назначат нови, които са добре подкупени и работят по новите модни течения. Иначе, няма как да се редактира историята, защото другите знаят истината и може нещо да издадат на новите поколения.
  • 119 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "ХаХаХа":

    Тогава, техниката, мебелите, обувките и връхните дрехи бяха сравнително скъпи, но качествени и когато си ги купехме, се носеха и ползваха десетилетия, а някои още ги ползваме, а за техниката имаше ремонтни ателиета и не се хвърляше, както сега, когато се повреди. Тогава обаче, хранителните стоки и тези от първа необходимост, бяха много по-евтини и достъпни за всички, лечението беше безплатно, лекарствата бяха евтини, а за децата - безплатни.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.