Last news in Fakti

2 Януари, 2024 09:00 1 300 8

Израел: битките, които води Нетаняху

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула

Премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че желае да възстанови сигурността и лидерството в страната, както и че желае драматично да разшири кръга на съюзниците на Израел

Израел: битките, които води Нетаняху - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Той обеща да възстанови сигурността на страната и да увеличи драстично съюзниците на Израел. Почти нищо от това не е постигнато за една година, откакто отново управлява страната, пише АРД за битките на премиера Нетаняху.

Преди да встъпи в длъжност на 29 декември 2022 г., Бенямин Нетаняху сформира коалиция, каквато в Израел не бе имало дотогава. Тя включваше ултра- и национално религиозни сили, десни екстремисти, които получиха важни министерски постове, както и политически представители на радикалните заселници от окупирания Западен бряг.

Първото заседание на израелския парламент - Кнесета - се проведе на фона на шумни опозиционни протести, припомня АРД. Нетаняху тогава се опита да създаде впечатление у дома, но и в чужбина, че контролира ситуацията. Той се представи като държавник и обяви, че ще противодейства успешно на Иран.

Нетаняху обяви, че желае да възстанови сигурността и лидерството в страната, както и че желае "драматично" да разшири кръга на съюзниците на Израел.

Фиаското със съдебната реформа

Година по-късно от обявените цели не е останало особено много, коментира АРД. Скоро след встъпването в длъжност на правителството, истинските му намерения станаха ясни. На първо място - в областта на вътрешната политика - министърът на правосъдието Ярив Левин обяви планове за реорганизация на съдебната система. Целта беше да се ограничат правомощията на Върховния съд, а политиците да се сдобият с по-голямо влияние при избора на съдии. Религиозните коалиционни партньори на Нетаняху призоваваха за това, за да могат да прокарват повече закони в тяхна полза.

Още в началото на управлението имаше сериозни опасения. Сузи Навот, добре позната в страната конституционна експертка, заяви пред АРД, че реформата в крайна сметка засяга същността на страната. Причината е, че е трудно да се направи компромис в избора между еврейската държава и демократичната държава.

Опасенията, че тази съдебна реформа ще подкопае демократичната правова държава и работи срещу разделението на властите, изкараха стотици хиляди израелци по улиците и площадите. Премиерът дълго време запази мълчание по въпроса - даде само няколко интервюта в чужбина, за да успокои хората. А вкъщи премина в атака, като обвини демонстрантите, че превръщат Израел в анархия.

След това дойде 7 октомври, когато Хамас нападна Израел, припомня АРД. Над 1200 души бяха убити, други около 240 бяха отвлечени.

Компрометирана ли е била сигурността на Израел?

Бързо в дебата беше зададен въпросът как е било допуснато да се случи това, както и дали правителството на Нетаняху не е пренебрегнало сигурността на страната през последните месеци. Оттогава в ивицата Газа загинаха много хора, но също така и немалко израелски войници. Огромни части от ивицата Газа са разрушени.

Нетаняху не спира да уверява, че войната в Близкия изток ще продължи до пълна победа - докато Хамас не бъде смазана, а всички заложници - освободени. Израелските военни предполагат, че това може да отнеме още месеци.

В същото време Израел е заплашен от север от ливанската групировка Хизбула. От Йемен също вече бяха изстреляни ракети към Израел.

Имагинерно ли става решението за двете държави?

Тепърва предстои да се разбере дали Нетаняху и правителството му ще преживеят политически войната в Газа. Едно нещо е сигурно - след случилото се не може да се очаква израелският премиер да намери решение на близкоизточния конфликт посредством съществуването на палестинска държава. Нетаняху се гордее, че е предотвратил решението за двете държави, обяви самият той преди дни.

А ако нещата в Израел вървят по план, избори в Израел няма да се проведат до края на 2026 година. Всички, които познават израелския премиер, знаят, че той ще се бори за поста си докрай и с всички необходими средства. Цената е без значение, а битката вече е започнала, посочва в заключение АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеле с праз

    11 4 Отговор
    Санкции за агресора Нетаняху.
  • 2 Цитат:

    12 2 Отговор
    Съединените щати смятат Хизбула за терористична организация, но терминът „тероризъм“ се използва от големите сили за обозначаване на форми на насилие, които те не одобряват. САЩ подкрепиха атаките на Израел и окупацията на Южен Ливан. Хизбула беше инструментът, който ги изгони, явно затова са терористична организация.

    И това е отражение на силата на империалистическите държави – САЩ и Европа. Те представят проблема по такъв начин, че изглежда, че проблемът е политиката на Хамас, а не по-екстремната политика на Съединените щати и Израел. И това не е само политика. Не са само думи. Това са действия.
  • 3 Злото

    4 0 Отговор
    "Реформите" у нас удивително приличат на тези в Израел, личи си, че от един център се диктуват.
  • 4 провален политик

    9 1 Отговор
    и лош човек.Оттук насетне нищо добро за него и Израел.
  • 5 Объркано Атлантиче

    2 2 Отговор
    Бившият евродепутат Ник Грифин:
    Думата на годината „да израелизираш (глагол)“ означава да вземеш нещо, което не е твое, и след това безсрамно да се преструваш, че е твое, и да играеш жертва.
    --
    Между другото, миналата седмица имаше пореден скандал в Израел, след като израелски войник открито признава на живо по Канал 12, че на 7 октомври, по заповед на своя началник, е стрелял в къщата на израелско цивилно семейство и е убил 12 жени и деца...

    А вчера във видео израелският полковник Голани Вах призна, че на 7 октомври еврейски танкове са атакували къщи с еврейски заселници и са убили 15 от тях, включително 8 бебета. И да, тогава Израел представи убитите от израелските военни евреи като „зверства на Хамас“ и го използваха, за да нахлуят в Газа и да убият хиляди палестинци, сред които множество деца и жени.

    Коментиран от #7

  • 6 бабаяга

    1 0 Отговор
    Фашизма под формата на благодетел и помагачество от фашистки потомци и държави под капитулация процъфтява като търговия от тестостеронови мислители от различни етажи на властта!!! Този край е по-наложителен от всички спрягани крайща в името на ЧОВЕЧЕСТВОТО! Закона е ясен и категоричен.
  • 7 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Объркано Атлантиче":

    Моля Ви за публикуване на източника на информацията, щото този военен е споменат в други медии, но с друга насоченост.
  • 8 ТрампЛин

    2 0 Отговор
    Вече го казах, но ще го повторя. Натаняху вече действа воден от инстинкта си на животно, па било то и от най-висшия вид! Отмъщение и пълно унищожение на змията наречена Хамас! Имало цивилни жертви? Ами и по време на ВСВ е имало цивилни жертви в границите на Германия! Руснаците са стреляли убивали и изнасилвали безогледно! Но ако погледнем кадрите от речите на фюрера пред препълнени стадиони и площади, ще установим че тези цивилни хора са изпадали в екстаз от тези речи и от победите на вермахта. Същата картинка ще видим и от кадрите в Газа и Западния бряг, след нападението на Хамас-баби, деца, жени, старци….развяващи флага на Хамас и изпадащи във възторг от удара по врага! Е, цивилни ли са цивилните? Не изпращаха ли и германците и палестинците синовете си в редиците на вермахта и съответно Хамас, с почести и гордост??? Натаняху ще довърши Змията Хамас, че и Хизбула, с цената да седне на подсъдимата скамейка в Хага, но там решението ще бъде в негова полза, или минимално!!