Last news in Fakti

3 Януари, 2024 21:01 2 129 44

Мария Габриел ще е премиер, но зад дебелата сянка на Борисов

  • бойко борисов-
  • герб-
  • мария габриел-
  • премиер-
  • пп-дб-
  • ротация-
  • дпс

Властта реално е другаде, а ГЕРБ и Борисов нямат изгода да се отказват от договорките

Мария Габриел ще е премиер, но зад дебелата сянка на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов окончателно разсея съмненията за изненади с ротацията на правителството. И потвърди, че Мария Габриел ще е следващият премиер, дори назова датата на ротацията – 6 март, точно когато се навършват 9 месеца от формирането на кабинета на не-коалицията и според договорката Николай Денков трябва да отстъпи поста си на Габриел.

В последните месеци тлееше напрежение около ротацията, защото в ГЕРБ имаше съмнения дали е удачно тъкмо Габриел да е премиерът в тяхното „второ полувреме“ на управлението. Неслучайно депутати от партията пуснаха в публичното пространство идеята Борисов да е премиерът от март, които той и вчера категорично отрече.

Изгоди от спазването на договорката

Вероятно недоволството от Габриел е заради това, че тя е твърде „техническа“ и няма да се усети политически доминацията на ГЕРБ във „второто полувреме“. Но неспазване на първоначалната договорка рискува да повлече нова фаза на нестабилност. Дори от самата Мария Габриел, която отстъпи еврокомисарския си пост, за да се върне уж веднага за премиер, после за премиер с отложен срок, а накрая да се окаже изобщо без поста. Тя има достатъчно силни европозиции и би могла да навреди сериозно на Борисов и ГЕРБ, ако бъде изиграна.

Най-сетне, договорката е изгодно да се спази, защото тепърва има да се берат още плодове от нея. Има много да се работи за пълното влизане на България в Шенген и в еврозоната и ако това се случи при управлението на не-коалицията, тя ще може да отчете пълен успех. Обратно, ако при ревизия на споразумението се случи и отлагане на Шенген и еврозоната, националният неуспех ще се брои и като резултат от поредната безсмислена политическа дестабилизация на отговорните за властта партии.

Да не забравяме накрая и най-желания плод за всяка власт – кадровото подсигуряване. Тепърва ще се попълват местата в новите органи на съдебната власт и в регулаторите, а това не може да стане при преждевременно преформатиране на едва що-годе напаснатата сглобка. Тепърва и ще се усвояват милиардите по общини, предвидени в обявения като първият през 2024-а бюджет на България с истинско капиталово бюджетиране. Ако финансовите потоци текат, както е договорено и проектите се задвижат бързо, какво значение има чии са финансовият и регионалният министър.

Кабинетът "Габриел" - огледален на кабинета "Денков"

Че смени на министри ще има, това за пореден път потвърди Борисов в първото си за новата година политическо изказване. Но смяната отново ще изглежда само техническа, а не политическа, независимо от мащаба ѝ. Тези министри, които си вършели работата, щели да останат. А дали и как я вършат ще преценяват политическите лидери заедно с настоящия и бъдещия премиер. Нищо ново – и смените, и одобрението им от всички в сглобката са предвидени от договорката миналото лято. ДПС формално остава отвън.

Така профилът на новото правителство от март ще е като на сегашното – експертен кабинет, без собствена политическа тежест. Новият министър-председател Мария Габриел ще бъде огледален образ на предишния премиер Денков. Слабостта на Денков като автономен правителствен лидер пролича при две министерски кризи: с вътрешния министър Калин Стоянов при употребата от полицията на прекомерна сила срещу протестиращите срещу Футболния съюз и със здравния министър Христо Хинков при скандала с уволнението на шефа на „Пирогов“. И в двата случая Денков изпадна в конфуза да не е пряк началник на министрите си. В още по-неизгодна позиция ще е Габриел, която дори няма собствена партийна сянка в партията си, и то не само заради дебелата сянка на Борисов.

Властта е в надзорния съвет на не-коалицията

Кабинетите „Денков-Габриел“ и „Габриел-Денков“ функционират и ще продължат да функционират като изпълнителен съвет под пряката власт на надзорния съвет на политическите лидери на не-коалицията. И в това няма нищо странно, защото малко или много всяко коалиционно управление изглежда така. Центърът на властта вече е в парламента и в евроатлантическото и конституционно мнозинство в него. Може би в новата си сесия то ще трябва да поохлади страстта си да управлява директно страната със собствено адхок законотворчество и възлагане на решения на правителството, не само защото така заприличва на революционен конвент.

А защото от бързане, неопитност и претупване на процедури немалка част от продукцията е нискокачествена, което създава усещане за хаос, подарява козове на опозицията и отслабва авторитета на цялото управление.

Но и без да се опитва да ограничи властовия си нагон, това мнозинство ще бъде така или иначе доста заето с кадровите назначения и с неизбежните скандали, които те ще произведат, което пък би дало повече свобода на правителството и би отместило фокуса на напрежението от него.

Десетки ключови назначения

Освен ако министерските промени при ротацията не бъдат част от по-общия пъзел на кадровите назначения – конституционни съдии, съдебни кадровици, надзорници на конкуренцията, енергийни регулатори, та чак до инспектори по защита на личните данни. Десетки и десетки ключови назначения с гарантирани дълги мандати, сред които министерските кресла са най-ветровити, но винаги много желани. Защото в биографията завинаги остава „бивш министър“, наполовина с тежестта на настоящ.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт4екър

    32 0 Отговор
    Пингвина който изпраха от посолството
  • 2 Самолета

    38 4 Отговор
    Борисов ква сянка да има? Дебела естествено. Нали го виждате какво теле е, едва се побира в телевизора.
  • 3 Хубавата Гаргамел е станала и умна

    33 1 Отговор
    Приказки за наивници
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Христо Иванов ДБ

    26 1 Отговор
    Господин Борисов се е покаял и сега вече не нарушава божията заповед не кради.
  • 6 МАРИЯ ГАБРИЕЛ

    3 29 Отговор
    НИКОГА НЯМА ДА Е С БОРИСОВ...ТЯ Е ЕВРОПЕЙСКИ КОМИСАР...ДАНО ДА СЕ СПРАВИ...
  • 7 Катастрофата

    25 0 Отговор
    с тия двамата е програмирана , в никакъв случай това не трябва да се случва !
  • 8 Дъ бабилоон бии

    16 0 Отговор
    Тя ли е, той ли е, какво е това? :)
  • 9 шиши

    14 1 Отговор
    а чекмеджанъ е зад моята още по дебела сянка
  • 10 Кара Ибрахим

    25 4 Отговор
    Бойко.Борисов , продаде България на помаците и помачорската мафия ! България почти няма ! Българите се самозалъгват защото ги е страх от ено прсе и един пишман мафиот Бойко-гропаря...бройко ..омазан си с л...а до шията ...мафиот ..пу

    Коментиран от #17

  • 11 Чудо големо !

    20 1 Отговор
    Кой го интересува ?! Все тая кой ще е, всички са слуги на Посолството.

    Коментиран от #37

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ОФца-премиер

    15 0 Отговор
    Много ще е иновативно верно
  • 16 ОФца-премиер

    13 0 Отговор
    Кретинел..... 6
  • 17 Помак

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кара Ибрахим":

    ...забраи да кажеш с кави л...а е омацан мафиота броико...сас св-ски ..на прсетата (те са много )от дпс и май вече на початниа гн пееф ...арам за Бг
  • 18 Пешо дърводелеца

    6 0 Отговор
    Ехааааа, мота бичкия ще я правят премиер.
  • 19 Български премиер ли

    29 0 Отговор
    Та тя определено не е българка. Тя е брюкселска ашлама, от българска слива и брюкселски калем, но от какво дърво е калема не се знае. Не говори за да я разбере българина, а цитира цели пасажи от идиотските наставления, овъртания на брюкселските шефове. Тя е робот, без грам мозък, но национална привързаност към българите вече никой не очаква от нея. Тя просто е предател, както и Денков мишока, Пеевски пък заради Магнитски, Борисов заради кюлчетата, Киро тъпото, заради изцепките, Христо Иванов заради пост в ЕП, стига е лежал на жълтите плочки нека поспи на фотьойлите. Всички те са оплетени като свински черва и предават, и продават всичко българско, но за лични облаги, не за народа. Паплач, която няма работа нито в България, нито в Парламента, а трябва да търкат наровете в затвора. Дано това стане скоро.
  • 20 Пак ли Дойчовци , аман

    14 1 Отговор
    Абонамент ли имате за Дойче Веле, все пак тук е България...
  • 21 граф Монте Кристо

    14 0 Отговор
    Мария габриел-премиер,това предизвиква саркастично-сардоничен смях,след денков и това чудо трябва да видим.След нея се гласи шишко да оглави остатъка от държавата,всичко сякаш е оставено на самоход и от един невидим център се поставят за премиери някакви невзрачни типове и типеси,като обикновени чиновници в тия бурни времена,а зад кулисите боко и мартен и доган.
  • 22 дядо поп

    16 3 Отговор
    Нито Мария Гаргамел , нито изорания лалугер стават за тази работа!
  • 23 Амчи то аслъ...!

    13 0 Отговор
    Тая квато е слабичка,без проблем ще бъде Премиер-Невидимка,зад наистина... дебелата снажна сянка на Борисов ...🤣!
  • 24 хххх

    17 1 Отговор
    Мария Гаргамел! По-добре не...
  • 25 Артилерист

    15 1 Отговор
    Бог да пази България при таз Габриел. То и при сламения Денков положението е отчайващо, но при стъклената Габриел ще е оттатък...
  • 26 То оставаше

    10 2 Отговор
    някой да каже , че е независима помачкинята! Голям смях ще падне!
  • 27 Айде

    13 1 Отговор
    Стига мъка с тия! Не се трае повече! Затвор и да се приключва!
  • 28 Тц тц тц

    10 0 Отговор
    Тая Мария Гаргамел е по-зле и от Наколенков.Като ги избирате в някакви манастири кой какъв пост да заема в Манатирски съвет поне гледайте да са някакви по-нормални,че тези бая псувни отнасят от народа и никой не може да ги гледа.Всички станахме страшни хейтъри точно,защото ходим да гласуваме,а после качват някакви,за които ама никога няма да гласуваме и не сме ги избирали.Някои даже нямат право да гласуват,а искат ние да гласуваме за тях и да ръководят държавата.
  • 29 Неее

    10 0 Отговор
    Ще бъде зад дебелата сянка на Борисов, Пеевски, хр. Иванов, ивчо Мирчев все отбор с дебела сянка!
  • 30 Промяната ще е

    6 0 Отговор
    От трън та на глог!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 3.14К

    8 2 Отговор
    Искам имената на българската секция на DW и размера на техните заплати.
  • 33 Факт4екър

    8 0 Отговор
    този същество на снимка отгоре много прилича на трансдж..
  • 34 3.14К

    11 0 Отговор
    Мара не става за пощаджия в Хаджидимово, а толупа я прави премиер.
  • 35 ТААА КОКОШКОКАЛИНКА

    10 0 Отговор
    С ИНГИЛИЗКОТО СЕМЕЙСТВО Е ЗА НЮ БЕЛЕНЕ.
  • 36 Вижда се

    5 0 Отговор
    Вижда се , че е комсочмолски секретар на ББ.
  • 37 Шопо

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чудо големо !":

    България не е държава а територия, правителството се назначава от Козяк.
    Само Русия може да ни освободи от робство на САЩ.
  • 38 Може би

    6 0 Отговор
    Защо трябва да настъпваме една и съща мотика за пореден път.Бойко всъщност е нужен на Бойко младши и брат му Иван.Не го искам като управляващ вреден е и предава своите.
  • 39 Ангеларий

    8 0 Отговор
    А каква се пада малката Ема на внуците на Тиквата?
  • 40 Жоро

    5 0 Отговор
    Тази не ства за нищо!!!
  • 41 Ний ша Ва упрайм

    4 0 Отговор
    естествено Бойчо ша е примиер у сянка само джипката ша го издава
  • 42 Ххххххххххх

    3 0 Отговор
    Трябва да се благодари на ГЕРБ и ДПС че завинаги умнокрасивите ще бъдат натикани в куче ъгъл.
  • 43 Баш Експерта

    2 0 Отговор
    Аз няма да съм пред нея, за да ми е в сянката. Аз ще съм плътно зад нея, за да и помагам естествено.
  • 44 Иго

    2 0 Отговор
    Габриел-мисирка ,зад гърба и мутрата нагла! Края идва ,сглобката да се готви за бягство при покровителите англосаксонци ,но и тях ги чака същата съдба!!