Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Януари, 2024 18:33 8 697 137

Владимир Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл

Ако западните лидери искат да предотвратят колапса на международната система за сигурност, те трябва да признаят необходимостта от поражението на Путин и най-накрая да дадат на Украйна необходимите инструменти, за да си осигури победа

Владимир Путин надушва историческа победа на фона на признаци за слабост на Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато миналата зима Владимир Путин отмени традиционната си маратонска пресконференция в края на годината, това беше широко изтълкувано като доказателство, че руската инвазия в Украйна върви зле. Този декември водещото събитие се завърна, както и перченето. Путин бе надъхан с увереност по време на внимателно хореографираната си сесия с въпроси и отговори, която продължи повече от четири часа. В допълнение към твърденията за големи части от Украйна като са "исторически руска територия" и настояването, че украинците всъщност са руснаци ("един народ"), диктаторът в Кремъл също даде да се разбере, че не е в настроение да преговаря. "Ще има мир, когато постигнем всичките си цели ... Победата ще бъде наша", заяви той, пише Питър Дикинсън за Atlantic Council.

С наближаването на Нова година, същото това оптимистично послание за предстояща победа е изложено на обществени места в цяла Русия и става все по-видно в контролираната от Кремъл медийна екосистема на страната. "Трудно е да се надценява нивото на външно доверие, което в момента се показва по руската държавна телевизия", коментира руският медиен наблюдател Франсис Скар от БиБиСи.

Още новини от Украйна

Нарастващото усещане за триумфализъм в Русия е още по-поразително, тъй като до голяма степен не е свързано с каквото и да е развитие на бойните полета в Украйна. Наистина нахлуващата армия на Путин почти не е напреднала през 2023 г. и е прекарала голяма част от изминалата година в отбрана. Въпреки това няма съмнение за промяната в настроенията сред руския елит в сравнение с мрачната перспектива от края на 2022 г. Тази подновена вяра в окончателната руска победа се дължи много повече на слабостта на Запада, отколкото на собствената военна мощ на Кремъл.

От ранните етапи на тазгодишния летен сезон на кампанията международното отразяване на войната се фокусира почти изключително върху неуспешното контранастъпление на Украйна. Това замъгли факта, че собствените опити на Русия за офанзиви се оказаха също толкова неудовлетворителни. Въпреки че мобилизира повече от 300 000 допълнителни войници в края на 2022 г., Москва не успя да постигне големи военни пробиви през последните дванадесет месеца. Вместо това фронтовите линии на войната остават до голяма степен статични, като руските командири плащат ужасна цена в хора и оборудване за сравнително скромни печалби, които често се измерват в метри, а не в километри.

Липсата на международен медиен интерес към липсата на напредък на Русия говори красноречиво за намаления статут на страната като военна суперсила. В навечерието на пълномащабната инвазия много експерти смятаха, че Украйна няма да може да се справи с армията на Путин и прогнозираха, че страната ще падне след няколко дни. Почти две години по-късно многобройните неуспешни офанзиви и катастрофалните загуби на Русия сега все повече се приемат за даденост. Рядко в съвременната история се е случвало военната репутация на дадена страна да бъде толкова тежко ударена за толкова кратък период от време.

Въпреки че руската армия има твърде малко на какво да се радва, ситуацията в морето е дори по-лоша. Недостатъците на руския Черноморски флот станаха очевидни за първи път в първите месеци на войната с потъването на флагманския кораб на флота "Москва" и оттеглянето от Змийския остров. Тези неуспехи обаче трябваше да се окажат относително незначителни в сравнение с драстично влошаващото се състояние на флота през 2023 г. Въпреки че няма собствен флот, Украйна използва комбинация от дронове, ракети и нападения на командоси през последната година, за да пробие блокадата на черноморските пристанища на страната и да принуди Русия да изтегли по-голямата част от военните си кораби от окупирания Крим. Най-унизителният удар в тази иновативна украинска кампания дойде през септември, когато щабът на руския Черноморски флот в Севастопол беше частично унищожен от украински въздушен удар.

След като 2023 г. предлага много малко от гледна точка на истински руски военни успехи, защо Кремъл внезапно е толкова оптимистичен относно бъдещите перспективи на инвазията? Този оптимизъм до голяма степен се дължи на отслабването на решимостта на Запада, което става все по-очевидно през втората половина на годината. Провалът на контранастъплението на Украйна изигра ключова роля в този процес, което доведе до широко разпространена умора от война и засилен разговор за "умора от Украйна". Тъй като не се вижда край на конфликта, голям нов американски пакет за подкрепа се превърна в заложник на вътрешната политика на САЩ, докато лидерите на ЕС наскоро не успяха да осигурят единодушна подкрепа за забележителна многогодишна инициатива за помощ.

Слабостта на Запада играе директно в картите на Путин. Още от провала на първоначалната блицкриг атака през пролетта на 2022 г., стратегията на Русия е да надживее усилията на Запада, като същевременно постепенно надвие Украйна. Путин открито подготвя страната си за продължителна конфронтация със западния свят и прехвърли руската икономика на военна база. Този дългосрочен подход изглежда работи. Мнозина в Русия сега са убедени, че Западът се готви да изостави Украйна и открито се наслаждават на перспективата за това, което би било историческа победа.

Докато светът се готви да навлезе в 2024 г., залозите в Украйна едва ли биха могли да бъдат по-високи. Ако нерешителността и разединението на Запада позволят на Путин да постигне целта си да унищожи украинската държавност, последиците за международната сигурност ще бъдат катастрофални. Една възраждаща се Русия почти сигурно би стигнала по-далеч или като се насочи към Молдова и Казахстан, или като тества дори НАТО. Дори при най-добрия сценарий страните от демократичния свят скоро ще се окажат принудени драстично да увеличат бюджетите за отбрана до нива, които биха надхвърлили сегашните разходи за въоръжаване на Украйна. Междувременно други авторитарни режими ще се стремят да възпроизведат успеха на Русия. Целият свят ще бъде потопен в нова ера на нестабилност.

Ако западните лидери искат да предотвратят колапса на международната система за сигурност, те трябва да признаят необходимостта от поражението на Путин и най-накрая да дадат на Украйна необходимите инструменти, за да си осигури победа. Няма нищо неизбежно в сегашната безизходица; напротив, това е пряк резултат от неуспеха да се въоръжи адекватно Украйна през 2023 г. С достатъчно оръжия Украйна вече показа, че е способна да победи Русия на бойното поле. Въпреки това, без продължителна западна подкрепа, украинската съпротива вероятно ще завърши с трагедия.

Предстоят съдбовни месеци. Колективният Запад разполага с повече от достатъчно икономически, промишлени и военни ресурси, за да надмине всичко, което Русия може да се надява да събере, но западните лидери тепърва трябва да демонстрират необходимата политическа воля за победа. Освен ако това не бъде коригирано спешно, 2024 г. може да остане в историята като решаваща година не само за Украйна, но и за целия западен свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Йо хо хо

    71 13 Отговор
    Просто ВЕЛИК
  • 5 Василий Иванович Чапаев

    110 22 Отговор
    Вова бий Зеления по превратаджийска кратуна.
  • 6 Курд Околянов

    118 15 Отговор
    "и най-накрая да дадат на Украйна необходимите инструменти, за да си осигури победа"
    И какви инструменти са необходими на Украйна за да победи ядрената Русия ?

    Коментиран от #9, #17, #35, #78, #135

  • 7 Делю Хайдутин

    100 18 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава! Месете погачите!

    Коментиран от #62, #99, #131

  • 8 Свободен

    19 109 Отговор
    Русия е много надценена!
    Важното е, че събуди военно промишленият комплекс на свободния свят!
    За да се готви срещу Китай.
    Тя сама по себе си е противник от нивото на Украйна, като разбира се в случая Украй изобщо не е слаб противник.
    Но и двете не са в първата лига.

    Коментиран от #18, #88

  • 9 Последния Софиянец

    64 7 Отговор

    До коментар #6 от "Курд Околянов":

    Бяло знаме.
  • 10 Тоя се моли на

    40 7 Отговор
    грешната икона....
  • 11 ТИР

    58 1 Отговор
    Дълго писание,ще чета коментарите,,,
  • 12 Цирк Кремлин

    14 58 Отговор
    Късата орка се надува защото има много мясо за мятане в калта там..украинската армия кара 2ра година в окопите което никога не е добре за морала на войската
  • 13 Историята е виждала безброй

    18 64 Отговор
    диктатори, окупатори и омпериалисти, като него, които са завършвали в пълен крах.
    Като се замисля, няма нито един, който да си е постигнал целите!

    Коментиран от #113

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Механик

    15 66 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Мани ги тиа братушки.Украинците ум бяха първи братя а първо тях нападнаха.
  • 17 Ядреното оръжие

    13 61 Отговор

    До коментар #6 от "Курд Околянов":

    е само за сплашване когато и противникът разполага с такова. Освен от НАТО Путин е предупреден от Китай, Индия, Турция, че те ще са основния потърпевш от радиацията поради многобройното си население. Китай каза, че активно ще съдейства на Запада в случай, че РФ използва ЯО. А и руснаците къде ще я хвърлят, над Киев с 4мил. население, каква ще е гледката в града, колко души ще умрат и колко ще се разболеят от лъчева болест, кой ще ги лекува и какъв отзвук ще има това престъпление в света?

    Коментиран от #21, #27, #93, #124

  • 18 Еее

    79 9 Отговор

    До коментар #8 от "Свободен":

    Най смешното е да наричаш такива, (свободният свят )
    същите тези които бомбят континентите,,,,
  • 19 Курд Околянов

    79 9 Отговор
    Когато миналата година не получи покана за НАТО, тогава Зеленски искрено възкликна: Това е абсурд! И тогава си пролича колко много е лъган горкия. И манипулациите продължават!
  • 20 Последния софиянец

    10 57 Отговор
    Дребния плъх премахна опозицията.Сега ще управлява до последно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мишел

    69 10 Отговор
    Западни медии : След последните масови руски ракетни атаки срещу по стотина обекта в Украйна, в ЕС рухнаха илюзиите относно възможностите на натовските системи за ПВО и избухна паника за състоянието на противовъздушната отбрав на съюза.

    Коментиран от #23, #37

  • 23 Курд Околянов

    26 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мишел":

    Не е въпроса в натовското оръжие, а в тия, които го ползват.
  • 24 Укропат

    43 3 Отговор
    Как може? Нямат армия. Нямат боеприпаси. Нямат ракети. Нямат кораби. Побеждаваме винаги. В морето ,във въздуха и на предната линия и той надушва победата? Шефче , някой ни пържи ,да знаеш.

    Коментиран от #130

  • 25 инфо

    55 4 Отговор
    Пасквилчето не е изненадващо. Множество небивалици, внушения, наративи, противоречия и розови пожелания от някой посредствен списвач. Поредното в безкрайната редица от плоска пропаганда без никаква полезност.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мишел

    57 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ядреното оръжие":

    Фантазираш. Никой не смее да предупреждава ядрена държава да не ползва ядреното си оръжие. А и няма смисъл от такова предупреждение.

    Коментиран от #57

  • 28 Свободен

    10 59 Отговор
    Путлета, вие се радвате все едно, че Путин вече е в Киев?!
    Чакайте малко, вчера украинците попиляха команден щаб в Крим и сега вашите герои тичат напред назад из полуострова като хлебарки!
    Пренареждат отбраната!
    Един Таурус по кримския мост и ще трябва да връщате изпития от щастие алкохол!
    По-кротко!
    Не говори Гоп, пока не перепръгнеш!
  • 29 Гащите на джуджетата.

    10 57 Отговор
    Единственото което Путлер надушва, е смрадта от кафявата течност, разляла се от слиповете му тип прашка.

    Коментиран от #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 77 Отговор
    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички РУСНАЦИ-ПУТИНИСТИ, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
    АКО русия претърпи фиаско в Украйна, както се очертава, за компенсация ще стовари десант на българското черноморие и ще ни завоюва...НАТО и ЕС ще си отдъхнат от проблемите си с "ТРОЯНСКИЯ КОН"...Лошото е, че същото ще се случи и ако Украйна падне, следващите сме ние, дори знам КОЙ ще е премиер, президентът е вече налице........... Спасението за България в този случай е полека-лека да демонтираме "ТРОЯНСКИЯ КОН", както започнахме с МОЧА...! Разбира се, премахването само на един паметник само по себе си не може да промени нищо, но е добро начало.

    Коментиран от #33, #96, #97, #128, #136

  • 32 Надушва

    4 34 Отговор
    ама е и високо и далече. С душенето ще си остане. Светът не толково луд, че да го остави да победи.
  • 33 Абе

    64 7 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сега щеше да пишеш на книжовен турски език със столица Анкара, ако я нямаше Русия.

    Коментиран от #40, #81

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Любопитно

    4 40 Отговор

    До коментар #6 от "Курд Околянов":

    Е кой ще натисне червената кнопка?
    И другите имат кнопка .
    500 милиарда долара на руската олигархия са в Европа.350 милиарда са в САЩ.Мислите с тиквите си като оня полковник с празната тиква.Че му забравих им.
  • 36 След такова

    10 43 Отговор

    До коментар #21 от "Курд Околянов":

    престъпление целият свят ще скочи срещу Путин дори и тези които сега го защитават или си мълчат. Сега нали видя какво стана срещу Израел като изби 15 000 души макар в отбрана, а какво ще стане при 4млн жертви за 1 секунда и то най-вече жени, деца и старци? По старите разчети на НАТО само за Москва са предвидени 27 термоядрени заряда. САЩ директно казаха на Путин, че му знаят всички бункери и, че имат ядрени противобункерни бомби действащи до 3км. дълбочина.

    Коментиран от #44, #47

  • 37 Свободен

    7 45 Отговор

    До коментар #22 от "Мишел":

    Трябва да се върнеш в реалността!
    Три свалени Су 34 с един заход и руската офанзива беше отменена.
    Там изглежда се случва нещо, което не го дават по руската ТВ.
    Може би F 16 ?

    Коментиран от #67, #76

  • 38 Миналата година за маратонската среща

    30 6 Отговор
    Путин беше умрял така каза Денис шоу.
    Тази година за маратонската среща Путин зомбира и така каза марийчето....
    Ами това са естествени процеси какъв ви е проблема. Аз им вярвам почти 100%
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Абе

    14 16 Отговор

    До коментар #33 от "Абе":

    500 години не съм писал на турски.Нито Ботев, Раковски,Левски,Паисий.

    Коментиран от #50

  • 41 Абе

    39 2 Отговор
    Руската мобилизация 300 хил 2022.
    Зелю търси 2024 около 500 хил?
    Какво стана с личния състав, къде е?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Преувеличаваш малко.

    5 7 Отговор

    До коментар #36 от "След такова":

    Противобункерните бомби на янкотебне са до 3 километра дълбочина.До 2,5 километра са.
  • 45 Бъдеще

    9 36 Отговор
    Един обявен военнопрестъпник нищо не може да надушва освен затворническа килия.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Това е безспорен

    1 15 Отговор

    До коментар #42 от "Делю Хайдутин":

    Факт.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Абе

    23 1 Отговор

    До коментар #40 от "Абе":

    500 години си писал в килийното училище.

    Коментиран от #64

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Въпрос

    42 5 Отговор
    Русия ли се доближи до НАТО или НАТО до Русия?

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Никой не напада

    7 14 Отговор

    До коментар #27 от "Мишел":

    РФ на нейна територия и тя няма право да го употреби дори по своите правила. Вярно е, че Путин държи куфарчето с кодовете, но да задействаш ЯО участват още висши офицери и по надолу докато се стигне до редника който ще натисне копчето. Това са десетки хиляди души и не вярвам да са толкова зомбирани всички. Едно от хубавите неща останало още от СССР е директната връзка до ниво старши офицер в двете РВСН. Всеки руски(американски) офицер знае кой стои срещу него на същото ниво и си контактуват директно като добри познати. Това стана защото по грешка щяха да направят ТСВ, един руснак спаси положението.

    Коментиран от #118

  • 58 Мишел

    33 3 Отговор
    От Ню Йорк Таймс, днес: САЩ са заявили, че не са в състояние да осигуряват повече ракети за ПВО Пейтриът.
    От Дания, днес: Дания съобщи на Украйна, че ще забави с 6 месеца предаването на обещаните F16.

    Коментиран от #65

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 лудия

    36 3 Отговор
    Не знам дали да се вярва ,че руснаците не са постигнали нищо. Но фактите са факти откъснаха територия по голяма от България от украинците.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Атлантически Съвет??

    31 1 Отговор
    Спирам до тук да четя брътвежите соросоидни!!!

    Коментиран от #74

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ами нямат

    5 5 Отговор

    До коментар #58 от "Мишел":

    вече на склад от старите модели ракети (правени преди 40г.) , да ги произвеждат отново явно не могат(искат), а от новите не им се дават. Ако се стигне до руски ядрен удар ще дадат всичко което имат.
  • 66 Реплика

    23 1 Отговор
    При толкова много локални военни конфликти,започнали още в края на XX век и продължаващи до днес в различни региони ,за каква международна сигурност става дума?Трябва ли да се разбира международната сигурност като защита единствено на интересите на западните страни?
  • 67 Мишел

    21 5 Отговор

    До коментар #37 от "Свободен":

    Реалността е следната: След като за седмица руската армия унищожи на десния бряг зад Кринка две ПВО НАСАМС и три ИРИС-Т , от началото на 2024 Су34 отново безпроблемно бомбардират Кринка .

    Коментиран от #73

  • 68 Тази шушумига

    1 13 Отговор

    До коментар #53 от "А50":

    дърина григорова що още не е арестувана?

    Коментиран от #114

  • 69 Що,бе?

    0 10 Отговор
    Ватите да не са писали в Лувъра?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Как ще надуши,бе?

    4 5 Отговор
    В бункера няма,ли вентилация?
  • 72 Независимо от изхода

    11 25 Отговор
    на войната в Украйна РФ ще има сухопътна граница с НАТО. Дали ще е по границата на Украйна от 1991г., дали по сегашната фронтова линия или чак до Полша това е положението. РФ ще бъде изолирана както сега са С. Корея, Венецуела, Куба и ще бъде принудена да търгува основно с Иран и Китай. Китайците ще навлизат още повече в Сибир, смятат го за свой до Урал. Ще претопят останалите зад Урал около 8мил. руснаци, китайците смятат за престижно да имат рускиня за жена, а руснаците харесват китайките защото не са така своенравни. Рускините пък харесват китайците защото са работливи и не пият. РФ ще се разпадне защото е многонационална държава - дагестанците и чеченците надигат глава, същото правят и якути, тувинци, чукчи, буряти...общо 180 националности тъпкани досега от руснаците. Сибир ще бъде разработен от китайците и техните роби - руснаците.

    Коментиран от #75, #77

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ОМРЕАХМЕ от СТУТ БЕЗ СЪВЕТСКИ ГАЗ

    17 2 Отговор

    До коментар #63 от "Атлантически Съвет??":

    БЕ СОРОСОИТИ ПРОДАЖНИ!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Мноо Свободен

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "Свободен":

    Бе те и по Американските телевизии не го дават, начи ме са чертежи
  • 77 Еми

    11 1 Отговор

    До коментар #72 от "Независимо от изхода":

    Това няма да доведе до подем в САЩ, а да учат Китайски, след 30 г управление на ДП толкова. СССР го събориха Републиканците, имаше само един Кенеди за 50 години
  • 78 Една термоядрена бомба

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Курд Околянов":

    унищожава всичко в кръг с радиус 5км. Нека го приемем за квадрат 10х10км=100кв. км. Площта на сушата е 149млн. кв. км. т.е. са необходими 1,5 милиона бойни глави. При 15 000 ядрени оръжия това е 1% от площта на Земята. Големите градове ще бъдат унищожени и жертвите огромни. Ще останат хората от малките градчета и селата. Огромният проблем ще е ядрената зима и радиацията. Живите ще завиждат на изпарените. Това ли е победата на която някои се надяват и заплашват? Радиацията ще ни унищожи и при 1 500 бомби. Нагледах се на ентусиасти дето викат "Вова, хвърляй атома". Всъщност повечето държави ще останат незасегнати от преките удари поради липса на подходящи цели - например в Африка, Ю. Америка, голяма част от Азия, Австралия. В САЩ, Канада, Сибир, Европа ще има незасегнати градове и села и тогава пак който има превес в конвенционалните оръжия ще победи. Разбира се след това радиацията няма да пожали никого.
  • 79 Артилерист

    37 3 Отговор
    Американо-западната глутница е в паника. DW ги зове да дават и последната риза щото свършва безконтролното нападане и ограбване на когото си искат. Американците смучат нафта в Ирак, Либия, Сирия и не знам си къде още, но призивите да се махат и нападенията над базите им растат. Подтиснатите и колониите се надигат. Редът, основан на американските правила, си отива. Американците и западняците ще бъдат научени да спазват общите правила като всички останали...
  • 80 Дори да победят

    3 17 Отговор

    До коментар #75 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    и стигнат до Полша им се очертава една граница с НАТО от Северния океан чак до Гърция около 4000км(не съм го мерил) и това само защото не искаше Украйна в НАТО.
  • 81 адно и тоже

    4 19 Отговор

    До коментар #33 от "Абе":

    Всички държави били под турско робство се освободиха по един или друг начин.Само ние ли щяхме да останем!?. Я кажи нещо за републиките държани все още в робство от кремля.
  • 82 Мим

    20 3 Отговор
    Не забравяйте,че Русия е ядрена страна и ако западняците и амери предоставят на укрите такива далекобойни оръжия,може да последва ядрен апокалипсис по Киев ...

    Коментиран от #84

  • 83 !!!?

    8 11 Отговор
    Остап Бендер в Кремъл !!!?

  • 84 дамм

    5 23 Отговор

    До коментар #82 от "Мим":

    Западняците могат да доставят и ядрени оръжия,ако се наложи.Тогава орките ще се изтеглят мигновенно в кочината

    Коментиран от #89, #100, #115

  • 85 нннн

    24 1 Отговор

    До коментар #59 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Ще млатим руснаци и те нас ще млатят... за кефа на Чичо Сам(прототипът му е касапин). Не ми харесва такава перспектива.
  • 86 ттт

    22 4 Отговор
    И Путин и Герасимов ви казаха, че Русия няма да се бори да завзема територии, а да чака украинците да нападат и да ги унищожава. Това и става!
  • 87 Правоверен Евроатлантик

    13 8 Отговор
    Другари дайте да дадем за победата над Путлер. Като за начало всеки по една заплата, после ако трябва кой бъбрек, кой крак или ръка. Не може да оставим диктатора да победи, нъл тъй?
  • 88 Всъщност,

    32 3 Отговор

    До коментар #8 от "Свободен":

    Днешният "свободен" атлантически свят агонизира пред факта, че няма да може военно да доминира и налага правилата си на Света. Тази горчива истина все още трудно се смила от атлантическите ястреби. Вижда се обаче, че Русия не се уплаши и успешно воюва срещу НАТО. Опитът от тази война е и за двете (вечно) враждуващи страни - Западът и Русия. Путин искаше да изнесе войната извън Русия. Западът винаги се е опитвал да вади "горещите картофи" с чужди ръце. За всички нормал;ни хора е ясно кой ще бъде Победителят
  • 89 Дсса

    24 2 Отговор

    До коментар #84 от "дамм":

    А бе ти даваш ли си сметка, защо западняците не се намесват открито в Украйна? Колко лесно нахлуха в Либия помниш ли? Ами нали Русия има повече ядрени ракети от целия запад бре. Ами като ги даде на Украйна, тя къде ще си ги завре? Силози ли има или подводници пригодени за тях? А западът мобилни установки като ТополМ и ЯРС няма.
  • 90 Редник

    35 3 Отговор
    На Атлантическия съвет ще кажа само едно: Русия ще си вземе своето, а вий, вий сте идиоти.
  • 91 Васил

    6 16 Отговор
    Надушва си ама умирисаният и препълнен памперс.
  • 92 Гост

    28 3 Отговор
    Вовата им прелапа земята на тия серсеми дето се подлъгаха по разни атлантически обещания. Все едно не помнят кво стана с Грузия.
  • 93 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ядреното оръжие":

    Що не станеш един писател фантаст?
  • 94 Гай Турий

    22 1 Отговор
    Ама нас ни интересува, кога нашите предатели управници ще надушат боя и яките ритници, че свършиха толкова мръсотии, които никой и никога няма да им прости. Щото са ... сменям ударението на последната дума.
  • 95 Тази статия

    17 2 Отговор
    Е нещо като призив НАТО да се включи пълномащабно в този конфликт
  • 96 Мммммм

    14 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ясно е че си едно 🇮🇱🏳️‍🌈 л...айно
  • 97 Всички империалисти

    19 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Са долни същества
  • 98 9689

    11 2 Отговор
    Той не надушва аще я постигне защото защитава руснаци.
  • 99 Исторически парк

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Делю Хайдутин":

    Ти омесе ли твоята 🤣🤣🤣🤣
  • 100 Ончо

    6 0 Отговор

    До коментар #84 от "дамм":

    Ша доставят ама кожени ракети. То вече им ги доставиха де...
  • 101 Уса

    17 0 Отговор
    Вчера писахте,че Путин бил сгрешил фатално,но но днес обърнахте палачинката.Сорос ли не е превел центовете или нервите не издържат
  • 102 Инж

    2 13 Отговор
    Путин надушваше тридневна СВО,пък стана тя една....
  • 103 Борката

    24 1 Отговор
    Как може да има толкова низки мои сънародници, които да се изказват толкова игнорантно ? Истинските българи знаят, виждат - слугата на байдън , марионетката на урсула и нуланд не може да победи русите.
  • 104 Ленин

    19 1 Отговор
    Запада, за-пада! Всички са страхливци и едва ли им се умира за загубена кауза. Даже и Путин да реши да използва ТЯО, 16 половите пак ще си трайкат, защото ги интересуват единствено парите и собственото им оцеляване.
  • 105 пепи

    18 0 Отговор
    А Китай и Индия какво ще решат . Какъв западен свят??? Няколко държави от Европа и две от Северна Америка - сащ и Канада . Ми то само Китай е двойно по голям .
  • 106 Вовата ви

    1 13 Отговор
    Ще го духа.
  • 107 Шахматист

    3 25 Отговор
    Единственото на което може да разчита бункерното джудже е, че Западът в момента е деградирал морално, както преди ВСВ. Призракът на "Мюнхен 1938" в момента "броди из Европа". Това е големият коз на диктаторът от Кремъл. В действителност, ако Западът излезе от летаргията, може да смачка карикатурната "велика сила", като хлебарка. В Украйна се видя, че нито "втората в света" е модерна армия, нито прехвалените "аналоговнети" са нещо изключително. Напротив, ако президент на САЩ в момента беше някой на нивото на Рейгън или някой Буш, американците щяха вече да са реализирали операция "Украинска Буря", а руските дегенерати отдавна щяха да се саморазправят с жалкият бункерен плъх.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 САТЪРА НА ХАНА

    25 1 Отговор
    ХАЗАРИ, ПОЛЯЦИ, МОНГОЛИ, ТЕВТОНЦИ, ТУРЦИ, ШВЕДИ, ФРАНЦУЗИ, ГЕРМАНЦИ
    ....
    ВСЕКИ Е ЯЛ ДЪРВОТО КОГА Е РЕШИЛ ДА КРАДЕ ОТ ДЯДО ИВАН :)?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Човек с памет

    8 2 Отговор
    "Атлантическият съвет" да свиква.
  • 112 ТрампЛин

    1 14 Отговор
    Това надушване е толкоз подвеждащо, че путин-цето няма да разбере от къде му е дошло. Запада просто не иска да си цапа ръцете, а русия и Украйна ще я карат така още дълго време, което устройва Запада! Ако ушанките си мислят че Китай ще ги вади от калта икономически или чрез война срещу САЩ, жестоко се лъжат. Украйна от своя страна трябва да си реши проблема с мобилизацията, ако не иска да изгуби суверинитета си!
  • 113 Говориш

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Историята е виждала безброй":

    за Фащ, нали? И безбройните им загубени войни...
  • 114 Фашистите

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Тази шушумига":

    скоро си отивате.
  • 115 Фашистите

    7 0 Отговор

    До коментар #84 от "дамм":

    скоро си отивате.
  • 116 Кукленият театър

    17 0 Отговор
    на книжните амери генерали е към края си. Арогантността и чувството за изключителност им изиграха мн лоша шега - не водили никога истинска война (а само срещу слабовъоръжени и беззащитни), вкараха укрите в мелачката, а сега се чудят как да се измъкнат (пак безнаказано). Позорно решиха да си спестят антитрекламата на недоразумението Абрамс след провала на непригодните за бой германски железа... Колективната лудост на лицемерите от Сащ/НАТО води единствено към техния край! Победата е за братушките!

    Z
  • 117 Свет

    8 0 Отговор
    Запада иска да покаже нещо,но това не е , като да правят сценарий за филм,а това е самата "Реалност"
  • 118 Контра

    7 0 Отговор

    До коментар #57 от "Никой не напада":

    Украйна е нейна територия. Когато фашистите нападат Украйна, нападат Съветския съюз. Само административно не е руска в момента, но се работи по въпроса.
  • 119 Слава на Русия

    16 1 Отговор
    Единственото спасение на човечеството от англо-саксо- краварския тероризъм и деспотизъм, псевдо-морал, сатанинска и грабителска ценностна система е Русия.
    Всеки разумен и средно интелигентен човек на планетата не зомбиран от краварските центове трябва да допринесе - кой както и с каквото може за победата на Русия над киевския фашизъм и саксо- краварския тероризъм.
    Първостепенна задача на всеки българин е да даде своя принос за изтръгване на държавата ни от омърсените и крадливи ръчички на кирчовци, кокорчовци, бойкикиевци, тагаревци,шишовци, асфалтпашовци, гномове и всякаква друга продажна соволч, българоубийци и слуги сатанински , пращането им на политическото бунище, и търсене на наказателна отговорност за делата им.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Фен

    4 0 Отговор
    Иckам да шиbaм Бойкикиев oтз@д, за здрaвe и бeреkeт, с дрянob koл в гърба, с пожелания - да се вози с лодка в политиката,а не на сал от празни варели.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Тахумба

    0 0 Отговор
    Бля, бля, бля.
  • 126 Партизан от куку ригу

    5 1 Отговор
    Още от времето на Петър Велики западните държави са се опитали да грабят от Русия. Сега Путин им показа че това е приключило. От там всички тези колонисти го намразиха. Европа без Русия е една жалка картинка при тази глоболозация на света. Европа сама си създава трудности,за да угоди на грабителите и убийците на местното индианско население. Русия ще победи и след това ще гледаме как всички тези тъпите политици ще бягат и ще се скрият. Жалко че ще плащат всички в Европа
  • 127 Георги Петров

    0 0 Отговор
    Помислете защо получавате отзиви които не ви харесват?!Има ли субективистичност в коментарите ви?
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Др.Врабчев, сексолог

    4 1 Отговор
    На калпав космонавт космосът му пречи. На сдухани еврогейтолераси Путин им е крив
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Серго

    1 0 Отговор
    Такава статия, трябва да е подкрепена с факти, цифри , посочени източници,и най-важното : АВТОРЪТ който си стои зад името! Ако тези фактори ги няма, значи е художествена творба, нямаща правото на историческа достоверност.
  • 133 Путин връща към Русия Руски земи

    3 0 Отговор
    Населени с Руснаци, които Хохлите, избиваха след 2014год! Нищо Чуждо не иска и не взема!!
  • 134 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    3 0 Отговор
    Дрън,дрэн бла,бла...РУСИЯ Е НЕПОБЕДИМА КАКВОТО И ДА ПИШЕТЕ И КАКТО И ДА ГО ПРЕДСТАВЯТЕ!
  • 135 Педро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Курд Околянов":

    Ами ако и дадат ядрени ракети и накрая Путин ще спре да унищожава Украйна.
  • 136 БАЙ КУРТИ

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    АБЕ ИМПЕРИАЛИСТ ТИ ОТ КОЯ
    ИМПЕРИЯ СИ !?!?!?!??..ОСМАНСКАТА , АНГЛОСАКСОНСКАТА ИЛИ ГЕЙ- СОРОСОИДНАТА ИМПЕРИЯ СИ !?!?!?? ЩОТО НЕ Е НОРМАЛНО ДА ПИШЕШ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК С БЪЛГАРСКА АЗБУКА А ДА ХОРТУВАШ ЗЛИ ПРИКАЗКИ ПРОТИВ РУСИТЕ ... КЪДЕ БЯХА ТВОЙТЕ КУМИРИ КОГАТО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ПОД ТУРСКО РОБСТВО !?!??? КОЙТО МРАЗИ РУСИЯ МРАЗИ И БЪЛГАРИЯ !!!
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.