Last news in Fakti

10 Януари, 2024 09:59 1 068 12

За безопасността на евреите и палестинците, спрете да използвате антисемитизма като оръжие

  • израел-
  • палестина-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Много показателно е, че някои от собствените поддръжници на Израел вместо това полагат изключителни усилия, за да заглушат напълно другата страна

За безопасността на евреите и палестинците, спрете да използвате антисемитизма като оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на осемнадесет години имах голямата привилегия да работя като изпълнителен директор на Харвард Хилел.

Като лидер на еврейските общности в кампуса, в Нова Англия и в цялата страна, помогнах за отглеждането на ново поколение еврейски лидери и граждани. Преминах през моменти на напрежение и война: бурните 90-те години на миналия век, когато споразуменията от Осло започнаха да се разпадат; Втората интифада; 11 септември и последствията от него; войната в Ирак; Втората ливанска война и войната на Израел в Газа в края на 2008 г.

По време на дългата ми кариера като еврейски преподавател и лидер - включително тринадесет години живот в Йерусалим - видях и преживях борбите на моята общност. Сега, като по-възрастен лидер, с предимството на ретроспекцията, се чувствам задължен да говоря за това, което виждам като тревожна тенденция, обхванала нашия кампус и много други: Циничното използване на антисемитизма от мощни сили, които се стремят да сплашат и в крайна сметка да заглушат легитимната критика на Израел и на американската политика по отношение на Израел.

В повечето случаи това се случва под формата на тормоз над пропалестинските организатори. В други случаи тези кампании преследват всеки, който просто не проявява дължимото уважение към насилниците.

Неотдавнашното усилие да се очерни новият президент на университета Клодин Гей е пример за това. Приветствам решението на Харвард да подкрепи д-р Гей на фона на нелепите обвинения, че тя по някакъв начин подкрепя геноцида срещу евреите, и се надявам, че Харвард ще продължи да заема ясна и твърда позиция срещу всякакви по-нататъшни усилия на тези влиятелни страни да се намесват в университетските дела, особено по отношение на решенията за персонала.

Свалянето на президента на Университета на Пенсилвания е отрезвяващ пример за това какво може да се случи, когато дадем възможност на тези безскрупулни сили да диктуват пътя ни като университетски лидери. Залогът е толкова висок, колкото никога досега. Нашата бдителност трябва да е на висотата на задачата.

Като лидер на еврейската общност съм особено разтревожен от днешната маккартистка тактика за създаване на страх от антисемитизъм, която на практика превръща съвсем реалния въпрос за безопасността на евреите в пионка в цинична политическа игра за прикриване на дълбоко непопулярната политика на Израел по отношение на Палестина. (Неотдавнашно проучване установи, че 66% от всички американски избиратели и 80% от избирателите на Демократическата партия желаят прекратяване на настоящата война на Израел, например).

Тази тенденция е особено тревожна заради разликата в силите: от една страна, дарители милиардери и политически свързани лица, както неевреи, така и евреи, от друга страна, насочени към непропорционално уязвими групи от населението, включително студенти, преподаватели без стаж, цветнокожи, мюсюлмани и особено палестински активисти.

Позволете ми да се обърна директно към еврейските студенти в Харвард.

Знам, че за много от вас е отблъскващо и болезнено, когато еврейските организации в кампуса, като Хилел и Хабад, заемат позиции, които изключват гласовете ви. На тези студенти казвам: Еврейската традиция е много по-дълбока от която и да е организация. Никой няма монопол върху юдаизма.

Продължавайте да изучавате Тора, еврейската история и нашите етични традиции. Продължавайте да черпите от тези източници - вашите източници - за да откриете себе си, да изградите общност, да изградите собствена сила и дори да изградите свои собствени еврейски организации.

Бъдете смело критични към Израел - не въпреки че сте евреи, а защото сте. Няма традиция, която да е по-централна за юдаизма от пророческото казване на истината, няма еврейски императив, който да е по-належащ от смелото критикуване на корумпираното ръководство, като започнем от нашето.

Като човек, който повече от четиридесет години е ръководил програми, в които евреите, често млади хора, са били под моя опека, безопасността на евреите винаги е била мой най-висш приоритет - и, честно казано, нещото, което ме кара да не спя през нощта. Самият аз съм бил жертва на антисемитизъм, включително неведнъж и на сериозни насилствени нападения.

Знам как изглежда антисемитизмът и не приемам въпроса за насилието срещу евреи с лека ръка. Наблюдавам с бдителност видовете изказвания, които подкрепящите Израел партии наричат "антисемитски", и те просто не преминават през теста за проверка.

Позволете ми да говоря ясно: Не е антисемитско да се иска справедливост за всички палестинци, живеещи в земите на своите предци.

Активистите, които използват този език и политиката на освобождение, са искрени хора; тяхната кауза е легитимно и важно движение, несъгласно с бруталното третиране на палестинците, което продължава вече 75 години. Човек може да не е съгласен с всяка част от това, което тези активисти казват, но трябва да им бъде позволено да говорят спокойно и да им бъде оказано уважението, което тяхната морално сериозна позиция заслужава. Научих много, като слушах и внимателно обмислях позициите на тези активисти.

Ако каузата на Израел е справедлива, нека тя говори красноречиво в своя защита. Много показателно е, че някои от собствените поддръжници на Израел вместо това полагат изключителни усилия, за да заглушат напълно другата страна. Омаскаряването на опонентите рядко е тактика, използвана от онези, които са убедени, че справедливостта е на тяхна страна. Ако в случая на Израел е необходимо критиците му да бъдат обявени за антисемити, той вече признава поражението си.

Нека бъда ясен: антисемитизмът в САЩ е реално и опасно явление, най-вече от страна на alt-right, бялата супремасистка политика, която стана тревожно масова от 2016 г. насам. За да се противопоставим на тези и други антисемитски сили с яснота и целенасоченост, трябва да оставим настрана всички изфабрикувани и въоръжени обвинения в "антисемитизъм", които служат за заглушаване на критиките към израелската политика и нейните спонсори в САЩ.

Като еврейски лидер казвам: Достатъчно.

***

Bernie Steinberg was the executive director of Harvard Hillel from 1993 to 2010.

превод: Nick Iliev


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много е цинично

    8 12 Отговор
    писанието
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    14 1 Отговор
    Семити са и арабите и евреите безспорно! Разликата е в език и религия! За какъв точно и срещу кои семити точно е тоя антисемитизъм в тази голяма дълга статия, че нещо .... !?
  • 4 наблюдател

    13 7 Отговор
    Е, има и нормални евреи, не само самозабравили се ционисти и ортодоксални, за които другите хора нямат никакви права и са просто гои!

    Коментиран от #10

  • 5 Мошето Ционист

    13 0 Отговор
    Бившият секретар на Световната ционистка организация Израел Коен написа книгата „Расовият план за ХХ век” през 1912 г., в която най-ясно описва плана на съвременните глобалисти:

    „Трябва да осъзнаем, че най-голямото оръжие на нашата партия е расовото напрежение.

    Внушавайки на тъмните раси, че те са били потискани от белите от векове, ние можем да ги адаптираме към програмата на комунистическата партия. В Америка ще се стремим към стелт победа. Като настройваме негрите срещу белите, ние ще се опитаме да внушим на белите комплекс за вина за тяхната експлоатация на негрите. Ние ще помогнем на негрите да постигнат високи позиции във всички сфери на живота, в професиите, в света на спорта и развлеченията.

    С този престиж негрите ще могат да се женят с белите и да започнат процеса, който ще доведе Америка до нашата кауза..."
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мошето Ционист

    20 1 Отговор
    Неотдавнашни рецензирани генетични изследвания на Джон Хопкинс от уважаван юдеин MD показват, че 97,5% от юдеите, живеещи в Израел, нямат абсолютно никакво древноеврейско ДНК, следователно не са семити и изобщо нямат древни кръвни връзки със земята на Палестина. За разлика от тях, 80% от палестинците носят древноеврейско ДНК и по този начин са истински семити и имат древни кръвни връзки с палестинската земя.

    Това означава, че истинските антисемити са израелците, които крадат палестинските земи, за да построят израелски селища, а израелците са тези, които тиранизират и масово убиват невинни палестинци.
  • 8 Гражданин

    8 1 Отговор
    Всички ционисти се крият зад думичката антисемитизъм.
  • 9 Смърфиета

    3 0 Отговор
    Изродът да си върви в Израел!!
  • 10 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "наблюдател":

    Кой? Денков и световно неизвестният адв. Безалелков? БРАВО БНАЙ БРАВО БРИТ вие сте очите ошите и ръцете на Тел Авив, Вашингтон Източен Ерусалим и Солт Лейк Сити. Управлявай българите ръчно посредством еврейте, ние мижиме и се правиме, че не виждаме безобразията ви!
  • 11 безпартиен

    2 0 Отговор
    За да има анти семитизъм,значи има и семитизъм!Нещо за него да кажете?Или е правилно да е ционизъм?Етническото прочистване на територии не е от днес или вчера!
  • 12 Тот Атланта

    0 0 Отговор
    Арестувайте 50 от най-богатите евреи и на тази планета ще има вечен мир !!!!
    ....... Ако питате мен : ВСИЧКИТЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ, ДА ГИ ТОВАРИМ В ЕДНА СОВАЛКА И ПРЕЗ ЧЕРНА ДУПКА ................. АРЕ ЧАО !
    Тези не подлежат на прошка.