Last news in Fakti

11 Януари, 2024 13:01 1 825 12

„Извинителната бележка” Шенген?

  • българия-
  • шенген-
  • еврозона

Да забравим великодушно, че поне от 2011 г. насам управляващите камарили твърдяха за готовността на България за пълноправно присъединяване към Шенгенската зона

„Извинителната бележка” Шенген? - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните месеци дори психически разстроени и когнитивно увредени нашенци вероятно вече схващат, че членството в Шенген и еврозоната ще са извинителните бележки за окончателното ни „натъманяване” сред безгласните марионетки на англосаксонското Задкулисие и легализираните му стълбове. Либерал-глобалистите ни, под мантията на про-евроатлантизъм, разгърнаха мощна пропагандна кампания по „бележката”. Тематично, с острие срещу привържениците на националния суверенитет. С опорни точки, обещания за светло „некомунистическо бъдеще”, за неутрализиране и пълно откъсване от руското влияние и путинизма. С клишета и шаблони, в т.ч. поне с частична дезинформация. С премълчавания в чувствителни области за последствията от присъединяване към Шенгенското пространство като опциите за развитие на туризма, заетостта, миграцията, пътуванията на малолетни. И опасенията - главно на Германия и Франция - от „разпищолване” на родните €-цигани. Да забравим великодушно, че поне от 2011 г. насам управляващите камарили твърдяха за готовността на България за пълноправно присъединяване към Шенгенската зона. След като ЕК бе приела молбата ни за удължаване на крайния срок за пълното прилагане на споразумението до 31.3.2010 г.? През януари 2010 г. присъствах как словашкият вицепремиер и министър на вътрешните работи Роберт Калиняк най-откровено запознаваше несведущия си български хомолог Цв.Цв., вкл. на проблематичната словашко-украинска граница, с тънкостите по покриване на техническите критерии. СР се бе присъединила към Ш-зоната от 1 май 2004 г., официално стана член на Споразумението и Конвенцията на 21 декември 2007 г. по суша и вода (река, морски излаз нямат). Предпочитайки тези граници пред въздушните (уместни главно за разходки), към които се присъедини около 23 март 2008 г.

Още през октомври 2011 г. тогавашният премиер Б.Борисов твърдеше „със 100% увереност”, че България и Румъния ще бъдат приети за пълноправни членки на Шенгенското пространство до юли 2012 г. според протокол от заседанието на лидерите на 27-те страни от ЕС. Приет по настояване на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй. „Новината на Б.Б.” се появи месец след като на заседанието на Съвета на вътрешните министри от ЕС на 22 септември 2011 г. Холандия и Финландия упражниха правото си на вето. Те блокираха присъединяването ни към зоната заради опасения, свързани със съдебната система и корупцията в България и Румъния.

Но добрата стара Европа също не е цвете за мирисане. Там и в САЩ нямат доблестта да признаят, че техните модели на капитализъм и алчност за бързи печалби са родители на корупцията. Въпреки самочувствието, че корупцията им е овладяна, канализирана, а нашите полит-папагали им кимат с глава угоднически утвърдително. Вярно е, че в Западна Европа корупционните скандали са на страниците на вестниците с имена, цифри и факти, каквито рядко се публикуват за аналогични афери в България. На Запад от нас със сигурност има и по-малко страх - както сред журналистите, така и сред прокурорите и съдиите. А корупционните афери са безчет. Да припомним само в Австрия около сделката за изтребителите „Юрофайтър”, с приватизацията на държавни жилища, в чийто център бе бившият финансов министър Карл-Хайнц Грасер, сделката около Телеком (Австрия) за българския Мобилтел, лизинга на изтребителите „Грипен” (за Чехия и Унгария, извън схемата за предварително заплащане на чертежчета на Ф 16 от Бг), аферите на „Сименс” и „Мерцедес”... Там обаче уличените политици подават оставки. Както целият екип от членове на ЕК, в т.ч. бившата френска премиерка Едит Кресон (= еврокомисарите от комисията „Сантер” през 1999 г., обвинена в корупция, за злоупотреба с власт и измами), двама президенти на ФРГ по време на управлението на А.Меркел. А осъденият за корупция на 3 г. затвор + 5 г. условно Вили Клаас (белгиец, до 1995 г. ГС на НАТО) ?? Емблематична е оценката на милиардера и екс-премиер на Чехия Андрей Бабиш, че в „Западна Европа /и в САЩ/ няма толкова много корупция сред полиция, прокурори и съдии, както у нас", т.е. в „Нова Европа”.

Същевременно по темата „Завършване на българската атлантико-европейска интеграция” отново ще напомня, че от Костовото управление насам всички управляващи парламенти и правителства са в морално-демократичен дълг към обществото. Всички те не се осмелиха да проведат едно всенародно допитване чрез референдум за съгласието на българския избирател със съдбоносното за страната, но чиновническо решение - членство в НАТО и ЕС. Въпреки опорните точки на агро-екс-пролетарските рупори на сегашните либерал-глобалисти, те не могат да отрекат, че на 8 септември 1946 г. дори доминираният от БРП /к/ Отечествен фронт е поел отговорността да обяви референдум за свикване на ВНС и за изработване на нова конституция на Царство България. Ако тогава е преобладавало влиянието на екс-СССР, не без съгласие на западните му съюзници, нима сега не преобладава това от Запад?

Защо поне 12 години управленците ни не вписаха България като равноправен член в Шенгенското пространство? Липса на реална политическа воля, некомпетентност, или са мързеливи случайници, неспособни или не желаещи да поемат отговорност?

*Безотговорно нищо-не-правене и прехвърляне на топката ли е било?

По всичко изглежда, че отговорност за миналото по държавна линия няма да бъде потърсена. Опозицията оспорва актуалността от ползите на решението на Съвета на ЕС от 30.12. м.г. за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство с отпадане на контрола по вътрешните въздушни и морски граници от 31 март 2024 г.

**По-добре късно, отколкото никога, пак ли ?

Според акад. Денков "Имаме пълен Шенген”, а Борисов подчерта: "Влизането ни в Шенген по въздуха, по водата е безспорен успех. Не можем да се сърдим на австрийските колеги, че изискват от нас да се стегнем и да пазим границата”. Нима?

Прави впечатление изказът на благодарност от М.Габриел „...на екипа /до нея/ за нелеките преговори и преодоляването на трудните, изглеждащи обезкуражаващо понякога, моменти”. Освен ако това не е от обичайните ѝ клишета. Но ако е истина?

В последния състав на Комисията по външна политика (КВП), с председател Б.Борисов, са трима бивши външни министри (Захариева, Вигенин, Митов) и 1 екс-зам.МВнР (Георг Георгиев) + други мастити политици. Задавам си въпроса дали са поканили и останалите си хомолози след 2008 г. Паси, Калфин, Младенов, Желева, Р.Найденов, дори служебните М.Райков, Светлан Стоев, Н.Милков, Т.Генчовска, трима от които са професионалисти? И да ги попитат за предложенията на посланиците ни в страните-опоненти на България за финализиране на пълноправното членство в Шенгенската зона. Тези посланици с екипите си следва да са най-компетентните ни представители на място. На сайта на МВнР виждам, че посланикът ни в Хага, на 62 км. от сегашната столица Амстердам, оглавява 12-членен млад екип, докато посланичката ни във Виена – 18-членен. Тя е „свежа” дипломатка с баща бивш министър на отбраната с проатлантически позиции, заобиколена от двама много опитни служители, вкл.СТИВ ( бивш шеф на веригата „Метро”, в т.ч.) регионален. Хагският посланик успя от бивш преподавател по английски във ВМЕИ (ТУ) – София да се уреди в политиката, да стане 3-4 пъти посланик в западно-европейски страни, в НАТО, зам.-министър. Тези хора би следвало да имат експертност, в т.ч. с решаване на проблеми с компромиси и с натиск („танто за танто” на разговорния език на агро-пролетариата на либерал-глабалистите). Примерно както Виктор Орбан си спести таксата за транзит на газ през България, или както през първия си мандат през 2006-2010 г. словашкият премиер Роберт Фицо „ухажваше” алчните чужди големи търговски вериги с проверки и инспекции.

***В КВП на НС би следвало да са наясно, че в „Ниските земи”, т.е. Нидерландия, са комплексирани исторически и до днес от Германия. В Австрия също. Съвременният нидерландски кодифициран език се е развил от долнофранкски, т.е. немски диалекти (по подобие на езика в Повардарието, „измайсторен”от югозападен български диалект). Няма еднозначно обяснение как и защо през 1867-71 г. граф Отто фон Бисмарк не е включил в Германия „Ниските земи” сред немските херцогства, графства и княжества, начело с Прусия. Тогавашният конкурент на Прусия е била немска Австрия, където е роден и се е подвизавал през 30-40-те години на м.в. „ефрейторът с мустачките”. А самият Берлин след ВСВ козирува отвъд Атлантика. Над кого тогава да си избиват комплексите за самочувствие немски или среднонемски говорящите политици? Жалко, че и нашите представители нямат себеуважението на наследници на държава с над 1340-годишна история, създала и трансферирала уникална писменост и култура, и православието на милиони европейци и евразиатци на североизток. Средище на богомилство, на Бялото братство, с генетичен и държавнически принос във волжките Българии и съседите ни... Държава, съхранила своето историческо име през вековете!

*Според австрийски медии 70-80% от бегълците, които те наричат мигранти, минават през Унгария. По последни достоверни данни от НС, 60% преминават в Европа през Испания и едва 3% идват от България. В Австрия живеят според МВнР едва 38 500 български граждани. Виена обвързва влизането в т.нар. въздушен и морски Шенген на България с условия, извън Шенгенското споразумение. Изглежда, че основните ѝ мотиви са вътрешно-политически, партиен популизъм и спекулативност. И тя може да блокира дори и "олекотения" Шенген, пише "Дер Щандарт". Германският ТАZ припомня, че през есента на 2024 г. в Австрия предстоят парламентарни избори. Австрийската народна партия (АНП) ще опита да изпревари дяснопопулистката Партия на свободата, която според всички социологически проучвания е № 1 сред десните партии. Затова мнозина подозират, че е малко вероятно правителството във Виена да смекчи своето "не" за пълноправното приемане на България и Румъния преди вота. Виена и Амстердам, доскоро, бяха подозирани и във финансово-икономически мотиви. Защо? Най-голямото европейско пристанище Ротердам (Нидерландия) има излаз на Атлантическия океан. А точно там, през Боденското езеро от Австрия р.Рейн и се влива при Ротердам. Река Дунав протича през Виена и свързва Австрия с останалата част на Европа. Ако бъде открит нов сухопътен коридор от гръцките пристанища до Унгария, без опашки за гранични проверки, много кораби биха предпочели да разтоварят в Гърция. И оттам по-бързо до Централна Европа, пестейки време и пари. Вместо да обикалят още 2 дни до Ротердам. Неизгодно за 2-те „шенгенски сестри”!

Или пък: Нидерландия има най-либералните закони за притежаване, разпространение и употреба на някои опиати и дрога. Легалното притежание и разпространение на опиати, за които в други държави има пазар, но са строго забранени, позволява и легален износ в тази държава. Щом е възможен легален внос на едни, при занижен контрол, или + "затваряне на очи", няма да е труден нелегален внос на други упойващи вещества. А всички доставки се извършват през пристанището и по оживения търговски път през Австрия. ХИПОТЕТИЧНО биха могли да продължават и нелегално в останалите направления. Подобна теоретично възможна „крими търговия” е много по-доходна и вероятно затова наскоро са били затегнати някои мерки по контрола.

Отпадането на контрола по сухопътните и морски граници ще облагоприятства фирми, които осъществяват задграничен транспорт. Премахването на контрола по летищата е без съществено значение за обикновения човек. Щом 2 часа преди полета е на летището ще му е безразлично дали ще му проверяват паспорта, или не. Отделно могат да го проверят и след зеления коридор. И след преминаване транзит през сухопътна граница, няколко километра след нея, могат отново да извършват проверки. Както го правят в момента в някои шенгенски държави. А и нищо чудно, щом австрийците забиват като начална дата за летищата 31 март, да избягват още за 1 г. евентуална конкуренция на българските планински курорти при неподходящо време за зимния сезон в Алпите.

***При бъдещо заяждане крайни варианти на български реакции биха могли да бъдат вече упоменатите know how на Орбан, Фицо и заплахите за бойкот на Румъния. С Нидерландия при спадащ износ с 26,2% през 2023 г., внос над 3 млрд.лв. и нарастващо отрицателно за Бг салдо от -1711 млн.лв., спокойно бихме могли да се лишим от внос на „нискоземни” цветя и друга ГМО-продукция от там. При наш внос за към 2 млрд. лв. от Австрия, с отрицателно салдо почти 500 млн.лв., също може да се помисли и за едностранни икономически лостове. Още повече, че тя заема второ място по размер на чуждите инвестиции у нас с близо 10% и 400 австрийски фирми. А сред тях са “Billa” със 158 магазина у нас, OMV с 93 бензиностанции и недолюбваният EVN.

**Парторзите на управляващия башибозук обвиняват опозицията в коментиране на фалшиви цифрови данни за бегълците, които Австрия ще върне в България не само съгласно зле функциониращия Дъблински регламент, но и за допълнително число кандидат-европейци, предимно от Афганистан и Сирия. Фиксирано в непубликувано приложение (анекс), в резултат от преговорния натиск на Виена спрямо София и Букурещ. Опозицията обвинява Денков-Габриел, че подобен анекс не е подписван с Хърватия а камо ли с граничните за ЕС Испания, Италия и Гърция. Не без основания ИТН, “Възраждане” и БСП допускат, че австрийците ще си отсеят по–качествените "мигранти", тъй като имат остра нужда от работна ръка и прясна кръв, а у нас ще пратят “плявата с бурки, фереджета, бради и чалми така, както си пращат боклуците”. Според Слави Трифонов „брюкселските зелки превръщат бежанците в бизнес, подобно на "въглеродните емисии". А България - в лагер на бегълци. Гузната съвест принуждава сглобкаджиите вече тихомълком да променят законодателството, за да разхвърлят финансовото бреме за издръжка на новите бегълци на общинските администрации. Общините повишават местните данъци и такси и в крайна сметка „анексът” ще удари по джоба обикновения българин. Подготвя се нов проект на Пакт на ЕС за миграцията и убежището, но сред избраниците на Посолство-ТО (+ тези на Лондон и Берлин) явно няма политик, който да тропне, че няма да изпълняваме дъблинските квоти на Меркел. Текстовите твърдения на опозицията съвпадат обаче с публикации в сериозните СМИ на Австрия. По данни на австрийското МВР трите условия към България и Румъния са: 1. ангажирането на Фронтекс на границите ни, 2. Апел към ЕК за финансова подкрепа за външната защита на двете страни, засилване на граничния контрол и 3.споменах вече: приемане от Австрия на бегълци, особено от Афганистан и Сирия. А наследникът на Австро-Унгарската империя канцлер К. Нехамер „се кефи” пред съпартийците си от АНП от 3-те точки в анекса с балканците. Според политолози от кохортата на доц/или проф.О.Минчев и други + псевдонаучни, дежурни медийни дърдорковци: „Фронтекс” досега функционирал по-скоро като агенция за защита на човешките права на мигрантите, отколкото като гранична полиция. Огромната разлика в стандарта на живот и в социалните фондове между България и богатите страни на Европа правело непостижимо да ни "натресат" ефективно каквито и да е мигранти, освен ако не се изгради строг затвор за бежанци у нас ( което е невъзможно!?). Решението на миграционния проблем в Европа е невъзможно чрез"извиване на ръце" между Австрия и България и на двустранна основа.

****От отговора на парламентарно питане на депутатката Стефани Криспер до МВР-Виена, публикувано на сайта на австрийския парламент, става ясно, че България се е съгласила да приеме най-много мигранти от Австрия – 6619. Румъния „е кандисала” да приеме 1274 мигранти, а Италия – 725. Председателката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева заяви пред БНТ, че общата запълняемост в центровете за бегълци вече е 72%. Сериозна и притеснителна цифра! Центровете в Овча купел и в кв.„Възраждане” вече са препълнени над 100 %. ДАБ има 3600 места по принцип, преди били 5000. Сегашните 3600 били крайно недостатъчни, както и условията в съществуващите центрове. 6000 е ориентировъчната бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия уточни Тошева. Но ББ, премиерът и лидери-самодейци от ПП/ДБ (= Пълен провал/ Доносническа България, според лидера на “Възраждане”) и движението Магнитски ме съветват да не вярвам на такива политнекоректни цифри!? Интересно! Защо тогава всеки политик от ПП/ДБ/ГЕРБ не поеме ангажимент да стане спонсор на 20 върнати мигранти, ако са толкова сигурни, че няма договореност за внос на мигранти, в замяна на допуск в Шенген ?! Или управляващата навалица да блокира или цензурира уеб-сайтове на Европейската комисия, на австрийски и немски медии?

***Според опозиционни шегобийци на летищата ни ще има австрийски инспектори за да не би някой мургавелко/a да се измъкне по въздушно-капковия път. Консултанти на летищата у нас и в Румъния щели да извършват проверки на място. Германия имала такива служители по гръцки летища. Вероятно в подобен смисъл може да се тълкува австрийският мерак, изразен в т.2 от техните условия в анекса. Австрийски или фронтексови контрольори да гъмжат в бъдеще по всичките ни граници, особено по тези със Сърбия, Гърция и Румъния. И да маркират кои мигранти встъпват в ЕС и Шенген на българска територия. Ако се окажат нежелателни в и за Австрия, да ни ги експулсират. Вероятно се съмняват, че част от тях достигат през България и Сърбия до Унгария (и екс-АУИмпер) чрез каналджии + срещу подкупи. Без да бъдат регистрирани никъде преди Австрия.

***** В мрежата прониква информация за по-обстойни край- и гранични проверки в последните дни на камиони, работещи за австрийски фирми, обикновено със стока за Австрия. Дали е истина, не знам. Не липсват и отделни критични бележки по повод корумпираност на съотечествени чиновници. Но преобладават отзивите на обида от надменността на австрийските власти и некадърността на родните с призиви за бойкот на австрийските бензиностанции, фирми, продукти, сайтове. Също: за затваряне с безкрайни, пълни данъчни проверки и налагане на жестоки глоби на ОМВ, „Билла”(дори и да е станала немска), „мошениците от EVN”. И не само на превозвачите за екс-АУИ, а на всичките австрийски инвеститори. Други призовават за спиране на газа по газопровода сега към Австрия, а трети НЕОБМИСЛЕНО мечтаят мигрантите да бъдат поети и финансирани от онези, които са ги колонизирали, избивали и заробвали.

Глас народен – глас Божи! Макар и неотчетен на референдум !

Щом е нежелан от „цели” 27% от имащите избирателни права в България!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 7 Отговор
    Ааа - не !!! Те паветниците не схващат , че ги ползват за жени , а те не са жени , вие за Шенген искате да схванат !!!
  • 2 Не е възможно

    5 18 Отговор
    такова нещо да се публикува в България!!! Този е отявлен руслямист и му личи. Стига закопавахте България! 80 години рашизъм стигат!

    Коментиран от #3

  • 3 Скрий се бе

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Не е възможно":

    Умник.
  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    22 6 Отговор
    много точно написано но тези с промитите мозаци слуги на козяк не магат да го разберат
  • 5 БАНко

    7 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ЗА НАПИСАНОТО !!!
  • 6 Трол

    6 11 Отговор
    Ще обясня на другаря,писал статията защо България изостава и се развива бавно,дори спрямо Румъния...
    Просто защото модела на управление в последните 13г е рашистки,а именно:кр@дем 90%,а 10 оставяме за народа,колкото да не ум.ре от глад. На запад също има корупция разбира се,но там процентите са обърнати...
    Парадокса е че рашистите се борите за това,което мразите,но сте твърде 0гр@ничени,за да го проумеете...

    Коментиран от #9

  • 7 Ами да

    3 1 Отговор
    А нещо за корупцията в България, за правосъдната ни система, за опазването на границата, за нивото на политиците и нашенската псевдо демокрация!? Това са причините, другото са следствия!
  • 8 лечение

    1 0 Отговор
    Добра новина! В австрйската БИЛЛА до нас са свалили цените с 50% на доста стоки за да привличат клиенти, защото хората бойкотират магазина...Пример: ...мрежа с портокали 2 кг. за 2,29!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стига

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    ретранслира стъкмистиката на кремъл. Хората там в момента умират от глад и студ, уж Европа щеше.
  • 11 Анние

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "лечение":

    Свалили са цените,защото стоките са с изтекла годност , а не защото Ганьо “ прави” бойкот.
  • 12 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Какво е това "референдум" ?? Ай си......р бе, това тук не е Швейцария !!