Last news in Fakti

15 Януари, 2024 16:00 3 425 100

Огнян Минчев: Доналд Тръмп е заплаха не само за НАТО, но и за Европа

  • сащ-
  • нато-
  • европа-
  • доналд тръмп-
  • заплаха-
  • дрен чадър-
  • огнян минчев-
  • мнение

Новият глобален лидер - Вашингтон - осигурява европейската безопасност под своя "ядрен чадър" и в рамките на своята нова глобална роля

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според еврокомисаря Тиери Бретон през 2020 г. в "полу-личен" разговор с Урсула фон дер Лайен Доналд Тръмп е заявил, че "ако Европа бъде атакувана, ние (САЩ) никога няма да се притечем да ви помогнем", също, че НАТО "е мъртва и ние (САЩ) ще излезем от НАТО".

Това пише във "Фейсбук" Огнян Минчев.

И между другото - продължава Тръмп -

"вие ми дължите 400 милиарда долара,

защото вие не платихте, вие германците, това, което трябваше да платите за отбрана“. Т. Бретон разкрива този "полу-личен" разговор, на който е присъствал почти четири години по-късно за да лансира проект за съвместна инвестиция в европейската отбрана в размер на 100 млрд. евро. Защото ако Тръмп се върне в Белия дом, очевидно е, че Европа ще трябва не само да се справя с неговата неистова омраза към Стария континент, но и ще трябва спешно да поеме цялата тежест на собствената си отбрана.

С идването на Доналд Тръмп в Белия дом през 2016 г. претенциите на Вашингтон към европейските членки на НАТО за техния финансов принос към общата отбрана рязко ескалираха. Наистина, на фона на устойчиво нарастващия военен бюджет на САЩ през годините, европейските бюджети за отбрана оставаха на нивата между 1-1.5 на сто, въпреки многократно поеманите ангажименти бързо да достигнат 2 на сто от националните бюджети. Едва след началото на агресията срещу Украйна през февруари 2022 г. нещата започнаха доста бързо да се променят. Все още обаче далеч не всички европейски страни членки на НАТО са достигнали отметката от 2 на сто. Но основният въпрос, който се поставя от Тръмп - както публично, така и в този личен разговор с фон дер Лайен засяга преди всичко една европейска страна - особено ненавистната му Германия. Германия богатее за "наша сметка" - в типичния си деликатен стил на изразяване не веднъж подчертава Тръмп. Докато Америка "се задъхва" с ръста на своя отбранителен бюджет, германците щастливо забогатяват "под сянката" на американските гаранции за сигурността на Европа. Може би най-трудният проблем за Германия в контекста на тези изказвания е, че тя няма право и смелост да ги контрира с откровена позиция за истинското състояние на нещата.

След 1945 г. Германия се счита за победена страна - каквато тя реално е в резултат от края на Втората световна война.

Най-сериозният страх - както на съседите ѝ, така и на съюзниците на следвоенна Германия в НАТО - е, че тя отново може "да се милитаризира", отново може да се превърне в реваншистка сила. Оттук, цялото международно поведение на Германия - и в рамките на Студената война, и след нейния край - е фокусирано върху необходимостта да бъде убедителна в три основни направления. Първо, винаги да бъде образцов член на отбранителната общност на Запада - преди всичко на НАТО. Второ, да изразходва своето бързо нарастващо национално богатство в полза на изграждането на една все по-обединена Европа - стожер на международния мир, сътрудничество и единство на демократичния свят. Трето - никога да не си позволява активна политика в областта на военната сигурност, която да праща сигнал за това, че "Германия се завръща" като мощна военна сила. Обърнете внимание на политиката на Берлин за военно подпомагане на Украйна. Германия предоставя на Киев само такава военна техника, която вече е била предоставена от страна на Вашингтон. Танкове - да, но след Вашингтон. ПВО ракети - да, но само след Вашингтон...

След Втората световна война и със създаването на НАТО спецификите на международния статут на всяка от основните страни членки пораждат и специфично "разделение на труда" между партньорите.

Новият глобален лидер - Вашингтон - осигурява европейската безопасност под своя "ядрен чадър"

и в рамките на своята нова глобална роля. Франция и Великобритания поддържат сравнително ограничени, но значими ядрени потенциали като страни - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Германия допринася за общата отбрана в мащаба на нарастващите си възможности, но с определени негласни ограничения. Германия не произвежда военна авиация, няма дори собствено производство на граждански самолети - участва в партньорство с Лондон и Париж в проекта "Еърбас". Дълги десетилетия немски войници не участват в международни военни мисии - дори мироопазващи - за да "не правят намек" за немско военно присъствие. Това табу бе отчасти разчупено едва към края на 90-те години, когато Бундесверът започна да участва в някои хуманитарни мисии след природни бедствия - в Африка, в Пакистан и т.н. Едва участието на немски контингент в мисията на НАТО в Афганистан предпазливо разчупи това дългогодишно табу върху международното участие на Берлин във военни мисии.

Ролята на Германия - както в десетилетията на Студената война, така и в рамките на "либералния консенсус" от 90-те години и началото на нашия век - бе и си остава фокусирана върху инвестиране в косвените фактори на европейската сигурност и стабилност, и преди всичко - в развитието на европейската интеграция и просперитет. Германия е най-големия нетен донор (спрямо размера на своята икономика) в европейските фондове за развитие - в кохезионната политика, както и в международните проекти за развитие и благотворителност. Значителна част от тежестите на разширението на ЕС в източна Европа паднаха отново върху най-голямата икономика на ЕС - германската. Този принос на Берлин е много съществен и в пълно съответствие с това негласно "разделение на труда", породено от наследството на Германия от годините на Втората световна война. Разбира се, немската експортна икономика много печели от обединения европейски пазар, но самото обединено европейско пространство е създадено с десетилетия грижлива инвестиция - както на Германия, така и на нейните партньори - в преодоляване разделенията от миналото и в създаване на една Европа, в която нациите имат все по-дълбоко доверие една към друга. Крайно негативните - меко казано неделикатни изказвания на Доналд Тръмп - всъщност оголват една трудна дилема, която стои преди всичко пред Германия, но и пред цяла Европа в днешните турбулентни времена на разрушаваща се международна система.

Светът днес е много различен от този, който бе създаден в резултат от края на Втората световна война.

Три десетилетия след рухването на съветската империя Вашингтон има нов глобален съперник - Китай, който бе изграден като такъв вследствие от масираните инвестиции на глобалния, преди всичко американски капитал в развитието на китайската икономика. През последните 30-40 години Америка повтори това, което бе направила през 30-те - 40-те години в Съветския съюз. Впечатляващата индустриализация на сталинистка Русия стана възможна благодарение на масираната инвестиция на американски финансисти и индустриалци в икономиката на големия, но примитивен и изостанал комунистически колос. Огромните мащаби на американския проект за land-lease в полза на Москва, воюваща с нацистите превърнаха Съветския съюз във военен и геополитически колос от първа величина. Броени месеци след края на войната този колос застана в пряка позиция на съперничество с Вашингтон и Запада. Последва Студената война. Изглежда, че днес този цикъл се повтаря - този път с Китай. Такава, дълбоко парадоксална е логиката и историята на американското лидерство в глобалния свят.

Америка премества центъра на своето геополитическо присъствие в света от атлантическото пространство към Тихия океан. В някаква степен Европа се оказва периферия - но много важна, значима периферия за националната сигурност на Америка. В Европа са разположени ключови военни бази на Вашингтон. Сдържането на ядрения потенциал и на цялостната неоимперска амбиция на Москва не е възможно без съществено американско присъствие в Европа. Същевременно, Вашингтон има все по-силен приоритет да намали до минимум разходите и ресурсите - включително стратегически - за гарантиране на европейската сигурност. Тази позиция на Америка все по отчетливо демонстрира един формален парадокс. От една страна Вашингтон иска да запази своя контрол върху Европа. Това е важно за Америка както от стратегическа - отбранителна, така и от гл. точка на търговското съперничество от двете страни на Атлантическия океан. Към това съперничество се добавя и страха, че ако Европа бъде изпусната "от контрол", тя може да запази и развие отношенията си на търговско сътрудничество с Пекин в една епоха на стратегическа поляризация между Америка и Китай. Германската експортна икономика е особено предразположена към подобно сътрудничество - както с Москва на Путин до 2022 г, така и с Пекин, въпреки че в Берлин и в Брюксел си дават ясна сметка за огромните рискове на една китайска търговска и стратегическа експанзия в Европа.

От друга страна, Вашингтон иска да се освободи от разходите на своя контрол върху Европа,

иска европейците да поемат не просто по-голям дял, но "лъвския" дял от финансирането на НАТО. И ако администрациите на другите американски президенти формулират по-деликатно политиките на това вътрешно "раздвоение" на Вашингтон спрямо партньорството с Европа в сферата на сигурността, Доналд Тръмп използва максимално брутален език и открито намерение да "обязди" възродения изолационистки импулс в американската политика, за да скъса всякакви ангажименти на Вашингтон към атлантическото сътрудничество и преди всичко към Европа. Личната ненавист на Тръмп към Германия е основен аргумент на тази арогантно поднесена стратегическа платформа. Но не единствен аргумент. Трябва да се припомни, че политиките на официален Берлин през годините на управление на Ангела Меркел предоставиха основания на хора като Тръмп да проблематизират позицията на Германия в контекста на общата атлантическа сигурност. Тук две неща са особено важни. Първото - свръхтърпимостта на Берлин към ескалацията на неоимперските амбиции на режима на Путин след 2007-2008 г. За Германия - както и за цяла западна Европа - сътрудничеството с Москва на всяка цена бе основен фокус на политическо поведение, на моменти затъмняващ дори ключовата атлантическа ос на европейската сигурност. На срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г. Меркел и френският президент Саркози блокираха предоставянето на статут МАР на Украйна и Грузия като предверие на тяхното пълноправно членство в Алианса. Целта, разбира се, беше "да не дразним Путин". Кремъл изтълкува подобна позиция разбира се като слабост и няколко месеца по-късно нахлу в Грузия.

Когато през 2014 г. Путин реши да продължи своята неоимперска ескалация с анексията на Крим и със сепаратизъм в Донбас,

Берлин и Париж му осигуриха международна дипломатическа легитимация чрез споразуменията Минск - 1 и 2. Може да се спекулира относно мотивацията на дългогодишния европейски лидер Меркел за подобно меко, грижливо отношение към Кремъл, но един от мотивите е съвсем очевиден: На второ място, основания за проблематизиране на Германската позиция спрямо атлантическия (американския) интерес се пораждат като следствие на устойчивата енергийна политика на Берлин в продължение на десетилетия. Концепцията за сътрудничество с Москва на всяка цена се основаваше на допускането, че Русия може да бъде интегрирана в европейското и в атлантическото пространство чрез развитие на взаимоизгоден интерес - енергоизточници за Германия и Европа срещу технологии за модернизацията на Русия. Подобна сделка би била напълно разумна в условия на очевидна адаптация на политиката в Кремъл към ценностите и принципите на взаимоизгодното партньорство с Европа. Поведението на Кремъл обаче съвсем очаквано се разви в обратната посока - колкото по-големи бонуси и жестове от страна на Запада, толкова по-арогантна политика на натиск и агресия - търговска, хибридно-пропагандна, дипломатическа - спрямо "мекушава Европа". Това даде основания на Тръмп в един момент тържествуващо да заяви на Берлин - "Аз ви предупреждавах за Северен поток..."

Претенциите на Доналд Тръмп - които са твърде груба версия за цялостна промяна на стратегическата ориентация на Вашингтон към Европа - поставят всички европейски страни, но най-вече Германия пред труден избор. За самата Германия този избор е между две твърде неизгодни алтернативи. Първата - да се откаже от своя национален и предпазлив неутрализъм - наследство от травматичния статут на победена страна във Втората световна война - и да се включи пълноценно в повишаването на отбранителния потенциал на Европа, дори това да бъде стратегия, осъществяване частично или изцяло извън НАТО (ако един нов мандат на Тръмп изпразни НАТО до голяма степен от съдържание). При този избор Германия рискува да събуди или да предизвика целенасочени страхове от "новата военна мощ" и потенциален "ревизионизъм" на Берлин... Реални страхове в това отношение едва ли са обосновани, но спекулативно подклаждани "страхове" - включително и от позиции като тази на Тръмп - могат да бъдат изказвани с цел да се вбият клинове в партньорството на европейските страни по отношение на сигурността.

Втората алтернатива за Германия е да остане повече или по-малко пасивен наблюдател

на бързо променящата се стратегическа конфигурация в и около Европа, поемайки риска да осуети необходимото съзряване на ЕС като основен фактор на своята собствена сигурност. Към втората алтернатива Берлин ще бъде тласкан и от собственото си твърде левичарско и пацифистко обществено мнение, което ще принуди Германия да играе по-скоро роля на жертва на променящата се международна среда, отколкото активен фактор за нейното овладяване и гарантиране на европейската сигурност. Може би за Германия най-препоръчителен би бил един балансиран избор между двете алтернативи. Повишаването на общоевропейската готовност за отбрана и създаването на система за европейска сигурност - в случай на парализиране на НАТО от Тръмп - е императивно необходимо и е възможно само чрез съгласие на европейските страни по отношение на тези приоритети за сигурност. Франция, Великобритания, Полша, Нидерландия трябва да бъдат активни и водещи фактори в тази посока, а Германия трябва да бъде вписана в това партньорско усилие в степен, която да я направи достатъчно ефективна в съответствие с нейната стопанска и политическа сила, без да поражда страхове - автентични или спекулативни - относно нейното "завръщане" като военна сила.

От края на Втората световна война изминаха почти 80 години. Днес заплахите от възраждане на човеконенавистни имперски - тоталитарни идеологии и практики идват от други посоки - не от Европа.

Те идват от настоящия режим в Кремъл. Идват от многоликата агресивност на ислямизма.

Тези заплахи само се облагодетелстват и подсилват от слабостта на Европа, от процесите на културен разпад и левичарски хедонизъм, подкопаващ самоуважението и достойнството на западната цивилизация - както в Европа, така и в Америка.

За Запада е необходима мобилизация в защита на тези ценности, които го превърнаха във водеща сила на човешката цивилизация. Демокрацията не е аргумент в полза на един културен и обществен разпад. Тя е аргумент в полза на необходимостта свободата да бъде защитавана. Включително и срещу арогантния популизъм на политически фигури като Тръмп и Орбан, включително срещу политическите платформи на левичарското декадентство и пермесивизъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тръмпакис

    94 14 Отговор
    Защо, защото се разбира с Путин и си въртят бизнеси за милиарди помежду си и при Тръмп няма войни ли?

    Коментиран от #86, #87

  • 3 БОЗА

    109 7 Отговор
    Първия НПОшник изпищя...пусти му Огнянов... ;-)))

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русия попиля НАТО

    91 16 Отговор
    "Всички съседи на Русия трябва да бъдат нейни приятели или ще станат част от нея" - Арестович )))
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Въпрос

    95 9 Отговор
    Списвачи на статията има ли идея къде се намира и кой всъщност е той ! Смешко !
  • 8 гостн

    90 5 Отговор
    Аууу,ква стана тя.Нашите .........не им харесва Тръмп да е новия стар президент.Да, но в момента е номер 1 с 48% подкрепа,докато съперниците му събират едва по няколко засега.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Краватар

    71 2 Отговор
    ми ходи кажи на американзите как да гласуват бе мошморок
  • 13 Всички ишерети

    61 3 Отговор
    Само се чудя колко на брой са убитите американски президенти 4 или 5 ?Тия шемети ще пробват всички ишерети и накрая може да убият Тръмп.
  • 14 РАЗБИРАЩ

    80 8 Отговор
    Оги, Оги, продаде се за 1 пробит сороски долар. Голяма падение.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тръмп

    72 3 Отговор
    си го премести в другия крачол кво бил казал некъв наднормен Огнян (кво звучно партизанско име) от АОНСУ
  • 17 Анониммм

    69 4 Отговор
    Минчев почна да квичи.и понеже говори за алтернативи, за него най-добрата алтернатива е да се скрие и да не ни занимава с неадекватните си съображения.
  • 18 истината

    49 4 Отговор
    e, чe ТРЪМП ще е първия американски президент с три мандата от ВСВ насам!
  • 19 Баш софиянец

    61 3 Отговор
    Щото Бай дън не е заплаха. Изобщо не е заплаха!
  • 20 3.14К

    71 2 Отговор
    Чудех се как тоя Минчев сваля килограми, а той пишел безкрайни пасквили. Честно, някой прочел ли е написаното от неповторимият слуга на Сорос, който за разлика от Тръмп, въпреки напъните е тотално безполезен.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 горски

    40 3 Отговор
    До тук добре-казал падащия от небостъргача като стигнал 80-тия етаж....
    Ако германия достигне състоянието ,което описва Минчев,къде ще сте ме ние.На плочките,в мазето ,или ще си говорим с дълбокоземните червеи....
    Света се променя,а България е само сополиво хлапе,водено за ръка от сводник към бърдака на западния заден двор.Разбирате ,че момиченцето е продадено като в индийския треторазряден филм....за шепа рупии.
  • 23 А аз в...,,полуличен план"...!

    44 1 Отговор
    Дали мога да тегля една българска на тоя мастит БГ-АналЛизатор...?!
  • 24 Истината

    38 1 Отговор

    До коментар #11 от "Спалият с руски девочки от КГБ":

    Чичко много си промит от нацистката отвара !
  • 25 Епа

    47 1 Отговор
    Ние сме за бай Дончо, щото при него немаше войни, а при шорош бинденков един куп и все дайте да дадем
  • 26 От както

    51 3 Отговор
    Вече не може да се скрие ,че американските така или иначе ще изберат Тръмп за президент, много мишки в България взеха да църкат и се подмокрят от страх , говорейки простотия след простотия!
  • 27 Всички, против хегемона САЩ

    40 3 Отговор
    Изводът е, че целият свят трябва да се обедини срещу хегемона САЩ,за да има мир на земята! В противен случай, работата му е спукана!
  • 28 ЖУРНАЛИСТ

    37 1 Отговор
    Глас народен - глас Божий, господин Огняне.Нали ти възхваляваше справедливата американска избирателна система пък сега се вайкаш, че щяла да качи Тръмп на престола?
    Цитирам:

    САЩ не са плебисцитарна демокрация – и никога не са били. Има две важни принципни ограничения на практикуваното народовластие в Америка, благодарение на които се е съхранила нейната демократична политическа система.

    Първото е ограничението, свързано със страха на отците основатели, че представителното управление – републиката – може да се изроди в охлокрация, във власт на тълпата. Затова те учредяват политическа система с внимателни тежести и противотежести, баланси и органичения, които да слагат ясни граници под категорични условия за упражняването на власт – включително и чрез самия процес на представителство чрез гласуване.

    Второто ограничение – произтичащо от първото, е внимателно балансирания федерализъм, разполагането на властовите пълномощия по различните "етажи" на политическата система. САЩ са съюз на независими общности, създадени като колонии и конституирани като "щати" – държави, които държат да запазят своята автономност и свобода в прерогативите си да се самоуправляват. Затова президентът на федерацията се избира от съставящите я щати, а не от "народа" – "онова общо, което не знае какво иска (Хегел)". Ето как се появява електоралната колегия и опосреденият начин за избор на президент. Аз лично го считам за разумен и справедлив. - ноември 6, 2020

    Коментиран от #30, #91

  • 29 ЛЕЛЕЕЕ

    36 1 Отговор
    МАМИНИЯ ОЛИГОФ.....РЕН ДЕТ ЗА ПЕТ ЛЕВА Е ГОТОВ ........ КОМЕНТИРА МИЛИОНЕР БИВШ И БЪДЕЩ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ
    ПРИКАЗКАТА ЗА ЖАБАТА И ВОЛА НЕ ВЪРВИ
    НОВАТА Е ЗА ДИНОЗАВЪРА И ГЛИСТА
  • 30 АМА ЧЕ СИ ЛОШ

    32 1 Отговор

    До коментар #28 от "ЖУРНАЛИСТ":

    ЩО ПРАЙШ ТЪЙ
    КВО БИЛ КАЗАЛ МИНЧЕВ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ
    ДА НЕ МИСЛИШ ПЕ ПОМНИ
    А С ТИЯ МИЖАВИ ХОНОРАРИ ОТ ПОСОЛСТВОТО КАК СЕ КАРАТ ТРИ ГОДИНИ
    СЕГА ЩЕ КАЖЕШ ЧЕ СЕ Е ИЗ......АЛ НА ФИЗИОНОМИЯТА СИ
    ТО ПЪК ЕДНА ФИЗИОНОМИЯ
  • 31 МИНЧЕВ

    29 1 Отговор
    ИМАМ ЕДНА КОФА СТАРИ ЛА.....А
    МИНИ ДА ТИ ГИ ДАМ
  • 32 Умирам от смях

    35 1 Отговор
    Да е жив и здрав, и да изкара като Рузвелт три мандата.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 123456

    30 0 Отговор
    Автор - О. Стеф , а отдолу САЩ го писали - всички вече виждат дебелия край на гегата .... Огнянчоооо, Огнянчо , ще има строй се , преброй се ...
  • 36 Я го знам !

    38 0 Отговор
    Минчев тежи 183кг.и всеки ден му правят клизма.От такъв Джаба,мнение не искам.

    Коментиран от #57, #76

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 И тоя скоро ке изтрезнее

    33 1 Отговор
    Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът - САЩ и Европа - не сме на печелившата страна", обобщава Кръстев пред "Аугсбургер Алгемайне".

    Мдаааа щом и байрактаря на соросите Иван Кръстев се събуди и осъзна да разбере, че ... ЦАРЯТ Е ГОЛ... значи нещата са пагубни за запада!!!!
  • 39 Така Така

    32 0 Отговор
    Трумп се оказва голям пич и правилно разбира нещата от света. Браво такъв Президент трябеа на сащ, а и за ес е много добре тъкмо ще се събудят от този глобалистки ционистки и демократичен кошмар в който са изпаднали
  • 40 Този съмнителен разговор

    22 2 Отговор
    е бил преди началото на войната в Украйна. След това обстановката в Европа се промени драстично и Европа вече е във война. Така че горният материал прилича по-вече на предсказанията на покойната Ванга, с които конюнктурно спекулират всякакви мисири и мисирки.
  • 41 Аква

    22 2 Отговор
    Да живее Огнян Минчев- новият президент на фащ.
  • 42 А сига ве

    34 0 Отговор
    И що е заплаха? Щото ще спре финансирането на войните ли? Ти да видиш! Продажници жалки! По цял ден драскате пропагандни бози за няко грант нещастници!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иван Иванов

    37 0 Отговор
    Роден е на 2 декември 1958 г. във Варна. Завършва английска гимназия в родния си град и социология в Софийския университет. 1

    До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.2

    Не та ли а срам бе???

    Коментиран от #71

  • 45 мишо

    22 1 Отговор
    Недоразвит мало....умен катър ; Байдън е заплаха за целият свят за цялото човечество лицемер предател а Тръмп както твърдиш e само за НАТО и Европа. Има огромна разлика но това едва ли ще разбереш.
  • 46 Хммм

    24 1 Отговор
    В края на краищата не ние избираме американския президент, а на американците не им пука за Европа и Нато.
  • 47 Мы-русские. Какой восторг! 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    9 5 Отговор
    А какво каже Лорд Евгени Минчев?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Оги

    25 2 Отговор
    Ало Минчев ,заплаха е за теб и десните бесни ,които се пръкнахте и съществувате от парите на Сорос ,безсрамници!! Тръмп ще спре кранчето ,ще спре оръжие и милиарди за украинските фашисти ,ще озапти сегашните световни убийци байдановци безумни!!
  • 50 Справедлив

    14 2 Отговор
    Огнян Минчев да духа супата.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Деб Елият

    15 1 Отговор
    "Щом угоените квичат, значи кльопачката им ще спре"

    древна италианска мъдрост
  • 55 Иван Иванов

    10 1 Отговор
    Статия във Факти
    Бившият директор на американското разузнаване Ричард Гренел /2020/ описва следния твърде интересен случай в социалната мрежа Х:

    “Прекарах последните няколко дни в Гватемала, слушайки ужасяващи истории за това как служители на Държавния Департамент заплашват и принуждават граждани на Гватемала да не критикуват левите политики.

    Посолството привиква бизнес и политически лидери в своите офиси и ги принуждава да спрат да подкрепят Главния Прокурор, нейната работа и консервативните ѝ политики. Дори са настоявали хората да не подкрепят преизбирането ѝ преди няколко години.

    Настояват хората да подкрепят леви политики, “защото иначе…”

    Това е възмутително използване като оръжие на визите, разследванията и финансовите санкции.

    Официални служителни на Посолството са заплашвали със санкции по “Магнитски” хора, които продължават да подкрепят Главния Прокурор на Гватемала.

    Това, което екипът на Байдън причинява на косерваторите в Америка е точно същото, което правят и зад граница - чрез Държавния Департамент, неговите бюро за наркотици и законност и бюро за западната част от света и шефовете им.

    Това е неАмериканско и също така незаконно.

    Призовах Главния Инспектор на Държавния Департамент да стартира разследване възможно най-бързо. И знам, че няколко американски сенатора са на същото мнение.”

    Матнитски по поръчка и привикване на бизнеси и партии в офисите на посолството? Подкрепа за левичарите и мачкане на десните? Отричане
  • 56 Иван Иванов

    17 2 Отговор
    Отричане и притискане на демократично избрани управници, които обаче са на десни позиции и критикуват левундерите?

    Да ви звучи познато и да се сещате за няколкото поредни предизборни кампании у нас, в които Херо Мустафа се врязваше с доклади, списъци и санкции взе в полза на едни и все срещу други?

    Демократите са позор за САЩ, провал във външната политика и постоянна щета за целия останал свят. А Байдън е тежко корумпирана изкуфяла марионетка, към която изпитвам единствено хуманно съжаление.

    Дано никога повече шутовете на тези нищожества не получат шанса да се вихрят в чудесната ни България.

    И в горката Гватемала.
  • 57 Квартал Изток

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "Я го знам !":

    Този ми е съсед по случайност. Всеки го заобикаля в буквалния смисъл. Преди защитаваше Ковида и беснееше срещу тези, които не се прекланят на локдауна. Въобще все нещо недоволен мрънка.

    Нека си яде парите от Посолството, обаче такива хора не доживяват старини.
    Всъщност си живеят като стари от доста ранна възраст, след което не им се налага.
  • 58 Огнян Минчев е много кръгъл И Д И. О. Т

    18 1 Отговор
    Огнян Минчев!! Цял живот на Софрата!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Марк Твен

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЕВРОНЮЗ":

    Ние принадлежим към англосаксонската раса, а когато на англосаксонеца нещо му е потребно, той просто отива и си го взима. Преведено на прост английски тази декларация звучи така - ние, англичаните и американците, сме крадци, разбойници и пирати, с което се и гордеем.
  • 61 Мисля

    8 3 Отговор
    Прав е Тръмп,защо да плаща за сигурноста на Европа.Ако стане президент(а той ще стане)Оги първи ще започне възстановяването на Съветската армия.Знае какво следва.
  • 62 Тръмп! Новия Президент на САЩ

    11 3 Отговор
    Ще спре войните по Света!! Успех Тръмп!!!
  • 63 Шушу Мига

    3 0 Отговор
    абе кузеците много страхливи излязоха? Все заплахи им се привиждат, егати мишките
  • 64 Дивергент

    9 1 Отговор
    Първо -САЩ са в ролята на глобален полицай не от днес.Второ - изборите са за президент на САЩ,,което не зависи от мнението на европейците.Трето - избори се фалшифицират.
  • 65 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    1 8 Отговор
    Ботокса и копейките на него разчштата да им подари нещо от Украина, до къде се докара втарая❗
  • 66 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    Яйца ще им праща ли за Великден!
  • 67 Отец Дионисий

    4 11 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и копейките продажни.
  • 68 Дебел

    8 0 Отговор
    Тъпак, не очакваме да кажеш нещо умно.

    Коментиран от #70

  • 69 3.14К

    1 7 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!

    Коментиран от #75

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 НАПРОТИФФ

    3 1 Отговор
    САМО ТРЪНЧИНИНА ЩЕ НИ ОТЪРВЕ ОТ УНИЖАВАЩИЯ НИ КОЛОНИАЛИЗЪМ И ПОДЛОГИТЕ НИ.
  • 73 виктория

    4 1 Отговор
    и тоя минчев са го налазили кравите!!!кухорог!!!
  • 74 Чики-Рики

    9 1 Отговор
    Незнам дали всичката тази глупост , включително и историческите факти в статията, могат да бъдат дело на небезизвестния,,иди@т,, Минчев?! Но със сигурност знам,че конспирацията му е повече от,, погрешна,, и че щъркела не е спрял да го кълве!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Дедо ще направи всичко възможно да не допусне Тръмп до избори
  • 78 да де

    4 7 Отговор
    Поведението на Кремъл обаче съвсем очаквано се разви в обратната посока - колкото по-големи бонуси и жестове от страна на Запада, толкова по-арогантна политика на натиск и агресия - търговска, хибридно-пропагандна, дипломатическа - спрямо "мекушава Европа"./ затова сащ влязоха в украйна за да вземат 40% от сделките с газ , затова беше и северния поток за да не се надува излишно цената , верно европа е слаба но е слаба заради сащ а не заради русия
  • 79 Уса

    10 1 Отговор
    Давайте смело показвайте си лгбт органите Тръмп ще ги нарита,но къде ще избягате в сащ мразят предателите
  • 80 Фибата

    4 1 Отговор
    Тиери Бретон е от Обнови Европа......Уплашен либерал, с други думи!
  • 81 ха, ха

    5 0 Отговор
    огото го тресе здравата шубето! Що така бе, ого?!?
  • 82 Стари другари на нов глас

    9 0 Отговор
    Другарите от АОНСУ и от Института по история на БКП при ЦК на БКП постоянно се появяват по медиите да ни учат на демокрация. Пардон, на демоНкрация. Огнянчо, Огнянчо! При социализма си ти беше по-добре! Тогава беше млад и убеден, а сега си кривиш душата!
  • 83 дядото

    5 0 Отговор
    тази територия е пълна с умници.плюете по тръмп,а имате ли нагласата като стане следващия президент какво би станало с българия.
  • 84 Целият свят

    8 1 Отговор
    Чака с надежда двама души - другаря Владимир Владимирович и мистър Доналд Тръмп. Само Свети Петър чака Джо Байдън.
  • 85 Хххххххххх

    3 0 Отговор
    Ерата на либерализма приключи.
    Свиквайте.
  • 86 Глей сеир

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмпакис":

    Както изглежда, Путин държи Тръмп на къса сиджимка!!! Има защо!
  • 87 Има сделка

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмпакис":

    Вместо на Украйна, САЩ ще започнат да изпращат оръжия и пари на Русия. Глей сеир!!!
  • 88 перничанин

    3 0 Отговор
    Огнян Минчев има досие в ДС .
    този е доказан педофил ...
    вижте досието му в полицията ...
    ще повърнете докато го четете ....
  • 89 бай Даньо

    3 1 Отговор
    Минчев пикаш на грешното дърво. В момента се случва окончателния разпад на колониалната система която "западната цивилизация" успя да морфва във съвремения мек неоколониализъм е идва края и не ти е виновна Москва а алчноста на западния свят да подреди един по справедлив свят. Не дълбай много в идеите на Доналд Тръмп, тоя не знае какво прави затова иска това или онова и все грешно ...
  • 90 Един

    3 0 Отговор
    Байдън засега плаща. Ама като спре какво ли ще си изсмучеш от пръстите.
  • 91 Пиночет

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "ЖУРНАЛИСТ":

    Цитатът от Огнян преди три години по никакъв начин не опровергава казаното от него за Тръмп, който именно се изживява като плебисцитарен "избраник на народа" /т.е. на простолюдието/. Това е в същността на американската република /не демокрация!/, в която върховенството на правото, а не мажоритарианизма /волята на простолюдието/ са водещи. Всъщност за кризата на съвременната либерална демокрация са отговорни два крайни противопоставени субекта - от една страна са крайните авторитарни консерватори-изолационисти, а от другата страна са ултралибералните неомарксисти /троцкисти/, които подменят правото на мнозинството с правата на различни конструирани от тях политически малцинства с цел разпарчатосване и ликвидиране на републиката /либералната демокрация и подмяната и с неомарксизъм /ултралиберален неокомунизъм.

    Коментиран от #96

  • 92 Професор

    5 0 Отговор
    Виж сега, Минчев, в анализа си на ролята на Германия след Втората световна война си пропуснал един важен момент, вероятно от вродената ти лична скромност. Германия има една допълнителна основна роля -- да те храни. И тази роля очевидно нараства, съдейки пи твоето личностно нарастване. Оланкоолу, самият Тръмп е германец. Германците са най-голямата етническа група в Америка. Ако твоите приятелчета от радиото чата Дойче Веле, както и ти, разбираха малко от малко от геополитика, щяхте да приемете възможността Германия да се еманципира напълно от комплексите си. При поканата на Тръмп за повече инвестиции в отбрана, Германия можеше да поиска предоговаряне на мирните договори. Обаче тя не иска такова нещо. Тя иска и предпочита Америка да я пази, а тя да си се джендеросва. Ами няма как да стане, Минчев, сори.
  • 93 Хаха,

    2 0 Отговор
    тлъстият шаман ще го видим ноември как ще обърне палачинката за пореден път !
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 С КВО Е ПЪЛЕН МИНЧЕВ

    1 0 Отговор
    И ОТ КЪДЕ ИЗЛИЗА ТО
    ПЪЛНЕЖА ДЕ
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Тодоров

    2 0 Отговор
    Този толуп още ли ни дава акъл. Мислех, че съкращенията от 40% на младия Сорос на структурите им в световен мащаб, са го засегнали.
  • 100 Защото иска

    1 0 Отговор
    Ми заплаха е! Заплаха защото иска еврогейтаците да си плащат а не да му видят на шията.