Last news in Fakti

18 Януари, 2024 13:00 1 600 57

Андрей Ковачев: Кой и защо саботира възстановяването на Войнишкия паметник в София

  • андрей ковачев-
  • войнишки паметник-
  • софия

Не разбирам тази целеустременост срещу Българския мемориал

Андрей Ковачев: Кой и защо саботира възстановяването на Войнишкия паметник в София - 1
Снимка: ЕП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паметта на над три хиляди български воини, отдали живота си за Освобождението и Обединението на Отечеството ни, чака да бъде почетена и да се възстанови Мемориалът на загиналите герои от I-ви софийски и VI-ти търновски пехотни полкове (Войнишкият мемориал), разрушен от престъпния комунистически режим в центъра на нашата столица - София. Като съвсем малък имам смътен спомен за една от трите стени на мемориала. Там ме водеше моята баба на разходка. След това всичко е било пометено с цел паметта да се заличи завинаги. От почти две десетилетия се боря и настоявам за възстановяването му. Дължим го на предците си.

Политическата воля е налице - с няколко гласувания в Столичния общински съвет е взето решение това да се случи. Досега са проведени два конкурса, за съжаление без резултат, поради „липса на достатъчно добър архитектурен проект“ или поне това е официалният аргумент за спиране на конкурсите. Затова преди три години беше подновена процедурата. За да няма никакво съмнение в прозрачността на процедурата, кметът тогава, г-жа Йорданка Фандъкова и главният архитект г-н Здравко Здравков, в края на 2022 година обявяват обществена поръчка за изработване на задание за бъдещия нов конкурс за възстановяване на мемориалните плочи на нашите воини на оригиналното място, въз основа на взетите решения на Общинския съвет.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ, преди това по инициатива на председателя на партията - г-н Бойко Борисов, взема решение

да инициира и подкрепи възстановяването на паметта на нашите герои

Това решение е изпълнено и общинските съветници на ГЕРБ единодушно гласуват за него. След успешното приключване на работата по заданието, през пролетта на 2023 година от страна на главния архитект на София - г-н Здравко Здравков се организира обществено обсъждане на заданието и то в самата сграда на Съюза на архитектите в България. Там участващите в обсъждането в голямото си мнозинство подкрепят проекта. Организиран е и експертен съвет, включващ и представители на професионалните организации, който приема заданието.

Следва съгласуване с всички държавни институции, които имат отношение към темата - Министерство на културата и Министерство на отбраната! Тези съгласувания са получени. С това се приключва процедурата по подготовка на конкурса в изпълнение на решенията на Столичния общински съвет. Главният архитект, г-н Здравко Здравков изпълнява акуратно своите задължения и обявява конкурса в началото на месец ноември 2023 година. В решение № 374 на Столичен общински съвет от 25.05.2023 година има ясно разписани срокове за всяка стъпка от процедурата и тези срокове трябва да се спазват. Преди няколко дни поисках достъп до информация за това докъде е стигнала процедурата по конкурса и има ли избрано жури. Такава информация получих на 15 януари.

Едно от писмата, които са били изпратени до Столична община много ме развълнува и окуражи - това е на „Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите“, подписано от инж. Петър Велчев. То завършва така: „Бог да е с всинца ни и да реализираме така очакваното възстановяване“.

За моя огромна изненада и разочарование, след като всички процедури са спазени, видях три писма и едно общо становище, подписано от председателите на три професионални съюза - от бившия главен архитект на София, г-н Петър Диков, сега председател на УС на Съюза на архитектите в България, както и от председателя на Камарата на архитектите в България и от председателя на Съюза на българските художници. Смятам

тази тяхна реакция за саботаж

Те са имали възможност да си кажат мнението по време на целия публичен процес, включително и на общественото обсъждане, организирано в самата сграда на Съюза на архитектите в България! Нямам намерение да преразказвам позицията им, но в общи линии казват, че и без това този мемориал е бил временен и авторът му е комунист, налагал „социалистическия реализъм“ в комунистическа България, а подготовката на конкурса била без обществено обсъждане и конкурсът бил неприемлив по отношение на добрата практика и инвестиционния процес??? Ироничното в случая е, че общественото обсъждане се е състояло на 26.04.2022, в сградата на САБ и един от подписалите (арх. Васил Василев РК София - град към Камарата на архитектите в България) е участвал дори в това обсъждане, както е видно от отговора на Столична община.

Всички професионални виждания могат да бъдат въплътени в конкурсните проекти, включително и какво да има на задните стени на Мемориала, колко да са широки и високи и как точно да бъдат разположени. Решението за възстановяването е политическо решение. На част от професионалната гилдия може и да не им харесва. Това е тяхно право! На част от тях явно им е харесало за сметка на това артефактът на архитект Старчев на същото място. Пак това си е тяхно право. Всеки архитект и професионалист има право на свое виждане - за теченията в архитектурата, за пространствените паркови композиции, за модерните тенденции и т.н. Никой не коментира това. Но не приемам по никакъв начин бойкот и саботаж на политически решения въз основа на отделни професионални виждания. Убеден съм, че не всички архитекти и художници в България споделят мнението на подписалите становището. Подписалите обявяват конкурса за „напълно неприемлив“, „неправилно, негодно и несръчно обявен“, призовават да се направи всичко възможно да бъде спрян незабавно. Ако не бъде спрян, призовават своите членове да не участват в него.

В позицията на подписалите се от името на техните организации срещу конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал има и един текст в който се казва, че те не били срещу „възстановяване на знак на почест", каквото и да означава това? Решението е за възстановяване на мемориала, не за "почетен знак". Може би имат предвид някаква табелка - 50 см. на 50 см. например? По-интересен е и съветът, който дават - да бъде

подготвен бъдещ конкурс за това място,

проведен по „ново и адекватно на значението“ му задание? Нека да припомним, проектът на задание за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи софийски и Шести търновски пехотни полкове е изготвен от екип на „Национален център за териториално развитие“ ЕАД след проведена процедура по реда на Закона за обществени поръчки. На подписалите не има харесва и искат отново да се проточи във времето, за да не се случи никога. Това излиза от становището. То не е конструктивно, а громящо една процедура, която е изпълнена стриктно и законно. Защо не са си казали мнението преди края на процедурата? Какво точно искат да има на това място? Какво разбират под думите „знак на почит“?

Не разбирам тази целеустременост срещу Българския мемориал. Не разбирам защо толкова много хора изразходват толкова много сили и енергия да убеждават наляво и надясно, че не му е мястото там? Знам, че имаше проект да бъде направен някакъв друг паметник в така наречената кучешка градинка в Парк Център, който е проектиран във формата на кръст за храброст и даже през годините е имало и първа копка за него. Това не е обаче Мемориалът! Разбирам, че има хора, които не желаят символите на България от времето на Третото Българско Царство да ги има!

Надавам се, че нито кметът Терзиев, нито който и да било ще се подаде на този

шантаж от групата професионалисти,

на които не им харесва да се възстанови Мемориалът на Желязната дивизия! Пречи им като трън в очите всичко, което напомня за връзката към старата България (въпреки, че в конкретния случай авторът е бил комунист и станал после и радетел на соцреализма), към геройствата на нашите предци по фронтовете в името на Освобождението и Обединението на милото ни Отечество. Пречи им да се възстановят надписите - Отдали живота си за Царя и Отечеството!

Колко тъжно!

Но България се променя! Оковите, сковали съзнанието на поколения българи се разхлабват и колкото и пост/неокомунистическите елити да се опитват да се възпроизвеждат и да налагат "социалистическия реализъм" на след-деветосептемврийския Обретенов, (между другото той се противопоставя пред “другарите си” на разрушаването на Войнишкия мемориал) - те няма да успеят.

Богъ да пази България и вечна памет за нашите предци, паднали в бой с любов към Отечеството, пеейки нашия химн на уста - "Шуми Марица"!

Коментар на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не лъжете хората

    21 27 Отговор
    Мамориалът е разрушен по време на англо-американските бомбардировки на България през Втората световна война.

    Лесно можете да се досетите, че против ще са разрушителите от посолствоТО.

    Коментиран от #4, #6, #8, #11, #34, #38

  • 2 Бамбука

    19 3 Отговор
    Поздравления. Нека да си припомним българската история, подвига на всичките български войни загинали за майка България и тогава с чиста съвест ще можем да им издигнем паметници пред които да се покланяме и възпитаваме децата си !

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не се чудете кой и защо има против

    20 18 Отговор
    Пипалата на корупционното руското влияние са се разпростряли до всяко ъгълче на професионалните и социални слоеве на обществото ни.

    Различни къде прикрити, къде явни руски наколенки, работят активно за запазването ни под руския ботуш като нация и общество, дори ако се налага да действат като камикадзета, разкривайки пред колеги, приятели и роднини как и защо са на позициите, които заемат.

    Това е "мека" версия на спящи терористични клетки, които се задействат "при поискване" от контролиращия ги.

    Във всеки случай, ВИНАГИ БЪЛГАРСКИЯ интерес е на ОБРАТНАТА СТРАНА на позициите, които заемат.

    Коментиран от #17

  • 6 Лазо

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "Не лъжете хората":

    Не е вярно, разрушен е при строежа на НДК през 1980 г., но директора на Военноисторическия музей Петко Йотов ми каза преди доста години, че плочите с имената се пазят.

    Коментиран от #18

  • 7 Българин

    22 15 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби да пореден път доказва, че русофилите са антибългари. Не могат да бранят паметниците на чужди армии, но когато стане въпрос за паметник на българската армия действат като безродници и майкопродавци!
  • 8 Ей мръшляк

    12 11 Отговор

    До коментар #1 от "Не лъжете хората":

    Не ти работи жлъчнста неосъзнато комунистическа тъпня дето си изръсил тук.
  • 9 Да бе , да. ! 😜

    8 15 Отговор
    Паметник на жертви от първата световна УВИ , позорна за България война ,в която сме се включили.заради обещан от Германия заем . Паметникът е разрушен при бомбардировките над България от сегашните ни натовски "партньори" .

    Коментиран от #10

  • 10 Българин

    16 12 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе , да. ! 😜":

    ПСВ Русия официално капитулира пред България, затова на руските наколенки им е "позорна".

    А паметника е разрушен през 1980 от комунистите, на които много име. вадело очите величието на БЪЛГАРСКАТА (а не на сложената под съветския ботуш БНА) армия

    Коментиран от #12

  • 11 Читател

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Не лъжете хората":

    Има достатъчно в нета как янките са разрушили паметника ( голям, с П образна фирма ) , ама неграмотните атлантици ти сложили минуси .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Браво

    7 2 Отговор
    Браво!
  • 14 Тома

    11 3 Отговор
    В момента тече подмяна на българската история от продажници
  • 15 Жълто паважник

    10 8 Отговор
    Възстановяване на паметници? Моля ви, днес е модерно, по евроатлантически, само събаряне на паметници.

    Коментиран от #26

  • 16 Некой си

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "Бамбука":

    С незнайни мъртъвци не се гради бъдеще .Стига с тия паметници под път и над път.Да се направи един мемориален комплекс,като Панорамата в Плевен.И стига и с тоя 3 ти Март.И след 1000 г. ли ще празнуваме освождение ?
  • 17 Човече

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Не се чудете кой и защо има против":

    Трябва да се лекуваш сериозно. Иначе имаш добра памет, цитираш много точно вестник "Демокрация" отпреди 35 години.
  • 18 Мишо

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "Лазо":

    Не е така, рушат го и американци и комунисти, но като гледам за американците са го спестили. И за това има информация навсякъде.

    "На 10 януари 1944 г. американската авиация нанася силни бомбени удари по града. Една от целите са казармите на двата полка. Дясната плоча на Войнишкият мемориал е разрушена, средната е с леки поражения. Напълно оцелява само лявата. Близо 36 г. остатъка от паметника краси центъра на София.
    През 1980 г. обаче демонтират и тях.."

    Коментиран от #28, #46

  • 19 Има напредък

    5 11 Отговор
    Националния ни празник ще стане 4 юли, а всички паметници на боклука. Това ли учиха управляващите в училище?
  • 20 Не е нормално

    6 2 Отговор
    За колко кратко време изтриха паметта на хората. Паметника беше в парка пред НДК успоредно на Нансен. На мястото до Военното комендантство.
  • 21 Ковачев, помниш ли?

    3 1 Отговор
    През ноември 2018 година при кмет Фандъкова конкурсът за възстановяване на Войнишкия паметник бе прекратен. Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов обясни в пост във Фейсбук, че причините за провала на конкурса за възстановяване на Войнишкия паметник са пропуски в проектите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хроники на Ридик

    10 1 Отговор
    А първото решение на СОС за възстановяване на Войнишкия паметник е от 18.12.2014 година. Познайте кой беше кмет тогава? И защо десет години паметник няма?

    Коментиран от #27

  • 25 Демократ

    10 7 Отговор
    До сградата на НДК се издига статуя на лъв. Това е част от разрушения преди 44 години Паметник на първи и шести пехотни полкове. Този мемориал е бил изграден през 1934 г. откриването прави цар Борис III. През 1979 г. е разрушен напълно, за да се монтира на негово място паметник „1300 години България“. В оригиналния паметник, лъвът е стоял пред паметни плочи, подредени в П-образна форма, с изписани имената на загиналите воини от първи и шести пехотни полкове в Първата, Втората световна война и в Балканската война. Фигурата на лъва е била съхранявана във Военноисторическия музей в столицата. Преди да бъде върнат в бившата градинка с гълъбите е бил реставриран. Скулпторът Михаил Михайлов е автор на лъва, а възпоменателните плочи са дело на арх. Александър Обретенов. Истинските български герои ,дали живота си за Родината си ,са били почитани до 9.09.1944 г. След това комунистите изтриха паметта на българите към тези борци и засипаха страната с паметници на национални предатели и наемни убийци на Коминтерна и на съветската армия,окупирала България и насадила във властта до ден днешен комунистите изменници и некадърници Яростта, с която пазят своите престъпници и отказват да признаят истинските български герои доказва това. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 26 Руско-червен пискюл

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "Жълто паважник":

    ВсичкНяма град в България, чиято архитектурна линия да не е унищожена от фалшивите тотеми на една манипулирана памет. Това не е историческа памет, това са клишета на историческата проруска пропаганда. Именно затова в България не трябва да остане нито един съветски паметник.
  • 27 Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хроники на Ридик":

    "Познайте кой беше кмет тогава? И защо десет години паметник няма?"

    Тоя, който подари кученцето на Путин и му построи газова тръба за геостратегическите му цели?

    И до ден днешен Боко остава един от най-големите предатели на българските интереси: от охранител на Тодор Живков - толкова.
  • 28 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мишо":

    Дори в написания от теб текст е записано, че целта е била военните поделения, което по време на война е най-нормалното нещо.

    По-интересния въпрос е защо тези плочи и паметник на БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ не са ВЪЗСТАНОВЕНИ от уж големите родолюбци - комунистите, а са ПРЕМАХНАТИ и всяка памет за тях - отстранена?

    Коментиран от #37

  • 29 До тоя Некой си

    1 0 Отговор
    Ма ти верно си Никой си
    И ти не знаеш кво си
    То па аман от боклуци
  • 30 Жалки номера

    3 5 Отговор
    Сменят плочата. Сега оправдават унищожаването на паметниците на съветските войски, с уж издигане на български паметници, които странно защо не издигат обаче. Един вид жълтопаветната жи.нд/ьрия ни казва- не за нас го правим, братя и сестри третополови, не и за козяк, а за лицето родило детето(майка) България. Само дето като искат да издигат паметници, да издигат, няма лошо, но защо трябва преди това да рушат паметници?

    Коментиран от #36

  • 31 Предлагам

    3 4 Отговор
    Да се издигне паметник на незнайния жълтопаважник, как събаря други неевропейски такива. Ще смаем света!
  • 32 Браво

    6 5 Отговор
    Супер коментар отвратителна метастаза в тялото на българия са русофилите Добре че путин запали тази война Добре че се създаде това голямо Европейско мнозинство За да излезе наяве колко много русороби са внедрени навсякъде в българското общество В медии В политика университети съюзи учреждения служби президентство ..Ужас !!! Борбата срещу русофилите предатели ще е дълга и жестока .
  • 33 Николай

    7 0 Отговор
    Ковачев да не отстъпва и крачка назад за възстановяването на паметника на българските царски войници .Които до един по онова време бяха изключителни българи родолюбци Знам от баба ми че пра дядо ми се и върнал доброволно от Америка където е емигрирал за да работи.За да се бие в балканските войни Такива са били тогавашните българи ..Вечна им памет!
  • 34 Истината

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Не лъжете хората":

    Промит мозък не може да мисли. Бомбардировките по време на ВСВ са повредили частично плочите и стояха така до пълното им разрушаване през 1979 г. за строежа на безсмисления, грозен паметник на Старчев. Помня това много добре. Прочети истинската българска история, за да разбереш защо са се случили тези ужасни бомбардировки. Знам,че чугунена глава не приема друго,освен кремълско разпореждане, но да опитаме малко българска мисъл да вкараме.

    Коментиран от #42

  • 35 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 0 Отговор
    Амин! Светла Памет на Българските Герои на които Войнишкия Паметник е посветен! Никога не бива да забравяме тези мъже които са платили с живота си това днес да ни има като българи! Поругаването на техните плочи никак не пречи на жалеещите за Тотемите на преклонение пред Солдатите! Но, ще дойде ден и този паметник да бъде възстановен! Бог да пази България!
  • 36 Кое е жалко?

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Жалки номера":

    Че не си възстановяваме разрушените войнишки паметници, градени от признателните ни деди, или че разрушаваме един символ на чужда окупационна власт!

    Коментиран от #39

  • 37 Мишо

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Полуразрушен ли е паметника от американските бомбардировки - ДА
    Не възстановен и доразрушен от комунистите -ДА
    В текста се казва, че само комунистите са го рушили - ДА
    Това лъжа ли е - ДА

    Кратко и ясно!

    Коментиран от #40

  • 38 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Не лъжете хората":

    Част от гена ви е да манипулирате историята. Предава се по кръвна линия - още от убийците в Света Неделя, та до ден днешен. Винаги едно и също - предавате рода си за да величаете чуждия. Парадоксално е, какъв е тоя робски ген заложен в породата ви?! И как тоя ген винаги и безотказно работи в чужд интерес? Като примерно при Войнишкото въстание!? Винаги едно и също. Нямате аналог дори и в околните Балкански държави.
  • 39 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "Кое е жалко?":

    Жалкото е, че чуждата /руска/ пропаганда до толкова се е пропила в съществото му, че само с нея може да се идентифицира като "българин"! Както и това, че робския ген досущ като на онея четриноги приятели дето обичат да спят в краката на господарите им, отдавна е заменил всяко национално самосъзнание и гордост.
  • 40 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "Мишо":

    Комунистите са го разрушили като паметник, тъй че текста е абсолютно коректен.

    След повреждането от бомбардировките композицията КАТО ПАМЕТНИК си е стояла.

    Коментиран от #41

  • 41 Мишо

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    А бомбардировките,какво, градили ли са??

    Коментиран от #44, #45, #49

  • 42 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    За един гостоприемник на пропаганда винаги е трудно да приеме истината. МОЧАта не е войнишки паметник! Факт е, че нито един съветски войник не е загинал в бой на българска земя. В този смисъл, няма как де е войнишки паметник. Путинофилите винаги дават пример с паметника на американските летци. Е, да - той е войнишки паметник. Защото ние сме сваляли при абсолютно законната отбрана на небето си техните самолети. И да, загинали екипажи и пилоти има. Оставяме на страна моралното и това кое ни харесва или не като българи. Но сме били страна във война което сами сме направили. Америка и Англия нямаше да ни бомбардират ако не бяха безумните действия на Богдан Филов.
  • 43 Да се въстанови

    3 1 Отговор
    Този мемориал, задължително!Боде им в очите на комунистите, които предадоха Македония, костите на Гоце Делчев и всички българи на тези територии, ликвидираха държавата Царство България чрез кремъл, за да поддържат този мракобесен режим 45г, сега да ги оставим да продължават ли, търпяхме криминалният им преход да се облагодетелстват, още колко, бе неокомунисти?
  • 44 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #41 от "Мишо":

    Миша, дорогой, кажи нещо за паметника на Ботев в центъра на Враца, строен от италиански скулптор и премахнат по нареждане на Вълко Червенков!

    Коментиран от #48, #53

  • 45 руски zvине

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мишо":

    Обявяваме война на САЩ бе блатен руски тъnaнаp.Какво очакваш да ни донесат рози ли ??? Я кажи малко обаче руските бомбардировки над цяла България и всички български градове майце продажник русоробски !!

    Коментиран от #52

  • 46 Лазо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мишо":

    Колега, чел съм доста за операция Point Blanc имаща за цел да извади България от войната чрез създаване на недоволство срещу властта сред населението. Но, не съм чувал за конкретни цели, по-скоро са бомбартидарани напосоки и гражнски цели и цивилно население, има насочени бомбардировки по Централна гара, други гари и летища. Още - тогавашните бомби не са били управляеми, а свободно падащи. Рушали са наред. И трето, било е все пак война, не символична, както някои са си мислели тогава. Разбира се, позорно е за американците, че са рушили цивилни цели и са убивали цивилни, и смятам, че е било военно престъпление, но България е бомбардирана и още през 1941 и 1942 г. от югославски, английски и съветски самолети. Също и последните са хвърляли бомби напосоки по цивилно население, имало е убити жени и деца.
  • 47 те ли си Ковача

    1 1 Отговор
    ,нон бари ?!Ти си само евро-лапач от евро-кочината.....Аййде....
  • 48 те ли

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    лапниго ,барабар с някой камък тапанарин...като теб...

    Коментиран от #50

  • 49 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Мишо":

    Кое не ти е ясно?

    Буквално ти се обясни каква е разликата между това един паметник да бъде ПОВРЕДЕН и това да бъде ПРЕМАХНАТ.

    Опита ти да изкараш, че първото е същото като второто се провали.

    Не ми отговори и на въпроса защо пишещите се за "родолюбци" комунисти го ПРЕМАХНАХА? Защо премахнаха ПАМЕТТА и свързаната с нея ГОРДОСТ на БЪЛГАРСКАТА армия?

    Коментиран от #51

  • 50 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "те ли":

    Намали бояришника, че нищо не ти се разбира... 😂
  • 51 Мишо

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    На мен ми е ясно и за комунистите е ясно защо са го рушили, но на теб и други не е ясно защо американци са го рушили. За това и много днес мълчат и се чудят как да крият и кълчат езика за това.

    Войнишкия паметник и София, и др. градове са рушени поради тероризъм, и то на държавно ниво. Не заради обявената война. Война се води между военни, тероризъм е - военни да избиват цивилни.

    САМО за София-

    "Градът и околностите са нападнати 11 пъти. Пуснати са общо 45 265 фугасни и запалителни бомби с тежест 4300 тона. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.
    Англо -американските самолети хвърлят избухливи писалки, часовници и детски играчки, които убиват и осакатяват деца. Загиналите са 99% цивилни граждани. Сринати са 12 568 частни и обществени постройки, а това е 1/4 от сградния фонд на столицата. Материалните щети се оценяват на колосалната сума от 24 милиарда лева."

    Това което са извършили комунистите е една прашинка от това което сториха англо-американските ТЕРОРИСТИ.

    Друго нещо интересува ли те?
  • 52 Мишо

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "руски zvине":

    Колко са цивилните жертви от англо-американските бомбардиривки и колко от руските, а ??
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 фон дер Лай нен

    0 0 Отговор
    те един СОС ни моат направят камо ли паметник???!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Пeeepcка работа

    0 0 Отговор
    Гнусно и подло е да си лапал привилегии и облаги като син на ДС-полковник преди 1990, а сега да се опитваш да патриотарстваш върху мръсотиите и грабежите на Партията и службата на ДС-бащицата си! БОКо веднага да го отсвири - стигат му 15 години евродепутатсване - да заминава на село да копа компири!