Last news in Fakti

20 Януари, 2024 06:00 1 495 5

Чехия: Един милион оръжия на 10 милиона жители

  • прага-
  • чехия-
  • оръжия-
  • андрей бабиш-
  • стрелба-
  • масово убийство

Масовото убийство, разтърсило Прага преди Коледа, показа другата страна на медала

Чехия: Един милион оръжия на 10 милиона жители - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Чехия са регистрирани един милион легално притежавани огнестрелни оръжия. Страната с едва десет милиона жители е една от държавите с най-много лични оръжия в посткомунистическа Европа. Само Хърватия, където през 1990-те години все още се водеше кървава война, изпреварва Чехия в тази класация.

Повече от 300 000 души имат разрешително за оръжие. Само малка част от тях са ловци. Голямата част от хората притежават оръжието си за лична защита. Броят на цивилните граждани с легални оръжия е близо шест пъти по-голям от броя на чешките войници и полицаи. Доскоро това не привличаше вниманието на хората в страната, а аргументите против въоръжаването бяха посрещани със статистиката, поставяща Чехия на едно от първите десет места по безопасност.

Масовото убийство, което разтърси Чехия

Малко преди Коледа на 2023 година обаче Чехия беше разтърсена от масово убийство - безпрецедентно в най-новата история на страната и едно от най-тежките в историята на Европа от последните години. Във Философския факултет на Карловия университет в Прага един студент застреля 14 души и рани други 25. Кадрите на ужасените студенти, които се опитваха да избягат по покрива на университета, обиколиха света. Полицията установи, че извършителят преди това е убил и други двама души в предходните дни, както и баща си непосредствено преди нападението в центъра на чешката столица. Мъжът се самоуби, когато полицията го залови.

Разследването показа, че извършителят е имал разрешително за оръжие и е разполагал с осем огнестрелни оръжия, включително американски автомат AR-15 и чешка военна картечница. Той легално е притежавал всички тези оръжия, закупени с банков заем в размер на 40 000 евро. И всичко това – независимо че е бил лекуван за психическо заболяване.

Правото на оръжие е залегнало в конституцията

Оръжията са лесно достъпни в Чехия. Страната е един от най-големите европейски производители и износители на малокалибрени оръжия за целия свят. През 2022 г. Чехия е изнесла оръжия на обща стойност около 1,2 млрд. евро.

През 2021 г. при правителството на Андрей Бабиш правото на оръжие бе записано в чешката конституция с подкрепата както на неговото движение АНО, така и на опозиционната тогава Гражданска демократична партия (ГДП). А 100 000 души преди това се бяха подписали под петиция с искане за такава промяна в конституцията. Това беше реакция на усилията на Европейския съюз да ограничи притежанието на някои оръжия. По онова време някои депутати протестираха срещу вписването на правото на носене на оръжие в конституцията. Те обаче останаха малцинство.

Правителството не иска да налага ограничения

След шока от масовото убийство в края на миналата година ситуацията имаше потенциал да се промени. “Да сложим край на чешката мода за леснодостъпни оръжия”, написа журналистът Ян Кубита. Той се обяви за много по-строги правила. “Чехия е една от най-толерантните държави в ЕС в това отношение. Трябва да се сложи край на това”.

Въпреки това правителството на премиера Петр Фиала засега не се решава да затегне законите за оръжията. Опозицията идва предимно от собствената партия на Фиала - ГДП. Министърката на отбраната Яна Чернохова е сред най-яростните поддръжници на правото да се притежава и използва оръжие. "Притежавам законно няколко оръжия и не крия, че сред хобитата ми е и спортната стрелба", написа Чернохова в социалната мрежа Х. „За съжаление, не е възможно да бъдат спрени луди хора с психични разстройства сред стрелците, шофьорите на автомобили или пилотите на самолети", написа още тя.

Правителството е разделено по този въпрос. Вицепремиерът Иван Бартош, лидер на Пиратската партия, се обяви за "системни мерки за предотвратяване на подобни актове на насилие и всякакви прояви на насилие и омраза”. Той заяви пред ДВ, че партията му подкрепя евентуални промени в начина, по който се издават разрешителните за оръжие, както и ограничаването на определени видове оръжия.

Продавачите на оръжия трябва да сигнализират за съмнителни продажби

"Въз основа на опита от чужбина е необходимо да се регламентира носенето на оръжие на обществени места, да се ограничи броят на лицензираните оръжия на един собственик или системата да се обвърже с регистъра на нарушенията и длъжниците", казва Бартош. Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан също настоява за дискусия по въпроса с оръжията. "Това трагично събитие повдигна много основателни въпроси в обществения дебат и разклати чувството за безопасност", заяви той пред журналисти на 12 януари 2024 г.

"Опитваме се да намерим баланс и да не превръщаме дебата в истеричен. Не искаме това да бъде за сметка на отговорните притежатели на оръжие". Той предложи да се задължат търговците на оръжие да докладват на полицията за подозрителни покупки на оръжие и боеприпаси и да се въведат по-строги психотестове за издаване на разрешително за оръжие. "Натискът от страна на огромното мнозинство от населението, което не притежава оръжие, е легитимен", добави министърът на вътрешните работи.

Опозицията, водена от движението АНО на бившия министър-председател Бабиш, обаче отхвърля затягането на законите за оръжията. Поради това е под въпрос дали в близко бъдеще ще бъде възможно да се ограничи притежаването на оръжие в Чехия.

Автор: Лубош Палата


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШАНТАВ ЛИ Е ЧОВЕКА Я С НОЖ

    7 1 Отговор
    А ДОРИ И С ДЪРВЕН КОЛ И КАМЪК ...ПАТЕНТ НА НАШТЕ РИМЛЯНИ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕТРЕПЯТ НЕВИННИ ХОРА.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА МОДЕРНИТЕ ЛЪКОВЕ И АРБАЛЕТИ КОИТО СА ОЩЕ ПО КОВАРНИ ШОТ СА НАПЪЛНО БЕЗШУМНИ И ЩОМ СЕ ЛОВУВА С ТЯХ ДИВИ ПРАСЕТА Е ЯСНО КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВЯТ На ЧОВЕК.
  • 2 Урюрвкос

    4 4 Отговор
    преди 100 год беше същата работа, благодарение на тях хитлер превзе половин Европа и сега пак една "държава" постоянно скимти за още оръжия.
  • 3 СмЕх

    1 0 Отговор
    Заглавието направо разбива...Вместо да се напише "едно оръжие на десет жители",то се надуват цифрите за повече стрес...
  • 4 Читател

    3 0 Отговор
    Чехите си знаят най-добре, но 40 хил. са си добра сума за малка армия. На някой, не му ли е светнала ламБата?
  • 5 Емо

    3 0 Отговор
    Ограниченията за притежване на оръжия правят хората роби. Аз не желая властта да ме третира като малоумен, който не може да прецени дали да има оръжие или не, а някой друг - началник в полицията да решава вместо мен. В Чехия, ако 10% от хората имат оръжие, то това е малък процент, в България са 7-8 %, а Гърция - 12%, във Франция и Германия са около 20%, най-много са в Австрия. В Швейцария закупуването на късо оръжие е свободно, а всеки мъж, който е минал военно обучение си държи щурмовия автомат и боеприпасите в къщи. Не бива да се използват единични случаи за разпалване на отрицание към оръжията. ЕС иска хората да са роби и да ограничи оръжията, ами само плужеци като наште законодатели се подчиняват, но мислещите хора казват не, защото въоръжените граждани са основа на държавността. И понякога оръжията остават единствената възможност да се защитава свободата. Защо в Бг се ограничава и контролира притежаването на оръжие? Защото властта и олигархията извършиха толкова престъпления, че ги е страх от народа. И правят хората, които мислят за сигурността си, престъпници.