Last news in Fakti

21 Август, 2023 15:48 5 745 127

55 години от Пражката пролет: Лъжите, които Русия разказва

  • ссср-
  • русия-
  • танкове-
  • прага-
  • пражка пролет-
  • история-
  • българия-
  • чехословакия

Днес се навършват 55 години от потушаването на Пражката пролет - със съветски и съюзнически танкове. Сред тях са и български.

Събитията в Чехословакия отпреди 55 години – потушаването на Пражката пролет –предизвикаха голям резонанс в света и оказаха сериозно влияние върху по-нататъшното развитие на Съветския съюз. Те намериха своето отражение и в новите руски учебници по история за 11-и клас, които отразяват официалното виждане за следвоенния период. Сред авторите на учебника са предимно хора, известни със своите консервативни и антизападни възгледи като съветника на руския президент Владимир Медински.

Пражката пролет през призмата на пропагандисткия наратив

Авторите разглеждат историята на Пражката пролет предимно през призмата на пропагандисткия наратив за "цветните революции" от началото на 21-и век – вдъхновени от Вашингтон и насочени против Москва. Подчертава се, че демократичните реформи в Чехословакия са довели до дълбока "вътрешна криза", а Западът е съдействал за нейното задълбочаване или най-малкото се е опитвал да извлече полза от нея, възнамерявайки да отслаби влиянието на СССР. По този начин на учениците се насажда мисълта, че вкарването на войски се превръща в изход от ситуацията, а Москва е предприела тази стъпка едва след "обръщението на членовете на чехословашката комунистическа партия".

Авторите не крият, че вкарването на войските е било съпроводено от "акции на гражданско неподчинение" и дори се е стигало до нападения срещу съветски военни, но същевременно подчертават, че "съветските войски не са се поддавали на провокациите и не са откривали ответен огън". И макар да не се стига до директно одобряване на нахлуването на войските на петте страни от Варшавския договор в Чехословакия, читателите биват насочвани към мисълта, че трудното решение на Кремъл е било осъществено максимално коректно.
Какви факти крият авторите на новите учебници? Как се е променяло отношението на сегашното руско ръководство към Пражката пролет? И кои уроци от онези събития така и не са научен в Кремъл?

Какво всъщност става през 1968 година в Чехословакия?

Пражката пролет започва през януари 1968-а година, когато в Чехословакия се сменя партийното ръководство. С идването на Александър Дубчек на власт в страната започва епоха на мащабни икономически и политически реформи. Политзатворниците излизат на свобода, жертвите на сталинизма са реабилитирани. Властите поемат курс към постепенна ликвидация на партийната диктатура, а свободата на придвижване (включително пътуванията зад граница), свободата на словото, на събиранията и на пресата стават реалност.

В печата се обсъждат злободневни проблеми и исторически теми, издигат се проекти за обновление на държавното устройство на страната. В икономическата сфера се разрешава приватизацията на малки и средни предприятия, в дневния ред влиза и окончателната ликвидация на командно-административната система.

Всичко това представлява неприятна изненада за Кремъл. Съветското ръководство се изплашва особено много от обществено-политическите промени, възприемани като директна опасност за съществуването на социалистическите диктатури.

Какво крият руските учебници?

Описанието на Пражката пролет в руските учебници е типичен пример за манипулация, за изопачаване и инструментализация на историята. Мащабите на протестите в Чехословакия се омаловажават, вълната от възмущение на Запад се определя като "мощен изблик на антисъветска пропаганда", а акциите за солидарност в самия Съветски съюз дори не се споменават.

За жертвите също не става дума, а за събитията цинично се казва, че "практически са преминали безкръвно". Макар че по преценки на историците жертвите от чехословашка страна да са над 100, ранените – 500. Съветската армия е загубила 100 души, почти толкова са ранените.

Осъществената от Москва след вкарването на войските в Чехословакия "доктрина на Брежнев", съгласно която СССР има право на намеса във вътрешните работи на социалистическите страни в случай на "заплаха за делото на социализма" е представена в учебниците като наложителна мярка, насочена към съхранението на баланса на силите между НАТО и страните от Варшавския договор.

Под веригите на съветските танкове в Прага умира бъдещето на СССР

Руският президент Владимир Путин често и с голям интерес се изказва по исторически теми. Като при това неговите оценки на историческите събития се превръщат в "единствената правилна" гледна точка и в крайна сметка попадат в учебниците по история.
Пражката пролет не е сред любимите теми на руския президент, но той се е изказвал и по този въпрос. През март 2006-а година, когато динамиката на отношенията между Русия и Запада все още е доста позитивна, той признава моралната отговорност на Русия за нахлуването в Чехословакия през 1968-а година. Оттогава Путин отбягва темата, а руската пропаганда постепенно преминава към неутрални и даже позитивни оценки за вкарването на войските в Чехословакия.

Навлизането на тези войски има фатални последствия за Чехословакия. На реформите от 1968-а година е сложен край, започва вълна от репресии, стотици хиляди хора напускат страната. Сред тях е и писателят Едуард Голдштюкер, който е един от идеолозите на Пражката пролет. През март 1971-а година той заявява в интервю за германското издание "Шпигел" следното: "Когато московското ръководство и неговите съюзници смазват с танковете си чехословашкия експеримент, те смазват и собственото си бъдеще". Думите на Голдштюкер се оказват пророчески – СССР успява да унищожи Пражката пролет и така да отсрочи демократизацията на Чехословакия с 20 години.

Но избраният от Брежнев път на консервация на социалистическата диктатура води в крайна сметка до крах на Съветския съюз. Кремълските конспиратори, които виждат в демократичните реформи най-вече "ръката на Запада", претърпяват съкрушително историческо поражение. Но и от него нужните поуки въобще не са взети от техните наследници, които отново се опитват да обърнат хода на историята – този път в Украйна.

Александър Фридман е историк, преподавател по най-нова история и история на страните от Източна Европа в университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф и в Саарския университет.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развеселен

    63 58 Отговор
    Ще има отново танкове, но този път в Москва!
    Руски, а може и неруски - като мироопазващи!

    Коментиран от #73, #113

  • 2 Чехите бяха

    48 68 Отговор
    във Варшавския Договор,Точка.

    Коментиран от #86

  • 3 Сталин

    52 75 Отговор
    Пражката пролет беше операция на ционистките евреи,както и събитията в Унгария

    Коментиран от #29, #127

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    51 58 Отговор
    В Чехословакия соросите ядоха бой

    Коментиран от #82

  • 6 Народен фронт за Радеф

    37 19 Отговор
    Чакай бе онуй момче с пеленгаторите каза че лошия запад им напада паметниците и празниците пък то излезе че работел за Путин някак си

    Коментиран от #118

  • 7 Бонев

    41 32 Отговор
    В сегашния лагер в който се намираме няма нужда от навлизане на чужди войски. Те са си тука.
  • 8 Професора

    42 42 Отговор
    ЦРУ се провали Чехословакия и Унгария.

    Коментиран от #69

  • 9 Ъъъъ

    69 30 Отговор
    Искам да кажа на русофилите, да видят къде сега е Чехия и на какво ниво! Чехия е по-развита и красива от Германия. Интересно защо, понеже и там е демокрация! Защо пък не са станали като нас, нали демокрацията според русофилите е лошо нещо? Чехия е една от най-красивите държави в Европа.

    Коментиран от #99, #112

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хихихи..

    45 47 Отговор
    Предстои нова Пролет,този път ще е срещу краварите!
  • 12 Ян Хус

    41 41 Отговор
    СССР лошо се изгаври с НАТО в Чехословакия.

    Коментиран от #25, #49

  • 13 Хахахаха

    50 38 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Ми то така всяка държава могат да нападат, като я обвинят в нацизъм? Те това и правят. Рашката работа е - изкарват сестра ти......, а ти след това отивай обяснявай че нямаш сестра.
  • 14 Краварска медия разказва

    42 41 Отговор
    новата краварска история за слабо..... умни 🐮

    Коментиран от #34

  • 15 Мармалад в главите казаха

    42 29 Отговор
    Тъпия Путин се опитва да реабилитира и възпроизведе битието от времето на СССР..лъжат че са православни докато вдигат всеки месец паметници на Сталин на вас другари не ви ли е ясно как свършва всичко?
  • 16 Хисторик

    42 47 Отговор
    Чехословакия съществуваше благодарение на Червената армия! Дойдоха демократите от ФАЩ и разделиха Чехословакия на Чехия и Словакия. Дойде ли родшислдската демокрация чакайте значи е дошло време разделно!

    Коментиран от #30, #70

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Историк

    41 30 Отговор
    Руските/съветските фашисти винаги са си служили с историческата лъжа като патерица за да поддържат режимите си. До дедн днешен те без масова лъжа и терор не могат да съществуват.

    Коментиран от #42, #117

  • 19 Бае Въло

    20 12 Отговор
    А нещичко за лъжите, които се тиражират по нашите независими медии по „непотвърдени данни?
    Аксиомата „Едно нещо като се повтори 100 пъти, става истина“ не винаги важи!
  • 20 Имат си и качества

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Руснака от Москва":

    Май разбират достатъчно да ви нацепят
    кратуните
  • 21 Роза

    43 14 Отговор
    Чехите имат право да се гордеят с Пражката пролет-опитаха се да бъдат суверенна страна и да не бъдат чужда колония!Не бяха покорни,сервилни и с превит гръбнак,като нашите тогавашни политици!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Всички

    31 21 Отговор
    Всички копейки да прочетат внимателно статията

    Коментиран от #28, #37, #98

  • 25 Бае Въло

    21 31 Отговор

    До коментар #12 от "Ян Хус":

    Гаврата с НАТО обаче тепърва ще нараства.

    Коментиран от #38

  • 26 Град Симитли

    24 12 Отговор
    Фридман, Голдштюкер--чисти чехи, от родата на Ян Хус...
  • 27 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    44 25 Отговор
    ТЪЙ УБИЙСТВЕНА В СВЕТА, ТЯ Е МАЙКА НА ТЕРОРА, НАЙ-УЖАСЕН ЗА СВЕТА .

    Само за 35 години от комунистическата си революция 1917 г. до 1953 г. това кръволошко чудовище избива 53 милиона от поробените от него народи и нации . 10 милиона избити по време на „революцията им“, 36 милиона по време на чистките на Сталин, 7 милиона от гладомора срещу украинците – общо 56 милиона .

    Няма съседна на Русия държава, нация, народ, който да не е бил нападнат, поробен, ограбен и избит от нея . Над сто народа са жертвите на нападенията това кръвожадно чудовище – Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария (1956 г) , Чехия и Словакия (1968 г), България (1916 и 1944 г.) , Китай, Афганистан, Чечения, Грузия, Украйна и всички от бившите съветски републики и сегашни такива в състава й - якути, буряти, евенки, чукотци, уйгури, казахи, узбеки, таджики, азери, туркмени, киргизи, арменци, българи, татари, калмики, балкирци , индианци и ескимоси в Аляска и много други , а естествените етнически граници на Русия са само северозападните й европейски земи – Московска, Лениградска , Новгородска и Псковска област . Всички друго до Далечния изток и на юг са завладяни, поробени и окрадени от нея народи .

    Ама по други крещи, че били колонизатори . А тя е най-голямия и най-кръвожадния такъв .

    И КАК НЯМА ВСЯКА СВОБОДО-ЛЮБИВА ДЪРЖАВА ДА СЕ ВЪОРЪЖАВА ДО ЗЪБИ, ЗА ДА СЕ ЗАЩИТАВА ОТ ТОВА НЕНАСИТНО ЧУДОВИЩЕ ?

    Рейгън я рухна, сега й предстои същото .
    2467
  • 28 Хъхъхъ

    25 28 Отговор

    До коментар #24 от "Всички":

    Статията е за промивка на к0хите джендита, за промивка на краварски г...ве, не. до. училите

    Коментиран от #76

  • 29 наблюдаващ

    34 10 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    "На реформите от 1968-а година е сложен край, започва вълна от репресии, стотици хиляди хора напускат страната. Сред тях е и писателят Едуард Голдштюкер, който е един от идеолозите на Пражката пролет."

    Странно име за чех....

    Коментиран от #41, #67, #84

  • 30 О, дебилий,

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хисторик":

    те са ОТДЕЛНИ народи и държави!!!
  • 31 Поклон пред борците срещу рашистите

    28 17 Отговор
    Все едни и същи фашисти са си били ватниците от втората световна до сега!
  • 32 Русия ли?

    26 15 Отговор
    Страната на лъжите!
  • 33 Реплика

    19 13 Отговор
    Странно защо DW не коментират станалото в Унгария през 1956 г. За унгарските събития какво пише в руските учебници?

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Последния Софиянец

    29 16 Отговор
    В Прага отиват и български войски по заповед на господаря и посолството,ако не бяхме отишли щеше да има софийска пролет. Не случайно Апостола казва, че от руский камшик по боли от османски.

    Коментиран от #62

  • 36 Бе ти сериозно ли не разбра?

    24 12 Отговор

    До коментар #33 от "Реплика":

    Годишнинате е от Пражката пролет, пише си го!
    Знаем, че сте много ограничени и несправедливо пренебрегнати от вселената по отношение на сиво вещество русофилите, ама чак па толко!!!
  • 37 Аватар

    12 11 Отговор

    До коментар #24 от "Всички":

    Все още има живи свидетели на събитията,от които да се черпи информация.Статиите ще трябва да почакат.DW също.

    Коментиран от #43

  • 38 Гръмни се

    12 8 Отговор

    До коментар #25 от "Бае Въло":

    Руско комунистически фен откъм. Г...ъза
  • 39 Реалист

    15 19 Отговор
    Северна Корея, Виетнам, Лаос за 15 години САЩ избиват 10 000 000 души в изброените държави които са в Азия.

    Коментиран от #45

  • 40 Абе, палячо

    26 13 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Чехословакия не е от страните загубили ВСВ . Няма статут на победена страна . Тя е жертва - първо нападната от Германия, след това от Червената орда на СССР .

    Коментиран от #46, #52

  • 41 Българин

    10 5 Отговор

    До коментар #29 от "наблюдаващ":

    То пък щото Йосиф Кобзон си е изконно руско...
  • 42 Професора

    12 22 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    Само робите не искат социализма в който всички хора бяха равни и не бяха ограбвани, роба обаче винаги си търси господар.

    Коментиран от #44

  • 43 Историк

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "Аватар":

    Какво разказват живите свидетели на събитията - българските войници с танковете, за участието им в Прага?

    Сподели.
  • 44 Историк

    22 10 Отговор

    До коментар #42 от "Професора":

    " в който всички хора бяха равни "

    Ти какъв достъп имаше до ловното стопанство на Пенчо Кубадински?

    Коментиран от #65, #78

  • 45 разбира се

    26 13 Отговор

    До коментар #39 от "Реалист":

    То само в лагерите на смъртта повече хора избиват комунистите. Комунизма е най голямото зло на земята, затова не трябва да има паметник на съветския окупатор
  • 46 Професора

    14 11 Отговор

    До коментар #40 от "Абе, палячо":

    Смешнко, Чехословакия, Унгария, Черна гора, Финландия, България, Германия, Австрия, Литва, Латвия, Естония, Италия са били срещу СССР през войната.

    Коментиран от #108

  • 47 Някой

    17 10 Отговор
    Щом DW ни убеждава, че нещо е лъжа, значи със сигурност то е истина. Доказан факт!

    Коментиран от #50

  • 48 ИВАН

    13 16 Отговор
    Сега германците се молят да дойдат руснаците, ама руснаците не са слънце да огреят навсякъде.
  • 49 Хахахаха

    19 12 Отговор

    До коментар #12 от "Ян Хус":

    Аз незнам кой с кого се е изгаврил, като гледам хората в двете държави как живеят! За разлика от руската кочина, Чехия е много красива и подредена държава! Рашите бягат към Чехия, а не обратно! Има нещо гнило в рашистан!
  • 50 Българин

    11 9 Отговор

    До коментар #47 от "Някой":

    Тц. Доказан факт че нещо е лъжа е когато ТАСС обяви нещо за истина!
  • 51 СССР пазеше Панславизма

    12 8 Отговор
    Сега славяните ще се обединят в ЕС остава Украйна да започне преговори за да влезе в ЕС

    Коментиран от #56

  • 52 КОНТРАТА

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Абе, палячо":

    Тоя път танка щи мине през къщата в която се свираш докато си вътре.
  • 53 Западен специалитет

    18 5 Отговор
    Да се гледа избирателно на историята и нито дума за социализма.Всичко е изтрито по интернет. Няма отчети няма сравнения и т.н. Да ама не. Народът помни.
  • 54 И за тези 55 години

    10 14 Отговор
    Днес ШвабскитеСвине решиха да прокарат бездарнаПропаганда. ЖалкиФашисти.

    Коментиран от #66

  • 55 Украйна защо не иска ЕС а иска НАТО

    4 7 Отговор
    Зеленски толкова ли е зелен

    Коментиран от #63

  • 56 Румен Решетников

    9 6 Отговор

    До коментар #51 от "СССР пазеше Панславизма":

    И как точно пазеше славяните в Югославия??? 😂
  • 57 Некой си

    6 6 Отговор
    Авторчето да пише и за 7-те заклани български войници.
  • 58 Иван

    16 10 Отговор
    Съветският окупатор принуждава и нас да изпратим български войски срещу студентите в Прага. Трябва ли да има паметник този съветски окупатор в свободна България? Разбира се ,че НЕ. Ние сме свободни българи,с не съветски роби
  • 59 А вашите лъжи ДВ как да ги коментираме

    10 10 Отговор
    ДВ ненормални краварски лъжци
  • 60 Аман

    15 11 Отговор
    Тука повечето хора не искат да разберат, че Русия е враг. Путин го каза, Толстой каза, че сме следващите след Украйна, Скабаева каза, че сме Украйна 2.0.
    Ще го повярват, когато агресорите минат Дунав. И все пак на някои им се живее в 19-ти век.
  • 61 Русия е синоним...

    13 7 Отговор
    на с.м.ъ.р.т
  • 62 Булгар....булгар !

    8 9 Отговор

    До коментар #35 от "Последния Софиянец":

    И нашите - барабар Петко с мъжете. Отидоха в Чехия, за да се...............в "Пражката пролет". Паетаму оня чешки художник изтипоса бегето като WC на Европейския съюз.
  • 63 Хахахаха

    9 5 Отговор

    До коментар #55 от "Украйна защо не иска ЕС а иска НАТО":

    Как да не иска? Зеленски иска ЕС, те даже са кандидати! Ама ми изглежда, че ти не правиш разлика между ЕС и НАТО? НАТО е военен съюз! Той иска защита на границите си.
  • 64 Копейката

    10 2 Отговор
    Ъ... не знам... знам само че Запада е винонев... там за каквото и да е..
  • 65 Така беше.

    16 8 Отговор

    До коментар #44 от "Историк":

    Равни бяхме.В обществената баня,дървените налъми бяха общи.За всички едни и същи еднакви.Нямаше сабо.За магазините обслужващи само АБФК,няма да отварям дума.За пенсиите им-също.
  • 66 Пропаганда ли?

    10 9 Отговор

    До коментар #54 от "И за тези 55 години":

    Абе ш...... родените през 1948 и 49 година тогава служеха и бяхме пратени там, доста от нас още сме живи и помним а ти вчерашно кафяво ще ми драска зазападна пропаганда!

    Коментиран от #107

  • 67 Колев–Босия до "Наблюдаващ"

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "наблюдаващ":

    Името ти ""Наблюдаващ" е още по-странно. Това може да бъде определено като чисто агунтурна дейност, независимо в чия чужда полза.
    Притова не обяснява от кого е "вземащ", преди да стане "даващ"!
  • 68 От Прага :

    12 10 Отговор
    Путин немедлено в ХАГА !
    Просто вече прекалено много се налага !
    Искат го милиони хора от София до Малага !
    За да не яде дебелата тояга !
  • 69 Робърт Бърнс

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Професора":

    Кгб също се провали
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 От Русия само смехория и простотия!

    12 8 Отговор
    Аман от тия!
    Витлачил.
  • 72 Знаем

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Го този ред .
    Окупация .

    Искаха и в Украйна така , но нещо се объркаха сметките .

    Хляб и сол нямаше при посрещането , няма и да има .
  • 73 Ха Ха ХА

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Развеселен":

    няма си жив да го видиш.....
  • 74 На тогавашните български войници

    12 5 Отговор
    Беше ни забранено да говорим за случилото се при потушаването и поставянето на проруско правителство и имахме привилегия да бъдем приети във ВУЗ,ове с предимство и без приемни изпити.

    Коментиран от #116

  • 75 Иисус

    9 8 Отговор
    Дойче Веле четат историята както Дявола евангелието
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Курабийкина Вики

    8 7 Отговор
    Чехословашката пролет е същата, като арабските пролети и майдана в Украйна.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 СССР беше болен мозък

    14 8 Отговор
    Пак се говори, че трябвало да сме благодарни на Русия, че ни освободила два пъти. Ето списък на нещата, които нямаше де случат на България, ако не бяха Сталин и СССР.

    1. Българският елит нямаше да бъде избит след 9-ти септември 1944-та година. Народният съд нямаше да се състои и нямаше хиляди да са убити без съд и присъда и затворени в лагери. Част от наказаните от Народния съд включват военни, политици и артисти като семейство Вазови
    2. В България нямаше да бъде инсталирано марионетно правителство, което да обслужва интересите на Кремъл за сметка на българските граждани. Нямаше да има национализация, колективизация и насилствено изземване на собствеността на българите
    3. Хората с българско самосъзнание в България и Македония нямаше да бъдат македонизирани против волята им. Сега България и Македония нямаше да са две отделни държави, които да не могат да се разберат. Българските турци нямаше да бъдат принуждавани да сменят имената си и България нямаше да бъде критикувана за това
    4. България нямаше да фалира три пъти заради глупостите на плановата икономика, които СССР изисква. България нямаше да е на последно място във всички европейски класации, защото икономиката й нямаше да е унищожена от комунистите
    5. Нямаше да има арести за вицове, репресии и ограничаване на свободата на българските граждани. БКП нямаше да контролира всеки аспект от живота на хората. Хората щяха да пътуват без да бъдат застрелвани по границите
    6. Българската история нямаше да

    Коментиран от #83, #101, #121, #122

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Историк

    8 1 Отговор

    До коментар #78 от "Бесен-_ Язовец":

    Сега не ми пробутват вицовете за "равенство", за разлика от тогава.
  • 82 Кви

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Сорос и тогава бе ,Червено Петно .
    Когато Русофила няма какво да каже , говори винаги за Сорос .
    Друго просто не може да измисли .

    Все Сорос му се привижда .

    Хаха
  • 83 Особено

    12 5 Отговор

    До коментар #79 от "СССР беше болен мозък":

    За вицове за Бай Тошо
    В кауша и ядеш дървото .

    Ставаш народен враг.
  • 84 Както

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "наблюдаващ":

    Е странна
    Фамилията Шаломов .

    И тоя сега е Диктатора в Раша .
  • 85 мале

    5 0 Отговор
    Ние нито ще забравим нито ще простим..............
  • 86 Ердоган

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Чехите бяха":

    Логика: Бг е в НАТЮвки договор следователно копейките мога да ги разхождам в турски БТР-и???
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Абсурдистан

    9 2 Отговор
    Срамна страница от историята на България. Ето това защитават кремълските подложки с МОЧА!
  • 89 пътник

    5 2 Отговор
    Имаше и по-жестока забрана:на майките,които си получиха запечатаните ковчези на загиналите им синове-наборници,забраниха да залепят некролозите им по вратите си.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 ха ха хааа

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен-_ Язовец":

    Вари я , печи я - петолъчката си остава петолъчка ... 🤭

    Коментиран от #125

  • 92 ама друг път

    4 3 Отговор
    "писателят Едуард Голдштюкер, който е един от идеолозите на Пражката пролет " Поредния богоизбран идеолог спасител на човечеството , пък после защо били мразени през вековете ! Много просто , само мръсотия и мизерия могат да сътворят !
  • 93 ха ха

    2 9 Отговор
    айде питайте чехите сега какво искат , в настоящия момент , или източно германците , храчат по настоящия режим във всяка кръчма и при всеки повод , само че ;демократично; са им вързали ръцете и краката , предлагат им за избиране същите мутри и бандити като нашите които не са нищо повече от агенти на некое посолство , тогава са мислели че е за добро , сега са видели истината но не могат да се отскубнат от клептокрацията

    Коментиран от #95

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Историк

    5 3 Отговор

    До коментар #93 от "ха ха":

    Оне, поредния путлерист ни обяснява какво мислят чехите. Другарю, чехите много ясно заявиха какво "мислят" когато избраха Павел за президент на страната си срещу пропутинисткия му опонент. Жалко, че не се покрива с бълнуванията ти за "лошия Запад" и рузките "асвабадители".

    Хайде сега, като добра рузка наколенка, ми обясни как господарите ти ще изтрият Чехия от лицето на Земята. Когато картите са на масата ви лъсва истинската същност.

    Коментиран от #97

  • 96 Перо

    4 4 Отговор
    А какъв произход има Голдштюкер и случайно да е сънародник на Зеленски?
  • 97 ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #95 от "Историк":

    ами гледай си историята , не ми казвай какво е днес , не съм като теб да имам господари на които да се кланям и подлагам , и кога и къде съм казал че трябва да са в съюз с русия ? казвам че се усещат измамени и ограбени , което е и самата истина

    Коментиран от #102

  • 98 Чел и помнещ

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Всички":

    Внимателно четох.Жертвите по оценки,тоест за 55 години не можаха да ги издирят и обвят поименно... което е съмнително и по тези причини не е доказан факт. Обръщам внимание и на именцето и фамилията на главния идеолог на Пражката пролет както и на имената на списувателя на статията. Нещо не ми мязат на чехославянски , а много,много ми приличат на едни имена на ръководителите на Болшевишката революция в Русия,както и на адептите на Либерастната революция в САЩ. Всъщност Пражката пролет затъмни за соцлагера събитията станали във Франция и Европа по това време - хора със подобни фамилии организираха доброзорното свалянето на най- френския президент дьо Гол и настана либерастна вакханалия на която никой не е броил жертвите.
  • 99 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ъъъъ":

    В Чехия не извадиха “късмет” с Драгалевския лаборант /приватизатор с компенсаторна тоалетна хартия за мутри/ и тиквата с обществените поръчки!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 А някои предатели като Коста Късопи...

    6 4 Отговор

    До коментар #79 от "СССР беше болен мозък":

    Стискат копейките дето руСССия им подава, та пръстите им синеят, а устата им се пени от едни и същи опорки от 70 години насам. Срам!

    Коментиран от #103, #115

  • 102 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #97 от "ха ха":

    "което е и самата истина"

    Чехия е една просперираща държава, в която хората ТВЪРДО изповядват демокрацията, тъй че самата истина е, че разпространяваш неверни неща от името на хора, които не са те упълномощили да говориш от тяхно име.

    Коментиран от #105, #106

  • 103 позеленял

    2 4 Отговор

    До коментар #101 от "А някои предатели като Коста Късопи...":

    я се пиши левскар и каква гордост е да биеш жени за да просперира ;демокрацията ;

    Коментиран от #109

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #102 от "Историк":

    искаш да кажеш че правя внушения за да подкопая стабилитета на демокрацията е чехия ? айде слез на земята и погледни в очите на хората , ама не смееш ,или не можеш ?

    Коментиран от #110

  • 107 Алигатор

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "Пропаганда ли?":

    Защо лъжеш ? Ти никъде не си бил .
  • 108 Доцента😂

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Професора":

    Лека корекция.
    Балтийските републики са асвабадени авансово 😂🤣
    Неграмотна работа.
  • 109 Посинял

    5 1 Отговор

    До коментар #103 от "позеленял":

    Я си брой копейките и прави палатка на Альоша щото той е наред.

    Коментиран от #111

  • 110 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #106 от "ха ха":

    Нищо такова не искам да кажа. Казвам, че разпространяваш рузки "разказчета" за балачорници. Ти нищо не можеш да направиш за/на чехите. Те не се оставят рузки наколенки да ги манипулират, затова и държавата им е на светлинни години пред Радевата губерния.

    Коментиран от #114

  • 111 позеленял

    1 3 Отговор

    До коментар #109 от "Посинял":

    пак ли ще го гъделичкате ? колко копейки искаш за тая услуга ?
  • 112 Левски

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ъъъъ":

    Да ти кажа ако не можеш да се сетиш защо Чехия може а България не може?Защото всеки народ е различен,българин (говоря за народа не за богатите) в демокрация не може да съществува...доказано.Който иска демокрация да ходи при развилите я.Не да налага на Ганя демокрация, която го погубва...
  • 113 Левски

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Развеселен":

    Що? Какво ти направи Москва?
  • 114 ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #110 от "Историк":

    направо ме разсмя , за разлика от теб не желая злото на никой ,и ще го напиша трети път , че населението на чехия не одобрява настоящия модел на управление
  • 115 Левски

    4 3 Отговор

    До коментар #101 от "А някои предатели като Коста Късопи...":

    Ми спасява се народът как няма да стиска?Вече 34г. ни разрушиха всичко народа няма избор умира и нищо не може да направи.Значи някой който заговори за възстановяване на държавата си е предател?....Якоооо! Аааа освен ако не си от богатите...

    Коментиран от #119

  • 116 Левски

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "На тогавашните български войници":

    Да вярно е обаче сега ни опуручиха и занулиха държавицата можеш да завършиш всички вузове само да си богат...
  • 117 я сом

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    А стига бе , знаеш ли , че Брежнев е украинец ???
  • 118 Левски

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Народен фронт за Радеф":

    А значи не е важно за теб да ти бутнат паметниците ,да ти посягат на децата и образованието на децата ти.Важното е да следиш който има различно мнение от САЩ значи е за Путин...Якоооо!
  • 119 Добра опорка

    6 1 Отговор

    До коментар #115 от "Левски":

    Признавам. Някой изкарал до 12ти клас преди 40 години може и да се върже, все още има доста такива.
    Разрухата иде само и единствено от ДС, БКП и куфарчетата дето раздадоха на борчетата. 90% от парламента са техни протежета и продължават изнасянето на България на изток, както е вече 150 години, поднесено като РаЗрУхАтА на ДеМоКрАцИяТа. Евалата, силен маркетинг имат в КГБ.

    Коментиран от #120

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    5 2 Отговор

    До коментар #79 от "СССР беше болен мозък":

    Браво за коментара ви .То, ако трябва да се опишат всички престъпления на комунизма и СССР спрямо българите и България, няма да стигнат и сто хиляди страници .
  • 122 Мнение

    1 4 Отговор

    До коментар #79 от "СССР беше болен мозък":

    Не е два пъти.Всичко започва много отдавна.Славяни означава роби.Траки означава роби.Тук на тези земи е имало роби.Идват на помощ хуните(хулигани) от далечени райони около Кавказ да помогнат и някои остават.Побеждават византинциите.Създава се Българската държава.Историята се забравя и после се повтаря.Идва Освобождението.Историята се повтаря и пак се забравя.Заробват ни да пращаме всичко на нацистите докато народа изнемогва.Пак се повтаря и сега пак се забравя.
    Край на въртенето в кръг.До тук.Няма кой вече да освобождава неблагодарници.Роби ще си останем.
    Македонците ги създава полски евреин по поръчка от Великите сили.Възможно е укрите като нация да са създадени също от полски евреин,защото има много голяма прилика между македонци и укри.
  • 123 Нане

    1 4 Отговор
    Майдан 1! Сценарист ЦРУ.
  • 124 Р.К.И.

    2 0 Отговор
    От цялата работа разбираме ,че се търси реабилитация на нещото сесесере! Нещото умря от самосебе си. Не е имало война или природно бедствие, а огромното нещо умря. От собствената си несъстоятелност умря.Хората по тези места дават ли си сметка, до какви нерешими проблеми - национални; социални; държавнически; вътрешнополитически; външнополитически; търговски; икономически и пр.ще доведе опитът за възкресяване на трупа?
  • 125 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "ха ха хааа":

    Ами за това оня доктор от чили е разбрал че не можеш да се справиш по демократичен начин с такава агресивна болест като червената чума , а само със скалпел и лечението го е приложил на практика.И така спасява чили
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Тва трябва да е било първия спретнат майдан след края на всв от говедата
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания