Last news in Fakti

19 Януари, 2024 07:33 2 967 80

Комунизмът като плашило или оправдание

  • валентин грандев-
  • история-
  • комунизъм

Време е да спрем с емоционалната употреба на тази дума

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Валентин ГРАНДЕВ

Историк

За разлика от масовия фейсбук историк, който знае какво са правили българите преди 8000 години, но не знае какво се е случвало преди 80, моя милост е прекарала доста време над смущаващо дебели книги, а не пред кратки сензационни статийки. Благодарение на това надеждата ми, че "ще се оправим" угасва бързо на фона на преобладаващо фалшивите нови исторически тенденции. Може би за тази действителност са виновни първите яростни невежи - заклеймителите на комунизма. За тях и за всички онези - "Моисей е българин", "Ние сме създали цивилизацията", "Левски ходил на гости на кралицата" този неприятен текст. Снимката е тук, за да докаже, че стоя само в гората и със сигурност нямам време да чета нищо, иначе казано - не ми вярвайте - Христос си е наше момче, а комунистите сигурно са македонци...

Комунизмът като плашило или оправдание

Вероятно скоро ще бъда обвинен в най-тежки грехове, но ще поразсъждавам честно и логично върху явление достигащо все по-невероятни размери.

Комунизмът днес не е утопия, а символ на най-страшното зло съществувало на планетата, а според коментарите на най-отявлените му противници все още живо у нас и в Русия (не разбирам защо не споменават Китай). В никакъв случай не бих се поставил в ролята на адвокат на Сталин, също тъй както не бих станал такъв на Хитлер, но и на Чърчил, който по същото време изморява от глад милиони индийци с правотата отредена му от сънародника му - расов теоретик Чембърлейн, признат за пророк както в Британия, така и в Райха. Всички тези властници са разигравали играта на своето време - брутална, кръвопролитна и отговорно организирана. Новият добре съгласуван със съюзниците ни прочит на историята ни говори за кръвожадността на Сталин и комунистите, но премълчава безумните убийства на милиони германци в края на войната извършено под вещото ръководство на Айзенхауер и Чърчил (бомбардировките на Берлин, Лайпциг, Дрезден и Хамбург две години по-рано), да не споменаваме употребата на ядрено оръжие срещу японците. Днес се премълчава наличието на лагери (все пак несмъртоносни като тези на фашистка Германия) в демократичната утопия САЩ, където са въдворявани стотици хиляди японци и германци, някои от които граждани на страната на свободата от няколко поколения. Такова е било времето ще кажат помъдрелите. Вероятно...

Също така подобно е било на изток и запад, и след края на войната. Сталин продължава с репресиите, продължават и тези в родната ни страна, където хиляди хора намират смъртта си, но на запад също не стоят с ръце в джобовете. Франция, Белгия, Холандия, Италия са разкъсвани от вендета към властимащите или симпатизиралите им по време на окупацията – просто разчистване на сметки. Маккартизмът в САЩ се бори с интелигенцията по същия начин. Периодът е толкова срамен, че за него не ще намерите нито ред в „American Spirit” на Кларънс Стийг, учебник който смело критикува избиването на индианците или времето на Ку-клукс-клан...

У нас терорът не спира за миг от Освобождението. С кръв се разчистват всички политически сметки. Годините след септемврийското въстание са изпълнени с толкова убийства, че в един момент се възприема нормално да изчезне този или онзи, без значение на политическите му убеждения. Застраховани са единствено селските луди и тези, които навели глави над земята работят, незаемащи никаква конкретна позиция. Ето какво пише всепризнатият литературен анализатор, бъдещ нобелов лауреат Иво Андрич в есето си „Положението в България“: „България като не може да бъде друга, си печели славата на страна, която по ежедневно случващите се в нея ужаси, засрамва бунтовно Мексико и надхвърля всичко, което някога се е виждало и чувало на Балканите... тази страна се е настървила така, че не може да прогледне от кръв, нито да се свести. Правителството на Ал. Цанков дошло на власт чрез преврат е могло да се задържи на власт само чрез терор. При него политическите убийства престават да бъдат изключителни събития, тревожещи обществеността. Този зловещо прост начин за разправа с политическите противници е употребяван и от властта и от преследваната от нея опозиция. Никой и никъде не е застрахован от фанатизираните и платени убийци.“ Май 1926г.

Комунистите дошли на власт след т.нар. „Революция“ са насъбрали 20 години вдъхновение и опит за отмъщаване и „гилотината“ им започва да работи с пълна сила, избивайки понякога (също както във Френската) дори собствените си деца, какво да говорим за хилядите невинни-миролюбиво несъгласни..., но в крайна сметка тези главорези просто продължават традицията.

Времето тече и настъпват промени. Репресиите от двете страни на желязната завеса намаляват с началото на 50-те и започва времето на непреките войни – Корея, Виетнам, Афганистан. Тогава гражданите на страните от блока изпитват онова позабравено чувство на спокойствие, така характерно и за нас днес, когато гледаме репортажи за кървави кланета в Африка и Близкия изток, докато предъвкваме вечерята, поливана с вино. Трябва да признаем, че у нас господстващият комунизъм през 70-те и 80-те притежава съвсем различен облик от този на кървавия терор при идването на власт. Това, че за мнозина онова време остава единствено черно зло, е просто мерило за собственото им ограничение. Ако се съди по главозамайващата загуба на социални придобивки, морални ценности и национална идентичност, вероятно времето на социализма е било по-подходящо за характера на българите, също както днес се оказа, че управлението на Кадафи и Саддам Хюсеин е било по-добро за „недораслите“ им народи от алтернативата на внесената с цената на милиони жертви демокрация.

Признаването на тези факти вероятно би било особено тежко за някои професионални демократи, чието основно занимание е да разсейват фокуса на общественото мнение към чудовищните несправедливости на деня с напълно несвързани логично обвинения към миналото. Бих ги посъветвал да последват примера на един истински убеден демократ, какъвто е Стефан Цанев, който честно признава провала на очакванията си със „Съжалявам, че доживях свободата, че не умрях с мечтата си за свобода!“

Комунизмът си отиде, господа! Докато продължавате повече от четвърт век да го обвинявате за всичко, през управлението на страната ни преминаха купища мошеници, които я превърнаха в разграден двор. Докато оприличавате Путин на Хитлер, а Русия на Третия райх, съюзниците ни от близо и далеч ни превърнаха в дойна марионетка. Време е да оставим миналото в покой. Да се връщаме към него само, за да го анализираме с цел да вземем добрите практики, които са съществували, защото само за заслепените обвинители на комунизма, днес всичко е по-хубаво.

Време е да спрем с емоционалната употреба на тази дума. Трябва да я използваме също така леко и рядко като феодализъм, например. Предполагам, че оттук насетне би било добре всички обвинители на комунизма да посещават психолог, който да се грижи за вътрешния им мир на хора, някога носили с гордост в ръка червената книжка, а днес терзаещи се от омраза към собствената си човешка слабост личности. Ако след всичко това можете да понесете малко ирония, струва ми се подходящо да завърша с ред от „монашески притчи“ на вече споменатия Андрич:

„Всичко, което е било отдавна е било по-добро, а най-добро е онова, което никога не е било.“

Коментарът е публикуван във Фейсбук през 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възглавница

    57 23 Отговор
    Комунизма е като демокрацията. Ако кажа някъде на обществено място, че съм за Русия ще ме пребият. За това и всички такива си траем, а другите са с натовски украински снимки на профилите

    Коментиран от #55

  • 2 Мхм

    24 84 Отговор
    А можеше просто руснаците да бъдат преследвани по света и изтребвани а не да им се дава убежище.И сега нямаше да мъдрим такива глопости.

    Коментиран от #4, #59, #62

  • 3 Трол

    58 19 Отговор
    Ако се забрани със закон на гражданите да се оправдават с комунистите, в България ще настъпят масови самоубийства.
  • 4 провинциалист

    49 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Ама иначе сме против всяка форма на дискриминация, нали?
  • 5 Госあ

    33 7 Отговор
    Фактите нямат никакво значение за тълпата. Всъщност, ще добавя Полинг с две нобелови награди и според мен заслужаващ трета за двойната спирала, много повече от измекярчето уотсън, социалист по убеждение и пропаганда не веднъж е имал проблеми с властите в сащ.
  • 6 Госあ

    60 20 Отговор
    Русия и Китай нямат нужда нито от съжаление, нито от оправдание. Водещи сили в света. В исторически и настоящ план. И ще стане каквото искат.
  • 7 В.В.П.

    46 14 Отговор
    Комунизмът събори феодализма..Изтри го ..Една идеология събаря друга ..и после отново..Почва филма ...Най развитите ,днес държави са робовладелци..колонизатори ..от там и развитието..

    Коментиран от #48

  • 8 инфо

    85 19 Отговор
    ...Можело да се публикуват и смислени текстове. Поздравления за автора. Написаното не е подходящо за преобладаващата част от аудиторията, но може да бъде полезен за малцина. Изисква знание, разбиране, критичен анализ, обективност - неща, които все повече са в дефицит...

    Коментиран от #79

  • 9 Хохо Бохо

    61 15 Отговор
    Я имало и умни на тая територия. Комунизъм никога не е имало по тези земи, комунизъм има в израелските кибуци, тук имаше социализъм. Това не пречи комунизмът да се използва като плашило и оправдание за некадърност подплатена с грабежи. Ярък пример са ДБилните-бивши комунисти, некадърни и много крадливи но обичащи да сочат с пръст класовият враг докато крадат в особенно големи размери
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 реру

    28 43 Отговор
    "... Докато оприличавате Путин на Хитлер, а Русия на Третия райх... Време е да оставим миналото в покой..."

    Услужливо се забравя обаче, че Путин след 22 години абсолютна власт, нарече властта в Киев "нацистски режим", след като Зеленски беше президент по-малко от 3 години. На Сталин и Хитлер са им трябвали повече години за установяване на "режим"... дори на самия Путин...

    Независимо че не е имало комунизъм, няма как да не се използва тази дума, след като неговите привърженици, пропагандатори и т.н. си служат с неговата лексика, прийоми и т.н.

    Коментиран от #22

  • 12 Хм Хм

    20 48 Отговор
    Човекът искаше да каже в цял водопад от думи:
    Вижте сега, аз съм комунист, но комунизмът не беше толкова лош. Е, в началото избихме интелигенцията и затворихме предприемчивите хора. Предадохме властта в ръцете на чужда държава. В резултат България фалира няколко пъти.
    Можех да го напиша с много повече думи, но никой не чете дълги постове.
    И като говорите за Китайския комунизъм е редно да заключите, че това е комунистически капитализъм и няма нищо общо с нашия или по-точно Съветския такъв.

    Коментиран от #23

  • 13 Счетоводител

    18 51 Отговор
    Уважаеми г-н Авторе, дори не ви запомних името. Статията не е за комунизма като разбиране и строй, а за отделни исторически личности, категоризирани като категорични главорези, и тъй като сте пропуснали нашите да ви ги напомня: Димитров, Югов, Стамболов ( при всичките ми уважения към него ) и още куп знайни и незнайни. Когато се говори за комунизма като обществено политически строй би следвало да се отбележи какво се е правило: доброволния труд ( волен или задължителен), казармата, ученически и студентски бригади; петилетката ( понякога за три години), формированието ТКЗС, масовото обезлюдяване на селата и вкарването на хората в панелките и заводите, вземането на земята, животните и инвентара на селяните, както и фабриките на богатите. Дали ако го направим сега, и оставим народа отново като просяк, при сравнително читаво управление няма да имаме отново големи строежи - и отговорът е не, защото основното следствие от комунизма е развитието на мързелът, лентяйството и тарикатлъка на панелните потомци. Сполай ти, Авторе и продължаваш да дерзаеш относно разбирането си за комунизма.

    Коментиран от #17, #20, #30, #73

  • 14 Хохо Бохо

    37 10 Отговор
    Пишман демократите, чийто разбирания за демокрация препокриват разбиранията на Ким за върл комунизъм и биха разплакали от умиление комунистическите сатрапи дават на късо като разберат, че една деревня на Соц.Република Виетнам произвежда повече от цяла демократична България. За тва обвиняват и плашат иначе трябва да признаят че яко се краде
  • 15 Джаската

    42 12 Отговор
    опитах се да намеря една дума която не е вярна...... е не намерих
  • 16 Гост

    51 10 Отговор
    Адмирации за авторът на статията. Жалкото е, че твърде малко хора ще го прочетат и разберат.
  • 17 Хохо Бохо

    52 13 Отговор

    До коментар #13 от "Счетоводител":

    Я дай пак за обезлюдяването на селата, че нещо не разбрах. Нима твърдиш, че пи комунизма в моето село нямаше здравна служба, детска градина и две училища и бяхме стотици деца, а сега не е изчезнало и малкото останали жители не са цигани. Това ли твърдиш?

    Коментиран от #50

  • 18 456

    21 1 Отговор
    Само,че 1926 година в България НЕ е било комунизъм, а царска България. Цар Борис 3.
  • 19 456

    14 0 Отговор
    Само,че 1926 година в България НЕ е било комунизъм, а царска България. Цар Борис 3.
  • 20 инфо

    32 9 Отговор

    До коментар #13 от "Счетоводител":

    Г-н счетоводител. Гледайте си счетоводството (там сигурно сте експерт), от политическа теория и практики не разбирата, а историческите ви знания явно са силно ограничени. Свободните съчинения, които сте написъл нямат нищо общо със съдържанието, дълбочината и смисъла на статията. Вече написах в по-горен коментар, че публикацията не е предназначена за незнаещи, заблудени и крайно идеологизирани...
  • 21 горски

    30 7 Отговор
    Една от малкотото читави статии в този сайт.....Опит да не използваме историята ,за лични и ли партийни цели в едностранчива светлина,изсмуквайки само удобните за нас факти.
  • 22 инфо

    16 15 Отговор

    До коментар #11 от "реру":

    реру, публикацията не е предназначена за Вас.
  • 23 провинциалист

    26 9 Отговор

    До коментар #12 от "Хм Хм":

    " в началото избихме интелигенцията и затворихме предприемчивите хора. Предадохме властта в ръцете на чужда държава. В резултат България фалира няколко пъти." - е то това като демокрацията. Интелигенцията не е избита, просто практически не съществува. Предприемчивите хора ги стъпкаха мутрите. Населението с 1/3 надолу. Фалитът чука на вратата с еврозоната.
  • 24 BBБОС

    29 9 Отговор
    Една статия на нормално мислещ човек одавна не са публикувани такива точни ,ясни и правилни расъждения
  • 25 вой на

    13 20 Отговор
    копейки
  • 26 Мда

    15 29 Отговор
    Изгуби ме на първия абзац с бомбите над Хирошима и Нагасаки. Въпрос към учения? Колко точно японци и американци щяха да умрат ако Япония не беше капитулирала? В пъти повече със сигурност.

    Коментиран от #47

  • 27 Счетоводител

    17 10 Отговор
    до коментари 17 и 20:
    Уважаеми господа, ще ви моля да ми отговорите на следните въпроси:
    1. Вярно ли е че с колективизацията извършена до 1956 се отнемат фабриките, дюкяните, земята и инвентара на населението?
    2. Вярно ли е че се извършват две парични реформи през 1962 и 1974?
    3. Вярно ли е че след 1975 градското население е почти 1.5 пъти повече и от там насетне все повече се увеличава този коефициент?
    4. Вярно ли е, че след 1980 се разреши на хора, тъй наречените майстори да правят частни услуги с минимална отчетност?
    И сега вече лично:
    дали обитавате къщите на вашите деди и дали стопанисвате земята която са ви завещали, макар и задочно, върната ви през 90-те години. Или другия вариант: продали сте къщата на село с наследниците, живеете в панелка и вземате рента от тъй нар. зърнари и въобще не я знаете къде е?

    Коментиран от #29, #38

  • 28 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    21 9 Отговор
    НАИСТИНА ЗАДЪЛБОЧЕН И СМИСЛЕН КОМЕНТАР НО НА ПРОМИТИТЕ МОЗАЦИ НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ГЛАВИТЕ
  • 29 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    19 4 Отговор

    До коментар #27 от "Счетоводител":

    1974 НЕ Е ИМАЛО ПАРИЧНА РЕФОРМА НЕЩО БЪРКАШ КАТО ИМА МОНЕТИ И БАНКТОТИ ОТ ТАЗИ ГОДИНА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ Е ИМАЛО РЕФОРМА

    Коментиран от #31

  • 30 замълчи

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Счетоводител":

    не разбрах кой е този Стамболов , нареден там при Г . Димитров и А . Югов ????? пишете без да мислите , а се правите на многознаещи или ,аз знам , че нищо не знам , но нека и аз да кажа нещо .
  • 31 Счетоводител

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Прав си колега, моя грешка - всъщност са три: 1947, 1952 и 1962
  • 32 Ляв+,

    24 9 Отговор
    Липсата на обективност при оценката на Социализма в България определено пречи да вървим напред. Трябва да се каже лошото (диктатура, идеология), но и добре да се обяснят социалните предимства на Социализма. С годините идеологията ставаше все по-малко натрапчива, а диктатурата омекваше, особено след епохата на Сталинизма. Да се говори за Комунизъм е безмислено - нямаше такъв, но определено имаше Развито Социалистическо Общество, често граничещо с благоденствие.

    Коментиран от #33

  • 33 Счетоводител

    13 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ляв+,":

    Така е колега, когато говорим за добри неща, защото не е било непременно само лошо, няма как да подминем осигуряването на: добри образователни и здравни системи, разрешаването на частната инициатива след 1980, но няма как да подминем и грешките.
  • 34 ИНЖ

    13 15 Отговор
    Комунизмът ще си отиде чак тогава, когато бъдат осъдени престъпленията срещу Бг, като Народният съд, лагерите и т.н. И извършителите на тези престъпления, макар и задочно(посмъртно) получат присъди.

    Коментиран от #41

  • 35 Тц тц тц

    19 10 Отговор
    Хубава статия.Има мисъл и анализ.
    Между другото като гледам сега какво става най-вероятно не се е получил комунизма,защото пребоядисани фашисти са го правили.Гледах кадри от 1945-та и хората също като нас са си мечтали за по-хубаво бъдеще и да се чува гласа на народа,но на практика не е станало.Излъгали са ги.
    Не е нормално в 21-ви век някакви да искат да връщат нацизма или комунизма.Няма как да се върнат и всеки го знае.Подготвят ни психически за вид диктатура явно.За някакъв нов модерен фашизъм с изкуствен интелект за фюрер...искат някаква бъгава програмка да решава съдбата на хората.Представяте ли си?Да може мафиотите от Даркнета да си правят какво им е кеф,а който е против да го репресират.
    Управляват ни някакви неадекватни,които се заимават с търговия на оръжия и са в списъка на Джефри Епстайн.Едно време на такива им казваха "мафиоти"...

    Коментиран от #53

  • 36 Човек

    11 17 Отговор
    Западът даде на света индустриалните революции с всичките им изобретения и комфортния живот, на който се радваме днес. Русия даде на света комунизма, тоест строя, в който глупавите властват над умните и всичко винаги свършва с фалит, глад и мизерия. Изобщо не е трудно да взема страна в този спор. Къде комунизмът не се е провалил с гръм и трясък? Само не ми давайте за пример Китай, който излезе от блатото и се спаси от глада чак след като прегърна капитализма.

    Коментиран от #44

  • 37 Гражданин

    12 3 Отговор
    Такава е била историята
  • 38 инфо

    8 7 Отговор

    До коментар #27 от "Счетоводител":

    Господине, Вашите писания не кореспондират със смисъла на статията, явно не разбирате същността. (Извън контекста - да, част от твърденията ви са верни)

    Коментиран от #49

  • 39 инж. Ганчо Илков

    6 5 Отговор
    Грандев изпълнява Обществена, известна от кого, Поръчка. Когато Живота на Човек се разглежда без пристрастно, се вижда: Нужно му е преди всичко КЪСМЕТ и ЗДРАВЕ. Късмета е относим към Характера на Човека - Да наблюдава и усвоява Природните Дадености; Да изработи Природни Духовни Принципи и изгради Принципната си Мрежа, която да го предпази, една грешка да не бъде повтаряна; Да придобие Технически и Технологични Способности, с които да приведе Природните дадености към хранителните си топлинни и Комфортни Потребности; Човека е Стадно /Социално/ живо същество. Следователно следва в Принципната си Мрежа да включи изградени Правила за Общуване със себеподобните си. Тук основен Принцип е "Уважавай и Подкрепяйки ближния, за да бъдеш Уважаван и Подкрепян и ти"; "Вярвай и Почитай Природата. Тя е твоето Начало и твоят Край". На този Фон всички са Равнопоставени. Няма Междуособни Войни и целенасочена Смърт, няма Диктаторски Стремежи и насилствени Ограничения. Има Свобода и Уважение. Всяко умишлено посегателство и обиди води до отмъщение и проливане на ненужна Кръв.
  • 40 Разлика няма

    9 17 Отговор
    И каква е разликата между Путин и Хитлер..и двамата искат да връщат изконни руски /немски земи
    И двамата са защитници на християнството..единия от сатанистите единият от болшевиките
    И двамата имат нелепа пропаганда
    И двамата започват войни базирани на нелепа идеология

    Коментиран от #45

  • 41 инфо

    12 6 Отговор

    До коментар #34 от "ИНЖ":

    А фашизмът кога ще си отиде уважаеми ИНЖ?
  • 42 Трън

    13 6 Отговор
    Браво. Има и нормални хора.
  • 43 Милчо Пантелийски

    16 7 Отговор
    Като цяло автора е прав! Но ще кажа нещо- комунизма не е нито утопия, нито може да е нещо лошо, така им се иска на тези, които управляват и са затънали до шия във властта! Те правят тези внушения, за тях комунизъм е мръсна дума, те се страхуват от една такава идея!
    Тези същите опорочават абсолютно всичко до което се докоснат, те успяха дори да очернят и социализма, абсолютни безполезници, готови на воини и всякакви други извращения!
  • 44 провинциалист

    5 8 Отговор

    До коментар #36 от "Човек":

    А кой даде на Русия комунизма? И то точно във вида, подходящ за сплашване на редовия западняк какво го чака, ако не е с капитализма? Иначе особена разлика между комунизма и капитализма няма според Фил Филипов.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 В общи линии съм съгласен с

    17 5 Отговор
    историка, но никога не сме живели в комунизъм! Вникнете в корена на тази дума-комуна, което значи самоуправление и равенство. Нито самоуправление сме имали някога, а и сега, нито равенство е имало някого, а и днес, тогава за какъв комунизъм ни говорят? Има див капитализъм, някога и сега, но наименуван с различни имена, на Запад се нарича капитализъм, а на Изток-социализъм, но са все еднакво зло, което днес се ползва за плашило. И все пак, животът ни беше по спокоен, а днес е пълен хаос!
  • 47 Верно ли

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мда":

    Мда, мхм, ти си загубен още в началото, но не бери грижа - все някой ден ще се намериш! Ама както е тръгнало, май ще е по трудния начин.
    Адмирации за публикацията! Винаги съм твърдял, че ни е много лесно да се извиняваме с миналото, вместо да гледаме в бъдещето.
  • 48 Имаш проблем

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    В етапите на човешкото развитие, комунизмът не е след феодализма. Но според съвременната образователна система може и да е. Всичко ви е мешавица в главите.
  • 49 Счетоводител

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "инфо":

    Уважаеми г-не,
    моите постове са с по няколко изречения, докато вашите са с по едно, две. Обосновете се моля, а не са да казвате - това става, това не става или не сте разбрали. Не сте ми отговорили на въпросите или не искате - ваша воля. Статията е смесица от това как са разчиствали сметки преди и след войните и как управниците в последните години се държат. Комунизма е само като призрак в тази статия, напълно излишно споменат, с който да се плашат или обесняват процеси. Дори да пише комунизъм, социализъм или демокрация, смисълът на статията е друг.
  • 50 Наско

    10 13 Отговор

    До коментар #17 от "Хохо Бохо":

    В началото на комунизма в моето село Добриново са живели 1600 души. В края на комунизма са останали само 300. Днес са 100. Комунизмът уби българското село, а не фасадната демокрация, която е просто неговото ехо. Комунизмът уби селото с колективизацията (най-голямата кражба в българската история) и насилственото вкарване на селяните в ТКЗС, където от сутрин до вечер бъхтят за жълти стотинки. Това уби мотивацията им и желанието им да останат на село. Дядо ми почина на 62 години пребит от работа и насреща - нищо. А неговият баща е имал земи, стада, мандра, язовир и какво ли не, които комунистите му взеха. Комунизмът унищожи предприемачеството, което е моторът на икономиката. Логичната развръзка бяха фалитите, режима на тока и опашките за хляб, както и убийството на българското село.

    Коментиран от #56

  • 51 Статия дъвка

    14 1 Отговор
    Комунизмът като дъвка, на който каквото не му изнася е комунистическо или комунизъм. Колкото повече се демонизира, толкова повече се губи същността на понятието.
  • 52 Неразбрал

    7 10 Отговор
    Аз доколкото разбрах амбициите на ушанките са да разделят Европа на зони на влияние и да управляват суверенни страни все едно че е 1945 година
    Естествено е да срещат отпор на тия си имперски интереси и да стават войни по простата причина че никой няма да иска да е роб на слаба и неразвита държава каквато е днешна Русия
  • 53 Добре ви учат

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Тц тц тц":

    Горкият, в главата ти е истински бълвоч.
  • 54 Българофил

    3 9 Отговор
    Като кажат "фейсбук историк "и колко дебели книги били чели, все едно казват "мойто мнение е правилното". Само въпросният господин бил чел книги, другите не... Разбираш ли...
  • 55 Сериознооо?

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Възглавница":

    Ако беше така Костя щеше ежедневно да е в болницата
  • 56 провинциалист

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "Наско":

    Това, което описваш, е точно толкова комунизъм, колкото днешното е демокрация.
  • 57 "ВРАГ НА НАРОДА"

    4 3 Отговор
    МДАА..., ПО-$ТРАШНОТО ОТ КОМУНИЗМА € ТОВА, КО€ТО ИДВА $Л€Д Н€ГО!
    ОБИЧАМ ОТЕЧЕСТВОТО,МРАЗЯ ПО$ТКОМУНИ$ТИЧ€$КАТА "държава"!
    ВЪН ПР€ДАТ€ЛИТ€ РОДООТ$ТЪПНИЦИ РОЖБИ НА БКП и КД$ - (Б$П, ДП$, Г€РБ)!
    ВЪН $ЛУГИТ€ НА циони$тит€ $АТАнато - ДБ, ПП, А$Б...!
    СПЕШНО АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД! ЛУСТРАЦИЯ! РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ $АТАнато!
    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК (р.р.)! 79г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$ти($луги на $АТАнато) БЪЛГАРИЯ !
    ДА ЖИВЕЯТ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!
  • 58 💠♻️🔆

    5 9 Отговор
    Това е статия на колаборационист, ДС подлога, и най вече на човек който е способен да донесе от девет дерета вода за да оправдае Комунизма, България продължава да бъде Ограбвана от Коми Мутро ДС Олигархия тридесет и три години по късно.
    Лустрация, по добре късно отколкото никога.
  • 59 Объркал си фактите,

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    вместо руснаците сложи евреите и ще достигнеш истината. Вече разбрахме кой джурка света!
  • 60 Урюрвкос

    0 4 Отговор
    ами няма по модерна и развита идеология от тази на крал мас....тук таме в Дивия Запад на щатите има едни брадати които са създали нещо уж същото но след 1970г то прави цивилизационен скок и доказва че това е път с четири платна а не трета глуха. В Норвегия и Израел доразвиват този модел и са много доволни.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Бе умнико

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Че то комунизма е измислен в Германия,Франция и Англия бе умнико.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Гризел

    7 0 Отговор
    Отличен коментар!Браво на човека за тази обективна статия!Наистина много хора разглеждат историята пристрастно и едностранно,гледайки само едната страна на медала.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Промишленото развитие

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Счетоводител":

    Промишленото развитие навсякъде по света набута населението в градовете. В САЩ царевичните щати са ометени откъм население, в Британия поземлен имот имат само доста богатите,а масата се гъчка в градовете, в Италия и особено Гърция селата също са обезлюдени. В Гърция над 70%. от населението живее в Атина, Солун и околностите им.

    Коментиран от #75

  • 74 Е то началото

    10 0 Отговор
    Е то началото го постави Стамболов-той пръв убиваше и затваряше българи. После кръвта се изля при Войнишкото въстание, заколването на а Стамболийски.,Септемврийското въстание, Атентата в Св. Неделя, Белия терор на Цанков и ВМРО,по 50 000 лева за партизанска глава и накрая репресиите след 09.09.1944г.
    Накрая...,анадъмо,?
  • 75 Счетоводител

    10 0 Отговор

    До коментар #73 от "Промишленото развитие":

    Виж, това че критикувам периода 1944-1989 не означава, припадам от възхищение по западния свят. Недоволствам от това, че след 1944 дедите ми за загубили имоти и състояние и дядо ми започва отначало. Харесвам частната инициатива, във всичките и честни, законови и морални норми. Нещо което през онзи период е в голяма степен забранено. Комуните, по своята същност не е приложима за държави или големи общности. Няма как всички да сме равни и да имаме еднакви виждания, желания, амбиции и потребности. .... и няма как всички да носим дочени панталони като в КНДР

    Коментиран от #76

  • 76 Който иска

    7 0 Отговор

    До коментар #75 от "Счетоводител":

    Съгласен съм,че социализмът ускорено изсели селяните в градовете ,но и в Англия навремето овцете изядоха хората, а лудитите неразбиращо си изкарваха гнева на машините и ги чупеха. В САЩ огромните колонии от италианци и гърци са от наследниците на разорени селяни. Половината родА на баща ми още от преди 09.09.1944г.,и след това са икономически емигранти в Канада.Който иска неотровна храна сега е добре да се върне към дребното фермерско земеделие - пенсионери бол.

    Коментиран от #77

  • 77 Счетоводител

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Който иска":

    Съгласен съм с теб, но голяма част от хората в БГ вече не се занимават на дребно с гледане на животни и да си заровят ръцете в пръстта да произвеждат зеленчуци. Но това е пътя и за мен - в двора за да са чисти. Но май от ЕС не са много ок да има в двора прасенце и кокошки ;)
  • 78 Зельо Зелев

    3 1 Отговор
    Зельо Зелев написа Фашизма пза Социализма! Сега тези пишат Фашизма на "Българската Демокрация"!
  • 79 Госта.

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "инфо":

    Факти бе изненадаха -на какво се дължи???
  • 80 Професор

    1 0 Отговор
    Грандев, нали си знаменит историк, отидохме на гугъл сколар и проверихме -- има Валентина Гранде -- италианка, със скромен, но ясен международен импакт. Работи в областта на океанологията. Ти да не си си сменил пола, да си се преместил в България и да си се писал историк? Иначе нямам обяснение защо си световно неизвестен, не си публикувал нищо и никъде, но гордо си се писал "историк" и се чувстваш компетентен да ни плакнеш мозъците по комунистически теми.