Last news in Fakti

22 Януари, 2024 09:53 2 993 27

Азбучни самоубийства

  • президенти-
  • партии-
  • румен радев-
  • желю желев-
  • петър стоянов-
  • росен плевнелиев-
  • георги първанов

Струва ли си Радев да поеме по пътя на Желев и Първанов

Азбучни самоубийства - 1
Снимка: Президентството
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако перифразираме "Азбучни убийства" на Агата Кристи, можем да определим създаването на президентски проект/партия като азбучно самоубийство - по АБВ на Първанов, разбира се.

Първопроходникът беше Желю Желев с неговия Либерално-демократичен съюз, останал в периферията дори на подстъпите към парламента. През 1998 г. все още бе немислимо някой да откъсне живо месо от костовото СДС, а в център-дясно вече имаше достатъчно обитатели.

Петър Стоянов реши да не си причинява това, особено след шокиращата си загуба от есента на 2001 г., която спихна политическото му либидо до степен на хибернация.

Ако Плевнелиев се бе разделил с Борисов "като хората", можеше и той да се пробва - една чудесна "правилна" евроатлантическа патеричка на ръба на четирите процента, все щеше да свърши някаква работа на тогавашния владетел. Но те не се разделиха съвсем другарски и Плевнелиев се задоволи с усмихнати телевизионни изяви.

Да си причинява ли Радев нещо подобно на Желев и Първанов след два мандата?

Разумът би трябвало да му казва - "не". Но един приземен пилот едва ли ще се примири със съдбата на обикновен пенсионер, псуващ цените и изтеклия срок на годност на бурканите в магазина. Най-вероятно ще му я тясно. Пък и да ходиш на кино с НСО до дълбока старост...

Ще се срещне ли адреналинът с подходящия момент?

Колкото и да е рано да се каже, основните играчи от стълбчетата на социолозите стигнаха тавана си - и НЕуправляващи, и опозиция. Еманципирал се отдавна от опеката на лансиралата го в политиката БСП, Радев не би трябвало да има никакви скрупули да сложи още съчки в кладата на Столетницата.

Каквото и да стане, със сигурност няма да бере срам като Първанов и Желю. Но струва ли си, ако е само това...


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шубето голям страх

    26 14 Отговор
    Соросииии, пак настъпихте мотиката с президентския проект.

    Коментиран от #17

  • 2 тези си покзват страха

    23 13 Отговор
    беей че ги е страх тия от президента

    Коментиран от #3

  • 3 а не би трябвало

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "тези си покзват страха":

    Президентът ще довърши Столетницата.
  • 4 ИНЖ

    12 10 Отговор
    Въпросът, който трябва да си зададем, е не какво ще прави (П)резидента като пенсионер. А има ли необходимост от нова проруска полит. формация??? След ГЕРБ,ВМРО, НФСБ, Копейковците и какви ли още не???
  • 5 Милен Ганев?? Някой Притеснява ли се ако

    12 11 Отговор
    Радев направи Политическа партия?? Май да! Няма място за сравнение с никой от бившите Президенти, всички са много Различни, като поведение!?
  • 6 БеГемот

    16 15 Отговор
    Радев ще ги издуха всичките....мутри вън!Импотентните от сглобката ще ривът а Тиквата ще се врътне и ще обяснява как винаги е знаел какъв велик политик е Радев(като за Доган)...ало Карлуково ли е?!

    Коментиран от #8

  • 7 ШАРЛАТАНИ !!!

    11 14 Отговор
    Аха , аха ! Още една "лява" партийка , а ?! Да се нареди на опашката . Емблемата ще е вдигнато юмруче и ... свалени гащи ! Сигурно Радевчето се надява , че помним колкото маймуни и сме забравили , че той ни натресе на главите Кирчо/Кокорчо , че той три години (+-) коли и беси и благодарение (и) на него сме на това окаяно дередже , че той (и неговите "съветници") изградиха не една и две корупционни схеми , че заради него ни гледат , като не втора , ами двадесет и втора "ръка" европейци и пр. , и пр. ! Ако само иска "главата" на Нинова - няма лошо (макар че - тя добре се справя с пълното унищожаване на БСП) , ама на него му се присънва Премиерският пост и еднолично управление и поради тази причина - НЯМА (никакъв) ШАНС , защото бащата на ШАРЛАТАНИТЕ също е ШАРЛАТАНИН !!!
  • 8 будалите свършиха

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "БеГемот":

    Мечтите са безплатни.
  • 9 Някой

    7 6 Отговор
    Поредната заблуда е че радев ще прави партия За какво да прави такава? Какви гласоподаватели може да очаква да вземе? На герб абсурд.. На дпс още по голям абсурд ..пеевски ще се погрижи за това.На ПП ДБ? Тези избиратели са най разочарованите от него Защото води война срещу тях и го ненавиждат повече даже от герб избиратели. Остава на негласували да разчита Между тях обаче няма русофили Защото ако имаше щеше да са гласували Русофил винаги гласува първи на избори. Единствения електорат на който може да разчита радев е ..РУСОФИЛСКИЯ!! Но там конкуренцията е огромна Цели 5 партии се борят за около 25% избиратели русофили в бг. Най вероятното е радев да оглави някои от тези партии и да пробва Но кой знае какво няма да постигне Дори и да обедини всички руски партии Герб ПП ДБ и дпс пак ще имат огромно мнозинство .Ако се изглупи пък да прави партия Ще е за сметка на бсп копейкин итн майчето янев От тези 25% може да дръпне 10% . Това е всичко за румен радев
  • 10 погнусен

    8 9 Отговор
    Партия на Радев (?!) - ако не беше гнусно , щеше да е смешно .
  • 11 анализатор

    4 5 Отговор
    Добра провокация за проучване на общественото настроение. В последно време не виждам активност в действията му. Притъпява и забравя се неговата позиция по редица въпроси и активната му роля в преминали важни събития и процеси. Хората забравят, идват пред тях неясно бъдеще и несигурност, убъркват се и не вярват казано най-общо.
    АКО ПРАВИ ПАРТИЯ, ДА ДЕЙСТВА. СЛЕД ГОДИНА, ДВЕ ЩЕ Е КЪСНО. ще претопля стара супа по студията и хората ще го слушат с недоверие с въпрос....Защо не е действал по-рано и по-активно.

    Коментиран от #23

  • 12 Партията на Радев ,

    10 8 Отговор
    какво ново ще ни предложи - да влезнем в ОНД или направо в РФ ?

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Я го знам !

    6 7 Отговор
    Радев,ако си създаде партия, ще помете всички убитаци в канала.
  • 16 Не мога да кажа,

    11 4 Отговор
    че Радев е постъпвал винаги според моите виждания за правилно поведение, но е единственият, който изобличи лъжците, които се клеха стотици пъти как няма да се съюзяват с ГЕРБ, а се гушнаха с Борисов и Пеевски, срещу които бяха основните лозунги на протестите през 2020 г. Мисля, че това е отчасти причината мнозина да се въздържат вече от участие в каквито и да е протести, след като ПП и "Да, Украйна" ги употребиха толкова цинично.
  • 17 Дааа, шубето е голям страх

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шубето голям страх":

    Русофилята пак настъпихте фекалията с президентския проект, коя ще е третата му съпруга.
  • 18 българин 777

    4 5 Отговор
    народа харесва радев и ако няма фалшификации по стар хайдушки обичай 80 процента са негови

    Коментиран от #19

  • 19 Истински Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "българин 777":

    Ако ти си народа, може и 100%, сНешко.

    Коментиран от #24

  • 20 абе

    3 3 Отговор
    ТОЗИ РАДЕВ НАПРАВО ВИ СЪЗДАДЕ КОМПЛЕКСИ ! КАКВО ЩЕ НАПРАВИ СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ НЕКА ИЗТЕЧЕ МАНДАТА МУ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ БЕШЕ ИЗБРАН С ПОВЕЧЕ ОТ60% ОТ БЪЛГАРИТЕ И В МОМЕНТА РЕЙТИНГА СРЕД ПОЛИТИЦИТЕ НИ МУ Е НАЙ ВИСОК! ДАЛИ ЩЕ ХОДИ НА КИНО С ОХРАНА ЕДВА ЛИ НЕ СЕ КАЗВА БОРИСОВ....ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ.В МОМЕНТА Е ПРОБЛЕМ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ НИ ОТ П П ,ДБ ,ГЕРБ и БСП А НЕ ЗА ОБЩЕСТВОТО НИ

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Ей абето

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "абе":

    ВСЕКИ РУСКИ ШПИОН СЪЗДАВА ПРОБЛЕМ А НЕ КОМПЛЕКС.
  • 22 Бяха 60%

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "абе":

    Единственното хубаво ще е че възражданяците ще изчезнат а бспарите ще отекът при фатмака, а онова недоносче янката с микроскоп едва ще бъде видим. Другите партии ще си стоят както сега. Нито един пп, дб, дпс няма да стане фатмаковец.
  • 23 Няма смисъл да

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "анализатор":

    прави партия,може да стане премиер стига някоя коалиция да му предложи.Така ще бъде полезен за България и за себе си.Друг вариант е бизнес или преподавател във Военната академия,но тези два варианта са под неговите възможности.
  • 24 българин 777

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Истински Българин":

    щом не го харесваш значи си с мафията няма да е задълго и пии хапчетата

    Коментиран от #26, #27

  • 25 безпартиен

    2 0 Отговор
    Когато някой световно неизвестен започнат да го издигат в политиката,първия въпрос който всеки от нас трябва да си зададе е КЪДЕ Е СГАФИЛ КЪДЕ СЕ Е ИЗДЪНИЛ ЗА ДА ГО ДЪРЖАТ НА КЪС ПОВОД!За това аз искам да знам единствено и само КОИ СА КАДРОВИЦИТЕ НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ-у нас и зад граница!
  • 26 Истински Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "българин 777":

    Пак се объркА. Фатмака каза "мутри вън" "мафия вътре".
  • 27 Комарджия си но не и българин

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "българин 777":

    Твоя любимец искаше да изгони мутрите, нищо не изгони а вкара и мафията.