Last news in Fakti

22 Януари, 2024 13:00 1 000 13

Евгений Кънев: Всяка фаза на Прехода ни след 1989 година е започвала с договаряне на реформатори и Статукво

  • преход-
  • реформатори-
  • статукво

Явно демократичната общност е разделена между реалисти и моралисти

Евгений Кънев: Всяка фаза на Прехода ни след 1989 година е започвала с договаряне на реформатори и Статукво - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Явно демократичната общност е разделена между реалисти и моралисти.

Реалистите преглъщат сглобката и нейната висока цена за ПП-ДБ, заради България.

Моралистите - погнусени от изпирането на двама души - предпочитат опозиция на висока цена за България, заради ПП-ДБ.

Добрата новина е, че реформаторите вече са минавали през такива моменти в Прехода и можем да се поучим от този опит.

А той е недвусмислен - всяка фаза на Прехода е започвала след договаряне на реформатори и Статукво.

Първата фаза (1989-1996) - политическият преход от еднопартийна тоталитарна държава към плуралистична многопартийна демокрация започна с Кръглата маса между реформатори и Статукво през 1990 г, на която бяха уговорени първите свободни избори. След като бе приета Конституцията, реформаторите дойдоха на власт без свое мнозинство и опитаха силово да смачкат Статуквото, като приеха редица закони и действия срещу него. В резултат, паднаха от власт след 9 месеца. След това бяха твърда опозиция на Статуквото до 1994 г, когато загубиха драматично следващите избори и качиха Жан Виденов във властта със собствено мнозинство.

Втората фаза (1997-2008) - икономическият преход от държавно-планова към пазарна икономика започна след историческия компромис между реформатори и Статукво на 4.2.1997 г., когато Статуквото сдаде властта, но при неясни условия. В следващите години на самостоятелно реформаторско управление не само, че никой не водеше битка със Статуквото чрез институциите, не само то спечели от приватизацията, но дори подкрепи членството в ЕС и НАТО - явно това е бил правилния път избран от Иван Костов. Който предпочете да изгради новите институции на държавата и нейната интеграция в ЕС вместо съдебните битки.

Третата фаза на Прехода (2009-…) е прехода към правова държава. Той продължава и до момента, не защото реформаторите нямаха послания, с които да спечелят мнозинство за такъв преход и до ден днешен. А защото заради успешния икономически преход и вече в ЕС - повече никога не успяха да спечелят социалния масов вот. Не успяха и да договорят Прехода през 2015 г.

Но успяха сега. Защото преходът към правова държава не се заключава в това да хвърлиш ББ и ДП в затвора, макар че и това се опита - и в резултат, отново падане от власт след няколко месеца. Присъдите трябва да са резултат от завършилия преход. А за да завърши той, трябва да се изгради първо архитектурата на съдебната система, която да налага правилните хора, вместо те - както се случваше досега - да са чуждо тяло, което системата абортира.

Преходът продължава и ще е успешен не толкова, ако сегашните лица на Статуквото попаднат в затвора, а ако Статуквото спре да се възпроизвежда. Затова е фундаментално важно какви хора ще влязат в съдебната система и регулаторите.

Тогава ще спрем да говорим за “изпиране” или не на този или онзи. Защото това няма да е работа на политиците, които трябва да търсят мнозинства без да се страхуват от набеждаване в аморалност. А на съдебната система, която ще има достатъчно време до изтичане на давността на престъпленията през последните години.

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бонев

    8 4 Отговор
    Винаги се е говорило че гласуващите за ДПС са овце. Да ама най големите овце се оказаха гласуващите за ппдб.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    9 0 Отговор
    35 години преход 🤔🤔🤔
    45 години нямаше преход 😉
  • 4 Искаме мир, а не НАТО!

    7 4 Отговор
    Митинг-протест пред посолството на САЩ - 27 януари 2024 г., 14.00 ч. Ул. „Козяк“ 16, София.
    Уважаеми българки и българи, всички Вие честни хора на България, към Вас отправяме този призив.
    В Конгреса на САЩ бе внесен Проектозакон S804, който обявява Черно море за зона на стратегическите американски интереси. Това означава, че Черноморско-Балканският регион се превръща в бойно поле.
    Заплахата България да бъде включена чрез жива сила да участва в бойни действия е повече от реална.
    На цялото българско общество е ясно откъде основно идват командите. Ето защо ви призоваваме да се съберем пред главното Посолство и да ги запитаме:
    От позицията на какъв човешки морал вие господа настоявате „нашите нотабили“ да ни вкарват в месомелачниците на припламващите тук и там военни конфликти? Нима нашите синове са ни по-малко мили от вашите? Нима забрадките на българските майки са по-малко черни от тези на вашите майки?
    След като вашите деди и бащи са се били заедно с руснаците против нацизма, на основата на какви ценности не само не спирате, но поощрявате неофашистки елементи в България да рушат паметниците на Червената армия, внесла огромен принос в разгрома на нацизма и фашизма?
    Величието на една държава и нация се покои на честността, на ясно провежданата политика на уважение към ценностите и традициите на близки и далечни народи и общества. Ако вие искате да покажете, че сте действително велика страна, уважете волята на мнозинството българи да живеят в мир и разб
  • 5 Човек

    8 5 Отговор
    Народът сам си е виновен, че продължава да гласува за статуквото. Ако беше дал пълно мнозинство на ПП и ДБ, те нямаше да бъдат принудени да направят този компромис за да ни спасят от Радев и неговия завой към Русия. Последният път тя ни остави с режим на тока и опашки за хляб. Затова ПП и ДБ влязоха с неприязън в тази сглобка. Който е слушал пълния запис от онази сбирка, знае. Народът заслужава съдбата си. Можеше да излезе и да гласува за това веднага да се качим на магистралата към по-светло, но той предпочете да продължим да драпаме по черния, кален път.
  • 6 ЕвроАтлантически тепегьоз

    11 1 Отговор
    Най-неоспоримото достижение на 35 годишният преход това е високата неграмотност и огромната простотия!

    Коментиран от #13

  • 7 Демократ

    4 2 Отговор
    След като търпото герберско Деси става конституционен съдия думата правосъдна система става излишна. Конституционният съд е най-високия форум. България върви стремглаво надолу под дъното, където е сега по правосъдие, а без правосъдие няма държава.
  • 8 Слава на Евроатлантическа България

    4 1 Отговор
    35 години преход към демокрация!? НЕ братя и сестри, това Е демокрацията... насладете и се..
  • 9 ДрБр

    5 1 Отговор
    Като не можеш като другите, да си направиш нормална държава, казваш: Преход. Факт.
  • 10 ИНЖ

    4 0 Отговор
    Лошото е, че Справедливостта е винаги разменна монета. Ще направим такива и такива реформи, ама да забравим престъпленията на Соц-а, престъпленията на Прехода.... Като че ли Държавата(Бг) е винаги заложник. Ще влезем в Шенген и Еврозоната, ама да забравим за чекмеджетата, кюлчетата, Барселоните, Суджуците и т.н.
  • 11 ДПС, ГЕРБ, ППДБ, и мн др. е време за....

    3 0 Отговор
    Статуквото е за крадене, кой колко и т.н. да не забравяме че ни управляват престъпници - Тиквата,Сокола,Прасето,Ментата и т.н. Но ще дойде видов ден - трябва!!!
  • 12 ДПС, ГЕРБ, ППДБ, и др.

    4 0 Отговор
    35 години стигат - времето е наше а кражбите техни , плащани от нас!
  • 13 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЕвроАтлантически тепегьоз":

    Най точният коментар!