Last news in Fakti

3 Юли, 2023 13:00 3 059 38

Евгений Кънев: За пръв път за целия Преход някой от червен род се извинява за делата на дедите си

  • преход-
  • сдс

Мисля, че покаянието на наследниците на ДС е единствения начин да затворим тази стогодишна гражданска война. И най-после да съдим като европейците хората по делата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този пост не е агитация.

А размисъл накъде сме тръгнали като общество. Преди да спомена Васил, да кажа нещо важно за ДС и Системата, което сякаш не е казано. Системата можеше да те направи враг на всички.

Така примерно, може да си имал двама дядовци николапетковисти, чичо ти да ти е пратен в лагер, баща ти - първо не е приеман във ВУЗ заради вражески произход; после публикува статия срещу марксистките догми, от която редакцията се разграничава; а по-късно е уволняван и преследван от ДС и комунистическата прокуратура, чиято цел бе да го съсипе. И почти успя.

Казвате, прекрасна биография за след 10.11, нали?

Но не, баща ти пак е враг или най-малкото чужд на “демократите” с чист фамилен произход. Примерно, защото благодарение на своята кадърност и почтеност е заемал висока административна академична позиция в края на комунизма в периода на Гласност и Перестройка - и е работил наивно за тях.

Като ”избухва” демокрацията - той е тачен, харесван и популярен сред своите съграждани и те го номинират за техен мажоритарен кандидат. Но не щеш ли - председател на местен клуб на партия с подходящо фамилно минало - довчера никому неизвестен, и то в малък град - днес е решил, че той трябва да е депутат и прави донос срещу него в НКС на СДС, че е бил номенклатура на БКП.

Който донос се уважава и НКС спуска отново никому неизвестен, но пък близък в София с партиен лидер. Заради споделянето на демократичните ценности - подтискаш си егото и се включваш ти и баща ти да помагат на заслужилия демократ, само и само да бие комунистите. Дори два пъти си му застъпник по селата. Ама шах! Демократът с чисто минало излъгал, че е научен работник, а не само лаборант - и хоп, комунистите го хващат и печелят изборите.

Това е само една от многото истории на кадърни и почтени хора, които не бяха допуснати до политиката. През целия Преход имаше цедка за кандидатите на ”сините” според произхода им и почти никога според качествата им. С плачевните резултати.

Кадърните и почтени хора, но без “чисто минало” емигрираха или отидоха в други партии. А масата сини деятели в СДС, които все още са в политиката - днес чакат нещо да им се даде от ББ - символа на ДС и БКП, срещу който се бориха.

Да, разбирам трудния избор, пред който са изправени автентичните демократи днес. Този избор е само техен и на тяхната съвест.

Аз съм привилегирован, защото познавам Васил. По ирония на съдбата - в разговор за друг човек за връзки с ДС - той ми сподели за своя род. Още тогава му казах: “ще имаш големи проблеми, ако нямаш ясно отношение”.

И съм щастлив, че той го изрази ясно вчера по БТВ: предлага закон за лустрацията, музей на комунизма, да решим въпроса за паметта и досиетата. И най-важното - за пръв път за целия Преход някой от червен род се извинява за делата на дедите си. Бих го допълнил - и да променим градската среда - МОЧА, имена, петолъчки и т.н. С български символи.

Мисля, че покаянието на наследниците на ДС е единствения начин да затворим тази стогодишна гражданска война. И най-после да съдим като европейците хората по делата, само по делата и единствено по делата им.

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горски

    36 2 Отговор
    И аз се извинявам ,че жена ми е била член на БКП,но това не ми прави живота по лек....
  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    18 26 Отговор
    Същото като на Путин войната. Колкото сме заграбили, заграбили - вече сме отворени за преговори. Е, затова ще го бият, а руснаците ще плащат масрафа
  • 3 родител

    36 11 Отговор
    ББ е убил много повече хора от ДС. , и изгонил над милион млади !! А най-лошото е ,че е още на свобода и ще продължава да убива и гони !
  • 4 Това си е чисто

    33 7 Отговор
    Лицемерие.Дреме им на хората дето са ги затрили.
    Като е толко извинителен защо не дари всички придобивки които има на семействата на засегнагите.Сигурно си ги е спечелил сам всичко е останало от тате и дедо ако не са били те сега сигурно щеше да е таксиметров шофьор

    Коментиран от #7

  • 5 Все...

    19 7 Отговор
    Едно убиец..да се извини на близките на жертвите...може да не е..най добрия пример..и станали по добру на хората...ако не е само..политически пиар...аз се извинявам...дори за пуническите войни..но гласувайте за мен..
  • 6 Абе

    26 5 Отговор
    стига сте го лъскали този поплювко, жалка картина е,чуйте само какви безумия му се въртят в главата.
  • 7 Глупости

    6 21 Отговор

    До коментар #4 от "Това си е чисто":

    Пишете глупости, щял да бъде таксиметров шофьор. Това е умно момче, с интелигентност много над средната, негови състуденти го казват.

    Коментиран от #8

  • 8 Хи хи

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости":

    Интересно ми е, ако не се беше сменил строя , какво щеше да работи това безспорно умно момче .Как мислите ?

    Коментиран от #15

  • 9 провинциалист

    21 3 Отговор
    Евгений, Васко пропусна само една малка, но съществена фраза" "вЕрвайте ми, ще ви оправя".
  • 10 гумата

    17 4 Отговор
    Защото е кандидат за кмет на столицата, а не го е направил без да има интерес от някаква облага. Стига стени правили на глупаци. Няма да гласуваме за такива.
  • 11 Смея ти се много

    13 1 Отговор
    Ама това не му пречи да им харчи парите.
  • 12 пази боже сляпо да прогледа

    12 1 Отговор
    Проблемът е в безпринципното отношение на част от десницата по тази тема.Точно като лъжливото измамно овчарче.Благодарение на миналото си са успели този Бойкикев и Мартин Заимов.Има голямо лицемерие и показва ,че тези хора нямат морал дори се извиняват от името на хора които не могат да кажат нищо.Това са псевдо борци сега е лесно но я Пре 1989 г да беше се изказал срещу БКП.Синът на Владимир Левчев го направи .Атанас Семов настоящ конституционен съдия през 1989г беше разжалван от сержант школник и откомандирован от ШЗО Гр.Ботев Плевен заради изказвания срещу БКП но никога не съм чувал този човек да казва, че е десидент преди 10.09.1989г а бях там като го направиха пред 3000души много от които са настоящи адвокати прокурори политици и бизнесмени.Нека внуците не се изказват от името на дедите си като Заимов за паметника на съветската армия.Дядо му е разстрелян като шпионин на същата тази армия и пътя на внука му в чужбина е благодарение на него.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Настрадин ходжа

    13 3 Отговор
    И като се извинява, дали онези които предците му са пратили в Белене или са им сменили имената и натирили през границата ще простят и разберат.Васко- маслото е ярък представител на населението от под човеци и идиоти. Само маймуната се отрича от рода си заради бананите и то не винаги но българина да. Е сега ако приматите го изберат за кмет, то тогава можем да смятаме, че прехода към демокрация е завършил успешно.
  • 15 един

    3 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хи хи":

    Мисленето ти куца ама много!Ако не беше се сменил строя,почти всички дейностти от икономиката си оставаха държавни,частни бяха само някои редки занаяти!При тези обстоятелства помисли си какво щеше да работи!
  • 16 УРА,,УРА

    6 13 Отговор
    Колкото е по интелегентен един човек и колкото повече успехи има,без да краде толкова повече бива критикуван и усмиван от „талантливи” хора. Опитайте се да го сравните този млад човек с просташките изцепки на мутрата и ще видите какъв тъпак е управлявал 12 години.
  • 17 Сеирджия

    18 4 Отговор
    Човекът се кани да краде милиарди! Ще се извини не, ами и нестинарски танц ще изиграе!
  • 18 дядото

    10 2 Отговор
    защо,да не би онези от рода на кафявата чума да са се извинили за избитите българи.аз поне не знам.
  • 19 Дрън дрън та пляс

    16 2 Отговор
    едно извинявай оправя всичко нали .... много прост чичак
  • 20 ТрампЛин

    6 3 Отговор
    Това беше мръсния ченгесарски номер на “другарите” от БКП след като режисираха нашенската “перестройка”. Не позволиха да се осветлят списъците с агенти и служители на ДС, за да могат да шантажират по техен избор. Сега много от тях реват, защото се видя че политическото крило на БКП някак си е останало в кюшето на политическия живот, а ДС дърпат конците на политическите събития. Много хора у нас попадат в капана на ченгесарския шантаж, но това е нивото на матРяла!
  • 21 Глав

    12 1 Отговор
    В епицентър цялата фамилия е изтипосана-заграбили прали па сега и кмет.Така излъгаха протестиращите в София пробутаха им ПП и то от президента.Всички са завършили и доучили в школи в СССР и Русия.Правете сметка дали ще работят за България и за вас и накого ще служи този.Прави се бита мачка.Но най гадни ще излязат тези от ПП.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Артилерист

    7 0 Отговор
    Този ЕвгенИЙ съм го коментирал няколко пъти. Извинявам се за израза, но той паратизира. В смисъл, че се изказва само демократически правилно, тоест възхвалява всичко демократическо и громи комунизма. Ние сме свидетели, че за 33 години се изредиха няколко демократични правителство, вкл. и това на царя, даже нарочен ЗАКОН за отричане на комунизма беше приет, но фактическото състояние на страната върви от лошо на по-лошо-икономика, здравеопазване, образование, доходи, армия, демография или топящо се население, селско стопанство, външна задлъжнялост и прочие- но аз не съм прочел тоз ЕвгенИЙ да ги изкритикува за нещо, а все комунистите му са виновни. Така е, между впрочем, с всички демократически, Божем, политолози. Докога, бе? Турете някакъв срок, като едно време, когато Светлото бъдеще беше опряло на ихтиманския баир и аха да се яви и в София. Ето ПП-то ги срещнахме като светъл лъч, дето ще освети тъмните бакии на герберската шайка, а те се оказаха американски наложници, надпреварваха се да ни лъжат и забатачиха страната още повече и за малко и във войната на американците срещу Русия в Украйна да ни вкарат. Според тоз ЕвгенИЙ има едни лоши комунисти, които НИКОГА не бива да ни управляват и едни демократични комунисти или наследници с дълбоки комунистически корени, като тоз Васил, дето са от добрите...

    Коментиран от #37

  • 25 относно: държавна сигурностъ

    2 2 Отговор
    кога по българските земи ще се появи изкуство - литература, кино, художествени произведения, като човешка (ама наистини човешка) реакция на осъзнаване, на посочения период. Осъзнаване, покаяние, и дългият път на изкуплението. Само ще спомена германският филм - "Животът на другите" - 2006 (Das Leben der Anderen). Та, този тежък, страшен, но невероятен филм, спечели Оскар за чуждестранен филм тогава. Но, дори не е особено популярен и познат у нас, защото дами и господа - кинокритиката си беше филиал на шесто, и, все още е. Та, кога творците, ще ни поведат, първом, по пътя на осъзнаването. Или, това не е важно........................

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ха ха

    1 0 Отговор
    май скоро не сте пищяли
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Трифонов и Тошко

    1 2 Отговор
    са "завършили" едни от най-елитните ни културни институти - но, каква култура демонстрират и показват пред публиката? - Това ли са учили в училищата?
  • 31 между другото

    0 2 Отговор
    Вагнер е световноизвестен композитор, а, не чвк от московията............... Поста е с образоветелна цел
  • 32 плиткото си е плитко

    0 3 Отговор
    е, някога, някога, ще порастнат............. за псевдоинтелигенцията на дс иде реч. Ако знаят три акорда - минават за музиканти, ако знаят да четат - стават за писатели.... и т.н. Важното е да са "наши хора"................. от село............ Е, други от селата, ги пратащаха в Белене, та затова, има толкова бурени, дето трябваше сега да има ниви, стопани, лозя.............. светещи къщи, нощем по селата.........
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 шесто, и култура

    0 1 Отговор
    все още е забранена тема в Републиката
  • 35 ........

    1 0 Отговор
    Егати болните хора...все за комунисти говорят от една година насам.Сега се сетили.Над 30 години минаха.Цяло едно поколение израстна с идеята,че комунизъм в България вече няма.Късайте учебниците по история,в които пише,че комунизъм няма от 1989-та,за да не ви мислим за психари!Ако не ги скъсате може верно да станем комунисти поне да не изглеждате вие болни хаха.А най-добре е да се лекувате!!!

    Коментиран от #36

  • 36 дечко!

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "........":

    не си ли чувал, чел, новините за дрогираните им наследници, на ДС, дето убиват хора, блъскайки ги с мощните си коли? Върви да прочетеш, да научиш нещо, за съвременната цивилизация, в която живееш. И, не се пъни с интелектуални напъни, преди да разбереш, в какво време живееш, от периода на тази цивилизация................. Навярно ви се случва някакво проклятие, наследствено, че дори не можете да осъзнаете заобикалящата ви действителностъ - реалностъ.............
  • 37 Така припява

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Артилерист":

    Този ЕвгенИЙ така припява защото баща му е станал професор по Тошово време....амааа бил дисидент... амааа даже при Тошо на специализация във Франция се ушмулил. Та и синчето Евгени досущ като десарския изтърсак.
  • 38 И тоя се изкара дисидент

    0 0 Отговор
    Кънчо, ако икономиката ти е като драскането - хич не се напъвай! Въздух си, даже не под налягане!