Last news in Fakti

23 Януари, 2024 21:01 1 306 14

Нетаняху искаше да разедини палестинците, но разедини Израел

  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас

Запазване на статуквото на всяка цена - така изглежда стратегията на Бенямин Нетаняху в конфликта между Израел и палестинците

Нетаняху искаше да разедини палестинците, но разедини Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Действията на Нетаняху и правителството му подсказват, че техният план е бил Хамас да съществува, за да няма палестинска държава. Но по време на терористичните нападения от 7 октомври Израел плати цената за това.

Запазване на статуквото на всяка цена - така изглежда стратегията на Бенямин Нетаняху в конфликта между Израел и палестинците. Това е така, независимо от известната му реч, произнесена в Университета "Бар-Илан" през 2009 г., в която той изразява принципно съгласие за създаването на палестинска държава. Действията му показват, че той и неговите правителства са по-заинтересовани от поддържането на вътрешнопалестинския конфликт между Хамас и Организацията за освобождение на Палестина, дори и цената за това да е Хамас да продължи да съществува.

Хамас да съществува, за да няма палестинска държава?

Хамас е военизирана ислямистка палестинска групировка, която иска да унищожи държавата Израел. Германия, Европейският съюз, САЩ и някои арабски държави я класифицират като терористична организация.

Дясноконсервативния уебсайт Mida твърди, че през 2019 г. Нетаняху е заявил пред партията си "Ликуд", че на Хамас трябва да ѝ бъде позволено да получава финансова подкрепа от Катар като основен фактор за предотвратяването на създаване на палестинска държава. "Това е част от нашата стратегия - да създадем разделение между палестинците в Газа и тези на Западния бряг", твърдял той.

През последните години големи части от израелското общество бяха по-скоро безразлични към действията на премиера на страната. От 7 октомври насам обаче ситуацията се промени.

Решение на конфликта - мисията невъзможна?

Един от най-често използваните изрази след ужаса от терористичната атака на Хамас на 7 октомври е "shinui konsepzia", което означава "промяна на концепцията". Хората очакват решения, различни от тези, които са им били предлагани до този момент от двете страни на политическия спектър. Самият Нетаняху досега не е представил никакво възможно решение.

Както заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен обаче, големи части от израелското общество изобщо не вярват, че съществува решение на конфликта.

Либералните и ляво настроените израелци призовават за избори и искат смяната на Нетаняху. Неговото правителство пък се опитва да използва войната, за да възстанови селищата, евакуирани при изтеглянето на Израел от ивицата Газа през 2005 година.

Нетаняху многократно е заявявал, че Израел няма намерение да прави нещо подобно. Но коалиционните му партньори, водени от крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, обикалят телевизионните студия и призовават за т. нар. доброволна емиграция на палестинците от ивицата Газа.

Нетаняху губи контрол над собственото си правителство

Издигането във властта на Бен-Гвир показва до каква степен Нетаняху е изгубил контрол над собствения си кабинет. В миналото всички останали политически партии - в това число и "Ликуд" - недвусмислено отхвърляха радикалните елементи в израелската десница. След това Нетаняху публично подкрепи Бен-Гвир, най-известната крайнодясна фигура, за да осигури собственото си политическо оцеляване. Така той легитимира политически човек, който е бил осъждан за подкрепа на терористична организация.

Според социологическите проучвания подкрепата за Нетаняху намалява, докато в същото време крайнодясната партия на Бен-Гвир "Оцма йехудит" ("Еврейска сила") вероятно може да спечели и повече места в парламента. В момента тя разполага с шестима депутати.

Каквото и да се случи оттук нататък, след 7 октомври израелското общество се промени. И то не само в политически план. Именно израелците ще дадат оценка на неотдавнашните изявления на Нетаняху, че след края на войната страната трябва да упражнява контрол върху сигурността в Газа.

Мястото на Нетаняху в историята ще бъде определено от отговорите на два въпроса. Първият е дали Хамас все още представлява заплаха за Израел? Вторият е възможно ли е израелските заложници, които терористичната организация държи, да бъдат върнати по безопасен начин?

Нетаняху е най-дългогодишният министър-председател на страната. Той често е казвал, че иска да бъде запомнен като "защитник на Израел". Но ако правителството му не успее да изпълни целите, с които публично се е ангажирало, в наследството, което то ще остави, ще бъде и първата война, която Израел е загубил.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    12 1 Отговор
    Поредният буклук...
  • 2 21 исраелски убиеца

    15 1 Отговор
    бяха изненадани сутринта от палестинец с рпг 7 докато минираха за взривяване университет

    Коментиран от #7, #10

  • 3 Нетаняху

    15 0 Отговор
    Е посещавал два пъти ❗ синегогата в Ню Йорк в която бяха намерени тайни тунели, детски колички и столчета ❗❗❗
  • 4 ха ха хааа

    5 5 Отговор
    Но пък обедини нашата крепостня в името на каузата и от московци , се обрязаха и вече са хамасци ...😁🤭
  • 5 Плъха

    4 3 Отговор
    Статиите са повече от селски.
  • 6 Еврейски военен

    9 1 Отговор
    Разказва, как са тероризирали местното население в Газа, като всяка вечер са влизали в къщи на произволен принцип и са правили обиски !

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 московския

    6 2 Отговор
    администратор,навежда везната.Само в този сайт едно кило вълна тежи повече от две кила олово
  • 10 Пилат

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "21 исраелски убиеца":

    изненадан от рпг на хамасите

    Коментиран от #11

  • 11 Индианеца

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пилат":

    администратор пише под N2
  • 12 Карлсон от покрива

    3 1 Отговор
    Либералните и ляво настроените израелци призовават за избори и искат смяната на Нетаняху. Толкоз от Дойчето! Ясни и точни като болшевишки плакат!
  • 13 да питам

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Еврейски военен":

    А тоалетни чиниЙ , гепи ли ли са ...🤭
  • 14 КОЙТО ЗЛО МИСЛИ

    7 0 Отговор
    ЗЛО НАМИРА.