Last news in Fakti

22 Януари, 2024 20:50 3 223 23

Бенямин Нетаняху: Кой ви каза, че не атакуваме в Иран?

  • израел-
  • иран-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула-
  • хамас

Израел противодейства на иранското влияние на различни фронтове

Бенямин Нетаняху: Кой ви каза, че не атакуваме в Иран? - 1
Снимка: Shutterstock

На неотдавнашна пресконференция израелският премиер Бенямин Нетаняху намекна за участието на страната в противодействието на иранското влияние на различни фронтове. Коментарът хвърли светлина върху това, което израелската служба за сигурност и медиите наричат "кампания на няколко терена" - сложно геополитическо предизвикателство, в което Израел e въвлечен, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

На въпрос от журналист защо Израел атакува съюзниците на Иран, а не него, Нетаняху отговори с въпроса "Кой ви каза, че не атакуваме в Иран?"

Израел, който обичайно запазва дискретност по отношение на подобни операции, сега открито признава участието си в кампания на няколко терена. Изявленията на министъра на отбраната Йоав Галант и на началника на генералния щаб Херци Халеви потвърждават израелските дейности в Газа, Ливан, Сирия, Ирак, Йемен и Червено море.

"Израел постепенно се оказа изправен пред кампания на няколко места за действие, за което свидетелстват поредицата от убийства, които му се приписват", заяви високопоставен източник от израелската служба за сигурност пред ТПС.

Неотдавнашните събития в Ливан включват убийството на двама членове на звеното за сигурност на "Хизбула" в Южен Ливан, както и ликвидирането на Али Хадерадж, който е отговарял за сътрудничеството между "Хизбула" и "Хамас". Най-значимият удар е убийството през януари на Салех Арури в централата на "Хамас" в южния бейрутски квартал Дахия, бастион на "Хизбула".

В Сирия също се наблюдава рязко увеличение на нападенията, приписвани на Израел. В събота при въздушен удар, приписван на Израел, бяха убити петима членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Най-високопоставеният сред тях беше генерал Садег Омидзадех, който беше представител на иранското разузнаване в Сирия.

Широката мрежа от ирански фракции в Ирак, включително популярните "Хашд аш Шааби ", "Ахл ал Хак" и "Бадр", представлява сериозно предизвикателство. Подкрепяни от ирански средства и под влиянието на Корпуса на гвардейците на Ислямска революция, тези групировки активно маркират израелски градове и стратегически цели като част от по-широката регионална стратегия на Иран. Тяхната основна цел е опазването на иранския сухопътен мост, който позволява на Техеран да пренася оръжия през Ирак до Източна Сирия, а оттам - до Ливан или дори до средиземноморски пристанища.

Тези иракски групировки са изстрелвали ракети срещу Израел и са отговорни за много от нападенията срещу бази на САЩ. От 7 октомври насам 70 американски военнослужещи са били ранени при ескалиращите ракетни нападения срещу бази в Ирак и Югоизточна Сирия.

Най-сложната ситуация обаче е в Йемен, където в началото на декември подкрепяните от Иран хуси се заканиха да атакуват всеки кораб, пътуващ към Израел в Червено море, независимо от собствеността му. Въпреки това по-голямата част от нападнатите кораби нямат видими връзки с Израел.

Според "Скай нюз" на арабски език съвместните американски и британски операции срещу крепости на хусите в Йемен са довели до смъртта на най-малко 75 терористи, включително членове на "Хизбула" и съветници от Корпуса на гвардейците на Ислямска революция. По последни данни Иран и "Хизбула" си сътрудничат в оказването на помощ на хусите в създаването на аванпост в Червено море, като предоставят оръжия, дронове, ракети, разузнавателни данни и служители.

Продължаващата война в ивицата Газа оказва натиск върху Йордания, тъй като прокси милициите на Иран търсят достъп до източната граница на Израел. Мирният договор на Йордания с Израел е крайно непопулярен и едно ислямистко превземане на Йордания би добавило още една арена, с която Израел трябва да се справи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Клепоухия понеже

    33 4 Отговор
    голем"герой" този път хубаво ще се наиграе.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    30 5 Отговор
    Ще се окажат верни старите притчи, че юдеите са злото на земята!
  • 5 Ъхъъъъъъ мозък

    24 2 Отговор
    Изявленията на министъра на отбраната Йоав Галант и на началника на генералния щаб Херци Халеви потвърждават израелските дейности в Газа, Ливан, Сирия, Ирак, Йемен и Червено море.======международен терорист разбирайте......
  • 6 То верно че

    26 4 Отговор
    хусите се заканиха да атакуват всеки кораб, пътуващ към Израел..... но няма да е лошо и международна изолация и санкции на Израел да се наложат. Тези нацисти- международни терористи вече и сами си признават че са такива.
  • 7 Майкоо

    4 20 Отговор
    Руски семейство проси до кофите за смет, помагайте Другари

    Коментиран от #9

  • 8 И кой ще превзема Йордания ?

    15 0 Отговор
    ====Израел е "крайно непопулярен" и едно ислямистко превземане на Йордания би добавило .......======
  • 9 Руското семейство

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Майкоо":

    На руски или на украински говори само да питам
  • 10 По добре да кажат

    18 0 Отговор
    С кой точно Израел не воюва. По лесно ще е
  • 11 Алооооо,

    12 1 Отговор
    """израелските дейности"""..... в Газа, Ливан, Сирия, Ирак, Йемен и Червено море не са дейности а международен тероризъм ! Какво е това "дейности" още малко този нацист с червеният кръст и хуманитарните организации на ООН ще го приравните.....не ви ли е срам ?

    Коментиран от #13

  • 12 Турчин

    8 2 Отговор
    Там се готви нещо. Иран също лицемерничи. Китай е с Пакистан. САЩ е с Индия. Ирак не искат американски войници. Вчера го заявиха. "няма вече ИДИЛ не ви искаме". Русия покровителства Сирия уж а Израел бомбардира Дамаск и Русия мълчи. Двойникът на Путин също мълчи. Каквото кажат руските служби това е. Иран с население 88 милиона бомбардира Пакистан с население 230 милиона. Пакистан е ядрена държава която заяви, че ако Турция бъде заплашена ще предостави ядрени бомби на Турция. Иран бомбардира и Северен Ирак. Няма един загинал американски войник там. Аятолах Хомейни който превърна Иран в ислямска държава не падна от Марс а от Франция.
  • 13 """израелските дейности""".

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Алооооо,":

    Е поредната дивотия която някой жид е измислил като понятие слагащо равенство на тероризъм и "израелски дейности" ... Терористичен акт и "инцидент"..... Цяла тетрадка изписах с подобни кретенски заменки
  • 14 Турчин

    18 1 Отговор
    Нека да приемем че палестинците са терористи. Всички убити 25 хиляди цивилни палестинци са терористи. Почти десет хиляди деца са терористи. От тези 10 хиляди деца 6 хиляди са бебета. Знаете какво е бебе предполагам. Това е човешко същество с памперс и залъгалка което очаква да го нахранят и да му сменят памперса. Но ако е родено в ГАЗА е терорист. Защо на Западния Бряг Израел убива цивилни? Там няма Хамас и бебета - терористи?!!!??!???
  • 15 И в Сарафово си беше

    12 1 Отговор
    "израелски дейности" ! После признаха без доказателства и политическото крило на Хамас за терористична. Същото беше и на музикалният фестивал. Има вече и факти за това. Поне половината от загиналите са станали жертва на стрелба от израелски хеликоптер и стрелба от танк по жилищна сграда със 21 заложника....
  • 16 Някой много "умен" го е написал това

    5 0 Отговор
    ====Техеран да пренася оръжия през Ирак до Източна Сирия, а оттам - до Ливан или дори до средиземноморски пристанища.====
  • 17 "Натиска" само да не тръгне към Европа

    8 0 Отговор
    натиск върху Йордания, не е от "прокси милициите на Иран" а от бежанците които са с милиони там , както и в Египет впрочем. В Египет вече са настанени около 9 милиона бежанци и други мигранти от страни като Сирия, Судан, Йемен и Либия.....даже са повече от 9 милиона !
  • 18 Турчин

    14 2 Отговор
    Не ми пука за смотаните религии. Ям свинско пия ракия и вино. Турчин съм. Гордея се с произхода си. Но никога не раздавам ритници на човек който проси за парче хляб на тротоара. Палестинците не са стока. Евреите също. За мен арабите са най нисшите племена в Исляма. Но деца не трябва да умират. Не трябва да умират малки бебета, украинчета, русначета, арабчета, еврейчета. Те са човешки същества. Те са наши деца. На цялото Човечество. И НИЕ трябва да им оставим един хубав свят да живеят след нас. Ние колко ще живеем? 30-50 години и после под земята. Това което се извършва в Палестина е ГЕНОЦИД.
  • 19 Лумпен

    9 3 Отговор
    Писна ми от тия евреи!
    Толкова араби не могат да ги приключат !

    Коментиран от #21

  • 20 Иран

    0 3 Отговор
    е най-големия световен проблем.Ликвидираш Иран и всички русначета китайчета северно корейчета ще си седнат на д-тата
  • 21 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лумпен":

    Малко трудно ще им е - Израел е мозъкът, Великобритания е посредникът, САЩ е изпълнителя /мутра/....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сатаняху

    1 0 Отговор
    Отивате по дяволите тоя път със сигурност