Last news in Fakti

29 Януари, 2024 21:42 3 014 20

Ще има ли война? Страх по границата на Израел и Ливан

  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • ливан-
  • бенямин нетаняху

Малко след терористичните атаки на "Хамас" израелското правителство нареди евакуация и на северните райони

Ще има ли война? Страх по границата на Израел и Ливан - 1
Снимка: Shutterstock

В момента Хизбула използва само около "един процент от военния си капацитет“, казват израелски военни. Жителите на Северен Израел се тревожат от ескалация на границата. „Това е война за съществуването ни“, казват те.

Заснеженият връх на планината Хермон се извисява над град Кирят Шмона в Северен Израел. През последните три месеца той се е превърнал в почти призрачно селище, с празни улици и малко магазини, които още са отворени. От време на време тишината се прекъсва от силни експлозии.

Градът се намира близо до границата между Израел и Ливан. Военните позиции на ливанската шиитска групировка Хизбула се намират само на няколко километра от другата страна на демаркационната линия, разделяща двете държави.

"Чуваш аларма, след което имаш 5 секунди, за да отидеш до убежище. В повечето случаи първо чуваш експлозията, а след това алармата", разказва Ариел Фриш. Той е част от екипа за извънредни ситуации на местните власти.

При нормални обстоятелства в града живеят около 23 000 души. Малко след терористичните атаки на Хамас обаче израелското правителство нареди евакуация и на северните райони. В това число Кирят Шмона и градовете, които се намират до 3,5 км. от северната граница. Около 50 000 израелци са се съобразили с заповедта за евакуация. Според изчисления на израелската армия до 35 000 души от съседните територии също са избягали на юг.

Три месеца след началото на войната в Газа далеч не е сигурно кога евакуираните ще могат да се завърнат по домовете си. През последните седмици трансграничните боеве между израелската армия в Северен Израел и Хизбула в Южен Ливан се засилиха.

Докъде ще ескалира конфликтът с Хизбула?

Терористичните атаки от 7 октомври затвърдиха военната доктрина на Израел, че страната никога не бива да остава беззащитна. "Не знам кога ще избухне война на север, но мога да кажа, че вероятността това да стане през следващите няколко месеца е много по-голяма, отколкото беше преди", заяви началникът на израелската армия Херци Халеви на учение на резервисти в Северен Израел.

Ариел Фриш е един от около 2000-те жители, останали в Кирят Шмона. Семейството му е напуснало града. "Жителите са разпръснати из цялата страна", разказва той. Повечето от тях са настанени в хотели, други са наели апартаменти.

Последната голяма война между Израел и Ливан през 2006 г. продължи шест седмици. "Но тази война, която започна с нахлуването на Хамас на юг, изплаши всички, защото разбрахме, че заплахите на Хизбула могат да се реализират", казва Фриш.

Хизбула е по-опасна от Хамас

Мъжът говори за предполагаемите планове на елитното подразделение на Хизбула "Радван" да завладее Северна Галилея. През 2018 г. израелската армия откри тунели, изкопани дълбоко в планинския регион, простиращи се от южен Ливан до израелска територия.

"За повечето хора това звучеше като фантазия на Хизбула. Не може да бъде, няма как да се случи. Ние имаме Израелските отбранителни сили. Силни сме. Това никога няма да се случи", казва Фриш. Но уточнява: "След извършеното от Хамас на 7 октомври - организация, смятана за по-зле координирана и не толкова силна - разбрахме, че се намираме в голяма опасност."

Най-малко деветима войници и шестима израелски цивилни са били убити досега в трансграничните боеве. Според израелски офицер в момента Хизбула използва само около "един процент от военния си капацитет". Изчисленията на военните в Израел сочат, че подкрепяната от Иран милиция Хизбула разполага с около 150 000 прецизни ракети, насочени към Израел.

"Как се озовахме в тази ситуация?"

За всички е ясно, че лесно решение няма. За момента все още се дава някакъв шанс на дипломацията. Израел настоява Хизбула да спазва Резолюция 1701, която беше приета от Съвета за сигурност на ООН след войната в Ливан през лятото на 2006 година. И да се изтегли на север от река Литани.

Подобна стъпка обаче не би успокоила евакуираните от кибуца Ифтах, намиращ се на границата с Ливан, където живеят около 400 жители. "Как може да се сключи споразумение с терористи? Лудост е. Как мога да съм сигурна, че същото няма да се случи тук и след четири години? Това е война за съществуването ни в Израел в тези му граници", казва Фершман Йогев, жителка на кибуца и една от десетките хиляди израелци, които все още не могат да се завърнат по домовете си.

Миналата година тя е била сред хилядите, демонстриращи срещу спорната съдебна реформа на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Първоначално след 7 октомври страната изглеждаше обединена. Но след това разделението и съмненията дали правителството ще успее да разреши кризата отново се разпалиха.

Партньорът ѝ е бил призован точно в началото на войната. Преди две седмици той се е завърнал, но вече е получил нова заповед да замине на север. "Сега отново ме е страх. И съм ядосана", казва Йогев. "Ядосана съм на страната. Ядосана съм на политиците. Как се озовахме в тази ситуация? Как това можа да ни се случи?"


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    30 6 Отговор
    От както има Израел, войните във Близкият изток не са спирали. Та кво значи, дали ще има Война де? Все още мислите във Човешката деменция на Реалното и войни. Дълбоко невярно като усещане дори.

    Коментиран от #6

  • 2 Ама сериозно ли?

    27 8 Отговор
    Значи ако утре Турция почне да окупира Български територии всички бълраги които ще се противопоставят на това ще са терористи! Така ли?
    Стига сте копирали и публикували статии на тези двуличници в България!
  • 3 Газа за 3 дни

    33 9 Отговор
    Еврейските нацисти - убийци на жени и деца няма да липсват на никого!
  • 4 Последния Софиянец

    28 6 Отговор
    САЩ събират самолети за удар срещу Иран.Иран е в пълна бойна готовност и е приготвил ядрените оръжия.

    Коментиран от #9

  • 5 Сандо

    18 1 Отговор
    Сигурно ДВ приема сегашното положение като махленска драка.
  • 6 Мда

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Това важи и за щатите след втората световна война. И за британците преди това..

    Коментиран от #10

  • 7 Майна

    24 0 Отговор
    Това не се знае..
    Ама войната в Европа между глобалните правителствени марионетки и народите им започна
    Макрон свика сега ,вечерта спешно заседание ,защото Париж е блокиран!
    Те имат 240 изисквания!!!
    Хм..
    Германия - от сряда
  • 8 ако има зелени хартийки ще има

    12 0 Отговор
    ся правят ревизия на дадените няколкостотин милиарда на другото място Днес в Украйна пристигна одитен екип, за да разбере за какво точно са изразходвани средствата, отпуснати по-рано от американския бюджет. Отделна колона в инспекцията е одитът на оръжията, доставени от американската страна.

    Информацията за пристигането на одиторския екип в Киев се потвърждава от посланика на САЩ в Украйна Бриджит Бринк. Комисията включва инспектори от Пентагона и Държавния департамент на САЩ. Групата включва и представители на структура, свързана с правителството на САЩ и ангажирана с отпускането на безвъзмездни средства за всички видове проекти, насърчавани от Вашингтон в чужбина.
  • 9 Кнаус 485

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Авторът не го чета, но това което си п,написал ти го четох и аз някъде и това вече е сериозно ..... Краварите е сигурно че ще ударят, Дали прокситата или иранската армия е важно, важно е и дали ще бъде координирано с Израел, както как Иран ще се противопостави .......
  • 10 ТаУмВзе

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Господине, не пожелавам Никому да види Война. Камо ли да се стреляме де. Щото е АД тва. Но излиза, че е Необходим Ад за човешкото, кагато Войната е основното ни свойство де на Човешкото. И пак казвам, Тва си е АД.
  • 11 бай Иван

    24 1 Отговор
    Ще има ли война? Страх по границата на Израел и Ливан

    А иде и по лошо . Иран и САЩ са може би на часове от пряк военен конфликт.

    Светът гори за съжаление и ако не го виждаме сме слепи.България и българите дремем в такава ситуация с най-слабото , неможещо ,безотговорно и ид. ио.тско управление от демокрацията насам. Ако се върнете в историята, та само до началото на Втората световна ще видите ,че нещата вървят по много близък сценарии като сега . Много различни конфликти и все повече страни навлизащи в прака конфронтация ,докато не стане наистина световна. Ако трябва да залагам на това за трета световна процента е вече 70/30 като реалност при обратна прогноза примерно преди година. Най- важното,че не е избухнала още е ядреното оръжие, колкото и парадоксално да звучи. Както когато "Колта" е изравнил нещата в Запада, така и ядрените арсенали възпират войната в момента да стане пълномащабна. Ясно , е че трудно ще има победители в ядрен конликт и страните все пак се сдържат и гледат да го държат в конвенционалната фаза.Играчите на поритическата сцена са крайно изнервени и една грешна крачка може да възпламени всичко. И мисля ,че няма да е дълго, ако няма разумни политици. А такива не виждам за съжаление . Политиците особено на ЕС са сборище от еко активисти и транс джендъри в цялата си палитра и тук там по някой геронтофил . Абсолютно неспособни да предвиждат и планират нищо от действията си дори една седмица напред. Света е изправен пред м

    Коментиран от #13, #16, #17

  • 12 ЦАДАЛ

    2 2 Отговор
    освобождение на Леванта!
  • 13 бай Иван

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "бай Иван":

    Света е изправен пред може би най-решителна година и ако не се овладеят процесите с ум, такт и житейиски и исторически опит и мъдрост няма да има Весела Нова 2025 .Така виждам нещата за съжаление.
  • 14 Да точно

    0 10 Отговор
    След хамас следва хизбула
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дядо Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "бай Иван":

    Байдън ще влезе в историята като най слабия и нерешителен президент на САЩ, от което се възползва Путин и без да спазва международното право и договори, даде терористичен пример за поставяне на началото на "Новия световен ред" към който се стреми да въведе на "Хаос и Терор на по силния", като от позицията на военна сила нахлу и започна война в суверенна Украйна, само месеци след избирането на Байдън за Президент и Което нямаше как да се случи ако беше преизбран Тръмп и който 10 дни след военната агресия на Русия в Украйна, подкопаваща сега съществуващия мирен световен ред се изказа че ако той беше президент "никога не би допуснал това да се случи" и че "веднага би бомбардирал Кремъл"...!!!
    Защо всичко което виждаме днес с развихрилия се тероризъм по Света от Сев. Корея до Венесуела, през терористичните атаки на Хамас и Хутите и подготвяната война между САЩ и Иран със съюзници е последица и е в резултат на липсата на твърди и решителни реакции на САЩ и световната демократична общност още В САМОТО НАЧАЛО и на 3-тия ден от терористичното нахлуване на Путин в Украйна и ще се отрази негативно върху бъдещето на САЩ, а и на Европа...!!!

    Коментиран от #18, #19

  • 17 ...

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "бай Иван":

    Благодарина кумира си от Кремъл за тази ситуация!
  • 18 бай Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дядо Иван":

    Байдън е най-простият президент, но не по причината изтъкната от теб , а точно обратното. Напротив света стана заложник на личните интереси на семейство Байдън и корпорациите на САЩ заради интересите им в Украйна. Да не видиш ,че Русия няколко пъти ти казва ,че има червени линии, които не трябва да се преминават и да не ти светне лампичката е неограничена липса на мозъчни клетки. Справка Карибската криза от 1962 годинав обратната страна. Кой си мислите ,че ще позволи на границата да ти турят НАТО и ти само да чакаш кога ще се повтори 22 юни 1941 г. или непрекъснато да те шантажират с армията на границата ти? Веднъж СССР е била в това положение и е загубила около 20 милиона човека , а как си представяш ,че това може да се повтори след само 80 години. Русия първо вече не е комунистическа страна каквото и да си мислим , второ стискаше зъби и търпеше но вървеше напред, за да е готова за това противопоставяне на агресията на НАТО. И не ме убеждавай ,че НАТО не е агресивен военен съюз, защото териториялното му разрастване показва точно това и само слепците не го виждат. А Тръмп щял да "бомбандира" Кремъл е такава нелепица ,че не смятам да я коментирам. Само се моля да не пробва такова нещо щото освен САЩ няма да ни има и нас. И само се моля на иди.о ти .те от САЩ, Русия да не им покаже през някоя по-малка страничка като нашата, какво може един ограничен ядрен удар и това ,че няма да се поколебаят и за миг. И не чакай САЩ ,щото няма да има врем
  • 19 бай Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дядо Иван":

    И не чакай САЩ ,щото няма да има време и ти и родата и децата ти да има време да го осмислите, камо ли да го дочакате. Света не иска да живее вече по правилата на "златният милиард" и държан във вопиюща бедност и източван от такива като световното еврейско лоби. Не може 2/3 от хората на планетата да имат по-малко от 1 % супер богати "демократи"? Може, но за известен период и следва свотовна война и ново пренареждане на реда. И Римската империя се е мислела за вечна , ама не е. Та историята на света не показва ли точно това. Как такива заблуденяци като тебе наричащи се "дядо Иван" защото "дядо" най-малкото значи да имаш някаква мъдрост,може да пишете такива глупости.По добре пиши "пале Иван" щото разума ти е на пале. Сега ще кажеш то прусофилите сте такива. Да ама не. Великите сили за това са велики, за да си отстояват интересите и да прегазват такива като нас ,за да покажат на другата велика сила ,че не се страхуват и ще стигнат до края,за да си бранят интересите.И ще го отнесат както винаги,точно такива като нас с включени такива глу.па.ци като тебе.
  • 20 КозЪ

    3 0 Отговор
    Ако се разгори истинска война и3раел ще спреда съществува ... и на никой няма да му липсва честно казано.