Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2024 19:01 4 082 118

Как Русия изгуби значението си за германската икономика

  • санкции-
  • германия-
  • русия-
  • война-
  • ес-
  • украйна-
  • стоки-
  • пазар-
  • руска икономика-
  • търговия

Германия все още търгува с Русия, но обемът е толкова снижен, че руският пазар като цяло е станал маргинален

Как Русия изгуби значението си за германската икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В резултат от войната срещу Украйна и наложените санкции до руския пазар достигат все по-малко германски продукти. Русия беше един от петте най-важни пазара за германски продукти извън ЕС, редом със САЩ, Китай, Великобритания и Швейцария. Иначе повече от половината от целия износ на Германия отива към страни от ЕС. Още преди войната не само Франция, Италия или Нидерландия, но също така Полша, Чехия и Унгария бяха по-важни пазари за германските износители от Русия.

Огромно свиване

Още новини от Украйна

По данни на Destatis германските доставки за Русия възлизат на около 600 милиона евро през декември 2023 г., което е с 32,3% по-малко в сравнение с декември 2022 година. За сравнение: Обединеното кралство, което преди 4 години напусна ЕС, през същия месец е внесло германски стоки за 6 милиарда евро, а САЩ - за 11,2 милиарда. Дори далечна Австралия, която никога не е била приоритетен експортен пазар за германските фирми, е закупила през декември германски продукти на стойност 1 милиард евро. И още едно сравнение: в периода януари-ноември 2023 г. общият износ на Германия за държавите от ЕС и за трети страни достигна почти един трилион и половина, 1436,5 милиарда евро, от което излиза, че доставките за Русия представляват по-малко от 0,6 % от този обем.

Следователно за германската икономика като цяло руският пазар е станал практически маргинален, въпреки че продължава да играе важна или относително важна роля за някои отделни фирми, все още доставящи продукти за Русия, които не са обект на санкции. Става дума предимно за доставчици на фармацевтични продукти (тъкмо лекарствата се превърнаха в основна част от германския износ за Русия) и на хранителни стоки в широк смисъл, като например шоколадите Ritter Sport.

Според данните, изнесени от Destatis, вносът в Германия от Русия от януари до ноември миналата година се е сринал с 90% в сравнение със същия период на 2022 г. и възлиза на едва 3,5 милиарда - под 0,3% от общия внос на Германия. С други думи, след като "Газпром" спря да доставя газ на Германия, а в съответствие със санкциите на ЕС и самата Федерална република спря да купува петрол, петролни продукти и въглища от Русия, руските продукти очевидно имат нищожно значение за германската икономика. В резултат на това възникна безпрецедентна ситуация: през 2023 г. Германия ще има търговски излишък с Русия, което беше немислимо в миналото, като се имат предвид огромните доставки на руска енергия за германския пазар.

Дори реекспортът на германски стоки не може да запълни празнината

Знае се обаче, че стоките „Made in Germany“ влизат в Русия не само директно, но през други държави – като реекспорт. В тази връзка често се споменава Турция, която през 2023 г. твърдо заема 5-то място сред най-големите пазари за германски продукти извън ЕС. Месечната външнотърговска статистика, публикувана от Destatis, наистина показва, че през февруари 2023 г. германският износ за турския пазар е бил с около 40% по-висок в сравнение с предишната година (когато започна войната на Русия срещу Украйна) и е възлизал на 2,6 милиарда евро.

В същото време германският износ за страните от така наречената „Общност на независимите държави“ бележи устремен ръст през първите първите десет месеца на миналата година. Статистиците отбелязват в доклада си, че доставките на германски продукти, основно автомобили и резервни части за Казахстан, Беларус, Узбекистан и Киргизстан са се увеличили с 1,7 милиарда евро. Числата обаче показват и друго: предполагаемият реекспорт на такива германски стоки към Русия през тези постсъветски държави далеч не може да компенсира минуса в преките търговски връзки между Германия и Русия.

В обобщение: през 2023 г. Германия продължава да търгува с Русия, но обемът е толкова снижен, че не може да окаже съществено въздействие върху макроикономическата ситуация във Федералната република. В същото време германските фирми са продали на Русия продукти с над два пъти по-висока стойност, отколкото са стрували руските продукти, закупени от Германия.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мадридския крадец

    107 17 Отговор
    Вервайте ми
  • 2 КАК ГЕРМАНСКАТА ИКОНОМИКА

    161 25 Отговор
    ИЗПАДНА В РЕЦЕСИЯ

    Коментиран от #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Най-великият икономист

    43 123 Отговор
    Пyтя ще стори сега сам това, коетона Ръйгън и Тачър им отне 10 години - да фалира кочинката. Ама тоя път американското пиле няма да спаси за трети път блатная, а ще отворят мощно бузки и ще поканят китайчетата, та прощай Сибир, па и не само...

    Коментиран от #75

  • 5 Ха-ха-ха

    138 19 Отговор
    И как Германската икономика започва да губи значение.
  • 6 ГРАМОТЕН

    120 17 Отговор
    Европейската политическа мисъл в момента говори за деамериканизация за да има шанс за Европа. Само факти пишат за каквото им поръчат.

    Коментиран от #84

  • 7 НОВА ЛОГИКА

    135 21 Отговор
    Икономическата логика говори, че всеки се стреми да разширява пазарите за стоките и услугите си. Т. е. всяка държава е щастлива да увеличава износа си. От този пасквил разбираме колко са щастливи германците , че са загубили огромния руски пазар. Честито, не случайно германската икономика все повече потъва без руския пазар и доказано евтините руски суровини.
  • 8 ТаУмВзе

    122 26 Отговор
    Смех да е! Без Руски суровини нема германска индустрия. Следва Халифат за германистан де, щото са готини. Пеня пуснахте да плюете Русия ей!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандо

    109 9 Отговор
    А какво става със значението на германската икономика за Германия?И това е много по-важно за нас,защото много повече зависим от нея,отколкото от Русия.И пишете за това,защото всичко се стоварва върху нашия,и без друго съвсем наведен,гръб,стига с тая политкорекщина и тъпа агитация.
  • 11 Пръцко

    93 14 Отговор
    Чудесни новини за задокеанските интриганти, плановете им работят на 6 - Европа, с технологичния си капацитет, в мир и дружба с необятната на суровини и ресурси Русия, бързо би се превърнала в световен хегемон и непреодолима силал Затова - "разделяй и владей" е тяхното мото, а мухльовците и в Брюксел, и в Москва сякаш са слепи, глухи и малоумни, и ни водят към гибел и сиромашия... :((

    Коментиран от #78

  • 12 Объркано Атлантиче

    96 17 Отговор
    Русия стана една от петте най-големи икономики в света и най-голямата икономика в Европа, изпревари Германия, след като Световната банка актуализира оценката си за БВП на страните в света в края на 2022 г.. 😁


    А пък блокът БРИКС пое контрола над световната икономика.
    Блокът БРИКС получи контрол над ключови сектори на световната икономика след разширяването си.
    Ако общият БВП на страните членки изпревари същия показател на западната "голяма седморка" още през 2023 г., то другите важни показатели се увеличиха след приемането на нови членове на блока в началото на 2024 г.

    Коментиран от #22, #99

  • 13 Мирослав

    91 9 Отговор
    Какво беше това германска икономика, напоследък слушаме само за германски икономии ?! А както знаем икономията е майка на мизерията!
  • 14 Мис Ирка

    87 7 Отговор
    След като Германия изгуби икономиката си, вече Русия няма значение, прави са мисирките
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гориил

    56 9 Отговор
    Толкова по-зле за Германия.
  • 18 Хохо Бохо

    20 69 Отговор
    Откакто ЕС се отказа от руските горива, Русия няма какво да предложи на ЕС и да търгува...

    Може би ще поискат да изнасят китайски Москвичи за ЕС?
    Нали е забавно?

    Коментиран от #59, #109

  • 19 Да, бе

    67 11 Отговор
    И как Германия изгуби не само значението на икономиката си, а направо икономиката си. Тотална разпродажба на ценности, традиции, вяра и бъдеще. Ще се чува само воят на мюезините над една някога горда страна с умни и работливи хора...
  • 20 Сандокан

    68 9 Отговор
    Заедно със това самата Германия загуби значение за Европа и света. Големите Германски фирми заминаха за САШ и Азия, а тези които останаха фалират масово. Самият Мерседес уволнява 1200 работника и се мести във ФАШ. Смехория е това зя което се говори във тази статия.

    Коментиран от #21

  • 21 Мхм

    11 31 Отговор

    До коментар #20 от "Сандокан":

    И какво ще.прави Мерседес в Сящ където е пълно с Американски Корейски Японски и други марки
  • 22 ТаУмВзе

    7 24 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    Що не ходиш да нахрани кокошките, ами говориш за икономика??

    Коментиран от #26, #35

  • 23 Акула

    3 2 Отговор
    Бизнесът Сие Бизнес
  • 24 китайски балон

    34 6 Отговор
    Какво е "германска икономика"!?
  • 25 Въпрос

    47 6 Отговор
    Каква икономика? Къде е BASF? Mercedes от много добро ли затваря офисите?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Реалист

    45 7 Отговор
    Хахаха виждаме Германия кск се тресе от протести и колко уж е устойчива хахаха хахаха
  • 28 Урюрвкос

    34 2 Отговор
    ментета колкото искаш този шоколад Ritter Sport купен в Германия и същия в Русия са небе и земя така е и с немското краве масло в лидъл Германия и България. Произведено в Германия и произведено за Германия си приличат само по упаковката

    Коментиран от #115

  • 29 един

    11 45 Отговор

    До коментар #2 от "КАК ГЕРМАНСКАТА ИКОНОМИКА":

    Германската икономика е в рецесия,а руската е в клинична смърт!
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    12 43 Отговор
    Алкохолните клашари изгубиха всичко, най вече 550 000 блатника и още милион сакатлъци в колички, а разпада и гражданските войни тепърва предстоят❗

    Коментиран от #32, #66

  • 31 Ти си

    50 3 Отговор
    Не е баш точно така особено щом го пише DW !
    А "Made in Gernany" няма от 2013 г. За това на маратонките "Adidas " от вътре на езика пише Виетнам, Тайван или Индонезия !
    Така е и за много други продукти ....
  • 32 Злогош

    18 3 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Нали знаеш що е чакала лисицата като е ходила зад коча

    Коментиран от #34

  • 33 ТаУмВзе

    7 44 Отговор
    Ватниците ще плащат репарации поне 70г, а през това време ще кушат кюмур и обелки от картошки!

    Коментиран от #114

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    8 34 Отговор

    До коментар #32 от "Злогош":

    То груз 200 ди върви с пълни вагони и камази, а ти обикаляй кофите и чакай Запада да фалира!

    Коментиран от #36, #41, #42

  • 35 Филанкишията

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "ТаУмВзе":

    Невярвам да си Мома, разпрана си
    ...

    Коментиран от #48

  • 36 Руснака

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Татко сьм Ти.....
  • 37 ваша страна ваша Русия

    11 34 Отговор
    Другари,защо сте толкова загрижени за Германия?
    Нямат руска газ,нямат руски петрол .
    Какво друго руско нямат?
    Руснаците по-добре ли живеят от германците?Знам,има голям наплив от руснаци да живеят в Германия,но
    геманци да искат да живеят в Русия
    няма,другари.

    Коментиран от #76, #81

  • 38 БАНко

    31 9 Отговор
    ГЕРМАНСКАТА ИКОНОМИКА СЕ ИЗГУБИ БЕЗ РУСИЯ !!!

    Коментиран от #40

  • 39 TV Бобов дол

    41 7 Отговор
    САЩ винаги са изпадали в ужас и истерия при мисълта че руските ресурси и германския ноухау се обединят ! За това вече повече от 30 години продължават да държат окупационни си войски в Германия и постоянно предизвикват военни конфликти по границите на Русия и нейните свери на влияние . Затова и принудена Германия да налага санкции на Русия в разрив на собствените и интереси ! Затова Байдън се закани чи ще направи всичко възможно за да не се случи "Севрен поток 2" и накрая го взриви заедно с единицата !
  • 40 Копейко умна

    9 26 Отговор

    До коментар #38 от "БАНко":

    Празни брътвежи на глупава копейка.
  • 41 Злогош

    12 5 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Теб това помага ли ти нещо , пречи ли ти нещо или просто се кефиш ?

    Коментиран от #43

  • 42 000013

    20 5 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Това обикаляне по кофите ще е в следствие на санкциите . А за запада , ще дойде момент когато и те ще привършат парите - народа от бившите европейски колонии вече идва да си вземе обратно парите натрупани от откраднатите им ресурси !

    Коментиран от #44, #47

  • 43 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    9 23 Отговор

    До коментар #41 от "Злогош":

    Е как да не ме кефи унищожението на терористите, няма нормален човек на планетата който да не го иска, само вие прегладнелите изпаднали копейки се надяваме алкашите да победят и да ви подхвърлят нещо за ядене в тинята, така сте свикнали от как ви има❗❗
    Те самите ватници искат да загубят войната и да падне режима и те за заживеят свободно като хора, омръзнало им е от диктатори и мизерия❗❗

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Странен народ са руснаците!

    6 25 Отговор
    Напъхали са си в ушите американски слушалки на айфон и бълват гущери, колко гадни били американците! Бълват гущери по американската платформа Ютюб!
    Пускат по Z каналите си в Ютюб искане за спонсорство чрез американската VIZA!
    Z “патриотите“ са най активни в американската Фейсбук !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТаУмВзе

    4 26 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 530 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?

    Коментиран от #52

  • 50 Русия изгуби всичко

    10 24 Отговор
    Управляващите в русия либерал комунисти замъкнаха народа си на дъното,глад,мизерия,липса на лекарства

    Коментиран от #55, #98

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ти си

    12 5 Отговор

    До коментар #49 от "ТаУмВзе":

    Това вече си го писал и под други статии които обикновено нямат нищо общо с темата която се разисква ...

    Коментиран от #53, #54

  • 53 Нека се знае

    4 8 Отговор

    До коментар #52 от "Ти си":

    Истината боли, другари.
  • 54 ТаУмВзе

    7 16 Отговор

    До коментар #52 от "Ти си":

    Нали трябва да го запомните, копейки гладни и проскубани!

    Коментиран от #58, #68

  • 55 000013

    25 7 Отговор

    До коментар #50 от "Русия изгуби всичко":

    Ходи в нашите аптеки да купиш инсулин пък тогава говори къде какво нямало и неможело да се купи !
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    5 23 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 58 Ти си

    25 4 Отговор

    До коментар #54 от "ТаУмВзе":

    Повтаряне на една тъпня 100 пъти няма да я направи гениална в рубриката никому ненижна информациа от още по-ненужен автор....

    Коментиран от #62

  • 59 Като ги гледам германците

    20 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хохо Бохо":

    какво правят сега наистина е забавно.
    Ама не за тях.
  • 60 Пешо

    20 4 Отговор
    Със стачките на фермерите и железниците на всички, които имат два грама мозък в главите им става ясно. Между другото тока в Германия е 35цента това ни чака и нас.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ТаУмВзе

    8 18 Отговор

    До коментар #58 от "Ти си":

    Лежи ти у тинята и чакай да те освободят алкашите от джендъраците, хубаво е, че научихте и децата си и те да лазят гладни и Байдън да им е виновен!
  • 63 Илиев

    20 5 Отговор
    Пълни глупости, хранилищата в Долна Саксония са пълни с руски газ, имат запаси за две години. Wintershall и Ексон продължават да си купуват руски газ и до ден днешен. От DW бълват само партенки, излагате се вече....

    Коментиран от #72

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Аха

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Ясен си ...🇮🇱🏳️‍🌈🐖🐷
  • 67 йа йа ай

    18 5 Отговор
    Британците и сега фащ нямат никаква изгода да има добър бизнес между Русия и Германия, това би било най силната икономическа връзка поне в Европа и можи би в света. Естествено това не може да се позволи с всички цели.

    Русия сама си взриви северен поток, нали?

    Жалкото е че България застава винаги на страната на лъжата и на губещите. Винаги анти българско правителство у нас. Толкова ли сме жалки и продажни?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Механик

    9 4 Отговор
    Ми как Русия изгуби влиянието си в германия? Ми, много просто. Русия увеличи бройката на германските трактористи. Направо ги размножи.
    "Праведната пропаганда" има ли и други въпроси?

    Коментиран от #71

  • 70 Край

    4 3 Отговор
    Русия ще загуби значение за германската икономика, когато за нея придобият значение мотиката, лопатата и кирката.
  • 71 Механик

    9 15 Отговор

    До коментар #69 от "Механик":

    Но трябва да признаем, че в Германия кризата е когато си сменяват колите и пералните вместо на 3 години на 4, а в гнилатя матушка кризата и измиране от глад и мизерия, те без война едвам оцеляват, а сега ще е страшно, няма вече помощ от Запада!
  • 72 ТаУмВзе

    8 18 Отговор

    До коментар #63 от "Илиев":

    Газпром е пред фалит, 2/3 са им на долу приходите, гладомора почва в блатницата.
  • 73 Дойче веле 🚾

    21 5 Отговор
    А защо Мерцедес уволниха осем хиляди работника

    Коментиран от #88

  • 74 Русофил

    2 1 Отговор
    Трактор ЮМЗ ще дойде
  • 75 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    15 7 Отговор

    До коментар #4 от "Най-великият икономист":

    Фащ е пред разпад
  • 76 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    18 6 Отговор

    До коментар #37 от "ваша страна ваша Русия":

    Всички вече се махат от Германия филма свърши
  • 77 Дсса

    23 6 Отговор
    По-добре обяснете как Германия изгуби значението си за световната икономика.
  • 78 Христо

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пръцко":

    В Москва не са слепи, но ситуацията е такава. Те работят в правилна посока с БРИКС и импортозамещението
  • 79 Артилерист

    20 9 Отговор
    Темата е твърде голяма и позволява спекулации в най-различни аспекти. Да се отрича, че Германия страда, изпадна в криза, след отказа от руските енергоносители, е неумела пропаганда. По-важно е да се каже, че Русия пренасочи своите природни ресурси на юг и изток и страните, които ги получават са в подем. Руската икономика издържа на санкциите и всевъзможните провокации на западната глутница, начело със САЩ. С успешната си СВО Русия е пример за подтисканото санкционно, колониално и военно от американците и западняците човечество. Свидетели сме на все по-смели заявки от азиатски и африкански страни за независимост и свобода от колониалното робство. Тази част на човечеството започна да осъзнава, че силата на хегимона не е толкова страшна и има по-справедлив начин за устройство на света. Наред е и преформатиране на международните структури от идеологическа-западняшка-на практико-експертна основа. Воювайки за своето съществуване срещу експлоататорската англосаксонска хегемония Русия същевременно помага на света да се освободи от нея и да установи по-справедлив ред...

    Коментиран от #89

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Христо

    16 6 Отговор

    До коментар #37 от "ваша страна ваша Русия":

    Влез в Ютюб и напиши Немцы в России или нещо подобно - има много сайтове, показващи преселването на хиляди немски семейства в Русия през последните години - и то тези, които са поискали да се афишират

    Има и за преселници от много други страни, включително американци

    Коментиран от #91

  • 82 Мнение

    14 5 Отговор
    Голяма работа! Германската икономика е в рецесия! Германия капут!
  • 83 Бай Иван - Циганина

    16 2 Отговор
    Защо още не сте преименували Мюнхен на Мюмюншехир, какво чакате?!
  • 84 Калпазанин

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАМОТЕН":

    Като омъзнеш до края и се повявява най отдолу псалмите на ДЗ затова "факти" бълват само фалшиви уж факти и защото са филиал на ДЗ
  • 85 Марко

    15 3 Отговор
    И понеже германската икономика в последните няколко години цъфти и процъфтява, ясно е, че откачането й от евтините руски суровини и големия руски пазар въобще не е довело до рецесията и деиндустриализацията на страната.
    Страхотно 🤣
  • 86 Фашкия от СДС

    5 3 Отговор
    Ченгето Сашко Андреев
  • 87 така де

    11 4 Отговор
    преди време ми попадна някакъв анализ, чийто автор не си спомням, но той пък казваше, че Западът, по подразбиране Европа вече не е и няма да бъде приоритет за Русия и тя ще развива отношенията си с азиатските икономики, където се премества центърът за развитието на световната икономика, както и с по-интензивни връзки с т.н. "Глобален Юг". Та пред самата Германия стоят не малко и доста сложни за решаване въпроси, оказва се, че не е достатъчно само празнословията за зелената енергия и други подобни, без да се отчитат реалностите.
  • 88 ами защото

    8 0 Отговор

    До коментар #73 от "Дойче веле 🚾":

    засега, а пък след година ще уволни още, а това не би трябвало да ни радва, но така вървят нещата.
  • 89 Хърбърт Уелс

    5 2 Отговор

    До коментар #79 от "Артилерист":

    Мечтите са безплатни.
  • 90 какво да ви кажа

    6 12 Отговор
    Русия загуби значението си за Българската икономика. Какво да говорим за германската.

    Коментиран от #92

  • 91 Леле

    3 6 Отговор

    До коментар #81 от "Христо":

    какво пиеш...не ти се отразява добре...

    Коментиран от #93

  • 92 Ти си

    11 5 Отговор

    До коментар #90 от "какво да ви кажа":

    Това вица на деня ли е ? Къде виждаш българска икономика след приватизацията ......
  • 93 Ами

    7 1 Отговор

    До коментар #91 от "Леле":

    Махни си капаците и предразсъдъците и потърси в ютуб.ще видиш.
  • 94 Артилерист

    2 2 Отговор
    До коментар N 89 от "Херберт Уелс"
    Ако смяташ, че това което съм написал, са безплатни мечти, означава, че не четеш достатъчно, за да си оформиш правилно мнение за ставащото по света. Или се поддаваш на пропагандни внушения.
  • 95 Хаджиев

    6 2 Отговор
    Тези пак ли започнаха с лъжите? Германия е в рецесия, а комунистите искат да забраняват демократично избрани партии и демонстрират с леви фашисти.
  • 96 Туй то

    11 3 Отговор
    Германия е държава която не разполага със свои суровини , и колонии . Значи трябва да произведе технологичен конкурентен продукт , да го продаде с добра принадена стойност , с печалбата да купи суровини , и цикъла да се затвори. Ако загуби стратегически пазари , и евтини количества суровини . Ще се самопростреля в крака. Днес се чух с познат който от много години работи в Германия , и мисли да си идва . Казва не е това което беше . Хората напускат , изнервени , протестират . Искат Германия да напусне ЕС

    Коментиран от #97

  • 97 оня с коня

    6 12 Отговор

    До коментар #96 от "Туй то":

    Не само Германия а много държави нямат Колонии от които да черпят Суровини/Швейцария например/,но са Икономически недостижимо по-напред от Пълната със суровини русия.И да- случва се да губят Стратегически пазари и Евтини суровини,но после ...пак ги печелят.Колкото до "твоя човек" в Германия който мислел да се връща щото Германия не била вече Същата- така е,но И ТОЙ не е същият щото ЕГН-то си казва думата!Та казваш че искали Германците да напускат ЕС...не само Те- всички държави вкл. и БГ искат да напускат ЕС,ама някакси освен Англия която определено съжалява за напускането си НИКОЙ ДРУГ не го прави,даже се и натискат да влязат/Сърбия,Македония,Турция и т.н./.И НАТО също е пред Разпад според някои "Московски хора",пък Пактът на всичкото отгоре се и Разширява.

    Коментиран от #102, #107, #108

  • 98 Пха ха ха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #50 от "Русия изгуби всичко":

    Ти бил ли си в Русия
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 дико

    10 7 Отговор
    Ами много просто:
    Германската икономика е в рецесия и е пред колапс.
    И Русия вече не се интересува от губещи бизнеси!
    А обедяващите немци могат само да мечтаят за евтините руски горива.
    Промоцията свърши. Ще има фалити и глад!
    А след това бунтове и акции на радикален национализъм.
    Чака ги спирала с кървав край, ако не се смени властта там и политическата ориентация?
    Ще им гледаме сеира скоро.
  • 101 перки панели стагнация

    13 2 Отговор
    Какво остана от германската икономика от борбата ви срещу Русия?
  • 102 до ония с магарето

    10 4 Отговор

    До коментар #97 от "оня с коня":

    Русия е на първо място в Европа но най-голям брутен продукт за 2023.Нещо фантаститакта здраво та тресе.
  • 103 мдаааа... ЦАРЯТ Е ГОЛ

    15 4 Отговор
    "Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът - САЩ и Европа - не сме на печелившата страна", обобщава Кръстев пред "Аугсбургер Алгемайне".

    Мдаааа щом и байрактаря на соросите Иван Кръстев се събуди и осъзна да разбере, че ... ЦАРЯТ Е ГОЛ... значи нещата са пагубни за запада!!!!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Генчо

    9 2 Отговор
    Да и затова икономиката им е в дълбика рецесия. Ако продължава Германия ще се надигне и излезе от EU.
  • 106 рада дълбоката

    10 5 Отговор

    До коментар #99 от "Рашастан в колапс":

    Това в прокопиевите медии ли ти го казаха ?
    Русия е с ръст 2,5 а Германия в рецесия 1-1,5 % ! Ало третополовия мушмурок , влез в час
  • 107 кюмюра от Драгалевци

    7 0 Отговор

    До коментар #97 от "оня с коня":

    Едно е да искаш друго е да можеш а трето да постигнеш . Освен че за 30 години разбрахме че не можем да бъдем Германия и Швейцария разбрахме и друго ,че сме много далече даже от Фалирала Гърция и Партугалия . Т.е ние с този манталитет и с този път на развитие сме вечно абонирани за последното място в Ес по жизнен стандарт . Честно казано това не са добри перспективи и май наистина нещо трябва да се промени кардинално . Запада след спиране на кражбите или точенето на евтини ресурси според мен вчее показал своя максимум и тепърва предстои да разберем че монетата има и друга страна .
  • 108 нещата от живота

    10 2 Отговор

    До коментар #97 от "оня с коня":

    Конь , ти от цял чувал П. се хвана баш за Швейцария , която е касиера на половината свят . И поправи ме , ако бъркам , но Швейцария членува ли в ЕС , или НАТО ? Ти да видиш НАТО било много страшно с Литва , Латвия , Естония , България Финландия . Ще ходим да разминираме с 45 годишните ни тралчици , които са най-новите ни кораби . И пак са ни дадени от руснаците . Другото го дадохме на Украйна , и останахме само с Калашниците , и 16 000 доброволно наемна военна група , която ще се насе.. , и омаже при първият .............. сещаш какво.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Голям праз

    7 3 Отговор
    Германия още преди 4 години загуби значението си за световната икономика.

    През 2023г. руската икономика за пръв път откакто се провежда класацията на Световната банка изпревари германската и се изкачи на пето място, а Германия за пръв път изпадна от топ 5...затова когато фактите говорят Факти трябва да мълчат:)
  • 111 Така е

    5 0 Отговор
    Нормално е " Русия да изгуби значението си за германската икономика" !

    Германия /а и много западни страни/ след 2 СВ като разрушена и победена страна и без да е тогава зависима от руските ресурси и да има колонии от които да взима суровини, само за 15-20 години изгради много по богат стандарт на живот за населението си и мощна икономика, като стана пример и притегателен център за живот за много желаещи руснаци и източноевропейци, които тогава имаха достъп до евтините руски ресурси...!!!
  • 112 УСА боклук

    6 0 Отговор
    Даааа,
    аз 70 годишен що годе нормален човек, все още , за първи път слушам за стачки, демонстрации, блокиране на пътища,.... в Германия. Ха сега де!
    Ей, авторе колко лева взе?
  • 113 дайте да дадем

    5 1 Отговор
    Русия изгуби значението си за Германия, а Германската икономика се срина с 30% и не може да излезе от рецесия! Много фирми местят бизнеса си в Китай, Виетнам или други страни, не засегнати от антируската политика.
  • 114 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ТаУмВзе":

    ще им е по изгодно да остъклят европа,и другите ще се кротнат,така няма да плащат нищо,щот няма на кой
  • 115 Иван Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Урюрвкос":

    Да те Упаковат и отново в трети клас.
  • 116 де факто

    3 2 Отговор
    Няма как с газчица да си мислиш,че си световен играч.Такива смешни икономики са в трета глуха.Няма как да разчиташ на ресурси и да си влиятелна държава или могъща държава.Смешно е и е абсурдно.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 1945

    1 0 Отговор
    Няма нищо немско в зелето, на пряко подчинение на цру са.