Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2024 10:40 3 923 151

Руската икономика не се срина. Защо?

  • руска икономика-
  • икономика-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руснаци-
  • путин

Всички очакваха срив на руската икономика в резултат от тежките санкции. Но колапсът така и не настъпи.

Руската икономика не се срина. Защо? - 1
Снимка: Shutterstock

Две години след началото на пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна икономистите са единодушни в едно: руската икономика не колабира. А именно такива бяха очакванията, когато след 24 февруари 2022 година Европейският съюз, САЩ и други държави наложиха безпрецедентни санкции срещу Москва. Днес в дебатите доминира по-трезвият тон: само малцина се съмняват в устойчивостта на руската икономика, разнобой има обаче по въпроса доколко солидни са основите, върху които се крепят добрите показатели на страната в момента.

Ниска безработица, ръст на БВП, рекордни разходи за отбрана

Още новини от Украйна

Наскоро Международният валутен фонд прогнозира, че БВП на Русия ще нарасне с 2,6% през тази година, което е значително увеличение спрямо октомврийската прогноза. Към това се добавя ръстът от над 3 на сто през 2023 година. Междувременно приходите от петрол също отново растат, а безработицата е на исторически ниско ниво.

Въпреки това съмненията остават. Кремъл увеличи разходите си за отбрана драстично - около 40% от целия бюджет през 2024 година ще отидат в тази посока. Русия се превърна във военна икономика - и то силно прегряла военна икономика, предупреждават експерти. Има сериозен недостиг на работна ръка и трайно висока инфлация. Санкциите също нанасят щети, а западните лидери продължават да търсят нови начини за намаляване на икономическата сила на Москва.

Три причини за устойчивостта на руската икономика

Има три основни причини, поради които руската икономика успя да оцелее, казва Елина Рибакова от Института за международна икономика "Питърсън". На първо място финансовата система беше добре подготвена за вълната от банкови и финансови санкции, тъй като от инвазията в Крим през 2014 година тя де факто работи в кризисен модус. Втората важна причина е, че Русия успя да спечели много пари от износ на петрол и газ през 2022 година, тъй като западните сили твърде бавно ограничиха вноса си от Москва, дори и когато цените силно се повишиха след инвазията. И третата причина - недостатъчно ефективният контрол върху износа не съумя да попречи на Русия да използва трети страни, чрез които да внася стоките, от които се нуждае за своя военнопромишлен комплекс.

Бенямин Хилгенщок от Киевското училище по икономика посочва, че макар руската икономика да се справя по-добре от очакваното, санкциите все пак имат сериозен ефект. Той дава пример с приходите от руския износ на нефт и газ, които са намалели през 2023 г. в сравнение с 2022 г., както и с факта, че поради високата инфлация Руската централна банка е трябвало да повиши лихвените проценти до 16%.

Резултатите на Русия се дължат основно на начина, по който Москва заобикаля санкциите. Забележително е как тя успя да заобиколи забраната за внос на западни стоки и как продължи да продава своя петрол по света въпреки тавана на цените, който западните съюзници наложиха през декември 2022 година. За целта беше ограничен транспортът на суровината, ако тя се продава за повече от 60 долара за барел. Въпреки това вече почти година Русия успява да продава на цени, които се доближават до пазарните. В случая от помощ за Москва е най-вече т.нар. "сенчест флот", който ѝ позволява да снабдява пазари като Китай, Индия и Пакистан, без да се съобразява с тавана на цената. Междувременно САЩ все по-често санкционират отделни кораби и компании, които нарушават въпросния таван. Според икономиста Хилгенщок това е решаващо за ограничаване на руските приходи от нефт.

Що се отнася до ограничаването на достъпа на Русия до западни компоненти чрез внос през трети страни, Хилгенщок казва, че тук ключова е ролята на банките. През декември американският президент Джо Байдън подписа указ, който разрешава налагането на санкции срещу чужди банки, позволяващи трансакции, които финансират руския военнопромишлен комплекс.

Рисковете за военната икономика на Путин

Друг ключов фактор за икономическите резултати на Русия са разходите за отбрана, които са нараснали тройно от 2021 насам. Според Елина Рибакова от института "Питърсън" военната икономика води до увеличаване на БВП заради високите публични разходи, които подхранват производството на големи количества ракети, артилерия и дронове.

"Това отчита голяма активност, но в средносрочен план това не е продуктивна активност", обяснява експертката и добавя: "Това не е добре за икономиката - като цяло става дума за разточителство".

Крис Уийфър, инвестиционен консултант, който работи в Русия повече от 25 години, казва пред ДВ, че ще има негативни дългосрочни последици, ако допълнителните разходи са предимно за потребителски стоки, а не за по-дълбоки инвестиции в индустрията на страната. "Резервите ще са изчерпани и когато конфликтът приключи, икономиката ще се окаже много по-увредена. Доста сериозни ще са главоболията какво да се прави оттам нататък", казва експертът.

Уийфър добавя и друг важен фактор - промените на пазара на труда. Заради мобилизацията, но и поради факта, че около 1 милион висококвалифицирани кадри са напуснали Русия от 2022 насам, в момента се усеща сериозен дефицит на работна ръка в редица сфери. Безработица почти няма, а заплатите са се увеличили значително през 2023. "Това нарастване на доходите е основен двигател за покачването на потребителската инфлация", казва Уийфър пред ДВ. "Колкото по-дълго не са в състояние да се справят с това, толкова по-скъп и вреден за икономиката ще бъде този проблем с намаляването на работната сила."

Състоянието на руската икономика е определящо за съдбата на Украйна

И все пак: руската икономика неведнъж е опровергавала мрачните прогнози. Огромните ресурси на страната се подценяват при налагането на санкции, казва Уийфър и припомня, че Русия продължава да продава нефт и газ, а САЩ продължават да купуват уран от Русия. Експертът смята, че Европейският съюз твърде много разчита на т.нар. "политическа икономика". "Те ще кажат, че, да, през 2022 и 2023 г. икономиката не се е сринала, но сега ще се срине заради военнопромишлените разходи. Само че това е пожелателно мислене", казва Уийфър.

Елина Рибакова от института "Питърсън" подчертава на свой ред, че състоянието, в което се намира руската икономика, е определящо за съдбата на Украйна. Макар санкциите да не са в състояние да спрат директно руската агресия, от решаващо значение е Западът да продължи да ограничава възможностите на Кремъл да води война. "С едната ръка оказваме финансова подкрепа на Украйна, а с другата - на Русия. Все още купуваме енергия от тях, не прилагаме изцяло ембаргото и ограничението на цените на петрола. Не прилагаме изцяло и контрол върху износа. А това е огромен проблем", казва експертката.

Автор: Артър Съливан


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 101 Отговор
    Русия е пред фалит

    Коментиран от #29, #32, #149

  • 2 Българин

    19 89 Отговор
    братушките яйца нямат-наблягат на супа от кокоши крака.....

    Коментиран от #20, #24, #51

  • 3 Българин

    19 86 Отговор
    всеки който може, бяга от Матушка

    Коментиран от #14, #36

  • 4 DW - Пропаганден машинен

    109 9 Отговор
    Защото Урсула е кyxa за десет лейkи!
  • 5 35 години трупаха тлъстинки

    7 66 Отговор
    със Западни инвестиции и технологии.
  • 6 ТаУмВзе

    108 12 Отговор
    Евро Пуделите си теглиха балтията със тия санкции! Русия може без Европа, а не обратното. Бисмарк.
  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    86 8 Отговор
    По-важното е, че неолибералната капиталистическа западна икономика се срина и дивия англосаксонски капитализъм е във фалит.
  • 8 Путинофил

    10 54 Отговор
    Меркел даде на путин 7 трилиона евро за тази война.

    Коментиран от #10, #11, #48

  • 9 Тото

    78 5 Отговор
    А икономиката на ЕС се сринааа защо?????😂😂😂

    Коментиран от #19

  • 10 Тиквонии

    14 41 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    хариза на Путин 4 милиарда наши пари за сръбската тръба!

    Коментиран от #26

  • 11 Тото

    30 1 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    Ама как миги даде подари ли му ги или може би е получила нещо насреща??
  • 12 провинциалист

    50 4 Отговор
    Е как защо? Защото санкциите са на хартия. Бензиностанцията с ракети продължава да продава горива, само дето на крайния получател допълнителните звена по веригата за доставка му излизат през носа и му спъват демократичната пазарна икономика.
  • 13 Гаглей

    6 23 Отговор
    Щото няма такава
  • 14 Маскалите бягат даже в Индия

    7 50 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Там живеят като клошари. Има хиляди видеа.

    Коментиран от #21, #54

  • 15 Хлъзгат ги.

    34 5 Отговор
    Икономиката на СССР беше още по-стабилна и непоклатима.
  • 16 Петимата дръти русофила

    9 37 Отговор
    са наскачали на амбразурата.

    Коментиран от #66, #142

  • 17 Бургазлия

    72 6 Отговор
    Незнам за руската икономика ама сиренето тук стана от 5 лв на 30 водата от 2 лева на 5 дизела от 1.50 на 3
    Един сандвич стана 15 лева панелки по 100 150 000 евро и всичко това за две години а минимална заплата 950 бруто 728 чисто 364 евро
    Глад и мизерия а гледаме Русия това няма да ни нахрани

    Коментиран от #35, #73, #79, #82

  • 18 Поредна лъжа!!!

    37 3 Отговор
    Чипове от перални, лопати, без ракети свършили и т.н.
  • 19 ЕСССР

    49 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тото":

    И по-зле, ще става, защото единствен кандидат за шеф на ЕК е... Урzyла! Давате ли си сметка за какво става въпрос за какъв тоталитаризъм, двадесет и кусур държави членки на ЕСССР и "няма друг кандидат"???

    Коментиран от #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Факт.

    11 30 Отговор

    До коментар #14 от "Маскалите бягат даже в Индия":

    Най-търсени от рускините в Гугъл:Как да се омъжиш за китаец.
  • 22 Мозъчен тръст

    54 7 Отговор
    Такъв въпрос само малоумник може да зададе🙄
    В основата на всичко са ресурсите, а Русия притежава в изобилие и при това евтини!
    В Европа няма и при закупуване е вече на минус!
    Made in Germany умре, всичко идва по-качествено и на разумни цени от Китай 👏👏👏
  • 23 Спас

    38 3 Отговор
    🤣🤣🤣🤣 седнали овцете да решават съдбата на овчаря🤣🤣🤣🤣
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха

    41 6 Отговор
    За тва пък немската се срина...

    Коментиран от #39, #44

  • 26 😆😆😆

    39 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тиквонии":

    Булгар тупънар 😆😆😆
    България сама се отказа от Южен поток👏👏👏
    Изпусна питомното и гони сега дивото спечели Турция 😉

    Коментиран от #40

  • 27 Истината е,

    33 3 Отговор
    че светът не може без Русия!Това негласно го казват всички що годе независими западни експерти!
  • 28 Въпрос

    11 33 Отговор
    Защо като всичко е цъфнало в Раша .
    Родните Рублоидиоти не тичат с 200 към Масква.

    Хахахаха

    Жалки нещастници.

    Коментиран от #52, #58, #69

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахахаха

    5 27 Отговор
    Защото то нямаше икономика и от преди това. И преди и сега рашагите си ходят във външни тоалетни. Е сега вече нямат и хартия да се обършат, но това вече е друг проблем.

    Коментиран от #33, #72

  • 31 Том Ханкс

    29 4 Отговор
    Искаха да я сринат и да си поделят безкрайните и природни богатства.С неколко НПО та .Да ама не.Руснакът ще кара на картофи и сельодка+водка.И ще се бие докрай.Така са устроени
    Язък за съветниците.
  • 32 Сократ

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да бе. Мечтай. Мечтите са безплатни. А ти днес на амбразурата, ще изкараш ли за баничка?

    Коментиран от #77

  • 33 Сократ

    24 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    Ох, милото. Защо все на кенефни теми ви влече, бе соросоидчета?
  • 34 россиян..

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "ЕСССР":

    И за нато нема кандидати..и в шенгенлия и в алиансо само дъртофелници.а пък в краварско оня с деменцията все още дири джаки-а она вече поль годин е при светиите.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Икономист

    22 2 Отговор
    "Има сериозен недостиг на работна ръка и трайно висока инфлация"

    Ха ха ха то в "демократичния" запад изобщо няма никаква инфлация и изобщо няма никакъв недостиг на работна ръка защото си вкараха брадати "инджинери" от Африка и близкия Изток.

    Само че "демократичния" запад който наложи санкциите на Русия изпадна в рецесия а Русия бележи невиждан растеж за нея от преди да им наложат санкциите. Така че кой каза че санкциите не действали - действат и още как ама не на този на който са наложени.

    Войните по света винаги са били за контрола на суровини и природни богатства а суровините и природните богатства са в Русия и на западните хиени не им се получи да ги завладеят а със санкциите сами си отрязаха достъпа до тях.

    Краварски марионетки на власт съсипаха Европа заради мераците на господарите си.

    Коментиран от #62

  • 38 Сталин

    17 4 Отговор
    Враговете на народа си поставят основната задача да свалят съветския строй, да възстановят капитализма и властта на буржоазията в СССР, която в този случай ще се превърне в суровинен придатък на Запада, а съветските хора – в мизерни роби на световния империализъм. Важно място в плановете на враговете на народа заемаха: подкопаване на икономическата и военната мощ на СССР, подпомагане на чужди агресори при нападението на СССР, подготовка на военното поражение на СССР.
    Завзели властта и установили бонапартисткия ред в страната, опирайки се на въоръжената от тях контрареволюционна тълпа, на криминални и декласирани елементи, тези презрени и жалки предатели възнамеряваха преди всичко да се откажат от социалистическата собственост, продавайки нашите икономически важни стопански обекти на частни собственост на капиталистически елементи. Под прикритието на нерентабилност ликвидирсйки държавните ферми и разпускане на колхозите. Да поробят държавата с получаване на външни заеми. Отдаване на концесия на нашите промишлени предприятия, които са важни за империалистическите държави.
    Корените на тази компания, на тази банда трябваше да се търсят в скривалищата на чуждите разузнавателни служби, които купиха тези хора, взеха ги на издръжка и платиха за тяхната вярна слугинска служба.
    Реч Йосиф Сталин пред Политбюро,Май,1941
  • 39 ХА ХА

    7 18 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Немската така се срина че задмина японската и вече е трета икономика.
  • 40 россиян..

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "😆😆😆":

    Ама те верно са тъпи..направиха на вова балкански поток за над три млрд.лв..да беха си отклонили една траба до чирен,а той директно през београд за австро унгария..
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ксаниба

    12 1 Отговор
    Защото западната се срина
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хи Хи Хи

    4 15 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    БВП за 2022 година- Германия- 6,8 трлн $..Русия1,9 трлн$...население- Германия- 82млн. Русия- 140 млн. Нещо да кажеш.-нали не мислиш да ме убеждаваш, че руските пияндури са наваксали разликата , че са и подминали Германия..

    Коментиран от #55, #61, #71, #75

  • 45 Е що така бе,

    5 1 Отговор
    Нали казахте, че се е сринала?Кога казахте истината, сега или тогава?
  • 46 Имат да наваксват

    4 10 Отговор
    По ей тези показатели:

    Коментиран от #78

  • 47 Да ти кажа..

    4 5 Отговор

    До коментар #43 от "Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🥃":

    Явно, че случайно си се срещал с Волгин. Правилно мнение си си съставил
  • 48 Смотльо,

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    Меркел не е дала нищо на Русия ,а използва Русия за да стане по богата ,сега изведнъж Германия е в рецесия ,защо ли? Ти едва ли знаеш отговора щом пишеш глупости .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Основна причина

    13 0 Отговор
    Светът е много по- голям, отколкото си го представят САЩ и пуделите им. 1 милиард (и България) санкционират, но 7 милиарда - не.
  • 51 Хахаха

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Май гладния си ти. Яйца в Русия колкото искаш, пилешко колкото искаш и то на нормални цени. Преди няколко дена в Пятёрачке имаше яйца 79р, а това са 0.80 евроцента за 10бр.

    Коментиран от #132

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Какво ще обядваме?

    3 9 Отговор
    Панирана перка от СУ-34 със салата от гилзи.
  • 54 Смотльо,

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "Маскалите бягат даже в Индия":

    Защо ли американския журналист който беше преди дни в Москва не мисли като теб ? Ти всезнайкото не излизал от село знаеш всичко .
  • 55 Кажи Ко стана

    12 5 Отговор

    До коментар #44 от "Хи Хи Хи":

    С контранаступа?Леопардите влязоха ли в Крим? Хаймарсите събориха ли керченския мост?Докъде стигна в напредъка си украинската армия? Освободиха ли Донбас, Запорожка и Херсонска област?

    Коментиран от #85

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 От страни

    8 0 Отговор
    Това означава само едно - хабер си нямат експертите от руската икономика а тя е различна от западен тип икономики. Затова и не работят санкциите щото са ориентирани на "финансов" тип икономика и те работят но засега срещу тех самите който ги е въвел.
  • 58 Смотльо,

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Въпрос":

    За това пък всички тичат с 600 към България:))) От близо 10 милиона вече е 5.5
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Смотльо,

    7 3 Отговор

    До коментар #44 от "Хи Хи Хи":

    Ако имаше понятие от икономика не би писал глупости и давал за сравнение глухи цифри измислени по глупост начин .

    Коментиран от #65, #143

  • 62 Хи Хи Хи

    3 7 Отговор

    До коментар #37 от "Икономист":

    Хахахахаха....при ОЛП -16% и в състояние на реална война да ми говориш за напредък, чак пък и невижддан.. тия ги разправяй на дедков ците у селскио хоремаг, довечера, като седнете на по чашка пърцуца.

    Коментиран от #83

  • 63 россиян..

    14 2 Отговор
    А бе русия ще се оправи-там хората са свикнали и на много и на малко.а тук кво правиме,на кой ще подариме белинския гьол с оборудване за над седем млрд.лв.оти бандерско си отива,за козлодуи ще трябва нова площадка,за 7 и 8 блок,защото старата е износена..и с тва един реактор.ще задмине 18 млрд.лв-а бе толкова ли сме богати.
  • 64 стоян георгиев

    7 13 Отговор
    Руската икономика е в реален фалит от години.руснаците в момента правят единственото възможно преди сриването и то е увеличаване на държавните поръчки за армията.това ще оголи още гражданските сектори и инфраструктурата и ще доизпомпа спестяванията.
  • 65 Хи Хи Хи

    3 6 Отговор

    До коментар #61 от "Смотльо,":

    Искаш да кажеш , че Росстат лъжат ли? Абе и аз подозирам нещо такова, ма добре че се намери ти да потвърдиш съмненията ми..
  • 66 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Петимата дръти русофила":

    Като гледам четерите ти плюса и теб тамън петима сте на сайта? Нали? И така е по всичките теми. То е добре за вас че няма постояни имена и регистрации щото изведнъж да се е оказало че сте по малко и от петима но пишите с различни имена.
  • 67 Лисицата

    8 1 Отговор
    Вървяла, вървяла, вървяла след коча.... ...

    Коментиран от #116

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Въпрос":

    Още не е цъфнало, но когато спре ограбването от Запада бъди сигурен ще цъфне ама теб няма да пуснат и да припариш.
  • 70 Ммм..да

    11 1 Отговор
    РФ е огромна и си произвежда всичко.Всички лентаи Путин ги прати да работят.
  • 71 Икономист

    14 1 Отговор

    До коментар #44 от "Хи Хи Хи":

    "Германия- 6,8 трлн $..Русия1,9 трлн$"

    И ти като нашия финансов министър - за 5 години БВП се увеличил от 100 на 190 милиарда лева ама никой не гледа инфлацията. Има едно нещо наречено паритет на покупателната способност и отразява реалния БВП. Та според МВФ (господарите ти) БВП на Русия надмина този на Германия още миналата година и Русия стана пета икономика в света.

    Цените в Русия и Германия няма как да ги сравниш. Сравни бензина в Германия и Русия.

    За САЩ да не говорим - една чашка експресо кафе в Ню Йорк е 30 долара - всяко кафе вдига БВП на САЩ с 30 долара и само изглежда че САЩ са голяма икономика. Ако кафето в Москва е 1 долар даже и 30 пъти американската икономика да е по-голяма от руската те произвеждат еднакъв брой кафета.

    По просто не мога да ти го обясня но и така едва ли ще го разбереш - то трябва да има нещо между ушите ти.

    Коментиран от #84

  • 72 От страни

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    Ей стига с тия външни тоалетни бе. И в България са доста и навсякъде по сета ги има.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Хи Хи Хи":

    Зависи от това как се смета. Финансовите щуротии доста завишават БВП-то но нищо не дават на икономиката.

    Коментиран от #89

  • 76 россиян..

    5 1 Отговор
    Таз табличка е бандерска..съставена от зелен джугач,дъртофелниците урсул и солтенбергов с подпис на краварската деменция-дека още дири джаки-а она вече поль годинь е при светиите.
  • 77 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Сократ":

    Еай много е безплатния кулер в коридора - повече не му се полага а и бих го глобил за лошата работа - ефекта е обратен от очакваното.
  • 78 Хи хи хит

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Имат да наваксват":

    Вижте чие произведение е таа табела!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 124

    3 1 Отговор
    Истината е една :Китай спаси Русия
  • 81 Ауууу ква стана тя!

    6 2 Отговор
    Икономиката на ЕС си срина и продължава надолу.Защо?
  • 82 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бургазлия":

    Нали не вярваш че някой ти се връзва на измислиците,, и ние сме в България.
    А точно па вие гларусите нямате право да говорите, щото вие разлродадохте българското черноморие на руснаците.
  • 83 Икономист

    6 3 Отговор

    До коментар #62 от "Хи Хи Хи":

    "Международният валутен фонд прогнозира, че БВП на Русия ще нарасне с 2,6% през тази година, което е значително увеличение спрямо октомврийската прогноза. Към това се добавя ръстът от над 3 на сто през 2023 година"

    Хайде прочети първо статията - Дойчовците са я писали или и те са русофили и петата колона на Путин или пък МВФ са путинофили - това че господарите ви разпиляват на пух и прах опорките ви не съм виновен аз - оплачи се на Галя от посолството.
  • 84 Хи Хи Хи

    3 6 Отговор

    До коментар #71 от "Икономист":

    Н е ми се плюнчи с кухи приказки, ами изгледай от край до край клипа от ком №74 ( дсно е обективен модератора и го пусне) ..иначе според твоите приказки и фантастики, сите рашъни, дето са у Германия направо се бият за билети , че да се приберат у матушката, дето всичко е мед и масло.. Опитваш се с трички маймуни да фаташ май..Парите на покупателна способност викаш.. а да ти е известно, че битовите разходи за ток, вода, газ( КЪДЕТО ГИ ИМА) , наем на 80 годишните хрушчовки , са нараснали с близо 150% от февруари 2022 година. При минимална пенсия 14 800 рубли да плащаш 8-10 000рубли комунални.. а стига ве, ти ма плашиш направо. Я кАжи, дали ше ми даде пашепорт Пухлер , че да се изнасям за тоя рай...хахахаха

    Коментиран от #93

  • 85 медии и истина

    9 1 Отговор

    До коментар #55 от "Кажи Ко стана":

    По телевизията в ЕС,САЩ и Украйна побеждават Русия.В действителност е малко по-различно.

    Коментиран от #87

  • 86 Роско

    1 6 Отговор
    Как да сринеш нещо което го няма, освен това никой не смее да каже че, има финансови проблеми защото отива на фронта. Ще мине още малко време и всичко ще се оправи.
  • 87 Роско

    2 4 Отговор

    До коментар #85 от "медии и истина":

    То там всичко е различно, протестираш и отиваш в затвора или на фронта. Нямаш право да говориш нещо различно от предварително заказаното, това е баш баш тоталитаризъм и фашизъм

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Хи Хи Хи

    4 6 Отговор

    До коментар #75 от "От страни":

    Виж сега.. мен не ме интересуват толкова числата..аз гледам на къде върви пътникопотока..а той е еднопосочен- Русия- Германия. Много малко са тия , дето се връщат обратно. Дори Путинофилите в Германия предпочтат да си трайкат.. така че,, мАНИ ТАА РАБОТА
  • 90 няма такова нещо

    5 2 Отговор

    До коментар #87 от "Роско":

    Живеят си по-добре и от преди военната операция.Прекаляваш с бтв,нова и канала.
  • 91 Хи Хи Хи

    1 3 Отговор

    До коментар #88 от "Американец":

    Хахахахаха...ХИХИХИХИ..хич няма да си абя копчетата на клавиатурата да ти отговарям..

    Коментиран от #95

  • 92 Дедо ви....

    9 1 Отговор
    Когто Путин идва на васт 2002 год. държавната собственост е едва 20%. Сега след преразглеждане на резултатите от приватизацията мигрираха от плакати към резолюции на Генералната прокуратура и репортажи на информационните агенции. И ето, големи предприятия веднага преминаха под държавен контрол. Фабриките стават обществена собственост и бившите им собственици вече няма да правят нищо с куфари с пари в големи офиси. В Русия има държавен капитализъм и сега над 70% от предприятията са държавни и броят им продължава да расте!!!!
  • 93 Икономист

    8 2 Отговор

    До коментар #84 от "Хи Хи Хи":

    Ами как ти се струва при минимална заплата (не пенсия) от 7 долара на час да плащаш 1200 долара наем. И в САЩ това не са ти чисти пари а от тях трябва да платиш данъци, да си направиш медицинска застраховка, да си направиш пенсионна осигуровка. Пък в САЩ държавни пенсии няма а 2008 изгърмя един голям пенсионе фонд и много останаха без никаква пенсия.

    И защо ли като е много хубаво в САЩ стоите тук и по цял ден пишете глупости - отивайте да видите как е в "най-голямата" икономика на света.

    Коментиран от #98, #99, #101, #112

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Американец

    5 1 Отговор

    До коментар #91 от "Хи Хи Хи":

    Както казах не си излизал от дупката си - за такива като теб холивудските филми и пропагандата са самата реалност в САЩ. Също и Русия не си виждал никога.

    Коментиран от #102

  • 96 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #88 от "Американец":

    Не дрънкай, а доказвай.
    Аляска не я закачай, там всички са отишли по желание, от цивилизацията.

    Коментиран от #104

  • 97 Първо в русия икономика няма

    4 5 Отговор
    Там е тоталитарно общество където всеки сектор се ръководи от един или няколко офицери от кгб и там отношенията са като във казарма тоест там няма пазарна икономика и свободен пазар че да има срив...там са мутри и робове и най отгоре диктатора и олигарсите му и кгб следи за реда
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Ами аз искам да емигрирам в сащ

    1 4 Отговор

    До коментар #93 от "Икономист":

    Но ми трябва виза ако не знаеш не мога просто да взема 20к долара в жоба и да отида на терминал 2 и да закупя билет за първия полет натам...търся начини да замина но за сега без успех

    Коментиран от #111

  • 100 Американец

    6 1 Отговор

    До коментар #94 от "Да ти кажа..":

    "само на 40 км е такава мизерия, каквато и в Столипиново сигурно няма"

    Точно че не си ходил никога в САЩ - гарантирам ти че ще получиш културен шок. Даже и мизерията в Русия ще ти се стори поносима ако попаднеш например в северната част на Бронкс а това не е на 40 км а в сърцето на Ню Йорк.

    Коментиран от #108

  • 101 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #93 от "Икономист":

    Защо лъжеш за неща които могат да се проверяват.
  • 102 Хи Хи Хи

    2 3 Отговор

    До коментар #95 от "Американец":

    Не разбирам нещо.. ти руски американец ли си, или американски руснак..хихихихи, аман от каиши ве, дето си мислят, че света около тях се върти. Айде сега,почвай да ме уверяваш че си на Уорън Бъфет личния секретар ..хихихихи..
  • 103 Виж мене не ме бърка къде и в кво живеят

    5 4 Отговор

    До коментар #88 от "Американец":

    Аз искам да ида там да бачкам здраво 20 30 годин да напраа пари да ги инвестирам и работят за мене тез пари и да си живея а село в бг на тишина и спокоиствие ...така че хич не ма боли в ква мизерия живеят американците мене ми требват парите им и съм готов да бачкам здраво за пари неска и нощеска
  • 104 Хи Хи Хи

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "ХА ХА":

    ..мА ни го тоя каиш ве.. опитва се да се праи на Песков..хихихи

    Коментиран от #113

  • 105 Смешно

    2 4 Отговор
    Щом санкциите се отразяват толкова добре за руската икономика нека останат, и да се въведат нови санкции, мислим за руската икономика. Като Куба и Северна Корея. Все пак Путин каза,че санкциите са от полза за руската икономика и щяли да започнат да си произвеждат всичко сами. И действително - започнаха да произвеждат китайски Москвичи и Лади без ABS. Това е икономически възход.
  • 106 Смешно

    3 5 Отговор

    До коментар #88 от "Американец":

    Горките американци, те са сиромаси, затова всички ходят да работят за сиромашките им заплати,а никой не ходи за Москва при богатите руснаци с панелките.
  • 107 Сократ

    3 3 Отговор
    Пишете си. Ама в Русия тока е 4 Ст, а в България колко е?

    Коментиран от #109, #110, #119

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Смешно

    4 4 Отговор

    До коментар #107 от "Сократ":

    И заплатите са им по-ниски от българските и стандарта им е по-нисък. Само продават ресурси без да произвеждат нищо, това направи Путин от Русия, бензиностанция с ракети и никаква промишленост освен военна. Като Северн Корея
  • 110 Да питам

    2 3 Отговор

    До коментар #107 от "Сократ":

    АМ ЧИ убуу де.. ти що не отиваш на 4стинки ток, ами висиш сопола тука.мм?

    Коментиран от #126

  • 111 Икономист

    6 3 Отговор

    До коментар #99 от "Ами аз искам да емигрирам в сащ":

    Пожелавам ти да отидеш и да видиш "американската мечта" само да не останеш разочарован - аз българин в САЩ не съм чул да каже нещо хубаво за там а съм бил достатъчно време там. За млад и здрав човек да отиде и да изкара едни пари и бързо да бяга и да си ги харчи тук е добре но за постоянен живот там не бих си го причинил. Тук например 3000 долара може да ти се виждат много но за там това е минимума да преживееш мизерно и то ако не си правиш медицински застраховки и не отделяш нищо за пенсия. Минималната почасова ставка не ти стига даже и да преживяваш и ще трябва да спиш под някой мост но пък общността е голяма на тия.

    Коментиран от #115, #120, #146

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 ХА ХА

    4 0 Отговор

    До коментар #104 от "Хи Хи Хи":

    Е нали требе да се забавлявам некси.
    Тия са най забавни.
  • 114 До Хи Хи Хи

    8 1 Отговор
    Много съжелявам , че едно поколение българи си даде живота да построи водопроводи , язовири , предприятия , огромна инфраструктура , за може днес това мързеливо поколение да живее , но Той отгоре си знае работата . Дано всичко да бъде унищожено и да почнете да работите , боклуци .
  • 115 Смешно

    3 4 Отговор

    До коментар #111 от "Икономист":

    Да да,ти си по-умен от милионите ходещи да работят именно в САЩ,защото там се получават най-високи доходи, никой не ходи в Москва на мизерията на Путин, нито в Северна Корея, Беларус или Куба, Венецуеал, Пакистан да работи,защото са бедни държави,начело с Русия.

    Коментиран от #129

  • 116 Някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Лисицата":

    Не знам дали знаеш, Лиско, ама коча е първа награда на мазните борби.. и когато го колят за курбан, първо му резнат това, заради което ходиш след него..пръъц
  • 117 Умирам от смях

    3 1 Отговор
    Важното е, че Германистанската се срива

    Коментиран от #122

  • 118 Американец

    3 1 Отговор

    До коментар #108 от "Да ти кажа..":

    Навсякъде по света има мизерия - това искам да ти кажа защото съм го виждал но пропагандата е че в Русия е мизерия а в САЩ ходят по персийски килими с разхвърляни долари по тях и всички са със яхти и златни тоалетни. Отделно доларите може да си ги набереш от дърветата там. Пък и ми се струва че в Русия си ходил преди доста години а скоро не си я навестявал - нещата доста са се променили от времето на СССР а най-зле беше при Елцин - тогава наистина бяха много бедни.

    Коментиран от #121, #123, #124

  • 119 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #107 от "Сократ":

    Я кажи, водата им е безплатна,щото няма. Нали видя клипа на колегата.

    Коментиран от #125

  • 120 Младо-зелено

    5 2 Отговор

    До коментар #111 от "Икономист":

    И кво излиза според тебе.. да ида да си пропилея живота в матушката ли? Така излиза според тебе... да се заимам с някоя засукана рускиня , дето след второто дете ще е като дебела медуза ли..или да искам паспорт от Путин срещу чувализация.. айде молим , не благодарско..
  • 121 Смешно

    2 4 Отговор

    До коментар #118 от "Американец":

    Руснаците и сега са бедни, слаба икономика, никакво производство, освен военно, разпродаване на ресурси. Нещо като Венецуела, много ресурси, бедно общество. Американците фундамента на обществото им е средната класа, която е с висок стандарт, мнозинството американци си позволяват къща с гараж и нов автомобили или два, това,което в Русия не става, в Русия има олигархия много богати и масово населението е с нисък стандарт, живеещи в панелки. Никоя пропаганда не може да излъже цифрите за икономиката.
  • 122 Смешно

    3 2 Отговор

    До коментар #117 от "Умирам от смях":

    Това е като милионер да загуби 100 000 евро,но е милионер,а руснака,който е сиромах от 100 евро на месец ще похарчи 102 Евро и пак си е беден. Това е разликата.
  • 123 Да ти кажа..

    4 1 Отговор

    До коментар #118 от "Американец":

    За първи път път бях в СССР през 1984 година като млад инженер в едни военни заводи.. за последен -през декември 2021г.. за тези години повече от 50 пъти съм бил там, най -вече командировки, като най-дългата бе 7 месе ца в Нижни Тагил..а знаеш ли какви заводи има там.Така че не се репчи като циганско петле на селски плет..някои може да са ходили, живели и видели повече от теб и не е така лесно да им замажеш очите

    Коментиран от #135

  • 124 Да ти кажа..

    2 2 Отговор

    До коментар #118 от "Американец":

    Така е, навсякъде има мизерия, ама като руската никъде я няма , даже в Индия. Като гледам, даже нашите копейки не искат да идат да живеят, или поне да работя там.. а в България живеят -постоянно или временно ( разбирай- дългосрочно) поне 400 000 руснака. Дори само този аргумент да вземе човек предвид, е достатъчно да си състави мнение за истинското състояние на нещата..
  • 125 Сократ

    1 2 Отговор

    До коментар #119 от "ХА ХА":

    Подобни клипове си ги гледай ти компанията ти. Вярвай. Не пречи. Но факта си е факт. 4 ст киловат.
  • 126 Сократ

    0 1 Отговор

    До коментар #110 от "Да питам":

    Нарочно. За да дразня безмозъчни, като теб.

    Коментиран от #128

  • 127 Някой си

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Хи Хи Хи":

    Първите думи в този клип... КАКТО Е БИЛО ПРЕДИ 300 ГОДИНИ, ТАКОВА Е И СЕГА.....направо косАта ми се изправи..А сега сме 2024 година и изтече 1/4 от този век...малее , мале.. сега разбирам защо им се струва , че в България е рай..
  • 128 Хи Хи Хи

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "Сократ":

    ..да си мислиш , че ме дразниш, могат само безмозъчни като теб..Нещо яко си внушаваш, че пък си и вярваш ..
  • 129 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #115 от "Смешно":

    "защото там се получават най-високи доходи"

    Не знам какво разбираш под "високи доходи" - работил съм в САЩ и "високи доходи" като например 5000 долара не стигат до никъде ако си със семейство а сега работя в Судан и 3500 евро са ми напълно достатъчни и по голямата част спестявам.

    Коментиран от #130, #131, #133, #134, #136, #139

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Младо-зелено

    2 3 Отговор

    До коментар #129 от "Икономист":

    Хахахахаха.. в Судан , викаш.. а що не си в Русия ве..тарикат ще излезеш ти, окумуш момче. Начи дори в Судан е по-добре от Русия.
  • 132 Вася Пупкин

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Хахаха":

    Ну, Пятёрочкин, позабравил си руския или просто беше посредстствен ученик?
  • 133 земеделец

    1 1 Отговор

    До коментар #129 от "Икономист":

    Завиждам ли ти или май не?
  • 134 Хи Хи Хи

    2 2 Отговор

    До коментар #129 от "Икономист":

    5000$..60 000$ годишно.аве, ти изобщо в час ли си ве..че те миячи на чинии не работят на толкова бре.. ти ако си бил у САЩ на работа, аз пък съм диригент на хор Планинарска песен..хахахаха, абе, от къде ви метат тука с въглищарската вила ве?
  • 135 И кво?

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "Да ти кажа..":

    Брутен вътрешен продукт на глава от населението 7 места под нас. А ние хич не сме първенци.

    Коментиран от #137

  • 136 ттт

    4 0 Отговор

    До коментар #129 от "Икономист":

    5000 $ в САЩ? 4000 отиват за наем. Осигуровка ще правиш ли? Защото без осигуровка си никой. Ако паднеш на улицата, линейката ще наближи, ще намали скоростта, ще видо, че не си осигурен и газ. Осигуряваш ли се, с тези 5000$ вече си на загуба.
  • 137 Да ти кажа..

    3 5 Отговор

    До коментар #135 от "И кво?":

    Това хич не ме вълнува. Всеки може да си играе с числата както си иска. За мен фактът е, че от 1984 година, когато бях за пръв път там, та до 2021 година за последно, не видях никаква съществена крачка напред. Все още монтьорите им работят с едни черни гаечни ключове както на времето, а динамометричен ключ имат 1 за цялата поточна линия и го вземат и връщат срещу подпис от склада.. това за мен е достатъчно да си съставя мнение за себе си. А това е показателно... няма как да си с добра икономика сега, след като си заседнал някъде в 70тте, 80тте години на миналия век.
  • 138 Един емигрант

    3 2 Отговор
    Един китаец лети до Еквадор, че само там е без виза, после харчи луди пари и време да мине пеш през планини, джунгли и пустини за да прескочи оградата на Мексико и да поиска емигрантски статут в САЩ. След това работи като вол и живее като куче за да събере пари и да прекара семейството си. Защо си създава такива трайни проблеми като ей къде е Русия - нито визи му искат, а може да отскочи с колата до там. Какво им става на тези китайци?

    Коментиран от #140

  • 139 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #129 от "Икономист":

    Да в сащ е зле в судан супер...хахахах хооо от къде още изпълзявате подобни бе?я иди сега в коми да се оправиш торално!
  • 140 Хи Хи Хи

    2 2 Отговор

    До коментар #138 от "Един емигрант":

    Малееей..недей..че сега ше ти скочи или Икономиста или Американеца да ти доказват че немаш брат, а имаш сестра
  • 141 хахаха

    6 1 Отговор
    дойчовата зелка вероятно не знае, че Русия е една от четирите страни в света, която си е самодостатъчна. Има всички природни ресурси. Даже и 100 метра стена да вдигнете покрай нея, пак вие ще изпукате. А тя ще ви се смее, клатейки крака от стената...:))))
  • 142 Петимата дръти русофила

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Петимата дръти русофила":

    До тук 7 дърти ге., демек пе.....ти
  • 143 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #61 от "Смотльо,":

    До 61 смотлю - казваш че тия цифри са лъжа - я покажи твоите цифри - в русия минимална заплата 165 долара и пенсия от 85 долара - и това ли е лъжа смотлйо - в Германия минимална заплата 1680 евро
  • 144 Смех в блатото

    4 4 Отговор
    Има три неща които най-обичам, когато става дума за геополитически теми:

    1) да чета колко зле е Запада
    2) да чета колко добре е РаЗия
    3) да чета как въпреки че Запада бил толкова зле, а Разия толкова добре Разия щяла да настигне и ехееее, да остави далеч назад Запада някаъде там, в светлото бъдеще


    :)))))
  • 145 В рашата нема икономика

    3 3 Отговор
    Там е конц лагер с роби и господари.....
  • 146 Караш тир в сащ

    2 1 Отговор

    До коментар #111 от "Икономист":

    Земаш 100к долара годишно и така 20 30години и с парите купуваш много декари земеделска земя в бг даваш я на аренда купуваш къща на село и си гледаш живота
  • 147 Катасонов

    2 0 Отговор
    Защото целта не беше руската, ами европейската икономика да се срине!
  • 148 реалист

    3 1 Отговор
    Русия притежава 1/3 от световните ресурси не може да фалира.
  • 149 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    И Аз, и Аз съм пред, пред фалит
    с тия мойте англосаксонски атлантически господари.. къде им са кланям ежедневно и ежечасно.
    Ти е Ем у великата демоНОкрация ти в Ем
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Тодев

    1 1 Отговор
    Да ама се срина,заплатите са около минимална 14000 рубли 92,рубли е 1долар,към 300лева ,в магазините Има дефицит на яйца и птиче месо,много неща немогат да си позволят особено Наташките
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания