Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2024 15:42 12 824 185

Путин загуби катастрофално: Украйна никога няма да е руска

  • украйна-
  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • война-
  • украинци

Путиновият режим загуби катастрофално: консолидира украинците. Украйна никога вече няма да е руска.

Путин загуби катастрофално: Украйна никога няма да е руска - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Явор Сидеров:

Навършват се две години от началото на това, което в Путинова Русия упорито наричат „специална военна операция“, в Украйна - пълномащабна инвазия, а по света – най-голямата агресия срещу суверенна държава на европейския континент след Втората световна война. Равносметката е поравно горчива и обнадеждаваща. Горчива, защото Украйна дава скъпи жертви и търпи мащабни разрушения на инфраструктурата, икономиката и населените си места. През 1992 страната страната имаше 51-милионно население. Не повече от 33-34 милиона я населяват в момента – резултат на негативна демография, но и защото инвазията отприщи многомилионна вълна бежанци.

Колебанията на Запада

Горчива и заради предпазливостта, колебанията и непостоянството на Запада в подкрепата за Украйна. Неотдавна ЕС гласува пакет от 50 милиарда евро помощ за страната. Същевременно полски фермери блокираха украинско-полската граница, за да протестират срещу достъпа на украинска земеделска продукция до пазарите си. На протестите им се видя червено знаме със сърп и чук, както и плакат, който гласеше: „Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство“ - а Полша е една от най-пострадалите от СССР европейски страни. На Германия и Франция пък им трябваше много време, за да проумеят какво се случва и да реагират адекватно. Ключовият съюзник на Киев - САЩ - е на финалната права преди президентски избори, в които подкрепата за Украйна играе сравнително маргинална роля. Изолационизмът на Тръмп, откритото му нежелание да се конфронтира с Путин и голямото влияние на бившия президент в Републиканската партия са източник на основателни тревоги за украинците.

Неотдавнашно изследване на Европейския съвет за външна политика показа, че за глобалния Юг войната между Русия и Украйна е по-скоро регионален конфликт, без особено значение за страни като Бразилия, Индия и Южна Африка. Сблъсъкът между Израел и „Хамас“ в Газа е възприеман като истинската заплаха за мира и международния ред. Неуспехът на украинската контраофанзива, разногласията между президента Зеленски и главнокомандващия генерал Залужни, довел до смяната на втория, относителната стабилизация на фронта и частичните руски успехи като този при Авдеевка допринесоха за песимистичните нагласи, според които войната трудно ще бъде спечелена.

Руското пропагандно влияние

Медиите играят ключова роля във всичко това. От една страна имаше преекспониране на очакванията за бърза и лесна украинска победа, от друга – постепенно изместване на украинската тема в информационния поток. И двете се случват на фона на постоянна и интензивна руска пропагандна кампания с глобален мащаб. Най-горчивият извод е, че за момента руснаците печелят не толкова военния сблъсък, колкото информационната война. Благодарение на мощната си дезинформационна кампания Русия успява да наложи до голяма степен наратива си – при това не само в глобалния Юг, а и на Запад. Руското пропагандно надмощие крие истинска опасност.

Но двугодишната война дава поводи и за оптимизъм. Русия може да не е през разпад, режимът на Путин може и да е консолидиран за момента, но руската армия не е силата, от която се бояха близки и далечни страни. Киев не падна. Украйна спря устрема на инвазията, върна си значителни територии и воюва на равна нога с държава, възприемана за свръхсила. Украинската армия доказа себе си като изключително боеспособна, силно мотивирана и възприемчива към нови технологии. Украинците показват стратегическа и тактическа гъвкавост и добра координация между различните родове войски. Може да се каже, че в момента украинските въоръжени сили са сред най-добрите в света.

Украинският народ е решен да надделее

Най-катастрофалната загуба за Путиновия режим е консолидацията на украинското общество против нашествениците. Дълбокомислените анализи за разделението на „левобережная“ и деснобережная“ Украйна, за рускоезично и украиноезично население в междуособен конфликт, се обезсмислиха пред решимостта на украинския народ да надделее. Украйна никога повече няма да бъде московска колония. За украинците тази война е отечествена (паралелът с Втората световна не е случаен) и степента на доброволческо участие в тила е точно толкова впечатляваща, колкото ефективността на въоръжените сили на фронта. Въпреки трудностите, между тил и фронт няма разнобой.

Спектърът на доброволческа дейност е широк – от събиране на помощи за семействата на загинали войници до закупуване на лекарства и медицински консумативи за фронта, от участие във възстановяване на домовете на пострадали от бомбардировките до купуване на дронове и обучаване на оператори. Степента на солидарност е забележителна. Не по-малко впечатляващ е живецът в гражданското общество. Украйна – синоним на корупция през целия постсъветски период, има повече и по-дейни разследващи журналисти от много мирни европейски страни. Работата им е особено трудна в условията на война, но те я вършат независимо от условията.

Украйна – като лаборатория за бъдещето

Украинският медиен пейзаж търпи промяна. До Евромайдана през 2014 година тежката цензура, олигархичната медийна собственост и знаковите убийства на журналисти превърнаха страната в една от най-опасните за упражняването на тази професия. Днес информационният монопол на контролираните от държавата медии е разклатен. В известен смисъл военновременна Украйна е лаборатория за бъдещето на либералната демокрация. В тази война се срещат противостоящи си идеи на съвремието, при това в условия на радикални технологични промени и едновременна деглобализация. От изхода ѝ светът ще съди за жизнеспособността на авторитаризма и демокрацията.

Именно затова подкрепата за Украйна не бива да отслабва.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 177 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    80 221 Отговор
    Путин е джудже диктатор

    Коментиран от #11, #114, #123

  • 2 Демократ

    269 69 Отговор
    Украйна винаго е била руска, все едно македония да не е българска.
    😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄

    Коментиран от #47, #65, #72

  • 3 Ха ха ха

    152 28 Отговор
    Хахахахаха

    Коментиран от #181

  • 4 Пич

    227 28 Отговор
    Какви кретени са ДВ .....!!!??? Не си заслужават коментара !!!

    Коментиран от #98, #119

  • 5 КОТарАК

    41 153 Отговор
    ПУ , кръволока, спечели тактически , но загуби стратегчески-тва е накратко ситуацията
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Опааа

    215 34 Отговор
    Лелеееее,каква колосална глупост са написали Дойче зеле! 🤦‍♂️
  • 8 Сталин

    195 44 Отговор
    Единствения шанс на Украйна да оцелее е обратно в СССР

    Коментиран от #102

  • 9 Съмнително

    174 33 Отговор
    Заключение .руснаците са болшинство в половин украйна

    Коментиран от #104

  • 10 ДБил

    122 16 Отговор
    Яворе, гъбите са вредни..Пийвай по нещо като другия...
    Тоя е нова звезда на пропагандата...
  • 11 Ъхъ

    94 14 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    На простака никой не може да му извади акъла

    Коментиран от #51

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ксаниба

    132 25 Отговор
    дойче велл , Русия ви освободи и обедини. Така че, вашетао недалновидно предателство ще ви изиграе лоша шега!!!

    Коментиран от #17

  • 14 АРЕС Z

    132 22 Отговор
    Хахахахахаха жалки,жалки,жалки,такава простотия може да напише само някой ЛГБТ същество с ментални проблеми хахааааа.Нищо ,пишете си но 200 си върви към Киев и Одеса.

    Коментиран от #105

  • 15 Хахахаха

    117 36 Отговор
    Винаги е била още е и ще бъде Руска

    Коментиран от #122

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой си

    32 93 Отговор
    Ватенкиъте много са я окъсали.. военно, чше и икономически. И сами си го признават. Камаз удря капандурите и си продаде дестрибуторската мрежа на китайчетата.. излязоха и от зърнената сделка и до сега не са продали и един тон зърно..а обещаха по 50 000 тона на африканските държави. То едно е да обещаваш, друго е да изпълняваш.. абе руска му работа

    Коментиран от #158

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БРОНЗОВИЯ ВОЙНИК ОТ КНЯЖЕСКАТА🌸🌼

    28 8 Отговор
    НЕ МИ ХАРЕСВА ТАЗИ ИГРА...
    НЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ ..ПАРТЕНКИТЕ😕
  • 21 Преди войната си мислехме,че

    33 73 Отговор
    Русия е сила.

    Коментиран от #108

  • 22 Глобалко

    81 25 Отговор
    На чужд гроб ревете, западнали, а вашият се копае. Цифровите роби ще се молят на Путин като на Бог!
  • 23 В България няма русофили!

    30 109 Отговор

    До коментар #19 от "Диди":

    В България има руски подлоги.
    Русофил е бил капитан Петко войвода.
    Спас Турчев го е излекувал.

    Коментиран от #46, #67, #95

  • 24 Само един въпрос:

    102 20 Отговор
    Кой по дяволите е този титан на мисълта Явор Сидеров, и по каква причина мнението му е важно?
  • 25 Като

    46 15 Отговор
    Им изпратят сметката накрая сами ще искат да се върнат
  • 26 12345

    95 24 Отговор
    Като гледаме Русия не е обявила война на Украйна и си искат Донбас и ще си го вземат, а не цяла Украйна.

    Пропагандата и Русофобията е тотална, 24/7.

    Коментиран от #29, #33, #134

  • 27 Плачи дете

    91 18 Отговор
    Тези от Дойче веле са преписали статия на Гьобелс от последните дни на Райха. Само са сменили имената. Заклинания, молби за подаяние ...
    Късно е либе за китка! САЩ направиха калкулациите - от тук нататък загубите ще са по-големи от приходите. Те си отиват. Украйна - кучета я яли! Някои ще падат от колесниците на самолетите. - точно като онези в Афганистан. Използвани и захвърлени. И няма никакво значение, кой ще е президент в САЩ - Байдън или Тръмп. Националните им интереси са над всичко останало. Включително над интересите на Европа. А Дойче веле да пореве за заводите, изнесени от Германия в САЩ, за рецесията там и за канцлера и четиримата му министри - внуци на генерали от СС. Може и за бившата танцьорка на пилон и дама за една нощ -сегашна външна министърка.
  • 28 Свободно съчинение

    70 16 Отговор
    по зададена тема. Поръчано от Дойчин Веле. Но много слабо и неубедително изпълнение!
    Марчето и Джамбаза ги могат къде-къде по-добре тия гимнастики. Дори могат да ни убедят, че Русия загуби вече завинаги руските области в Украйна, без дори да им мигне окото..и без да се изчервят дори

    Коментиран от #38

  • 29 Е нали

    21 53 Отговор

    До коментар #26 от "12345":

    Киев за два дня и всьо?Или пред Киев много бият?
  • 30 Голата истина

    73 17 Отговор
    Жалка статия а по жалкото че се разпространява
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Евтина пропаганда

    59 13 Отговор
    Тоя пич явно не е видял резултатите от последните социологически проучвания в Украйна публикувани в същия този "независим" сайт...
    Всъщност такива статии само разклащат доверието в DW... някога стожер на надеждите на българина за свинода...
  • 33 Диди

    10 22 Отговор

    До коментар #26 от "12345":

    Колко сте наивен…

    Коментиран от #39

  • 34 Ксаниба

    14 6 Отговор

    До коментар #17 от "ДБил":

    абсолютише капутише!!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тра-ла-ла

    53 12 Отговор
    Ако това е независима държава, направо незнам как бихте нарекли някоя официална колония. В момента предполагам и най-забутаната бананова репубика е по-независима от Украйна.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ама важното е заглавието

    30 8 Отговор

    До коментар #28 от "Свободно съчинение":

    То спуска опорките. А и форимните активисти нямат време за друго
  • 39 Алоу

    20 5 Отговор

    До коментар #33 от "Диди":

    Не коментирайте мен, а себе си , че нещо не сте в час.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 баце

    47 11 Отговор
    Някой немски чичко да не би да е изгубил земи около ѝдеевка, дето е купил на безценица, щото така му ги е продало националистическото правителство на украйна. Очаквам да чета такива новини след всяко едно превзето село или махала от руснаците. Пък що не вземете да помислите малко преди да пишете за консолидирано общество. Сумати украинци избягаха от държавата си за да живеят, вместо да мрат за непонятни каузи. Самия конфликт започна през 2014 година и беше конфликт между украинци - едните подкрепяха Зеленски , другите не го подкрепяха ! Къса ви е паметта ...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Самарин

    49 13 Отговор
    Действително украинсата армия бележи успехи на фронта,за това със затаен дъх,очакваме да падне и Киев.
  • 44 !!!?

    29 31 Отговор
    Равносметката - две години варварска война в Украйна !
    - десетки хиляди убити
    - стотици хиляди ранени
    - изправени със земята градове, села, индустриални центрове, болници, училища, църкви, инфраструктура
    - огромни територии осеяни с минни полета
    !!!?

    Коментиран от #52, #53, #63

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 11111

    15 9 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Значи ние българите да се връщаме обратно в Азия 😂😂😂
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Статия

    29 8 Отговор
    Опорка.Вече само до лозумнги я докарахте, мисирки платени.
  • 51 777

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ъхъ":

    Дано осъзнаваш какво си написал.
  • 52 Биби

    39 9 Отговор

    До коментар #44 от "!!!?":

    А за Газа нещо, лицемер.
  • 53 Х А Х О Л

    21 9 Отговор

    До коментар #44 от "!!!?":

    Идддиоотка
  • 54 Сатана Z

    34 17 Отговор
    Русия няма граници,от Лисабон до Владивосток.
    Днес е денят на Съветската армия освободила България от фашизма на 9ти септември 1944

    Коментиран от #143

  • 55 Платени дойчовци

    36 7 Отговор
    Ами нали трябва да си оправдаят парите, но що ръси това Дойче веле у нас, да не са ни осиновил нещо
  • 56 Тонката

    14 2 Отговор
    Ама въобще не ми се патат глупости в момента....
    🤣
  • 57 Х А Х О Л

    23 9 Отговор
    В Украйна има въоръжен конфликт, в който, както винаги, борбата е за пари и власт. Лесно може да бъде завършен утре, ако Съединените американски щати го искат.
  • 58 Електра

    31 10 Отговор
    Вярно е сестро ,Чао 00крайна,мичка ви пайна,няма вече фандък и за Уайнаа .

    Коментиран от #73, #116, #117

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 1234

    12 32 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Ти си един от многото промити русофилски мозъци.Ако говорим за режим, то това е путинския.Пълен диктат.
  • 62 От страни

    29 7 Отговор
    Бре па как германски зелки се правят на разбирачи от руска душа. Ще мине малко време и ще се забравят тия битки. Още повече - укрите разбират че са сгрешили и са си виновни и разбират че ще отнесат плувката. По тъпите ще легнат по фронтовете, най върлите е забегнат из Европа да ни либят на нас мозъците а там ще останат баш си русняци, лоялни на държавата и Путин. Да знаиш от там ще почне СССР 2.0
  • 63 стоян георгиев

    35 8 Отговор

    До коментар #44 от "!!!?":

    От 2014 г. в Украйна има гражданска война и аз не се съмнявам в това. Да, Владимир Путин носи отговорност за решението да влезе на територията на Украйна и това също няма съмнение. Но, от друга страна, трябва да се вземат предвид две позиции. Да си представим, че някъде има българско малцинство, което осем години е тероризирано, преследвано и убивано. Бихме ли го гледали спокойно? Вероятно също бихме поискали нашето правителство да предприеме някакви действия. Картината никога не е черно-бяла и не може да се каже, че едната страна е добра, а другата е чисто зло.

    Коментиран от #97

  • 64 Акула

    25 6 Отговор

    До коментар #60 от "Радио Елто":

    Прав си Козлодуйски ,Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ!И да не пропусна FJB !
  • 65 Бай Шукри

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    Слушай сега госпожата,в междучасията пиши тука...
  • 66 Х А Х О Л

    33 6 Отговор
    Оръжията и парите, които продължаваме да изпращаме в Украйна, служат само за увеличаване на броя на жертвите, най-вече от украинска страна. Шест месеца наблюдавахме някаква украинска квазиофанзива, която завърши с превземането на няколко квадратни метра около град Работино. Но за това загинаха десетки хиляди украинци. Никой ли не вижда тези съсипани човешки съдби и семейства, на които никой няма да върне синовете им? Тази война сега може да завърши поне с примирие и преговори за постоянен мир
  • 67 А такива

    32 8 Отговор

    До коментар #23 от "В България няма русофили!":

    като спас турчев,Народния Съд ги лекува! И теб ще излекува,на почивка в Белене!Безродници ниедни,слуги на сорос сатаната!
  • 68 Митко каратиста

    42 10 Отговор
    Как така Кремълската пропаганда била победила? Нали в цяла Европа са спрени руските канали, от къде да дойде тази пропаганда, по пощенски гълъби ли? Истината е че,вашата пропаганда е плоска и елементарна, отблъскваща в повечето случаи. Вашата пропаганда ни направи Русофили!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Някой

    32 6 Отговор
    Ако бяха хванали Украйна за 3 дни, както тук твърдят, щяха да сложат свои хора да управляват, но щеше да си има Украйна, макар и без Крим (обявил независимост още 1992г) и още малко региони. Сега вече никак не е сигурно, че накрая ще има Украйна. Минимума на който ще се съгласи Русия е да си върне подарената от Ленин Новорусия (1.5-2 пъти територията на България).
  • 71 стоян георгиев

    30 7 Отговор
    Западът без угризения на съвестта използва Украйна за свои политически цели, това е ясно на всеки, който може и иска обективно да възприема реалността. Ако видяхме светлина в края на тунела и Украйна наистина можеше да си върне контрола над Донбас и Крим, ситуацията щеше да изглежда съвсем различно. Но след пълното фиаско на украинската контраофанзива става ясно, че всичко това е илюзия. Затова да не обсъждаме повече как и кога Украйна ще си върне Донбас. Нека по-скоро да поговорим дали украинците трябва да продължат да умират напразно и дали е дошло времето да спрем това кръвопролитие. Това е единственият въпрос, който сега трябва да стои на дневен ред.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ферхунде

    13 5 Отговор

    До коментар #58 от "Електра":

    Така е абла,Гюле ,Гюле 00крайна ,мичка ви пай,на,нямате фандък вече и за Уайнаа.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ааххахахаха

    9 12 Отговор

    До коментар #69 от "Аз съм веган":

    Те не харесват мордор конкретно, а някой, който да е против демокрацията, реда, върховенството на закона, защото в такава система те не виреят. Мързеливи, неудачници, неуспели лузъри, за които не важно той е добре (което му е ясно, че няма как да стане при интелектуалния му недокапацитет), а и другите да са зле, че да не чувства собствената си вина за пропиления си живот. За съжаление е пълно с такива в постсоц източна Европа. В бг особено - ченгенца, бивши срена ръка шофьорчета, барманчета, склададжийчета и кви ли не бокклуци, дето бяха мноо важни едно време.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 стоян георгиев

    29 5 Отговор
    Върхът на американското военно инженерство, Assault Breacher, беше безпомощен пред руската артилерия, пише Forbes. Това беше едно от най-ценните части на оборудването. Вече не можем да очакваме нови пристигания от Запада.

    Коментиран от #82

  • 81 Сигурно гледаш снимката

    6 17 Отговор

    До коментар #76 от "Спас":

    На пусик и СИ ? ))))))
    Как гордо стои на ...колене пред дюкяна на китаеца , А ? )))))
  • 82 Личи си,че си 🌈

    6 9 Отговор

    До коментар #80 от "стоян георгиев":

    Мекоръкий )))))
  • 83 Наркос

    30 6 Отговор
    Значи Украйна все пак е Руска територия така ли?

    Коментиран от #107

  • 84 Не го знам автора на тази статия

    30 4 Отговор
    Но явно DW имат добър нюх.
    Тоя Явор има добро бъдеще, също както Иван Кръстев и Евгени Дайнов.
    И той като тях е много гъвкав в кръста. И как добре ги усуква хайванина, направо красота!
  • 85 Перо

    25 4 Отговор
    А защо никой не говори за ционисткия преврат и геноцид, от 2014 г., за причините за войната.
  • 86 123456

    21 3 Отговор
    Покажете му на тоя автор някоя по актуална статия ,
  • 87 стоян георгиев

    14 7 Отговор
    След тази статия не разбирам защо позволявате сайта ви да разпространява руска пропаганда?
  • 88 Путин

    13 5 Отговор
    Гроздето е кисело, факти
  • 89 В.В.П.

    13 3 Отговор
    Значи е обратното...ДВ е така ..Винаги е на обратно..
  • 90 В.В.П.

    19 6 Отговор
    Окропистан е РФ...Само малко беше самостоятелен ,обаче го удушиха янките ..Сега е на прав път. Евала .Путин..Тиси моят идол.Бог.
  • 91 Спеца

    24 5 Отговор
    Нищо не е загубил Путин.Загубили са всички останали от Европата и Украйнатаааа.
  • 92 666666

    5 3 Отговор
    Хахаха смешници
  • 93 Някой

    15 5 Отговор
    Българина не е някой от краварника или евро пе.е.ас да му миете мозъка, скоро и вие и тея къде ви плащат се се срещнете с реалността. Челно в товарния влак!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Капитан

    12 6 Отговор

    До коментар #23 от "В България няма русофили!":

    Петко войвода ли ти пречи? Знаеш ли за какво и срещу кого се е борил?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Има такова

    17 0 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    място, Северна Македония се казва. Ние първи я признахме, те не се промениха и продължават да тормозят българското население. Има още Западните покрайнини, Беломорска и Одринска тракия, Северна Добруджа. Който се чувства българин добре дошъл, който не - да си седи там и да се бори за правата си.

    Коментиран от #130

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Пенсионер

    13 5 Отговор
    Заглавието е подвеждащо - по голямата част от днешна Украйна в миналото е била покрайнина на Русия, от където идва и сегашното й наименование. Останалите са полски и унгарски територии.
  • 100 Много от пишещите

    10 8 Отговор
    тук не могат да разберат разликата между СССР и сегашната РФ. Съветският Съюз беше от 15 републики включително и омразната на всички путинофили Украйна. Беше 290млн (РФ е двойно по-малка,146млн) и имаше соц лагер от 10 съюзни държави (общо над 1млрд. население) 6 от които във Варшавския договор. Китай също беше зад тях, беше слаб икономически и се учеше от руснаците във военно отношение, направиха атомна бомба с тяхна помощ. Сега РФ е с по-малко от 100мил. руснаци, другите са 84 официално признати националности които се борят за независимост. Китай все още стои зад гърба на РФ, но вече със съвсем други намерения.
  • 101 Брях

    6 4 Отговор

    До коментар #98 от "Хи хи хи хи":

    Вие прайдаджиите много разбирате от такива работи ! По баща си ли съдиш , или твоята клиентела така те харесва ?

    Коментиран от #112

  • 102 А бре

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Какво СССР те гони бре копейко,отдавна не съществува!!Няма и да съществува "щастливецо"!!!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Болшинство

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Съмнително":

    но в сънищата ти!
  • 105 Бухааха ха!

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "АРЕС Z":

    Към Киев и Одеса върви само скъсаното хвърчило на баба ти и ти след него!
  • 106 Танев

    15 5 Отговор
    Няма държава без език! Докато не си измислят собствен език, а говорят на полско-руски диалект, няма да има Украйна!

    Коментиран от #115

  • 107 Неееееее

    4 17 Отговор

    До коментар #83 от "Наркос":

    УКРАЙНА НЕ Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!!
  • 108 ами

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "Преди войната си мислехме,че":

    след войната пак така ще мислиш

    Коментиран от #126

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Това ушанките не могат да разберат

    5 11 Отговор
    Любов на сила не става, никой не ще да е с рушнаците, дори и новите им африкански братя бягат през рушия за ЕС, просто факт
  • 112 Бат Котьо

    5 2 Отговор

    До коментар #101 от "Брях":

    Много обичам мераклиите за пичозни.

    Коментиран от #135

  • 113 Българин

    12 3 Отговор
    Яворчо,тичай на Козяк да вземеш хонорара,че може и хонорарите да спрат от републиканците.

    Коментиран от #118, #157

  • 114 Путлер и Русия

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    са бити карти...
    Въпрос на година или две е да са в небитието при СССР и Хитлер.

    Коментиран от #125

  • 115 Даа бе

    12 0 Отговор

    До коментар #106 от "Танев":

    От тебе какво зависи? Май НИЩО! От къде ви изнамират такива?
  • 116 Хи хи хи хи

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Електра":

    До кога ще папагалиш едни и същи простащини? Тук се коментира,не се простее.
  • 117 Kyxa лeйкa cи...

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Електра":

    Това отдавна е ясно.

    Коментиран от #131

  • 118 Така е

    6 0 Отговор

    До коментар #113 от "Българин":

    Щом дават ще си го вземе.Ти какво и от къде ще вземеш?
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Милен

    7 6 Отговор
    Руската агресия над европейска държава може да си съперничи само с натовската агресия срещу Сърбия. Само, че тогава нямаше кой да помага на сърбите.

    Коментиран от #127

  • 121 ХА ХА

    3 13 Отговор

    До коментар #60 от "Радио Елто":

    МОГЪЩЕСТВОТО НА РУСИЯ СЕ ОКАЗА ГОЛЯМ САПУНЕН МЕХУР. А ВЕЛИЧАЕНЕТО И ПРЕВЪЗНАСЯНЕТО И-ОЩЕ ПО ГОЛЯМ!!
  • 122 МОЖЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    АМА НА КУКОВ ДЕН!
  • 123 Пут кин не е джудже

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    А жуже 🤭😂
  • 124 винаги

    10 4 Отговор
    Винаги е била и ще си остане на РОССИЯ
  • 125 Насесесер искаш да кажеш

    1 5 Отговор

    До коментар #114 от "Путлер и Русия":

    💩🇷🇺💩
  • 126 Въпрос

    5 10 Отговор

    До коментар #108 от "ами":

    Че то ще има ли Русия?
  • 127 Ха,ха, ха, ха,

    4 2 Отговор

    До коментар #120 от "Милен":

    Балгодари сърдено на натовската агресия,иначе сега нямаше да си жив.Дори нямаше да има и кой панахида да ти направи!!

    Коментиран от #132, #133

  • 128 ЯВОРЧО

    8 2 Отговор
    МАМИН СЛАДЪК
    ДА НЕ СИ ЛЮБИМЕЦ НА ПРОФРЕСОР ДАЙНОВ
    БРАВО МОЙТО МОМЧЕ
    ШЕСТ ПЛЮС
    ИЛИ ПЛЯС ПЛЯС

    Коментиран от #138

  • 129 Платено авторпе

    7 1 Отговор
    За автора мога да си представя колко е взел, туй като е ясна целта, не Украйна няма да я има скоро, пълни глупости, тези анализи ги чета две години, нито съм русофил, нито русофоб, но реалността е че всички там са се обединили и не могат да ги повалят руснаците. Той автора да напише че ние имаме нужда от подкрепа, глупак...
  • 130 ДеКа

    10 2 Отговор

    До коментар #97 от "Има такова":

    Оказа се тракийските бежанци нямат право на на обезщетение и да си върнат имотите понеже са ги напуснали по собствено желание.
  • 131 ЧАООООО

    14 4 Отговор

    До коментар #117 от "Kyxa лeйкa cи...":

    УКРАЙНА
    И ПУСНЕТЕ ВОДАТА

    Коментиран от #137

  • 132 Милен

    1 1 Отговор

    До коментар #127 от "Ха,ха, ха, ха,":

    Не ти разбирам разсъжденията, можеш ли да да ги обясниш?
  • 133 Милен

    7 6 Отговор

    До коментар #127 от "Ха,ха, ха, ха,":

    НАТО нападнаха Сърбия със същите оправдания с които руснаците нападнаха Украйна, каква е разликата?

    Коментиран от #136

  • 134 Ха,ха, ха, ха,

    4 11 Отговор

    До коментар #26 от "12345":

    Защо Русия нахлу в Украйна с 64 км военна колона? Да не би с благотворителна цел?? Русия може да иска много неща,но дали ще ги получи?? Що за наивитет??
  • 135 Ааа...

    5 2 Отговор

    До коментар #112 от "Бат Котьо":

    Защото те въртят като пиле на грил , като се прибереш от прайда !
  • 136 Ха,ха, ха, ха,

    3 9 Отговор

    До коментар #133 от "Милен":

    Наивник! Ако не беше намесата на Алианса Балканите пламваха! Турция нямаше да стои със скръстени ръце и да гледа кака сърби колят мюсюлмани НАТО трудно одържаше Турция да не скочи върху Сърбия,кръвопролитието трябваше да бъде спряно! В случая нападението върху Сърбия го спря!!

    Коментиран от #139

  • 137 Хихихихихи

    7 2 Отговор

    До коментар #131 от "ЧАООООО":

    Колко пъти е необходимо да ти се каже, да не бъркаш Русия с Украйна! Пусни още веднъж водата,не се трае!

    Коментиран от #142

  • 138 ЦУЦКА БАБИНА

    7 0 Отговор

    До коментар #128 от "ЯВОРЧО":

    ДОКОГА ЩЕ СЕ ИЗЛАГАШ С ПР............ СИ ФАЛШИВАТА ЗАГРИЖЕНОСТ??

    Коментиран от #141

  • 139 Милен

    14 2 Отговор

    До коментар #136 от "Ха,ха, ха, ха,":

    И Ко речи кръвопролитието на сръбските граждани е оправдано а кръвопролитието над украинските не? Никога е нямало държава Косово и откъсването и от суверенната сръбска територия е оправдано, щото на някой така му отърва, ей туй ако не е лицемерие не знам кое е е. Донецка и Логанска републики имат същото право на самоопределение като Косово.
  • 140 Сорос

    8 0 Отговор
    Дойче зеле
  • 141 ДО КОГАТО МИ Е КЕФ

    1 0 Отговор

    До коментар #138 от "ЦУЦКА БАБИНА":

    КАПИШЧЕ
    НА МЕНЕ НЕ НА ТЕБЕ
  • 142 ДАААА

    11 1 Отговор

    До коментар #137 от "Хихихихихи":

    МИРИШЕ НА УКРАИНСКИ АВДЕЕВСКИ ГАЩИ
  • 143 Румен Решетников

    4 11 Отговор

    До коментар #54 от "Сатана Z":

    Проучи как е китайското име на Владивосток, а Лисабон никога не е бил на ватенките, обаче чукча писател, не читател... 😂
  • 144 Иванов

    3 13 Отговор
    До демократ.напротив русия е била част от Киевска рус тоест от украйна
  • 145 КиараНова

    13 1 Отговор
    Какви глупости пишете просто не е истина ! Американски подлоги !
  • 146 КиараНова

    13 1 Отговор
    Дойче веле...хахаха !
    Да им имам кабинета на Германците ! Такъв резил ! Съсипаха Германия !
  • 147 Конгресът

    10 1 Отговор
    Др. Сидерофф,кой ви плаща заплатата или сте на хонорар.
  • 148 Абе

    9 1 Отговор
    Това ни има за идиоти , а сам не осъзнава , че е такъв.
  • 149 Купето

    2 0 Отговор
    Коментара Топа
  • 150 Укрите

    5 0 Отговор
    Пхахахахахахаха
  • 151 Тя си става

    13 2 Отговор
    Тя си става руска , ето ти Авдеевка , утре Купянск , Украйна няма повече хора да воюват , запада се оказа че не може да произвежда толкова оръжие че да захранва война срещу Русия, изчерпа си запасите а руското производство на оръжие продължава да се увеличава !
    Украйна е пътник !

    Коментиран от #154

  • 152 О@раина

    4 1 Отговор
    отдавна вече е
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Р.К.И.

    4 9 Отговор

    До коментар #151 от "Тя си става":

    Упорито продължавате да не можете да смятате. За Авдеевка са изразходвани 6% от капацитета на въоръжените сили на Москва. 6% за едно градче. С тези темпове на "победи" колко живот и остава на руската армия.

    Коментиран от #182

  • 155 максим

    11 1 Отговор
    и германия никога няма да бъде предишната.този факт,що не го отразявате? как са нещата с basf,mercedes,bmw?как е с електричеството,газта? с горивата в германия???
  • 156 Ббб

    11 2 Отговор
    Ако някой прочете ,това прокиснало зеле,значи е герой!

    Коментиран от #176

  • 157 Абе

    9 1 Отговор

    До коментар #113 от "Българин":

    Абе младия Сорос,пълни касичката!
  • 158 Еди кой си ...

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Някой си":

    Едно е да вярваш в пропаганда на запада,наречена
    Руска - друго да бъдеш реалист 😉
  • 159 ВЛАДКО ПИРАТКО

    4 3 Отговор
    Явор Сидеров ти пиеш ли си хаповете редовно,фантазйор.

    Коментиран от #175

  • 160 Боб

    2 2 Отговор
    Пий хаповете клавишна мишка
  • 161 Българин 🇧🇬

    7 5 Отговор
    Всички русороби са от най нисшата прослойка на Българското общество .
  • 162 Хайл Путин

    4 6 Отговор
    Русия загуби тази война преди две години. Сега се опитва да разруши каквото може за да съхрани животеца на Путин. Не е необходимо да изреждам загубите в жива сила, морални и всякакви материални щети. На противната страна, хора които не знаеха къде се намират, осъзнаха че са украинци и трябва да се защитават. Дори нашия пРезидент който се беше отдал на мечти за пожизнен Генерал Губертатор на провинция България, сега се крие като мишка и не смее да вземе думата за да не го освиркат.

    Коментиран от #164

  • 163 Белчев

    8 2 Отговор
    100% манипулативна статия без грам истина. Истината е, че по-голямата част от Украйна ще бъде руска, а останалите огризки може да бъдат поделени между Полша, Унгария и Румъния....

    Коментиран от #165

  • 164 Р.К.И.

    2 4 Отговор

    До коментар #162 от "Хайл Путин":

    В личен план животът на Путин ще свърши като трагедия. Той така е затънал, че извън властта няма ход.
  • 165 Р.К.И.

    2 4 Отговор

    До коментар #163 от "Белчев":

    Отризка ще остане Русия, ако изобщо нещо остане от нея. Първо ще делят поробените от 300 години народи, а за московията каквото остане. Искаха нов ред в света? Ще го имат.
  • 166 Ццц

    5 1 Отговор
    Добре че никои не ви взима на сериозно.Факти е загуба на време
  • 167 Зраил

    4 1 Отговор
    Щом ДВ почна да квичи и трепери,значи руснаците и РА са на прав път!
  • 168 DW и Явор Сидеров!! Не се чете!

    3 1 Отговор
    Фейкове и маниполации!!
  • 169 РУСИЯ Е СТАРА И НАЙ -СИГУРНА ВАКСИНА ЗА

    7 3 Отговор
    ЗЕЛЕНАТА НАЦИСТКА ЧУМА ЗАРАЗИЛА НАТО И УКРИЯ !
  • 170 ,,Украйна никога няма да е руска"

    3 1 Отговор
    ТОЧНО ТАКА КВИЧИ ЗАКЛАНОТО ЗЕЛЕНО - КАФЯВО ПРАСЕНЦЕ !
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 А,бе ?!

    0 2 Отговор
    Няма ли да пукне кремълското жуженце !
    Господи Боже хайде бе !
    Прибери си вересиите !
    Свети Архангел Михаил.

    Коментиран от #174

  • 173 Ден

    1 0 Отговор
    явор е бъркал в контакта!
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Не брато

    0 0 Отговор

    До коментар #159 от "ВЛАДКО ПИРАТКО":

    Направо венозно ,,Файзер,,
  • 176 ДббПП

    1 0 Отговор

    До коментар #156 от "Ббб":

    Добро четиво , но защо ми се гадеше като го чета !!!
    Не мога да си го обясня .
  • 177 ссср

    1 0 Отговор
    Рософобите сте бита карта.
  • 178 Слава на Русия !

    1 0 Отговор
    Покрайнината замина.
  • 179 Име

    1 0 Отговор
    вече две години путин губи, и все още не може да загуби. Умря няколко пъти, ракетите му свършиха, оръжията му свършиха, чипове от перални краде, котешка храна ядоха войниците и си разрушаваха танковете, и т.н. и т.н.
    Сериозно - за мнооооого ама за много глу. па вички ни имате всички. И явно наистина има много такива хора
  • 180 ганю

    1 0 Отговор
    няма и няма и да има такава страна украйна
    това там е Киевска Рус основано е от Русия и е с руснаци
    и там беше и Свети Киприян митрополит Московски,Киевски и на цяла Русия
  • 181 катран

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    "Украйна – като лаборатория за бъдещето" ..Затова ли сащ построиха там тези биолаборатории. за да видят бъдеще..Дали го видяха вече...и затова не искат да дават оръжие на украинци..Лош бизнес план..толкова пари на вятъра..
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Наадушвам

    1 0 Отговор
    Вече много бързо надушваме мечтите в нечии глави и ги разграничаваме от действителността...
    и затова описания на лични мечти не четем...
Новини по държави: