Last news in Fakti

26 Януари, 2024 23:00 3 866 28

Искът срещу България за над 3 млрд. Какво трябва да знаем

  • nexo-
  • съдебен иск-
  • криптокредитор

Новината, че криптокредиторът Nexo е завел арбитражен иск за над 3 милиарда долара срещу България заради предполагаеми вреди, причинени от вече прекратено разследване, излиза далеч извън местните рамки

Искът срещу България за над 3 млрд. Какво трябва да знаем - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новината, че криптокредиторът Nexo е завел арбитражен иск за над 3 млрд. долара срещу България, излиза далеч извън местните рамки. Какво трябва да знаем за този случай? Емилия Милчева обобщава най-важното:

Новината, че криптокредиторът Nexo е завел арбитражен иск за над 3 милиарда долара срещу България заради предполагаеми вреди, причинени от вече прекратено разследване, излиза далеч извън местните рамки. За България тя има политическо измерение, но за крипто индустрията въпросът е обвързан с регулацията и правните рамки за бизнеса, които варират от пълна либерализация до забрана за трансакции с виртуални валути в Китай. Глобална регулация, за каквато се говори от повече от година, така и няма.

Но най-напред Международният център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) трябва да реши допустим ли е искът на дружеството, или по-скоро на дружествата. Искът е внесен от името на швейцарското Nexo AG, регистрираните в България "НДС" ЕООД и "Мирастар" ЕООД, които - ако арбитражният център даде ход, ще трябва да докажат претенциите си при този най-голям иск срещу България.

Искът

В иск, заведен в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID), Nexo твърди, че е претърпял сериозни финансови загуби и репутационни щети. Аргументите на компанията са, че разследването е провалило плановете ѝ за първично публично предлагане на голяма фондова борса в САЩ (NASDAQ, б.а.) и сделка за спонсорство с известен европейски футболен клуб.

Nexo не развива бизнес в България, но има фирми, регистрирани в страната, както и офиси, в които през ноември 2022 година нахлуха прокурори. Компанията определи разследването като "неоснователно" и водено от "политически съображения". Обвиненията, огласени тогава от ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов, бяха за образуване на организирана престъпна група, свързана с пране на пари, с банкова дейност без лиценз, с преводи, нарушаващи санкции, и с лица, свързани с терористични организации.

13 месеца по-късно - на 21 декември 2023, разследването беше прекратено. Сарафов е временно изпълняващ функциите главен прокурор. А Софийската градска прокуратура констатира, че няма извършени престъпления и прекрати наказателните производства срещу ръководителите на компанията Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

Покрай разследването станаха известни факти за дарения и за бизнеса на криптоплатформата. Първо, че служители на Nexo са дарили общо 400 000 лева, декларирани пред Сметната палата, на партия "Да, България", част от "Демократична България", която сега е в управляващата коалиция ПП-ДБ. Второ, заради проблеми в САЩ Nexo плати, без да признава вина, общо 46.5 млн. долара глоби и напусна американския пазар поради забрана да предлага продуктите си в САЩ - причината бе в нарушения на американския закон за ценни книжа.

В изявление по повод арбитражния иск, Тренчев изрази увереност, че ICSID ще признае "пълния размер на вредата", претърпяна от Nexo, и ще присъди полагащото се обезщетение. Ако спечелят, от компанията обещават да дарят до 20% за детско здравеопазване и образование.

Арбитражът

Международният център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) със седалище Вашингтон - в седалището на Световната банка - e създаден на база Конвенцията за уреждане на инвестиционни спорове между държави и граждани на други държави от 1965, известна и като Вашингтонската конвенция. Тя е в сила за България от 13 май 2001, когато я ратифицира парламентът.

Решенията на ICSID се признават в България без да има нужда да преминават през съдебно решение, т.нар. екзекватура. По принцип те могат да завършат и със споразумение, а самите дела траят с години. Преди да даде ход на иска на Nexo, регистриран на 18 януари т.г., арбитражният център трябва да потвърди допустимостта на иска. Българските ответници са Дирекция "Съдебна защита" към Министерството на финансите (МФ) и Главната прокуратура.

В ръцете на МФ са интересите на държавата.

Въпреки настойчивостта на министъра на финансите Асен Василев и няколкото опита Министерството на правосъдието да поеме международните арбитражи, на 20 декември м.г. със свое постановление правителството създаде Консултативен съвет по въпроси, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела, по които държавата се представлява от министъра на финансите. Председател на Съвета е Асен Василев.

В Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове от 2021 се води и делото на чешката компания ЧЕЗ срещу България, където МФ също е ангажирано със защитата заедно с две адвокатски кантори от София и Лондон. За разлика от Nexo, ЧЕЗ имаше договор с българската държава, след като приватизира част от българската електроразпределителна система. Според чешката енергийна компания България не е изпълнила ангажиментите си по отношение на изкупните цени на електроенергията, износа на електроенергия в чужбина и цялостната либерализация на пазара. Това попречило на ЧЕЗ да направи зелени инвестиции в ТЕЦ-Варна, която впоследствие затвори. По неофициална информация искът на ЧЕЗ е за сума между $600 милиона и $1 милиард.

Изходът

Трудно е да се предвиди как ще се развие делото, ако искът бъде допуснат. Досега Министерството на финансите и наетите от него български и чуждестранни кантори са успели да отхвърлят всички финансови претенции към България в периода 2003-2022 година и са спестили над 5 милиарда лева. (Тук не влиза искът за АЕЦ "Белене", който беше изгубен от Националната електрическа компания.)

Как ще се разберат българската държава и Nexo, представлявана от американската адвокатска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman?

Развръзката предстои, отговорността се пада на финансовия министър.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глей ся

    24 11 Отговор
    Удушвачката Красимира – роднина на „калинката” Румяна Желева!
    26.01.2024 | 19:19
    Красимира Трифонова /майката/ е роднина с ГЕРБаджийата РУМЯНА ЖЕЛЕВА НЕуспяла кандидатка за ЕС комисар ЗАЩО НЕ е избрана за ЕСкомисарка .Ами много просто ГЕРБаджийката Желева е омъжена за КРАСИМИР ЖЕЛЕВ шеф банкер на бургаския клон на ЦКБ банк ЦКБ банк е проРУСКА банка и върти яко руски ДЪРЖАВНИ капитали на МОСКВА. В активите на ЦКБ има 100% дялово участие в Национална Банка на РУСКА Автономна област ТАТАРСТАН и национална авиолинии на ТАТАРСТАН /Тат Еър/.За да имаш такива АКТИВИ в Руска Държани компани трябва само едно единствено условие да си ДРУГАРЧЕ с КГБ/ФСБ/ГРУ на Россия Заради тези факти германското разузнаване BND дава отрицателни доклади за ГЕРБаджийката Желева и описва че ТЯ и МЪЖА и Красимир са ‘ТРОЯНСКИ КОНЕ“ на Россия в ЕС и ЕК което Е НЕДОПОСТИМО и ОПАСНО за целостта и сигурността на ЕС и НАТО КРАСИМИР дядо и ПАРТИЗАНИН АБПФК по тая линия е доверено лице на БКП/БСП заради дядото АБПФК

    Коментиран от #13, #14

  • 2 Последния Софиянец

    54 1 Отговор
    Гешев и Сарафов да плащат!
  • 3 настя от нексо

    39 5 Отговор
    ще захлебим и от делото,ще я пръснем тая България
  • 4 Сатана Z

    67 11 Отговор
    Интересно,защо NEXО не съди Съединените щати,където също са обявени за измамници?

    Коментиран от #16

  • 5 12343211

    8 3 Отговор
    Ми да си ги разделим ....
  • 6 Хо Ши Мин

    41 10 Отговор
    Спокойно, краварника се разпада , гвардейци от много други щати се стичат към Тексас, федералната армия също е изпратена, ултиматумът изтича и се очаква патакламата да започне всеки момент!!!!
  • 7 Мъка Зайкова

    40 7 Отговор
    Трябва да знаем, че шарлатаните под предтекст за съдебна реформа овладяха прокуратурата, за да оправдае главния им спонсор - измамниците от нексо , за да може сега да приберат още 3 милиарда спонсорство !!! Трябва да си слепец , за да не го виждаш!
  • 8 Русофил

    21 7 Отговор
    Трябва да знаем, че Гешев е причината.
  • 9 ОТ ПП ДБ ПОТРИВАТ РЪЦЕ

    26 3 Отговор
    КАК С НОВИТЕ КОНСТИТУЦИОННИ ПРОСТИТУТКИ ЩЕ КРАДНАТ ЗАКОННО 3 МИЛИАРДА ОТ ДАНЪЦИТЕ НА НАРОДА
  • 10 Генерал Гъби Гъбев

    9 2 Отговор
    трябва да знаем, че гъбите убиват. не само отровните
  • 11 КРАДЕЦЪТ ВИКА НЕ ДРЪЖ КРАДЕЦА

    16 2 Отговор
    Депутатът от ПП Настимир Ананиев не разкри каква фирма и какъв точно бизнес е щял да развива с издирвания шеф на Nexo Антони Тренчев.

    Повече от 10 минути Ананиев отклоняваше въпросите на водещия на водещия на сутрешния блок на БТВ, като вместо това обвиняваше прокуратурата и ГЕРБ, че провалили третия мандат и затова третият мандат не бил даден на ДБ.

    Запитан дали и американската прокуратура е „кал и каскети“, защото разследването срещу Nexo стартира именно от главния прокурор на Ню Йорк, Настимир Ананиев заяви, че нямало разследване срещу него или ПП.

    „Не знам къде е Антони Тренчев, не знам дали е извън България“, заяви Наст

    Коментиран от #12

  • 12 СИЦИЛИАНСКАТА МАФИЯ ОТ БГ ПАРЛАМЕНТА

    25 6 Отговор

    До коментар #11 от "КРАДЕЦЪТ ВИКА НЕ ДРЪЖ КРАДЕЦА":

    ПРЕЗ КОМУНИЗМА СЕ КРАДЕШЕ МАЛКО И ГИ ХВАЩАХА А ДНЕС ДЕПОТАТИТЕ ПОДКУПУВАТ ПРОКУРОРИТЕ - ДЕМОКРАТИЧНО
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ти ГОтурнаФУСТАТАпомиярска

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Глей ся":

    глей ся помиярчеее, 45 години стига си ни плашил с тия партизани !
    къв е бил дядото къв е бил бащата, децата е казал сталин не носят отговорност за родителите

    анадънмо?
  • 15 Сандокан

    6 1 Отговор
    Да ги връщат виновните по схемата
  • 16 Човек

    6 17 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Нексо не са обявени за измамници в САЩ. За вас копейките е нормално да не сте си написали домашното. Нексо бяха глобени за това, че не са регистрирали един от продуктите си, а за него, когато е бил пуснат, дори не е съществувала правна рамка. И не става въпрос за САЩ, а само за два щата - Ню Йорк и Върмонт. Платиха си глобата, спряха този продукт и продължиха да си работят. У нас мафията се почувства застрашена от ПП и направи брутална акция за очернянето им като влезе в офисите на Нексо и ги обвини в пране на пари, че били ОПГ и т.н. Още тогава казах, че тази пиар акция на мафията ще ни струва прескъпо, но на нея не й пука, защото ние ще плащаме. Народът е много про.ст. Той клъвна въдицата и ПП загубиха още проценти, а това е единствената формация, заедно с ДБ, които се борят с мафията. Но на Ганьо не му пука - той си харесва държавата такава. Той 60% не ходи да гласува, а като отиде дава на ПП-ДБ към 20%, а останалите 80% са за мафията. Е затова ще плаща на Нексо. После политиците са му виновни...

    Коментиран от #23

  • 17 Хъхъ

    11 1 Отговор
    Намирисва на скалъпена история за да може Нексо да си върне загубите от техни грешки. Те бяха едни от фирмите ударени най лошо, това е поредната схема на децата на комунета !
  • 18 Още един провал

    7 3 Отговор
    Провал на Кирчо, Кокорчо и компанията некадърниците около тях.

    Коментиран от #19, #21, #24

  • 19 Хаха

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Още един провал":

    Провала е на Гешев не на някой друг …

    Коментиран от #25

  • 20 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    Българските ответници са българските данъкоплатци
  • 21 Верно ли

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Още един провал":

    Ами, провал - това е начин за крадене в големи размери под надзора на техните задокенаски господари и сигурно е един от големите успехи за ПП-ДБтата. И сега българският данъкоплатец освен рекета, наложен от ЕК за вноски за СЗО, Окрайна и още ненамсикво си, ще трябва да изсипе и едни 3 млрд. в някаква си незнайно каква фирмичка, управлявана от легализирани измамници. Това е бъдещето - няма образование, здравеопазване - целият обществен ресурс в джобовете на определени хора.
  • 22 ха ха

    5 1 Отговор
    част от мафията плячкоса ктб , тия да не са по назад измислиха дело за 3 милиарда , и най интересното е че уж държавата която трябва да защитава интересите на населението е съучастник от другата страна на иска , после се сърдите че искам да направя от софия картофена нива
  • 23 Търновец

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Човек":

    В България има бандитски крипто капитализъм, след нашата крипто кралица най любима на FBI сега санкционирана от Американското правосъдие финансова структура прави голямо дарение на политическа организация, ами близко е до съзнанието ако бяха дарили на ГЕРБ ДПС щеше ли прокуратурата да се меси? Трябва незабавна Национализация на банки и застрахователни а крипто организации да се забранят, трябва закон за даренията към партии и държавни структури. Ние отиваме към банкрут, с руската мафия мъкне милиарди
  • 24 Киро КокорБойков

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Още един провал":

    Къф провал бе, кирчо и кокорчо са главните получатели на тези милиарди. Целия този цирк е по техен сценарий. Тъй се краде по харвардски. Баце ряпа да яде.
  • 25 Петко

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    Има нещо вярно, но тогава назначения от Радев Конституционен съд не позволи на Гешев да санкционира Радев. Досега да бяхме го забравили, а той да се явява на вечерна проверка при Бай Ставри. А после знаем как му свиха сърмите. Но българския народ помни кой беше на негова страна и ще гласува за Гешев когато му дойде времето.
  • 26 яяя

    3 0 Отговор
    Оставка на министрите на финансите и икономиката и - да плащат.
  • 27 Любопитният въпрос

    2 0 Отговор
    Тук е - Какъв е хорарът на въпросната Нюйоркска фирма и на нашите адвокати! Защото ако той е близо до тази сума, то нищо не ни е спестено, на нас обикновените данъкоплатци натоварени с мисията да плащат с данъците си некадърната работа на Българските Институции!
  • 28 Иво

    1 0 Отговор
    Ние искаме прокурорите да го платят от джобовете си, парите да се приспаднат от бюджета на прокуратурата. 90 % от прокурорите да бъдат уволнени, защото не вършат работа за 5 ст. Преди месец отивам в прокуратурата. Влизам няколко минути преди края на работното време, в 16.49 ч. , след минута съм на гишето и подавам жалба. Вътре седи една начумерена лелка, или тунингована брюнетка, намръщена, и ме посрешна с айде, че то работното време свърши. Отговорям - и в 5 без две минути да дойде клиент, какъв е проблема, до 17.00 ч. сте. Работата е да удари два печата и да заведе жалбата в системата. Нещо сбърка. Суети се, аз й обясних нещо, ама кой да ме чуе. Ккакто е да е. Пожелавам й приятна почивка, след като остават само 5 мин. до края на работното време. Тръгвам си, поглеждам си часовника и гледам, че съм сбъркал, до края на работното време остават минимум 8 мин. Така е като съм прост гражданин без връзки да се настани в държавната администрация, а калинките на най-ниската длъжност гледат отвисоко и лапат парите, който ги плаща именно гражданинът с данъците си.